Connect with us

Beharangozó

Több, mint trónkövetelő

A New England Patriots évek óta dominálja nem csak a csoportját, de az egész AFC-t is. Az elmúlt években általában tükörsimán jutott be az AFC döntőbe, ahol mindig másba botlott. Ezek a trónkövetelők általában elég jó csapatok voltak, hogy eljussanak a főcsoportdöntőig, de ritkán lehetett őket esélyesnek nevezni a Patriots ellen. Idén új csillag bukkant fel az AFC horizontján és a Chiefs már nem csak egy a sok trónkövetelő közül, hanem egy olyan csapat, amelyik nem véletlenül esélyes a Patriots ellen.

 

 

A két szuperhatalom már találkozott idén, ahol egy végletekig kiélezett és pontgazdag meccsen a Patriots nyerni tudott 3 ponttal. Azóta sok minden változott és ez elsősorban nem a Patriots irányába dönti el a mérleg nyelvét. Az nyilvánvaló, hogy a támadósorok továbbra is a húzóalakulatok, így az a csapat győzhet, amelyiknek lesz bármilyen válasza az ellenfél legjobbjaira.

 

A Patriots akkor sem tudott mit kezdeni Tyreek Hillel, aki 142 yardot és 3 touchdownt robbantott a Patriots orra alá. Már akkor is kiemeltük, hogy a gyors elkapó rendkívül kellemetlen ellenfél a Patriots secondarynek, mert általában a slotból indul, inkább a tömegben futja a route-jait és a fizikális játék kevésbé kifizetődő ellene, mert gyorsaságából és route-futási képességéből él. A Patriots egyrészt a legtöbbet emberező csapat a ligában, de ezt Hill ellen nem tudják kamatoztatni, másrészt nem a kiválóan teljesítő outside cornerek jutnak Hillre, hanem többnyire safetyk vagy esetleg nickel cornerek találkoznak vele. Az alapszakasz meccsen például Harmon, McCourty és Chung is találkozott az elkapóval és egyikük sem köszönte meg. Hármójukon összesen 126 yardot és három touchdownt szedett össze Hill, ami ezúttal is könnyen megtörténhet. Igazából nem látszik milyen válasz lehet erre a Patriots oldaláról, mert a legjobb CB-juk Gilmore nem igazán érzi jól magát nickelben, a többiek pedig tehetetlenek Hillel szemben.

 

 

A másik hatalmas problémát a Patriots számára Hunt okozta az előző meccsen (ahogy egy évvel korábban is egyébként). A vendégek szerencséjére a futó már nem a Chiefs tagja, de ez csak elsőre tűnik jó dealnek. Hunt helyett ugyanis Damien Williams lesz az ellenfél, aki rövid idő alatt szilárdította meg a kezdő helyét. Williams ugyanis képes helyettesíteni Huntot, sőt még talán jobb is nála. Kevesebb mint harmadannyi futópróbálkozásból, harmadannyi yardot hozott, több mint feleannyi touchdownt, a futásonkénti átlaga pedig fél yarddal jobb, mint elődjének. Azt tudjuk, hogy a Patriots a rájátszásban nagyon öli a futást, hogy az ellenfél ne tudja kontrollálni az órát ellenük, de szerencsére Williams elkapásokban is helyettesíti Huntot. Williams ugyanis őrületes hatékonysággal játszik passzjátékoknál és ez a Patriots rémálma lehet. 95.8%-át elkapja a felé szálló labdáknak, nincs dropja és rövid idő alatt már feleannyi first downt csinált, mint elődje. A Patriotsnak pedig nem igazán megy az ilyen futók ellen. Hunt az akkori meccsen 105 yardot és egy touchdownt tett fel, pedig négy különböző védő is megpróbálkozott vele. Nem igazán erőssége sem a linebacker sornak, sem a safety egységnek a gyors, dinamikus futók őrzése és ez megbosszulhatja magát.

 

Az akkori yardok kétharmadát a Hill-Hunt duó szerezte, amire most is jó esélye van a hazaiaknak. A Patriots pass rush pedig hiába nézett ki jól a Chargers ellen, most egy nagyságrendekkel jobb támadófallal találkozik. A Chiefs támadófala az egyik legjobb passzblokkolásban és ezt a két csapat egymás elleni meccsén be is mutatta. Mahomes mindössze hét játéknál volt nyomás alatt, de egyikből sem lett sack, ráadásul három ilyen szituációért ő maga volt felelős a scramble-jeivel. Ilyen statisztikákhoz jön hozzá, hogy a támadófal egyik legmegbízhatóbb tagja, Laurent Duvernay-Tardif is aktiválva lett IR-ről a héten.

 

 

A ponttermeléssel tehát láthatjuk, hogy ezúttal sem lesz gond, de mi a helyzet a védelemmel? A Chiefs védelméről sok szó esett, hogy nem a legjobb egység a ligában, de messze nem is a legrosszabb. Sőt, hazai pályán kiemelkedik ez a defense, átlagban 17.4 pontot kapnak idén, múlt héten pedig azt a Colts offense-t nullázták le, akik az év második felében ellenállhatatlanok voltak. Nyilván a Patriots támadósort nem lehet senkivel összehasonlítani, de sokat fog számítani, hogy a Chiefs van ezúttal hazai pályán. Ide kívánkozó statisztika, hogy a Chiefs 34 mérkőzés óta nem kapott 30 pontot hazai pályán. A következő a Jaguars 16 mérkőzéssel.

 

Ahogy a Patriots védelemnek nem ízlik a Chiefs offense felépítése, így ez fordítva is elmondható és az alapszakasz meccsen ki is ütközött. Rogyásig ment a már-már szokásosnak mondható ellenállhatatlan séma, sok White checkdownnal, sok Edelman játékkal és néhány nagyobb Gronkowski elkapással. Két nagy különbség lehet az akkori mérkőzéshez képest. Az egyik,, hogy a Patriotsnak akkor még ott volt Josh Gordon, aki 9 targetjével a legkeresettebb játékos volt, 5 elkapásából pedig 3 is first downt ért. Gordon azóta már nem a Patriots játékosa, így egy fontos láncszemet veszített a vendég gárda. A másik, hogy Gronkowski akkor még sokkal fittebbnek tűnt, amit a majdnem 100 yardja is bizonyított. Azóta Gronkowski szinte észrevehetetlen és a passzjátékba nem is nagyon vonták be. Ez részben lehet tudatos is, de már messze vannak azok az idők, amikor 100+ yardos teljesítményeket várunk tőle.

 

A Patriots várhatóan megint megpróbálkozik a futással, ami ellen a Chargers tehetetlen volt, de ezúttal keményebb dolguk lesz. A Chiefs front7 nagyon jól néz ki, és a vezéreik folyamatosan javuló pályán vannak. Chris Jones a liga egyik legjobb védőfalembere, de a két outside linebacker is top10 futás ellen a posztján. Sőt mi több, a Houston, Ford duó a második legtöbb futásmegállítást produkálta az outside linebacker kettősök között. Nagy különbség a Chargers meccshez képest, hogy a Patrtiots O-line abszolút tudta dominálni a Chargers védőfal közepét, ez most Chris Jonesék ellen aligha fog működni.

 

 

Ami pedig a passzjátékot illeti, Brady rettentően gyorsan szabadul a labdától és ha nincs rajta nyomás, akkor továbbra is ligaelit. Blitz ellen azonban az egyik leggyengébb idén és már a legkisebb siettetés is hibákra kényszeríti. Chris Jones a két csapat közös mérkőzése óta csak egyetlen meccsen nem szerzett sacket, de Houstonnal és Forddal kiegészülve összesen 211 siettetést tettek le az asztalra. Könnyű dolguk nem lesz, de az látszik, hogy hazai pályán és főleg az idény második felében félelmetes teljesítményre képesek.

 

Összességében a két offense valóságos rémálom az ellenfél számára, mert számtalan helyen képesek mismatcheket kialakítani. A Chiefs támadósor ellen ugyanakkor nem látom, hogy milyen stratégiával lehetne eredményesen próbálkoznia a Patriots defense-nek, mert annyira más sémával játszanak, mint ami ezúttal hatásos lehet. A túloldalon pedig még ha nem is lesz könnyű dolga Joneséknak, az ellenfél kevesebb olyan fegyverrel rendelkezik, akiket lehetetlen kivenni a játékból. A hosszú célpontok hiánya most nagyon fog fájni a Patriotsnak, így pedig egy pontháborúban alul fognak maradni.

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!