Connect with us

Beharangozó

Második lépés: Domináld a kulcspárharcaidat

Idegenbe utazni egy esélyesebb csapat ellen a playoffban sose jó ómen, de a Dallas Cowboys olyan szerencsés helyzetben van, hogy a Los Angeles Rams elleni Divisional Round párharcot minimum semleges, de inkább hazai körülmények között várhatja, ami nem kis előny. A Rams persze első ránézésre sokkal jobb csapat képét festi, de egyáltalán nincs kizárva a vendég siker sem, főleg nem akkor, ha végrehajtja azokat a feladatokat, amik kulcsfontosságúak lesznek.

Láthattuk a szezon végén és a Wild Card körben is, hogy vannak dolgok, amik egészen jól működnek a Cowboysnál, stabilitást adnak a csapatnak és vannak olyan faktorok is, amik kicsit megfűszerezik a csapat teljesítményét, extrát adnak a játékhoz. A védelem legutóbb is stabil volt, az offense jól menedzselte az órát, a futójáték működött, ami alapjaiban határozta meg Dak Clutchscott játékát is. Aki úgy játszott, mint egy igazi nyertes, egy vezér, aki mindent a pályán akart hagyni. Ez egy olyan extra volt, amire kevesen számítottak, és őszintén bevallom, hogy én is csak titkon reméltem, hogy így lesz. Ekéztem őt eleget a szezon során a podcastjeinkben, de megkövetem magam, mert olyat mutatott, amit tényleg csak az igazi született győztesek tudnak. Ezt pedig fenn fogja tartani a Rams ellen is, és kelleni is fog tőle, de nem csak az ő akarása fog kelleni, hogy győzelemmel térhessen haza a csillagos alakulat.

Ami nélkülözhetetlen lesz

Láthattuk, hogy több tényező kellett ahhoz, hogy a csapat legyűrje a Seahawkst, de elég koncentráltan és hatalmas akarással játszottak, melynek eredménye az lett, hogy a Seattle egész meccsen azt érezze, hogy nekik itt nem osztottak sok lapot. Ezt most sokkal nehezebb lesz végrehajtani, mert a Rams több téren is jobb csapatnak tekinthető, de ők sem tökéletesek, sőt a szezon végén bebizonyították, hogy mivel sebezhetőek leginkább, mivel verhetők meg legegyszerűbben. A Cowboysnak minden egyes másodpercben a célra kell koncentrálnia és azokat a feladatokat kell megoldania, amik bár nem egyszerűek, de megrogyaszthatják a hazai csapatot.

Meg kell nyerni a Cowboys rush offense vs Rams rush defense párharcot

Ez elég triviális gondolat, hiszen a Dallas egy run first csapat, egy nem túl modern támadófelfogással dolgozó együttes, akik a régi alapokhoz visszanyúlva a futójátékkal szeretik megalapozni a támadásaikat. Ezen a meccsen ez egy kulcsfeladat lesz újra, főleg azért, mert a Rams futás elleni védelme rendkívül ingatag lábakon áll, és ha sikerül ellenük földön hatékonyan dolgozni, akkor a esélyesség mérlegének nyelve a Cowboys felé fog billenni.

Ha ez egy kicsit le akarjuk fordítani a számok nyelvére, akkor érdemes azzal foglalkozni, hogy a Rams a szezonban kísérletenként átlagosan 5,1 yardot engedett futásoknál, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden második kísérletre first downt engedtek. Ez persze nem ilyen egyszerű, és nem is lesz könnyű haladni ellenük, mert a liga egyik legjobb védőkoordinátora tud ez ellen scheme-elni, de mégis csak egy hatalmas fegyver van a csapat kezében akkor, ha Elliottnak adja a labdát. Annak az Elliottnak, aki futott yardokban, yards after contactban és 10+ yardos futásokban is egyaránt vezette a ligát. Az ő jelenléte meg fogja határozni, hogy a Los Angeles-i csapat mennyi védőt pakol majd a boxba, és ez mennyire fogja megnyitni a teret a Dak Prescottnak passzban és futásban egyaránt. Nem lesz egyszerű a Rams feladata, de a Cowboysnak is tökéletes gameplant kell majd összeraknia, hogy megtalálják a passz/futás megfelelő arányát.

Meg kell sebezni a védelem közepét

Ha van gyenge pontja a hazaiak védelmének, akkor az egyértelműen a linebacker sor, amelyre óriási nyomás fog nehezedni az egész találkozó során. Egyrészt a futójáték lelassításában, másrészt coverage-ban, ahol azért akadtak gondok a szezonban. Ezt a részt kell majd intenzíven támadnia Scott Linehannek, és több fegyvere is van, amivel sikeresen teheti ezt. Egyrészt működhet ez elkapókkal, másrészt pedig tight endekkel is, hiába nem túl veretes a rendelkezésére álló névsor. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a pálya középső zónáit hogy veszi majd célba Prescott, hiszen ez az a rész, amit jó hatékonysággal tudott támadni korábban is. Összességében, ha a 0-14 yardos távolságot nézzük, akkor 101-es passer ratinget (73/93, 651 yard, 4 TD, 2 INT) hozott össze 2018-ban, a 15+ yardos passzoknál pedig 158-as mutatója (7/9, 207 yard, 2 TD, 0 INT) volt, ami egészen kiváló teljesítmény. Főleg annak tekintetében, hogy a 0-14 yardos távon 111-es, 15+-os szituációknál pedig 95-ös ratinget engedett az ellenfél támadóinak.

Dak Prescott (balra) és a Rams defense (jobbra) passer rating charja. (forrás: Sharp Football)

Látszik tehát, hogy a pálya közepét, ott is az alsóbb zónát kell majd célba venni, ahol a korábban bombameccset futó Blake Jarwinnak és az újonc Dalton Schultznak kiemelkedő szerepe lesz. Világos, hogy egyikőjük sem egy elit tight end, de a kártyákat megfelelően keverve, nagy szerepük lesz abban, hogy bajba hozzák a Barron-Littleton vezette linebacker egységet. A tight end játék mellett az elkapókra is nagy szerep fog hárulni, hogy megfelelően meg legyenek játsszva a középső zónák, leginkább a Cole Beasley vs Nickell Robey-Coleman párharc lesz az, amit ha a Cowboys fürge slot elkapója meg fog tudni nyerni, hatalmas előnyére fog majd válni a csapatnak. Ez a feladat sem lesz sétagalopp, hiszen NRC a liga egyik legjobb slot defendere, de az útvonalakat zseniálisan futó és egészen biztoskezű Beasley semelyik védő számára nem egyszerű feladat, már csak abban kell reménykedni, hogy bokagondjai nem fogják hátráltatni őt.

Fel kell tartóztatni a nyomást

Óriási feladat hárul a dallasi támadófalra szombaton, hiszen a liga egyik legjobb játékosa vezette védőfalat kell majd úgy feltartóztatnia, hogy Prescottnak legyen elég ideje megoldani a passzjátékot. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen Aaron Donald a liga legjobb védője, aki passzsiettetésben egyszerűen foghatatlan, a 21 sackje magáért beszél, de ha megnézzük, hogy meccsenként majdnem 7 nyomást átlagol, akkor csak az ima segíthet rajtunk. Főleg úgy, hogy nagy valószínűséggel Xavier Su’a-Filo nem fogja tudni vállalni a játékot, helyén Connor Williamsen fog majd dolgozni, a rookie guard pedig a leggyengébb láncszeme az amúgy sem túl acélos falnak. Őt kell majd segítenie Smith-nek és Looney-nak úgy, hogy közben még ott van Suh, Brockers, Ebukam, Fowler és Longacre is. Combos kis feladat lesz, de a sikerhez mindenképp kelleni fog az extra erőfeszítés, esélyes, hogy sokszor Zeke-nek kell majd beszállnia pass blockingba, ami alapjaiban fogja meghatározni a passzjáték kimenetelét.

És ha már a belső nyomásról volt szó, Prescottnak nem lesz annyi ideje, olyan tiszta zsebe, hogy megfelelő ideig olvasson, ezért kifelé is sokat kell majd mozognia, itt pedig Tyron Smith és La’el Collins lesz főszerepben, akiknek jól kell majd megoldaniuk, hogy szélről ne érkezzen akkora nyomás, hogy romjaira hulljon a fal. Valamint arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy a bootlegek ne legyenek olyan könnyen olvashatók, hogy Fowler és Ebukam a snap pillanatában tudja, Prescott merre fog forogni a labdával. A nyomás elkerülése tehát egy újabb kulcsfeladat lesz, még akkor is, ha a 4-es nem esik mindig pánikba, ha kellemetlen helyzetbe kerül.

El kell kerülni a mismatch-eket

Sean McVay egy zseni és a legjobban tudja azt, hogy lehet olyan párharcokat kialakítani, ahol a védelemnek egyszerűen semmi esélye nincs a játékot megcsinálni. Ilyen matchupok kreálásában szinte verhetetlen, ezt láttuk korábban erősebb védelmek ellen is. Rod Marinelliéknek az lesz a legnagyobb feladatuk, hogy ezeket a matchupokat valahogy úgy formálják, hogy a Rams támadói ne élvezzenek akkora előnyt, hogy a defense ne mozogjon esélytelenül egy-egy play során. Ez alatt legfőképpen arra gondolok, amikor a Rams úgy hívja a játékokat, hogy egy elkapóra (rendszerint a slotból indulva) egy linebacker marad, akinek nem marad esélye, hogy sebességből felvegye az ellenfelét, ezzel könnyen nagy játékot engedve a támadóknak. Emiatt extra defensive backet kell majd a pályán tartania a Cowboys védelmének, leginkább Anthony Brownt és Jourdan Lewist előtérbe helyezve. Rájuk főszerep fog hárulni, amit úgy kell majd megoldaniuk, hogy a futás ellen is hatékonyan dolgoznak majd, ha az ellenfél arra akar majd alapozni, hogy kevesebb a “testtömeg” a line of scrimmige mögött.

Meg kell állítani Todd Gurley-t

Ha az egyik oldalon nagy nyomás hárul majd a linebackerekre, akkor a másikon sem lesz ez másképp. A két fiatal tehetség, Smith és Vander Esch a liga egyik legjobb és legizgalmasabb duóját alkotja, és nem nagy túlzás kijelenteni azt, hogy ők ketten a legjobb linebackerek a playoffban. De mindhiába a dicséret, ha mellé nem társul teljesítmény. Passzjátékban és futások ellen is rendkívül nehéz dolguk lesz, olykor elkapók ellen kell megállni a helyüket coverage-ban, olykor Gurley fogja várni Goff passzát, olykor pedig a sztárfutót kell majd földön megállítani. Ez pedig nem hálás feladat, hiszen Gurley idén 21 total TD-vel (17 futott + 4 elkapott) zárt, ami egészen különleges teljesítmény, olyannyira, hogy profi karrierje touchdownjainak a 37,5%-át idén szerezte. Ahhoz pedig, hogy Smith és LVE korrektül helyt tudjon állni ellene földön és levegőben, az kell, hogy minimálisra redukálják a rossz olvasásokat, felesleges lépéseket (passzjátékoknál) és leginkább a rontott szereléseket. Mindkettejük játékát meghatározza, hogy milyen hatékonysággal szerelnek, ami nem is meglepő, hiszen egy-egy szerelés alapjaiban határozza meg mindkét védő magabiztosságát és formáját.

Ki kell aknázni a védőfalunk potenciálját

Ha a bombasztikus védőfalra gondolunk, akkor elsősorban a Rams juthat mindenki eszébe, de nem szabad leírni a Hot Boyst, hiszen náluk is bőven fellelni egy-két nagyobb playmakert. És itt nem csak DeMarcus Lawrence-re kell gondolni, akinek a jelenléte extra fontos lesz, hogy Rob Havenstiennek hosszú estéje legyen, hanem a védőfal “kisebb” neveire is. Szükség lesz Randy Gregory flashy megmozdulásira is, valamint, ha ezeket a flashy játékokat állandósítani tudná drive-ról drive-ra, az még jobb lenne. Ez nem lesz könnyű Withworth ellen, de benne van a potenciál, hogy villogjon, nyomást jegyezzen a veterán tackle-ön vagy esetleg zászlót dobjanak a támadóra.

A külső nyomás mellett, a belső nyomás lesz az, amivel igazán megfoghatja a csapat a Ramst, ez a formula ugyanis bejött a Saints ellen is, ahol a stabil támadófalat nagyon jól tudta megzavarni a Dallas fala, jó volt a nyomás a defensive tackle-öktől, jól működtek a stuntok is, amire a New Orleans nem készült fel megfelelően. Sullivan (átlag 3,8 engedett nyomás az utolsó öt meccsen) és Blythe (átlag 3,4 engedett nyomás az utolsó öt meccsen) lehetnek itt a támadható pontok, akik ellen a középre bemozgó Crawford, Collins és Woods is jó eséllyel fog párharcokat megnyerni. Mellettük még Caraun Reid nevére lesz érdemes figyelni, aki bár kevés  szerephez jutott a szezonban, de mikor pályán volt, érezhető volt a jelenléte. A megfelelő rotációval pedig minden egyes játékos frissen tartható lesz és megfelelő mértékű nyomás alá helyezheti Goffot, aki ebben a szezonban nyomás alatt nagyon kényelmetlenül érezte magát és gyenge játékot, számokat produkált (42,9%-os passzpontosság, 43-as passer rating). Kulcs lesz tehát a nyomás is, főleg az, amelyik a fal belsejére fog majd nehezedni.

Összességében a Cowboysnak egyáltalán nem lesz egyszerű dolga, de a kezükben van a kulcs a győzelemhez. Ha meg tudják oldani, hogy a létfontosságú párharcnál előnyt tudjanak kiharcolni, akkor fogható lesz ez a Rams. Főleg úgy, ha megvizsgáljuk, kik ellen kaptak ki korábban, és azok milyen formában lévő csapatok voltak. Ha a tűforró Saints, a mindenkit bajba sodró Bears és a bajnoki formába lendülő Eagles képes volt W-vel nyugtázni a meccsüket, akkor ennek a hatalmas lendülettel érkező Cowboysnak is lesz bőven keresnivalója.

 

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!