Connect with us

Beharangozó

Brees még soha nem veszített hazai pályán a rájátszásban, nem most fogja elkezdeni

Az NFC két messze legjobb csapata, a New Orleans Saints és a Los Angeles Rams játszik egymással vasárnap a Super Bowlba jutásért. A fogadóirodák szerint 3,5 pontos favorit a hazai pályán játszó Saints, ami szerintem kifejezetten hízelgő a Rams számára: mégis csak a liga legjobb csapatáról van szó a valaha volt egyik legjobb irányítóval a fedélzeten. 

 

 

A Saints és a Rams is kiváló csapat, zseniális edzőkkel, elképesztő játékosokkal és közel hasonlóan tökéletes teljesítménnyel:

 

  • Mindkét csapat 13-3-as mérleggel fejezte be a szezont, ami a legjobb a ligában (bár a Saints az utolsó körben pihentetett).
  • A Saints-offense 504 pontot szerzett az alapszakaszban, ami a harmadik legtöbb, míg a Rams 527 pontja a második helyre elég.
  • A két csapat pontkülönbsége 151 (Saints) és 143 (Rams), ami az 1. és a 3. legjobb a ligában.
  • Edzőoldalon sincs hiba, Sean Payton és Sean McVay a liga legjobb főedzői és támadóspecialistái közé tartoznak.

 

Vitathatatlanul izgalmas meccs lesz, de nem kérdés, hogy a Saints fog nyerni.

 

Rankins nélkül is meg kell állítani a futójátékot

 

A Saints védelme hatalmas veszteséget szenvedett az Eagles elleni meccsen, Sheldon Rankins ugyanis sérülés miatt már idén nem léphet pályára. A korábbi első körös védőfalember tökéletesen játszott, David Onyematával közösen óriási szerepe volt abban, hogy a Saints defense engedte a második legkevesebb futott yardot az alapszakaszban. Ráadásul pass rushban is kiváló volt, a 8 sackje és 46 nyomásgyakorlása nagyon fog hiányozni, ahogy a 29 stopja is: egész szezonban egyetlen elrontott szerelése volt, Todd Gurley és CJ Anderson ellen pedig nem lehet hibázni.

 

[quote]A két futó a Cowboys amúgy kiváló védelme ellen 238 yardot és három TD-t szerzett.[/quote]

 

 

Rankinst a Tyeler Davison, Taylor Stallworth duó fogja pótolni, elég sokat játszottak már idén. A futás elleni védelem vélhetően túléli a dolgot, legalábbis nem esik nagyon vissza, mindkét DT főleg a játék ezen aspektusában kiemelkedő. A pass rush viszont garantáltan megérzi a váltást, ketten együtt mindössze 14 nyomásra voltak képesek 792 snap alatt (Rankins a saját számait 648 snap alatt érte el). Ez már csak azért is fájó, mert a Rams támadófalára a legkönnyebben a fal közepéből lehet nyomást generálni, és bár Goff az utóbbi hetekben kifejezetten bizonytalanul játszik, túl sok időt azért nem lenne szabad neki hagyni.

 

Ne lepődjünk majd meg, ha Von Bellt gyakran látjuk majd a box közelében. A 24 éves strong safety zseniálisan játszik futás ellen, nagy szerepe lesz a Rams futójátékának limitálásban.

 

Donald egy állat, de kezelhető

 

Aaron Donald a liga legjobb védője, 106 nyomásgyakorlása és 20,5 sackje a legtöbb volt a ligában, mindezt defensive tackle-ként. Mellete Ndamukong Suh is kiválóan játszik, ahogy az egész Rams védőfal, ugyanakkor Donaldék sem mindenhatóak és lehet őket limitálni. Idén ezt már Sean Payton mellett Matt Nagy és Jason Garett is bemutatta.

 

 

Donald egész szezonban félelmetes volt, de ha nem nézzük a rájátszást, akkor csak a 10. heti Seahawks elleni, illetve a Bears elleni meccseken játszott gyengébben, mint a Saints ellen. Sem nyomást nem nagyon tudott kifejteni, sem sackelni nem sikerült sem neki, sem másnak Breest, aki 346 yarddal, négy TD-vel és nulla INT-vel fejezte be a meccset.

 

A Saints támadófala teljesen egészséges, vagyis pályán lesz az Armstead – Peat – Unger – Warford – Ramczyk ötös (Peat mondjuk idén sem játszik jól, de még így is passzblokkolásban a legjobb). Armstead abszolút elit, idén csak David Bakhtiari volt nála jobb passzblokkolásban, de a többiek is hoznak egy jó szintet, a kezdő fal mindössze 85 nyomásgyakorlást és 12 sacket engedélyezett 17 meccs alatt. Ne legyünk meglepve, ha Donaldék is fennakadnak a hálón.

 

Thomas jobb, mint Talib, de Peters a kulcs

 

Michael Thomas a liga egyik top3-as elkapója, de sokak szerint egyenesen a legjobb. A Rams elleni első meccsen 15 targetből 12-t kapott el 211 yardért és egy TD-ért, bár akkor Aqib Talib nem volt bevethető, vele pedig nagyságrendekkel jobb a Rams védelme.

 

Thomas – Talibot elkerülendő – vélhetően viszonylag sokszor lesz beküldve a slotba, bár azért a 32 éves ex-Bronco nem úgy játszik, mint legjobb éveiben, aligha lesz megoldhatatlan kihívás. Ugyanakkor, ha minden jól megy, nem is biztos, hogy foglalkozni kell vele.

 

 

Thomas mellett ott van Ted Ginn is, akiben mindig benne van a nagy játék, ráadásul ne feledjük el Tre’Quan Smith-t sem, aki bár nem számít alapembernek, de idén már két 100+ yardos meccset is hozott. Valamelyikükre pedig az a Marcus Peters fog jutni, aki bár a szezon végén egész korrekt volt (a kilencedik hét óta 17/28, 149 yard, 0 TD, 2 INT, 45,1-es passer rating a mérlege), Dak Prescotték is csúnyán megégették.

 

[quote]A Cowboys nem túl elit passzjátéka Peterst hétszer vette célba, amiből hat elkapás és 115 yard született – ha valakin, akkor rajta meg lehet nyerni a meccset.[/quote]

 

Ha pedig Talib és Peters emberfelettit hoz, illetve Nickell Robey-Coleman is átmegy vadállatba, akkor még mindig ott lesz Alvin Kamara és Mark Ingram is. Mindkettő kiválóan kap el, Kamara pedig egyenesen a legjobb a posztján, idén 744 yardból 691 jött elkapások után. A Saints védelem pedig screenekkel, a pálya közepét támadó rövid játékokkal és a linebackerek támadásával könnyen sebezhető.

 

Brees >>> Goff

 

Goff idén kétségtelenül kiváló formában játszik, azonban Cooper Kupp kiesése óta eléggé hullámzó a teljesítménye. Az elmúlt hat meccsen a Lions, a Bears és az Eagles is lenullázta (pedig a Lions és az Eagles secondary messze nem elit), és bár korrekt volt az 1/1-es és 1/2-es Cardinals és 49ers ellen, a Cowboys ellen 53,6 százalékos pontossággal passzolt 186 yardot, nulla TD és ugyanennyi INT mellett.

 

Eközben a Saints secondary feljövőben van, Marshon Lattimore és Eli Apple az elmúlt hat meccsen csak a feléjük száló labdák 53 százalékából engednek elkapást, egy engedett TD mellett pedig négy labdát is szereztek. Persze a Rams passzjáték más szint, de úgy néz ki, hogy kezd bejönni az Apple trade és az Eagles ellen Lattimore már a tavalyi formáját idézte.

 

 

Persze Brees elit teljesítménye is némileg visszaesett, bár ettől függetlenül a játékára nem lehet panasz. Az Eagles ellen 73,8 százalékos pontossággal passzolt, 301 yard mellé két TD és egy INT párosult (utóbbi a meccs elején, utána már hibátlan volt), miközben 11 perces drive-okat vezetett és negyedik kísérletre dobott TD-ket. Igazi PO-formában van, és ne feledjük, hogy

 

[quote]Karrierje során még soha nem veszített a rájátszásban hazai pályán.[/quote]

 

A győzelem kulcsa

 

A Saints az alapszakaszban annak köszönhetően győzte le a Ramst, hogy limitálta az ellenfél futójátékát és elképesztően precízen kontrollálta az órát. A védelemnek az elején nagyon oda kell tennie magát, mert legyen bármennyire is jó a védőfal a futójáték ellen, a legegyszerűbben úgy lehet megölni a Rams játékát, ha komolyabb hátrányból játszik a csapat. A play-actionökre nagyon kell majd figyelni, Goff szinte összes értékelhető megoldása play-action után érkezett. Blitzelni is érdemes lesz, ezzel még a Lions is meg tudta zavarni, nyomás alatt továbbra sem tud jól teljesíteni.

 

A győzelem azonban elsősorban a támadókon fog múlni. Donaldékat egyszer már limitálták, szerintem ezzel most sem lesz probléma, Marcus Peterst pedig szanaszét fogja égetni Brees. Thomasnak megint jó napja lehet és Kamarától sem lepne meg egy 100 yard közeli teljesítmény, ahogy Hilltől is várhatunk pár pazar  játékot.

 

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!