Connect with us

Érdekességek

Mennyire vált be a 49ers projekt?

2017-ben nagy változás állt be a San Francisco 49ers életében, amikor John Lynchet general managernek, Kyle Shanahant pedig vezetőedzőnek nevezték ki. Mindketten egy hatéves szerződést kaptak, valamint teljes bizalmat a vezetőségtől, de vajon megérte?

 

 

Mivel szemmel láthatóan hosszú távra terveznek velük, két idény után messzemenő következtetést nem szabad levonni, ugyanakkor kialakult az emberekben egy vélemény a 49ersről, ami nem biztos, hogy pozitív. 1/2-esként vette át az irányítást a páros az öbölben, és szinte teljesen elölről kezdték az építkezést. Nem is voltak különösebb elvárások az irányukba, de Jimmy Garoppolo kezdetésével egy bizakodásra okot adó győzelmi szériával zárták a tavalyi idényt, és abszolút fejlődés jelei mutatkoztak a franchise-nál. Idén viszont ebből semmit nem látunk.

 

Tény és való, hogy Garoppolo sérülése sok számítást keresztül húzott, de bennem egy kicsit megtört ez a teljes magabiztosság Lynch és Shanahan irányába. A korábbi Buccaneers legenda számos igazolással kezdte megmutatni, hogy nulla tapasztalattal is lehet valaki sikeres general manager, amire Jimmy Garoppolo megszerzése tette fel a koronát. Ám azóta néhány döntését megkérdőjelezik a szurkolók és szakértők egyaránt. A legfrissebb amit olvastam az Jerick McKinnon szerződésének kritikája volt, miszerint nem is az a 4 év, $30 millió csapja ki a biztosítékot (pedig az is rengeteg), hanem hogy sérülés esetén egy valag pénzt buknak a záradékok miatt. Márpedig az idén igazolt futó egy snapet sem játszott az idei alapszakaszban, mivel elszakadt a térdszalagja egy előszezoni edzésen. Tekintve, hogy most két korábbi draftolatlan RB-vel is életben tartják a futójátékot, pláne felerősödik a kritikusok hangja.

 

Shanahan kétségtelenül az egyik legnagyobb gondolkodó jelenleg a ligában, aki Nick Mullensszel is meccset tudott nyerni, de mit ér ez a cím, ha a csapat ismét a top 3-ban húzhat? Ne menjünk el amellett, hogy rettentő sok sérülés hátráltatta őket tavaly és idén is, így nem kaptuk meg azt, amit vélhetően tartogat magában Shanahan és a 49ers, de eddig ő is inkább csalódás, mint tuti siker. Ahogy a védőkoordinátora, Robert Saleh is hasonló cipőben jár, őt leginkább a sok bekapott pont miatt érheti kritika. Shanahan ugyanakkor megvédte kollégáját, és teljes bizalommal dolgoznak együtt a továbbiakban is. A sérülések a védelmet sem kerülték el, de itt sem látni egyelőre azt a fejlődést, amit nagyon sokan vártak az egységtől. Az alapok itt is látszanak, DeForest Buckner a jövő védősztárja lehet, Richard Sherman reneszánszát éli jelenleg, viszont Reuben Foster kockáztatása nem jött be. Ha már Foster, meg kell említeni mindenképp, hogy a draftjai sem sikerültek túl jól összességében.

 

Temetni természetesen nem kell őket, sőt, kifejezetten üdítő, hogy végre van egy stáb, ami megkapja a munkájához szükséges bizalmat, és tökéletesre tervezheti az elképzeléseit, a mai célorientált sportvilágban ez egyre ritkább. Ám nem tudom hány gyenge szezon férhet még bele abba, hogy ez a bizalom megingjon. Jövőre ismét tengernyi pénzt költhetnek a szabadügynök-piacon erősítésekre, és kinéz minden körben egy korai választás a drafton. Super Bowlt nem szabad tőlük elvárni, de egy, a 2017-esnél jobb szezont azért illene már felmutatnia a párosnak. Remélhetőleg a sérülések innentől nem gátolják őket a sikerességben.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!