Connect with us

Beharangozó

Mostanra tudnotok kéne, hogy soha nem szabad minket leírni

Nagyon hasonlóan érzem magam, mint tavaly. Akkor, a rájátszás elején fikarcnyi esélyt sem adtam az Eaglesnek. Nyilván szurkoltam, de az eszem azt mondatta, hogy nincs reális esély nem hogy a Super Bowlra, de egy győzelemre sem. Aztán ahogy közeledett a Falcons elleni meccs, egyre jobban próbáltam bebeszélni magamnak, hogy meglehet ez a W. És meg is lett. Aztán még egy. És még egy.

Most, a rájátszás kezdetén az eszem ismét azt mondja, hogy a Bears az esélyesebb, a Bears a jobb csapat. Hiszen így volt ez a szezon során, ez tagadhatatlan. Náluk van a liga legjobb védelme és egy nagyon kreatív támadósor. Ismerős? Persze, pontosan ilyen volt az Eagles is tavaly.

A fogadóirodák és a többség is az Eaglest tartja underdognak. Megint. Egyszer volt Budán kutyavásár, ugyebár. Azonban ahogy Malcolm Jenkins is mondja: “Mostanra tudnotok kéne, hogy soha nem szabad minket leírni.”

Az Eagles nem volt jó idén. Az alapszakasz nagy része alapján nem is érdemelt rájátszást. Most viszont felejtsük el az alapszakaszt és dobjunk ki minden statisztikát és helyezést, ami a teljes szezonra vonatkozik. A jelenlegi Eagles ugyanis merőben más, mint az 5-17 héttel ezelőtti Eagles.

Az offense teljesen megváltozott

Koncentráljunk inkább az utóbbi három hétre, ugyanis a támadósor teljesen máshogy néz ki, mint korábban. Ennek több oka van, nyilván az egyik és legfontosabb az, hogy Nick Foles irányít Carson Wentz helyett. Ezzel együtt – és részben ennek köszönhetően – teljesen megváltozott az offense.

Kicserélődött az alapfelállás

Az Eagles végre újra rátalált, vagy épp elővette a 12 personnelt, azaz a felállást, amikor két tight end van a pályán. Az év elején az 11 personnel volt a legtöbbet használva, itt ugyebár egy futó, egy tight end és 3 elkapó van a pályán. Most azonban a harmadik elkapó (aki épp Tate, akinek érdekességképp 10-1 a mérlege a Bears ellen) helyét nagyon sokszor felváltja az újonc Dallas Goedert, aki remekül játszik. Sokkal hatékonyabb ebben a felállásban az Eagles támadósora és ez a változás halálosnak bizonyulhat az utóbbi hetekben.

Kicserélődött az alapfelfogás

Sokkal gyorsabb és rövidebb passzokat használ az Eagles Folesszal a volánnál, mint Wentz-cel. Érdekes és félrevezető statisztika, hogy Foles yard/pass play mutatója sokkal magasabb (8,09), mint Wentzé volt (6,55), azonban ha ebből azt szűrjük le, hogy Foles sokkal mélyebbre passzol, akkor nagyot tévedünk. Foles ugyanis 6,7 úgynevezett intended air yarddal operál (tehát mennyit száll a labda a levegőben az LoS-től számítva), ami utolsó a ligában, míg Wentz a középmezőnyben tartózkodik 7,8-cal. Ez a két statisztika azt mutatja, hogy Foles rövidebbeket passzol és az elkapói többet hoznak ki belőle. Félreértés ne essék, nincs ezzel semmi baj, ilyen a stílusa, ebben jó.

Kis kitekintés: miben is jó Nick Foles?

Foles nagyon jó abban, hogyan snap előtt és egyből a snap után gyorsan döntsön és félrevezesse a közeli zónázó védőt. Foles nagyon jó abban, hogy vezesse az elkapóját, sok elkapás utáni yardot engedve neki, nem hiába volt az utóbbi három hét során a listavezető 962 passzolt yardjának 56%-a elkapás után (Wentznél ez a mutató 46% egyébként). Foles nagyon jó abban, hogy nyomás alatt – vagy épp miközben megütik – jó helyre dobja a labdát, neki a legjobb a passer ratingje idén ilyen helyzetben.

Foles nagyon jól méri fel snap előtt a dolgokat és snap után is gyorsan dolgozza fel a történéseket. Tudja, hogy minek kell majd történnie a play elindítását követően és azonnal az úgynevezett conflict defenderre figyel, aki alapján döntenie kell majd. És Foles ebben kiváló. Nagyon gyorsan ki tudja használni ezeket a helyzeteket és nagyon gyorsan szabadul a labdától. Az utóbbi három fordulóban 2,24 másodperc alatt passzolt átlagosan, ez a legalacsonyabb szám volt a ligában. Okos, gyors döntéseket hoz és ezek által könnyű dobásokat old meg.

Ha a védelem zónázik (a Bears nagyjából az NFL-átlag arányában használ zónázást és emberezést), akkor Foles elég okos ahhoz, hogy megtalálja a lyukat és elég türelmes ahhoz, hogy ne dobja a labdát nehéz helyzetbe. Megvárja, míg szabadra játssza magát az elkapó, majd őt vezetve dobja meg a labdát, hogy minél több yardot szerezhessen elkapás után.

Nézzünk két játékkoncepciót, ami nagyon jól kidomborítja Foles ezen erősségeit.

Hi-Lo concept

A Hi-Lo a High-Low rövidítése, a nevéből adódóan tehát egy játékos magasabbra, azaz mélyebbre megy a pályán, míg egy másik alacsonyabbra, azaz közelebb a line of scrimmage-hez. Rengeteg fajtája van, lehet játszani a pálya közepén, a szélén, elkapókkal, tight endekkel, vegyesen. Most egy olyan példát nézzünk meg, ahol két tight enddel játsszák el ezt a koncepciót a pálya közepén.

Az Eaglesnek van egy All-Pro szintű tight endje és egy nagyon jó újonca, akiben hasonló potenciál lakozik. Ennél a játéknál Ertz (fal jobb szélén) egy Curl útvonalat fut be a pálya közepére, Goedert (a fal bal szélén) pedig egy Drag útvonalat a támadófal előtt keresztbe. Ez egyébként egy Andy Reid által is sokat használt route kombináció.

A pirossal bekarikázott védő az úgynevezett conflict defender. Ha zónázás van, akkor egyrészt neki hátrébb kellene lépnie, hogy Ertz útvonalát fedezze és mindeközben előre is kellene lépnie, hogy Goedertet fedezze. Ez a két mozdulat egyszerre nyilvánvalóan kivitelezhetetlen. Ha a védők embereznek, akkor sincs könnyű dolguk, hiszen egy linebackernek kell az elkapók sebességével megáldott Goedertet levédekezni és tartani vele a lépést, miközben keresztbe fut a pályán.

Ebben az esetben emberezett a védelem, a linebacker pedig nem tudta felvenni a lépést Goederttel, aki üresre játszotta magát. Foles a snap után rögtön olvasta a belső linebackert, látta, hogy emberezés van, majd gyorsan fordult is Goedert felé, hogy megoldják a játékot. Mindeközben a szélső elkapó eltakarította az útból a cornerbacket a vertikális útvonalával, így Goedertnek rengeteg helye nyílt az elkapás után egy hosszú játékhoz. Íme az eset videón:

Mesh concept, konkrétabban Mesh Sit Wheel

Ennél a játéknál a már tavaly is bemutatott mesh koncepció az alap, ahol két játékos – akár két elkapó, akár két tight end, akár vegyesen – Crossing útvonala keresztezi egymást a line of scrimmage előtt nem sokkal. Ez már alapból nehézséget okoz a védelemnek. Erre viszont jön még egy Sit útvonal általában a slotból induló WR-től (vagy egy TE-től) a pálya közepén megállva és várva a labdát, illetve egy Wheel útvonal a futótól a szélre. Az irányító olvasási sorrendje általában: Wheel – Crossing (a Wheel oldalára) – Sit – Crossing (a túloldalra)

Ha emberezés van, akkor a Wheel szinte egyből szabaddá válik, hiszen a futót őrző linebackernek át kell rágnia magát az egyik Crossing és a Sit útvonalt futó játékoson is. Ez különösen veszélyes, ha a szélvészgyors Darren Sproles van a pályán, aki nagyon sokat adott hozzá az Eagles játékához a szezon végén. A két Crossing útvonalat sem könnyű egyébként emberezésnél levédekeznie a linebackereknek, ahogy már a Hi-Lo játéknál is láthattuk Goedert esetében.

Zónázásnál a Wheel route nem jó opció, viszont mivel a curl/flat zónában lévő játékos nyit a futó felé, így a helyén a Crossing útvonalat futó játékos üresen lesz a legtöbb esetben. Ha pedig a linebacker felé nyit és fedezni tudja, akkor a Sit útvonalat futó játékos várhatja üresen a labdát. Íme néhány példa Folestól a Mesh Sit Wheel játékra:

Mindkét fenti koncepció Foles erősségeire épít. Mindkettő snap előtti olvasást kíván, ráadásul mindkettő egy, az LoS-hez közeli védőt helyez nehéz helyzetbe. Snap után gyors olvasást kíván, Foles pedig ebben nagyon jó, kis mozdulatok alapján is tudja, mit csinál a védő és neki merre kell passzolnia. A passznak pedig az elkapó elé kell érkeznie, hogy vezesse a játékost, aki így plusz yardokat szerezhet. Ezek mennek Folesnak és ezekre lehet számítani a Bears ellen is.

Ezek hatásosak lehetnek a Bears ellen

Már amennyire valami hatásos lehet a liga legjobb védelme ellen. Nyilvánvalóan borzasztóan nehéz dolga lesz az Eaglesnek feltörnie ezt a defense-t, de ezek a koncepciók és Foles erényei jó matchupok is lehetnek a Bears ellen – ismét, már amennyire létezik jó matchup a liga legjobb védelme ellen. Ugyanis ezek a rendkívül gyors játékok kihúzhatják a Bears (egyik) méregfogát, azaz a passzsiettetést. Mackéknek egyszerűen nem lesz idejük odaérni Folesra, ha ő továbbra is a ligában leggyorsabban szabadul a labdától.

Ha pedig blitzelni akar Vic Fangio, akkor még nagyobb a relatív előny az Eaglesnél, hiszen Foles passer ratingje az egyik legjobb blitz ellen – épp a fent említettek miatt, ugyanis snap előtt tudja, mi fog történni és kinek kell passzolni. Persze az sem árt, hogy Folesnak van a legjobb passer ratingje, hogy éppen megütik és nyomás alatt is az egyik legjobb az irányítómutatója. Ez kifejezetten jól fog jönni a félelmetes Bears ellen.

Egyáltalán nem mondom, hogy tök jól fog tudni haladni az Eagles a meccsen folyamatosan, mert erre azért nincs sok esély, de sokkal rosszabb matchupnak számít Foles és ez az offense a Bears számára, mint egy olyan, ahol hosszabb, lassabban kialakuló koncepciók vannak 7-lépéses dropbackekkel.

A falak csatája

Ha olvastatok tavalyi Eagles beharangozót a rájátszásban, akkor nem meglepő, hogy most is előjön a falak kérdése. Mindkét csapatnak a legjobbak közé tartozik a támadófala és a védőfala is, így hatalmas csata lesz ma éjjel.

Kezdjük azzal, amikor az Eaglesnél a labda.

Akiem Hicks és Khalil Mack összesen 20 sacket, 34 QB hitet és 120 nyomásgyakorlást regisztrált idén, egészen kiváló játékosok (mögöttük Floyd és Goldman összesen 65 nyomásgyakorlást tudhatnak magukénak, így a 4 legjobbjuk összesen 185 pressure-rel bír (ez később érdekes lesz). Hicks nagyrészt a védőfal közepének bal oldalán áll fel, így Brandon Brooksszal találja szemben magát, aki az egyik legjobb guard a ligában. Khalil Mack nagyjából megfelezi a jobb- és baloldali snapjeit, így a hihetetlenül rutinos Jason Peters és a liga egyik legjobb (jobb oldali) tackle-je Lane Johnson nagyjából fele-fele arányban találkozik majd vele. Az Eagles szempontjából előnyös, hogy a Bears erőssége az Eagles erősségével találkozik és nem lesz hatalmas mismatch a Bears javára (mint például a Vikings ellen volt).

Az Eagles támadófala van talán a legjobban felvértezve arra, hogy amennyire lehetséges, megállítsa a Bears félelmetes passzsiettetését. Nyilván nem lehet egész meccsre lenullázni Mackéket, de nem lesz hatalmas mismatch ez a párharc, nem fogják teljes egészében tönkretenni a meccset várhatóan Macké (mint például tették a Vikings ellen).

Na és akkor jöjjön a túloldal.

Ódákat akartam zengeni Fletcher Coxról, a liga Aaron Donald utáni legjobb DT-jéről. Arról az állatról, aki 95 nyomásgyakorlással fejezte be a szezont, ami a valaha volt legtöbb olyan játékostól a poszton, akit nem Aaron Donaldnak hívnak. El akartam mondani, mekkora császár is ez a csávó, azonban ezen a meccsen nem ő fog tündökölni. Hiszen ahogy a Bears kivette a játékból Aaron Donaldot, úgy ki fogja venni – ismét, amennyire lehetséges – Fletcher Coxot is. Meg fogják duplázni egész meccsen és ez jól is fog műküdni. Fletcher Coxnak nem lesz jó meccse ma éjjel.

Ez viszont nem feltétlen jelenti azt, hogy bajban lenne az Eagles. Ez azt jelenti, hogy a liga legjobb védőfalában hárman egész nap egy az egyben párharcokra számíthatnak. És miért az Eagles védőfala a legjobb passzsiettető védőfal a ligában? Idén 37-tel többször helyeztek nyomást az ellenfél irányítóira, mint bármelyik más egység a ligában. Fletcher Cox 95-ször, Brandon Graham 70-szer, Michael Bennett 68-szor (emlékezzünk, Mack 69-szer), Chris Long 53-szor, ez összesen 286 nyomásgyakorlás. F.É.L.E.L.M.E.T.E.S.

Szóval a Graham, Bennett, Long trió mindegyik tagja egy az egyben lesz ellenfelével, ezt pedig ki kell használniuk, különben nagy bajban lesz az Eagles. Ez lesz szerintem a kisebb kihívás, a zsebben lévő Trubiskyre fognak tudni nyomást helyezni. A nagy kihívás viszont az lesz, hogy bent is tartsák őt a zsebben. Trubisky szeret kimozogni és Josh Allen, illetve Deshaun Watson után ő iramodik meg a legtöbbet passzjáték esetén, ez pedig két éve az Eagles egyik gyengéje, így erre különösen figyelni kell majd most. Érdekes lesz figyelni, hogy Jim Schwartz mennyire akar átállni a containre, azaz az irányító zsebben tartására a teljes terror koncepciójából. A terrorban jobb az Eagles, de sebezhetőbb mobilis irányítókkal. Contain esetén pedig arra kérnék Trubiskyt, hogy a kezével oldja meg a dolgokat.

Ha maradnak nagyrészt a terrornál, akkor nyomásgyakorlás egyébként önmagában nem lesz elég, kelleni fognak a sackek, a fumble-ök és a megütött kezek, amikből interceptionök lesznek. Turnover nélkül az Eagles jó eséllyel nem fog tudni nyerni. Az év során nagyon nehezen jöttek a szerzett labdák, de az utóbbi 3-4 hétben felvették a srácok a símaszkot és elindultak rabolni. Erre most is nagy szükség lesz. Ráadásul az Eagles egész évben nem szerzett semmilyen visszahordott TD-t. Interception után, fumble után, kick return, punt return, semmi. Ilyenre az utóbbi 20 évben nem volt példa a csapattal, szóval épp itt az ideje…

Lehet majd futni a meccsen?

Nem, nem igazán. A Bears védelme a legjobb a ligában futás ellen és ugyan az Eagles fala sem rossz, nem gondolom, hogy sok babér terem majd a sasoknak a földön (milyen jó, hogy repülő állatok). Az Eagles a Texans ellen is hanyagolta a futást (50 passz, 22 futás), tudták Pedersonék, hogy nem tudnak hatékonyan haladni, hiszen a houstoniak is kiválóan fogják meg az ellenfelet a földön. Most sem hiszem, hogy jelentős lesz a futójáték az Eagles oldalán. A másik oldal már sokkal érdekesebb, az Eagles ugyanis elég inkonzisztens volt idén a futás ellen.

De az Eagles futás elleni védelme visszatért!

A linebacker Kamu Grugier-Hill is elmondta, hogy végre megtalálták, ami elveszett. És ha elkezd működni, akkor nem lehet megállítani. A hárommeccses győzelmi széria alatt átlag 2,3 yardon tartották az ellenfelet, 35 futásból mindössze 82 yardot ért el a Rams, a Texans és a Redskins.

Tavaly a rájátszás alatt minden fordulóban lehetett mantrázni: állítsd meg a futást, ezzel tedd egydimenzióssá az ellenfelet, majd engedd szabadjára a pass rusht. Ez ment az utóbbi három héten és ennek kellene működnie most is. A Bears viszont érdekes ellenfél.

Ugyanis a Bears nem fut igazán jól, de nagyon szeret. A hatodik legtöbbet futtatták a labdát idén annak ellenére, hogy Jordan Howardnak (akinek egymaga a 6. legtöbb futása van) mindössze 3,7 yardot átlagolt a szezon során. Voltak jobb meccseik, ahol feléledt a futójáték, de összességében azért nem ment ez túl jól. Ez pedig segítheti az Eagles esélyeit.

Csoda, hogy ilyen jó ez a védelem

Jim Schwartznak borzasztóan nehéz dolga volt. Összesen 35 játékost kellett pályára küldenie a védelemben idén, 25 különböző kezdőjátékost kellett játszatnia és összesen 10 cornerback kapott szerepet a szezonban. Abszurd.

Még abszurdabb, hogy így is 12. legjobbak voltak engedett pontokban, konkrétan nem volt az Eaglesnél jobb red zone védelem, és a sasoké volt a hatodik legjobb 3. down defense is. Úgy, hogy kiesett a három legjobb cornerback, a kezdő safety, a kezdő DT, a kezdő DE, ráadásul a kezdő MLB is a több meccsen partvonal mellett figyelte az eseményeket. Nem működött mindig jól ez a védelem, de talán nem is csoda, ha többeket konkrétan az utcáról kell beszalajtani a pályára.

Egyébként ezek a játékosok fejlődtek is a szezon végére, nyilván jót tett nekik a játékidő. Na persze így sem egy világverő egység a secondary Jenkinsen kívül (Maddox mondjuk elég király), hosszú passzok ellen továbbra is bajban vannak. Ilyen szempontból jó matchup Trubisky, ugyanis nem mennek neki a hosszú passzok, így az Eagles gyengeségét nem biztos, hogy ki tudják használni a hazaiak.

A legnagyobb csata a red zone-ban lesz a felek közt. Azt már mondtam, hogy az Eagles a legjobb vörös zónás védelem a ligában (44,6%), de azt még nem, hogy a Bears az egyik legjobb vörös zónás támadósor. Matt Nagy hihetetlenül kreatív, 66,7%-ban szereznek TD-t a 20 yardon belülre eljutó drive-jaikból, ez az ötödik helyre volt elég idén. Erősség az erősség ellen, nagyon érdekes matchup lesz ez. Ha meg tudja állítani az Eagles itt a macikat a 20 yardon belül, akkor jelentősen nőnek az esélyei. Főleg hogy a régi barát Cody Parkey jöhet rúgni, aki 30-ból csak 23 mezőnygólt rúgott be idén, ami a 28. helyre helyezi őt a kickerek közt.

Darren Sproles és Tarik Cohen lehet a kulcs

Mivel a hagyományos futások nem nagyon fognak menni a meccsen, így kulcsfigurája lehet a mérkőzésnek a két alacsony termetű és szélvészgyors futó. Amelyik csapat jobban le tudja védekezni az ellenfél scatbackjét, kijöhet győztesként a párharcból, hiszen mindkét játékos gyilkos tud lenni néhány játéknál, ráadásul a sasoknál Sproles most friss lehet, a szezon nagy részét sérülten töltötte, azóta viszont egyre több targetet kap Folestól. Jó hír az Eaglesnek, hogy Sprolesszal idén 5-1-es mérleget tudnak felmutatni a philadelphiaiak.

Dönthet a tapasztalat is

Az aktív irányítók közül 31-en kezdtek legalább egyszer a rájátszásban és mindössze 10 nyerte meg közülük az elsőt playoff meccsét. Trubiskynek ez lesz az első rodeója, a rájátszás nyomása pedigsokakat befolyásol az első alkalommal. Így lesz ez Trubiskyvel is, akin ugyan segít, hogy otthon játszhat, de nem segít, hogy az Eagles védelme extra nyomást helyez majd rá. Úgy gondolom, hogy nagy hatása van egy első playoff meccsnek az irányítóra, ez pedig döntő lehet.

Az Eagles ellenben támaszkodhat a tavalyi tapasztalatára, azaz a hogyan kell végigmenni a rájátszáson esélytelenként szériára, még ha a hazai pálya idén nem is segíti a sasokat. Az Eagles már pár hete igazából rájátszásmeccseket játszik és jól vették az akadályokat, újra a tavalyira emlékeztet a gárda és a momentum Folesék oldalán állhat a zsinórban három győzelemmel. A tapasztalat, a momentum, és hogy a legtöbbek szemében ismét esélytelenként léphetnek pályára, nagyon veszélyessé teszi őket.

 

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!