Connect with us

Beharangozó

Nehogy már a kis sas vigye a puskát

Az Eagles feltámadt, és ha némileg szerencsés körülmények között is verte ki a Bearst (a liga egyik legrosszabb rúgója miért ne hagyná ki a legfontosabb pillanatban), egyértelmű, hogy Super Bowl esélyes és mindenkire veszélyes. A Saints viszont a liga legjobb csapata, idén egyszer már helyre tette a Phillyt, és most is ezt fogja tenni.

 

 

A Saints 13-3-mal fejezte be az alapszakaszt, ami a legjobb volt az egész NFL-ben – teljesen megérdemelten. A csapat nagyon jól össze van rakva: az offense-nek gyakorlatilag nincs gyenge pontja, Drew Brees élete formájában játszik, a védelem is hoz egy erős közepest, futás ellen pedig elit, egyszerűen minden adott egy Super Bowl-győzelemhez. Az Eagles egyszerűen nem lehet akadály.

 

A Foles magic létezik, de kezelhető

 

Az Eaglesnek úgy néz ki, megint jól jött Carson Wentz sérülése: egy középszerű, szenvedő csapatból hirtelen az egyik legkellemetlenebb ellenfél lett, ami a Bears mellett a Ramst és a Texanst is megcsapta. Ez egyértelműen Nick Folesnak köszönhető, akit bár nem tartok top irányítónak, hihetetlenül jól fekszik neki Doug Pederson rendszere.

 

Foles színre lépésével az Eagles elképesztő mennyiségben kezdett el 12 personnelt használni, vagyis egy futót és két TE-t. A 15. héttől kezdve a felállások 41 százaléka ilyen volt, miközben a ligaátlag mindössze 16 százalék!

 

Ertz és Goedert kiváló route runnerek zseniális kezekkel, de blokkolásban is tudnak hozni egy kötelező minimumot, óriási fegyver az ő szereplésük. Ráadásul a Saints idén nem nagyon találkozott 12 personnellel, amikor pedig igen, akkor erőszeretettel blitzeltek, konkrétan a snapek 36,7 százalékában. Ez pedig öngyilkos stratégia, Sean Paytonéknak el kell felejteni a blitzeket.

 

Foles zseniálisan kezeli a nyomást és egyenesen szereti, ha blitzelnek ellene. Idén 163 passzt eresztett el akkor, amikor nem blitzelték, ezekből 1084 yard, öt TD és négy INT született 69,9 százalékos pontosság mellett. Amikor viszont blitzelték, akkor 32 átadásából 27 jó volt (84,4 százalékos pontosság), 329 yardért és két TD-ért, INT nélkül.

 

 

Blitzelés nélkül sem látom a Davis, Anzalone, Klein hármasban, hogy konstansan meg tudják oldani a TE-k levédekezését, még safety segítséggel sem. Bár a darftkor luxuspicknek tűnt Goedert kiválasztása, most ez lehet a kulcs. Erre nagyon kell figyelnie a Saintsnek, túl sok teret nem szabad hagyni Ertzéknek, de önmagukban csak a TE-k kevesek lesznek, így ha mindenki mást sikerül limitálni (és miért ne sikerülne), akkor olyan nagy baj nem lehet.

 

Az Eagles elkapói inkonzisztensek – bár Tate szeret a Saints ellen játszani –, Alshon Jeffery az egyetlen komolyan vehető fegyver a szélen. Lattimore-nak elő kell vennie a tavalyi elit formáját, akár safety segítséggel is, de ki kell venni őt a játékból. Sproles pedig Saints nevelés, ha valaki, akkor Sean Payton pontosan tudja, hogyan lehet megállíani.

 

Csak ésszel

 

A Saints védelme nem elit, egyedül a a védőfal kiemelkedő. Onyemata és Rankins parádés középen, futni nem is fog tudni az Eagles. A szélen Cameron Jordan egy vadállat, a túloldalon pedig az idei első körös Davenport és Okafor feladata lesz a pass rush. Ez rendben is lenne, viszont az Eagles támadófala remek, Foles pedig ezt még meg is toldja, a Bears is egy sacket tudott felmutatni. Nem kell tehát fejjel menni a falnak:

 

[quote]

a blitzet el kell felejteni – a Saintsnek amúgy sem megy –, négy falemberrel kell megoldani a pass rusht, a többiekkel pedig valahogy megoldani a coverage-et. Sokkal nagyobb esélye lesz a New Orleansnak jó coverage-ből sacket szerezni, mint erőből.

[/quote]

 

Az alapszakaszban is a secondary vitte a hátán a csapatot, három INT-t szerzett Wentztől. Ez persze nem elvárás, de ez a követendő példa.

 

Brees nem Trubisky

 

Akárhogy nézem, Trubisky nem egy jó irányító, bármekkora mágus is Nagy. Brees viszont egy korszakos zseni, idén karrierje legjobb formájában játszik, és hiába ad ki magából 120 százalékot ez az Eagles védelem, a secondary még mindig az egyik legrosszabb a ligában.

 

 

Brees az alapszakaszban 363 yardot és négy TD-t passzolt, és nem hiszem, hogy pont a Maddox, LeBlanc, Douglas CB-trió fogja megállítani. Michael Thomasnak óriási napja lesz, Tedd Ginnek szintén, de az is lehet, hogy megint Tre’Quan Smith lesz a húzóember, aki anno 157 yardot és egy TD-t szerzett (magyarán azzal égeti meg Brees az Eaglest, akit Maddox fog).

 

Ingram és Kamara is bevethető, ketten együtt 1528 yardot és 20 TD-t szereztek a földön. Ugyanakkor az utóbbi fordulókban nagyon döcögött a szekér, a Panthers, a Steelers és a Cowboys is limitálni tudta a Saints futójátékát. Persze az Eagles sem büszkélkedhet egy elit run defense-zel, ugyanakkor a Philly pont Foles visszatérése óta javuló tendenciát mutat ilyen téren, így én nem erőltetném a futójátékot.

 

Ingramtől nem várok sokat, ő főleg a rövidyardos szituációknál lesz hasznos, Kamarának viszont brutális napja lehet, nem meglepő módon ő lehet a győzelem egyik legfontosabb láncszeme.

 

[quote]709 elkapott yarddal zárta az alapszakaszt, amiből 645 elkapás után érkezett, kiharcolt 31 first downt és 16 elrontott szerelést. [/quote]

 

Továbbá jó hír a szenteknek, hogy az Eagles legerősebb egységét, a védőfalat is jó eséllyel sikerül majd limitálni. Bár volt ok a pánikra, végül Terron Armstead, Andrus Peat, Larry Warford, Jermon Bushrod és Ryan Ramczyk is teljes értékű edzésmunkát végzett az utolsó edzésen, tehát a legjobb támadófalával állhat ki a Saints.

 

Nem bukhat el Brees

 

A tavalyi dráma után idén nem bukhat el a cél előtt a Saints, az NFC döntő szinte kötelező feladatnak tűnik. Az Eagles egy borzasztóan kellemetlen ellenfél, de jelenleg egyértelműen a Saints a jobb csapat. Breesnek vigyáznia kell a labdára, hozni a tőle a szezon elején látott kevés turnoveres, de halálpontos játékot, miközben tömi a labdákkal Thomast és Kamarát (ketten együtt 200 elkapásból 2041 yardot és 13 TD-t szereztek). A védelemtől a futás megállítása a minimum, illetve nem szabad Foles erősségeire játszani, csak a biztosra kell menni (nehogy úgy járjanak, mint tavaly a Vikings ellen) – kevés blitz, erős védőfal és Jeffery levadászása, ennyi kell.

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!