Connect with us

Érdekességek

A támadófal varázslója Clevelandben

Az a fránya támadófal. Ha mindent jól csinálnak, észre se veszik őket, ha elrontanak valamit, egyből a kritikák kereszttüzében találják magukat. Ahogy a legtöbb pozíciónál, úgy itt is igaz, hogy a játékosok képessége mellett ugyanannyit vagy talán többet is számít az, hogy ki is koordinálja őket. Clevelandban pedig sorra történnek a biztató dolgok, a Browns ezúttal  liga egyik legjobb támadófaledzőjét, James Campent nevezte ki.

A NFL kapcsán talán a legkevésbé felkapott téma a támadófalak boncolgatása, pedig ha belegondolunk a támadósor majdnem felét ez az egység teszi ki. A játékra gyakorolt hatásuk leginkább akkor érződik, amikor hibáznak és az irányítónak nincs ideje passzolni, vagy a futót már a backfielden földre viszik a védők.

A mai passzjátékon alapuló támadósorok természetesen elsődlegesen azt várják el a támadófaltól, hogy védjék meg a quarterbacket és adjanak elég időt a passzjáték kibontakozásának. A Cleveland frissen kinevezett támadófaledzője, James Campen pedig a liga egyik legjobb szakembere, ha passzjátékról van szó.

Aaron Rodgers egy zseniális irányító és ki ne emlékezne azokra az ikonikus passzokra, amikor 3-5-7 másodperc után is zavartalanul tudta megtalálni a célpontját. A Packers évek óta a liga egyik legjobb passzblokkoló támadófalával rendelkezik, Campen keze alól pedig csak úgy potyognak ki a jobbnál jobb faljátékosok.

Pedig nem öntötték tele a csapatot első/második körös tehetségekkel vagy drága free agency igazolásokkal. Campen a 4.- 5. körben draftolt, kiforratlan játékosokból hozta ki a liga egyik legjobb egységét az elmúlt években.

Ha vesszük a fáradságot és végignézünk ezen a névsoron elmondható, hogy az első-második körből talán rosszabb százalékkal dolgozott az évek során Campen. (Persze ez túlzó, 3-4 játékost nem említettem meg a hátsó körökből a jelentéktelen karrierjük miatt). Visszanézve mégis egy redrafton Lang, Sitton, Linsley szinte biztos első körösök lettek volna, Bakhtiari pedig akár 1/1, hisz 2013-ban volt, amikor a Chiefs első választással Eric Fishert OT húzta. Az egész akkori draft class azóta már kijelenthető, hogy az utóbbi évek egyik legrosszabbja volt, a negyedik körös Bakhtiari pedig azok után, hogy sokak szerint guardba kellett volna mozognia, a legjobb LT lett a ligában.


Rajtuk kívül pedig megannyi játékos is az ő munkájának köszönhetően tart ott, hogy biztos kezdői az egységeiknek. Tretter pont a Browns kezdő centere, Taylor pedig a Packers LG-je.

Irányítása alatt 2010 óta a PFF passzblokkoló statisztikái alapján egyszer volt a Green Bay a top10 egységen kívül (2013-ban 13.), viszont 3-szor volt a liga legjobbja és kétszer második.

A 2018-as szezonban ráadásul Campen lett a sajtfejek futójátékért felelős edzője, ami után Aaron Jones karrier évet tudhat maga mögött és a halovány Packers támadósor egyik legjobbja játékosa volt a mögöttünk lévő szezonban.

De mi várható a Brownsnál?

Clevelandben Joe Thomas visszavonulása után sem állt meg az élet. A csapat az elmúlt években komoly pénzért építette újjá a támadófalát elsősorban a szabadügynök piacról. A Bitonio – Tretter – Zeitler belső hármas kiemelkedő a ligában, ami meg is látszott a Browns idei teljesítményén, hisz 3.-ok lettek a már említett PFF rangsorban. A tackle posztokon azonban van hova fejlődnie a csapatnak. Bár mutatott biztató dolgokat az UDFA rookie Desmond Harrison, sem ő, sem Greg Robinson nem voltak kiemelkedőek a fal bal oldalán, ahogy a RT Chris Hubbardnak is van még hova fejlődni.

A futójátékra is kitérve az utóbbi években Campen főleg zónablokkoló sémát alkalmazott időnként vegyítve power és gap elemekkel. A zóna séma Clevelandban sem ismeretlen, ráadásul Nick Chubb és Aaron Jones is hasonlóan agilis futók, akiknek a robbanékonyságuk az igazi erősségük, ezt pedig jól ki lehet használni zónablokkolásnál.

Az élet persze sosem fekete és fehér. Campen munkásságát nagyban megkönnyítette, hogy Rodgers rendkívül jól érzékeli a nyomást, és rengeteg játékot hosszabbított meg azzal, hogy jó irányba lépett fel/ki a zsebből. Mayfield első éve után itt természetesen még nem tart. De a Kitchens előléptetése óta jól működő futójáték és egy, a széleken talán javuló támadófal segítségével az ígéretes első éve után talán sikerül majd egy még erősebb másodikat összehoznia. A Kitchens által köré épített stáb legalábbis erősen biztató.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!