Connect with us

Beharangozó

Ledobják a NUK-ot

Csoportriválisok révén idén már kétszer találkozott a Texans és a Colts, és egy barátságos 1-1-ben állapodtak meg. Így szükség van egy harmadik találkozóra, ahol eldöntik, hogy miért is a Texans a jobb csapat és fog továbbjutni ebből a párharcból.

 

A védelmek nyerik a bajnokságot

 

Ez az unalomig használt klisé már nem feltétlenül állja meg a helyét az utóbbi időben, de az kétségtelen, hogy olyan csapat, amelyiknek a védelme nem tud fellépni a megfelelő időben, az nem lehet sikeres a playoffban és főleg nem nyerhet bajnokságot. A most érintett két csapat defense-e között az év elején papíron sokkal nagyobb különbség volt és bár a Colts szépen kapaszkodott fel év végére, a Texans defense cipőjét sem köthetné be.

 

Erre a defense-re támaszkodhat most a Texans, mert ha tudják hozni az átlagos formájukat, az elég lehet. Watték ugyanis nem engedtek 20 pontot átlagban az alapszakaszban, a 19.8 pontos teljesítményük a negyedik legjobb a ligában. Különösen kiemelkedő a futás elleni védelmük, amely a harmadik legjobb volt az évben, meccsenként 82.7 yardot haladt mindössze ellenük az ellenfél. A Colts futóit nem becsmérelve, ez még felül is értékeli mire lehetnek képesek szombaton. A vendégek ugyan jól variálják a Mack, Hines, Wilkins triumvirátust, de melyikük kezébe adnád a labdát egy döntő harmadik és egy játéknál? Márpedig ha egy csapat nem tudja eladni a futójátékot, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül a Houston ellen. Ez még akkor is igaz, ha hozzávesszük az egyenlethez, hogy Andrew Luck lesz az ellenfél, a Texans passz elleni védekezése pedig már nem ligaelit. Azt érdemes azonban megjegyezni, hogy a Texans a rövid passzos játék ellen nem ligaelit, mert hosszú játékok megakadályozásában már inkább a középmezőny elejéhez tartozik. Az egyetlen feladat most is Hilton őrzése lesz, mert nélküle azért nem olyan félelmetes ez a Colts elkapó szekció.

 

 

Ennek a védelemnek az a legnagyobb erőssége, hogy nincs gyengesége. A két csapat első meccséből kiindulva, amikor még a Texans számára is igazán fontos volt a mérkőzés, sok érdekességet észrevehetünk. A Colts támadófal sokat javult idén, de a Texans pass rush ellen például 23 nyomásgyakorlást engedett, azaz a passzjátékok több mint 33%-ában megzavarták Luckot. Ő pedig bármennyire is jó idén, azért nyomás alatt 15%-kal pontatlanabb, mint tiszta zsebben. Alig 56%-a ér a labdáinak célba és interceptionjei jó részét is így dobta. Fontos kiemelni itt, hogy a Texans jobban teszi, ha blitz nélkül helyez nyomást az irányítóra, mert Luck teljesítménye blitz ellen ligaelit. Ez kapóra is jön a Texansnak, mert blitz nélkül ők helyezték a harmadik legtöbb nyomást az ellenfelek irányítóira, így pedig könnyebbé válik a passz elleni védekezés is. A két fal párharcát, ha nem is olyan simán, mint elsőre gondolnánk, de a Texans hozza, ez pedig kulcsfontosságú csata ebben a párbajban.

 

A liga igazi MVP-je

 

Kicsit csalok, mert aligha lesz Hopkins a liga legértékesebb játékosa, pedig teljesítménye alapján akár szóba is kerülhetne. Először álljanak itt a puszta statisztikák, mert sokak számára bizonyára fontosak. Szóval Hopkins 115 elkapással zárta az évet, 1572 yarddal, mindkét adat az AFC-ben a legtöbb volt idén. A felé tartó elkapható labdák 100%-át elkapta, azaz egyetlen egy dropja sem volt, ami abszolút csúcs ennyi elkapás mellett a liga történetében. Továbbá az elkapásainak 71%-a first downt vagy touchdownt eredményezett, ami szintén a legtöbb, tehát akkor sem tudták semlegesíteni, amikor igazán kellett. Tette mindezt úgy, hogy általában az ellenfél legjobb cornere őrizte, mert folyamatosan estek ki mellőle a társak. A statisztikákon túl azonban érdemes megnézni a játékát, ami összehasonlíthatatlan bármelyik WR játékával. Szerintem kérdés nélkül a liga legjobb elkapója jelenleg. Sok olyan pillanatot is felidézhetünk, ami nincs is benn a statisztikáiban, mégis földöntúli. Elég csak a Miami elleni elkapására gondolni, amit végül egy sárga zászló annulált, vagy ahogy a liga egyik legjobb cornere, Jalen Ramsey mellett játszotta többször is tisztára magát.

 

A Coltsnak egyszerűen nincs fegyvere Hopkins ellen. A második meccsükön ugyan limitálták, de Hopkins ekkor már kisebb sérüléssel játszott. Jobban mutatja a két csapat első meccse, hogy mire képes, ahol 10 elkapásból 169 yardot és egy touchdownt szerzett, tíz darab first downt csinált meg és 110 feletti ratingel dobált rá Watson. A Colts legjobb cornere Pierre Desir, aki ugyan tényleg jól játszik, de szép teljesítményéhez hozzátartozik, hogy futás ellen kiváló, coverage-ben inkább átlagos teljesítményt nyújt. Egyszerűen nincs játékosa a vendégeknek, aki képes lenne semlegesíteni.

 

Improvizáció

 

Sokszor mondják, hogy a playoff teljesen más kávéház, mint az alapszakasz, és ezt nehéz is kétségbe vonni. Itt egy meccsen, sokszor egy-egy playen múlik, hogy kinek fejeződik be az idény, így nincs idő javításra és nem lehet ragaszkodni a betanult playekhez. Sokszor szükség van játékok megnyújtására, improvizációra. Ebben pedig Watsonnál kevés jobb irányító van. Most megjelentek az új hullám képviselői, mint Allen, Jackson vagy Mahomes, de Watson közel az újak scramble képességeivel van megáldva, ráadásul ő tapasztaltabb is náluk.

 

 

Már 21 darab 10 yardnál hosszabb futása van, ami a második az irányítók között, 550 yardja, ami harmadik, de érdemes megjegyezni, hogy yardjainak közel 80%-a nem megtervezett játék, ellenben például Newton vagy Lamar Jackson esetében, hanem úgynevezett scramble play, amikor egy beomlott játékot kell mentenie. Ilyenből 429 van neki, ami a második legtöbb. Hasonlóan sokat érnek azok a játékok, amikor nem ő maga futja meg a first downt, hanem egyszerűen a nyomás elől menekülve, hosszú idő után talál magának egy elkapót. Ő hozta össze a harmadik legtöbb yardot olyan playek után, amikor a zseb beomlott és menekülnie kellett. A Colts ellen erre nagy szükség is lesz, mert a fiatal defense sokszor meg fogja verni a gyengén passzblokkoló támadófalat, de Watsonnál nem lehetne jobb embert találni erre a feladatra.

 

Összességében agyon nehéz mérkőzése lesz a Texansnak, de egyszerűen a houstoniaknak vannak a jobb játékosaik a labda mindkét oldalán. A futójátékot csírájában fogja elfojtani a Watt fémjelezte védelem, így Luckon lesz minden teher súlya. A fiatal irányító ugyan közel MVP formában játszik, de nem bírhat el egy playoff mérkőzésen 50-55 passzplayt hibátlanul. A túloldalon ellenben Hopkins ellen nincs megoldás sem liga-, sem Colts szinten, így pár villanással nyerheti a meccset a hazaiak számára. A Colts szép idényt futott, de még nem értek meg egy playoff párbaj színvonalára.

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!