Connect with us

Minden ami NFL

A Keresztapa teheti újra naggyá a Broncos védelmet

Két rekordnegatív év után Vance Joseph teljesen megérdemelten távozott a Broncos kispadjáról, így Elway öt év alatt sokadik nagy kihívása elé került. A ligában épp vezetőedző válság van és a Broncos mellett további hét csapat padja állt üresen az alapszakasz után, így egyáltalán nem volt könnyű dolga. Tetézte a bajt, hogy a Broncos kispadja messze nem a legvonzóbb állás volt a piacon, így az idő is szorította, mert a potens jelöltek kezdtek fogyni.

 

 

Igazából két lehetséges út állt Elway előtt. Vagy kockáztat és húz egy váratlant egy kisebb, fiatal névvel, akár az egyetemről, akár valamelyik koordinátori posztról, vagy egy olyan szakembert keres, aki évek óta az iparban van, megbízható, ugyanakkor az old school football híve. Végül ez az utóbbi megoldás született, amikor a csapat kinevezte Vic Fangiot.

 

Ki is Vic Fangio?

 

Nem húznám sokat az időt Fangio életútjával, mert az a kevésbé érdekes része a dolgoknak, de nézzük meg, hogy mégis kiről beszélünk. Nem túlzás azt állítani, hogy a football Fangio vérében van. Játékosként karrierje nem tarott sokáig, de nem sokkal visszavonulása után már edzősködésbe kezdett. Igazából Fangioról elmondható, hogy nem járt végig minden lépcsőfokot, de azt a párat ahol megfordult, azt töviről hegyire ismeri.

Kalandjai még az egyetemen kezdődtek 1979-ben, ahol először linebacker coach, majd defensive koordinátor is volt. Nagyon gyorsan, három év után már az NFL-ben találta magát, ahol először a védőkoordinátor mellett volt segítő, majd linebacker coach és védőkoordinátor is lett. Ezt a pár lépcsőt váltogatta jó ideig, míg végül 2011-ben a San Francisco defensive koordinátora, majd 2015-ben a Bears védőkoordinátora nem lett. Vezetőedzői interjúja ellenben csak egyszer volt, pont Matt Nagy érkezése előtt tavaly.

Pályafutása során rengeteg helyen megfordult, ebből kifolyólag pedig rengeteg nagy koponyával dolgozott együtt és leste el az edzősködés rejtelmeit. Szolgált Jim E. Mora alatt, a Harbough fivérek munkáját segítette, ott volt John Fox mellett és most egy fiatal, újhullámos edző, Matt Nagy munkásságába is belekóstolhatott.

 

 

Miket ért el a védelmeivel?

 

Mielőtt belemennénk a sémákba és egyéb finomságokba, nézzük meg, hogy sikeresek voltak-e a védelmei. Fangio 2011-2014 között volt a San Francisco 49ers védelmi koordinátora és nem túlzás azt állítani, hogy munkássága alatt a 49ers védelme újkori fénykorát élte. Ez alatt a négy év alatt a 49ers védelme a legjobb ötben volt engedett yardokban és a négy évből háromszor is a legjobb háromban volt engedett pontokban. Gondolhatnánk, hogy egy jó emberállományt kapott a kezei alá és építkezni nem tud, de ez nem lenne igaz. A Bears védelem irányítását 2015-ben vette át, az egység pedig előtte évben éppen az utolsó előtti helyen végzett. Ebből előbb a középmezőnybe emelte őket, sorrendben a 14., 15., majd 10. legjobb total defense számokat hozták, majd idén egy támadósorok dominálta évben az egyetlen igazán, minden szempontból erős védelmet hozta létre. 19 éves pályafutása során a védelmei nyolcszor voltak a top10-ben és ötször a top5-ben total defense számokat nézve és szintén nyolcszor voltak top10-ben pontszerzésben és ötször top5-ben.

 

Mi jellemző a védelmére?

 

Fangio alapvetően egy 3-4-es védelmet használ ’30’ fronttal, aminek a kulcsa, hogy a belső fal masszív, a támadófal figyelmét magára tereli és nem csak utat nyit a belső linebackereknek, de a külső linebackerek dolgát is megkönnyíti. Általában olyan embereket keres a defensive end és defensive tackle posztokra, akik nem csak a futás ellen jók, de a pass rushban sem tehetetlenek, nem ritkán kettőzni kell őket és általában 2 gap felelősségük van. A külső linebackerei ezzel szemben a gyorsaságra építenek, ahol egy az egyben maradnak a tackle-lel és könnyedén verik meg őket. A Broncos defense ilyen szempontból tökéletes lehet neki, mert a két outside linebackernél nem nagyon van jobb páros a ligában, a belső védőfal masszív, Wolfe képességei megvannak a pass rushra is, bár a túloldalára mindenképpen keríteni kell egy másik domináns defensive endet.

Fangio védelmében a kulcsszerepet az outside linebackerek játsszák, így két ilyen klasszissal, mint Miller és Chubb elégedett lehet. Az atletikusságon kívül a gyors olvasás és a reakcióidő is fontos ebben a sémában, de Millernél nem sok jobb játékos van ilyen szempontból. OLB-it közel szereti játszatni a line of scrimmage-hez és már a blokkolás felismerésében hatalmas szerepük van.

A front7 mögött általában nem ragaszkodik a zónázáshoz vagy emberfogáshoz, általában inkább valamilyen vegyes megoldást használ, vagy a kettőt keveri. Ellenben előszeretettel él a megtévesztés lehetőségével. Pre snap gyakran más koncepciót mutat, mint ami valójában a játék. Legtöbbször szereti eladni, hogy az emberei zónáznak, de aztán a snap után mégis felveszik az embereiket. A cornerei főleg outside technikát alkalmaznak. A secondary egy részének ez feküdhet, mert a No Fly Zone időszakában is hasonló volt a koncepció, a probléma az, hogy onnan már nem sok mindenki maradt. Az nem kérdés, hogy Fangio kulcsembere Chris Harris lesz, aki azon kívül, hogy nagyon jó játékos, az egyik legsokoldalúbb is a poszton, így ebben a rendszerben lubickolhat. A többiek azért lehetnek alkalmasak, mert fiatalok és atletikusak, de nem árt fejlődniük kicsit.

 

 

Ami a blitzeket illeti, Fangio nem feltétlenül erőlteti a sok blitzet, általában a belső védőfalára és a külső linebackereire támaszkodik, ellenben szeret stuntokkal élni. Ez megint csak a bajnok Broncos védelmére volt jellemző és igazából idén is működhet, ha Malik Jackson akkori szerepére találnak egy embert.

A legnagyobb probléma a belső linebacker sorban lehet, mert Fangio az elmúlt években végig klasszis vagy nagyon tehetséges játékosokkal dolgozott. Előbb a 49ersben a Willis, Bowman emberanyaggal, majd most a Trevathan, Smith duóval. A Broncosnál viszont csak egy megfáradt Marshall, Davis kettőse lesz, ez jelentheti a legnagyobb problémát. A linebackereitől sokoldalúságot szokott kérni a mester, ami passz esetén általában azt jelenti, hogy már a snap után akadályozzák meg például a tight end vagy a running back útvonalát, majd lépjenek zónázni, ritkán blitzelni. A futás ellen pedig a SAM linebackernek van fontos feladata, aki a D-gapet támadja és a falak széleit hívatott teljesen lerombolni. Egy all around linebackerre mindenképpen szükség lesz, mert messze ez lehet a védelem leggyengébb pontja Fangio rendszerében.

Ami már nem szorosan a personnelt illeti, Fangio védelmeire mindig jellemző volt, hogy nem csak stabilan tartották magukat, de pontokat is tettek fel vagy labdákat szereztek. Az idei Bears védelem vezette a ligát interceptionökben és labdaszerzésekben is.

 

Mi lesz a támadósorral?

 

A legnagyobb kérdés Fangio kinevezése kapcsán a támadósor, amely évek óta szenved. Ezt úgy igyekszik orvosolni a csapat, hogy Gary Kubiakot visszacsábították offensive koordinátori feladatköre, nála pedig nehéz jobb szakembert találni a jelenlegi állományhoz. Kubiak minden praktikája ellenére is a csúcs az a bajnok Broncos támadósor lehet, amely egy korszakos védelmi teljesítmény esetén a Super Bowl győzelemhez elég volt, de saját erőből biztos, hogy nem képes többre. A támadójáték ómegája a támadófal lesz. Ez az OL nem ligaelit, de legjobb összetételében a liga közepéhez tartozik, futáshoz meg kimondottan jól blokkol. Ez szerencse, mert a vezérfonal mindenképpen a futás lesz, Lindsay vezetésével akár még sikeresen is. Keenum így sokat passzolhat play actionből, ami az egyik erőssége, valamint sok bootleg és screen várható. Szerencsére ezek nem a legnehezebb sémák és dobások, Keenumnak akár feküdhet is. Zárójeles megjegyzés, hogy Keenum karrierjét Kubiak houstoni offense-ében kezdte meg. Ennek ellenére a támadójátéktól nem igazán várhatunk elképesztő számokat, de ha sikerül visszakapaszkodni Manning utolsó évében mutatott játékhoz, akkor egy ligaelit defense mellett egy playoff részvételhez mindenképpen elég lehet.

 

 

Összegzés

 

A fenti szempontok alapján alapvetően egy pozitív kép alakult ki bennem, de rengeteg a kérdőjel. Fangio sémája ráhúzható a Broncosra és sokkal jobban is fog feküdni a játékosoknak, mint Joseph rendszere. A teljesítmény azonban a játékosokon is múlik és két nagy lyuk is van a védelemben, ami problémát okozhat. Persze egységként jól fognak mozogni és idén is top5-7 védelem volt a Broncos, de nem várok NFZ szintű évet. Ami magát Fangio kinevezését illeti, én úgy gondolom, hogy Elway a kevésbé kockázatos utat választotta, ami inkább rövid távon jó. Amíg Keenumnál nincs jobb irányító a csapatban és alapvetően is kevés a nagy tehetség az offense-ben, addig a védelemre kell építeni és Fangio old school programja a legjobb választás. Ami negatívum, hogy az újító szellem hiányozni fog a csapatból és ha ne adjisten végre talál majd a következő években egy franchise QB-t a csapat, akkor hiányozni fog egy fiatal, kreatív arc a csapatból. Kisebb félelmem továbbá, hogy védelmi gurunak Fangio kiváló, ellenben HC tapasztalata még nincs, egy ilyen pozíció pedig sokszor mentori feladatokkal is jár, amivel nem biztos , hogy meg tud birkózni. Ismét nem volt Elway könnyű helyzetben, de Kubiakkal együtt ez egy A nálam.

Értékelés: A

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!