Connect with us

Beharangozó

Tiszteld a tekintélyt!

„Vége a dinasztiának!” Többször is elhangzott ez a mondat a Kansas City Chiefs és a New England Patriots mérkőzését követően az utóbbi időben. Andy Reid és asztaltársai már 2014-ben nyugdíjazták volna Bradyt a sokat emlegetett Monday Night Footballon elszenvedett 41-14-es vereség során. Majd ezek után a tavalyi szezonnyitót követően ismét előjött a kérdés, hogy vajon a Chiefs tényleg üresbe tette a GOAT-ot? Mindkét alkalommal csattanóst választ adott ezekre a felvetésekre a 12-es és a teljes Patriots, az NFL közege mégsem tanult ezekből. NEM TISZTELIK A TEKINTÉLYT. Más jól megindokolt oka nincs és egyszerűen nem lehet annak, hogy az egész liga Mahomes lábai előtt hever és még favoritként is őt kiáltja ki az igazi playoff menő gárdával szemben.

Az okos a más kárán, a buta a sajátján, a hülye pedig még azon se… Kit kellene még a Patriotsnak megvernie ahhoz, hogy a helyén kezeljék a csapatot? A Chiefst? Ja hogy ezt már idén sikerült. Akkor nincs más hátra: rutinmunkára fel!

 

Hol nyerheti meg a Patriots támadósora a meccset?

A cornerback Charvarius Wardon.

A liga legrosszabb futás elleni védekezése elkezdte összeszedni magát, ami többek között annak köszönhető, hogy Anthony Hitchens elkezdte beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Ettől függetlenül hiba lenne elengedni a futójátékot. Főleg, hogy egy működővel lehet legjobban kihúzni Mahomesék méregfogát. Hiszen az egy dolog, hogy képesek szélvészgyorsasággal átviharzani az egész pályán, de egyáltalán nem mindegy, hogy erre mennyi idő áll rendelkezésre. A futójátékkal megfelelően lehet kontrollálni az órát, ezzel párhuzamosan pedig fárasztani a Chiefs jó nevekből álló, ám összességében könnyen zavarba hozható védelmét.

Ezzel párhuzamosan a pass rush produktivitása is folyamatosan vált egyre jelentősebbé. A Chris Jones, Justin Houston, Dee Ford trió 40.5 sacket gyűjtött eddig összesen.

Persze azt se felejtsük el, hogy a liga egyik legjobb támadófala őrzi Bradyt. Ettől kezdve pedig az egyetlen nagy kérdés, hogy a Patriots offense fala képes lesz-e elegendő időt teremteni az irányítónak ahhoz, hogy szabadulni tudjon a labdától. Mivel a Chiefs – a Patriotshoz hasonlóan – emberezik, ezért a zónahatárokra dobált passzok Edelman és White felé nem biztos, hogy olyan hangsúlyt kapnak ezen a meccsen, mint amekkorát egy héttel korábban. Ezt könnyen a Chiefs kárára tudja fordítani a Patriots.

Charvarius Ward a 16. héttől lett a csapat kezdő cornerbackje, addig a special teamben kapott több-kevesebb szerepet. A draftolatlan CB lehet az a játékos, akire folyamatosan dobálhat majd Brady. Persze ezt a gyengepontot ellensúlyozandó Ward többször kaphat segítséget a safetyktől, de alapvetően ez lehet az a sarokkő az ellenfélnél, amit kíméletlenül próbára tehetnek majd a Patriotsnál.

Mit nem tehet meg a Patriots a meccsen?

Nem aludhat be az első negyedben.

A Kansas idén az első negyedekben 9.5 szerzett pontot átlagol, miközben mindössze 3.3 kapott pontot. Gyors fejszámolás után arra juthatunk, hogy tulajdonképpen egy touchdownnyi előnyről indul általában a Kansas. Az ekkora hátrány pedig alapjaiban határozza meg az ellenfél játékhívását. Ez egy Patriotshoz hasonló támadósor számára, amely nem a rövid drive-okra van berendezkedve alapesetben, végzetes is lehet akár a mérkőzés végkimenetelét tekintve. Viszont ha nem a Patsnek kell az eredmény után futnia, akkor lehetőségek széles skálája nyílhat meg JMD-ék előtt, hogy hogyan is limitálják az ellenfél támadósorát.

Ezt persze leginkább majd a Pats védelmének kéne megtennie. Képes lehet erre?

Abszolút.

A Patriots rengeteget tanul más hibáiból. Még többet a sajátjából. Ezért nem engedi majd a New England védelme, hogy Damien Williams megismételje Kareem Hunt hatodik heti produkcióját. Habár Williams rendelkezik azzal a route futási skillsettel, amivel elődje, de ezúttal már kevesebb sót ehet meg ugyanazzal. Ennek oka pedig az, hogy a Pats védelme rengeteget fejlődött a running backek vertikális útvonalainak levédekezésében az év elejéhez képest. Hunt 67 yardos TD elkapása ugyan a legtöbb volt, amit RB-nek engedett idén a New England, de a második legtöbb mindössze csak 24 yard az egész szezont figyelembe véve. A KC nyilvánvalóan megpróbálkozik majd ezúttal is ilyen mélységi, running backeket célba vevő passzokkal, de ezek levédekezése egyáltalán nem megoldhatatlan feladat.

Pláne, hogy a Patriots ezúttal sem fog vélhetően base defense-t használni, ahogyan a hatodik heti mérkőzésen egyszer sem tette, hiszen Elandon Roberts szerepeltetése harmadik linebackerként igazi lábonlövés lenne a csapat szemszögéből. Kelce-vel szemben pályán tarthatatlan, nagyon nagy mismatch – ezen akár az egész meccs elmehet a Patriots számára.

Folyamatosan dime, nickel vagy 3 safetys package-ekkel operált Flores a Chiefs három leggyakrabban használt formációjával szemben: 11 (60%), 12 (27%) és 21 (6%). Ha pedig hozzávesszük, hogy azon a mérkőzésen J.C. Jacksonról még senki nem tudta, hogy mennyire meghatározó cornerback lesz a szezon hátralevő részében (Eric Rowe szerepelt helyette), akkor elmondhatjuk, hogy személyi állományban is fejlődött a New England secondaryje, ami ráadásul a liga legjobb egységévé nőtte ki magát.

Hogyan kezelje a Patriots védelme Mahomest?

Folyamatosan tartsa a zseben belül és zavarja álcázott, valamint valódi nyomással.

Ha valamilyen gyengepontot lehet találni a leendő alapszakasz MVP játékában az az, hogy a Patriots „amőba” formációval szemben eléggé tanácstalan volt. De mi is ez az amőba?

Azok a felállások, melyek során a védelem legfeljebb 1 klasszikus értelemben vett falemberrel áll fel a line of scrimmage-re. Ezeket javarészt olyan szituációkban használja a Patriots, amikor a napnál is világosabb, hogy passzjáték következik.

 

A Patriotstól hatan állnak fel, és mindannyian elindulnak Mahomes irányába.

 

 

A snap elindítása után Mitchell Schwartz megblokkolja a belülről érkező McCourtyt. Ezzel párhuzamosan viszont érkezik Flowers is, aki így érintetlenül ronthat Mahomesra. Miközben McCourtynak esze ágában sem volt megtámadni a Chiefs irányítóját.

 

 

De nem csak neki, hiszen a további 5 LOS-on felálló játékosból 2 is azonnal visszalép és védi a területét. Valójában tehát a Pats meg sem próbált belül nyomást generálni az ellenfélen, egyszerűen elküldtek 3 rushert (2 defensive endet és egy linebackert) miközben 8-an visszamozogtak coverage-ba.

Ezen a mérkőzésen Dont’a Hightower egy hasonló felállás és játék után szerzett interceptiont még az első félidőben. Ott sem ismerte fel Mahomes, hogy a Patriots linebackere csak tetteti a rusht, nem számított arra, hogy Hightower visszamozog coverage-ba.

A másik fontos védekezési séma a Cover 0 blitz lehet, amivel szintén zavarba lehet hozni Mahomest. A Cover 0, más néven “gyere rám és passzolj, ha van hozzá tököd” a legkockázatosabb védekezési séma. A jól emberező védelmek viszont rengetegszer használják, mert így a safetyk adott esetben felléphetnek a LOS-ra és mehetnek akár pass rush-ra is.

Ezek folyamatos váltogatása lehet az, ami igazán kifizetődő lehet majd a Patriots számára. Persze őrültségnek tűnhet Cover 0-át játszani akkor, amikor az ellenfélnél egy olyan elkapó van, akinek a sebességével egyik cornerback sem tudja felvenni a versenyt hosszú távon, ugyanakkor a Super Bowlokba mindig azok jutnak, akik mernek. A Patriots pedig idén ezzel a védékezésével nagyon bátor…

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!