Connect with us

Beharangozó

Vadnyugati pisztolypárbaj várható az Arrowheadben

A szombati Chiefs-Colts összecsapásnak van múltja, és nem is kicsi. 2014. január 4-én egy emlékezetes mérkőzésen a Colts végül 28 pontos hátrányból fordított és nyert 45-44-re. Ha az időjárás is engedi, akkor most is hasonló összecsapás várható, hiszen a liga legjobb öt támadósorából kettő a pályán lesz. 

A múlt heti siker után – amikor a Texanst lemosták a pályáról Reich tanítványai –  el is dőlt, hogy a következő héten a Chiefs lesz az ellenfél az indianapolisi csapatnak. Most azonban egy teljesen más mérkőzés következik, mint egy héttel ezelőtt, itt olyan csata lesz, mint 2014-ben volt. Ha minden igaz hideg és eső is várható az összecsapás idejére és ez talán a hazaiakat segíti jobban, hiszen a Lucas Oil stadion fedett, tehát az időjárás akár még döntő befolyással is lehet erre a párharcra.

Az offense-ek nagy csatája várható, hiszen mindkét csapatnak az erőssége a támadás, ez annyira igaz, hogy a Chiefs 421 kapott pontja minden idők legrosszabbja azon csapatok között, akik legalább 10 győzelemmel végeztek az alapszakasz végén. Azért azt lássuk be, hogy nem valószínű, hogy azt a Colts offense-t állítják majd meg pont ők, amelyik hozzájuk hasonlóan a liga elitjébe tartozik. Jól mutatja a Colts erősségeit, hogy az 1-5-ös kezdés után a következő 11 kört nézve több mutatóban is Luckék állnak a legjobban:

  • Mérleg: 10-1
  • Pontkülönbség: +131
  • Kapott pont meccsenként: 15,5
  • Ellenfél sackjei: 8
  • 3 down sikeresség: 49,6%

Jól mutatja ez a statisztika, hogy a támadók mellett a védelem sem szerepel rosszul, és az Eberflus által kitalált taktika tökéletesen illeszkedik arra az egységre, amelyikben nem hemzsegnek a nagy nevek. A Texansnak három és fél negyedbe tellett, hogy rájöjjön, hogyan kell játszani zónavédekezés ellen (a Colts használja a szezonban a legtöbbet a zónavédekezést), de sajnos nem valószínű, hogy a Chiefs is megadja ezt az előnyt nekik. Főleg, hogy Mahomes igen jól szerepelt azon védelmek ellen, amelyek sokat használták a zónázást.

Kulcsa lehet a győzelemnek, hogy Tyreek Hillt hogyan veszik ki a játékból. Egy hete Hopkinst (ha kicsit sérült is volt) a Desir-Hooker kettős remekül semlegesítette. Most is ez várható a védelemtől, hogy zóna mellett a rövid passzokat engedik, de a hosszú játékokat nem. A különbség erre a hétre az, hogy Mahomes vezette offense nem annyira egyoldalú, mint a Texans támadói. Arra azonban készülhet a Chiefs, hogy a fiatal QB passzaira kell alapozni, mert a futást a Colts védelme remekül megfogja. Ha Mahomes is úgy játszik, mint múlt héten Watson az első rájátszás meccsén, akkor nem lesz olyan izgalmas a csata, mint öt éve.

A támadókra áttérve az előny abban mindenképp Lucknál van, hogy neki van tapasztalata a rájátszásról és ezt múlt héten láttuk, hogy mennyit számít. A Chiefs defense ellen nagy napja lehet a 29 éves QB-nak, mert a velük szemben álló egység ereje a passzsiettetésben van, amit az idei elit Colts támadófal remekül megfog és nem enged nyomást saját irányítójára. A fal mögött a futás és a passz is jól működik, Mack Houstonban 148 yardot termelt lábon és ez a legtöbb volt a futók között a wild card körben, pedig ezt nem sokan várták.

Az idei Coltstól azt láthattuk, hogy nem a hosszú játékokat erőlteti, hanem a folyamatos előrehaladást. Cél, hogy harmadik és rövid playek alakuljanak ki és ezt remek százalékban meg is oldják. Persze ez nem jelenti azt, hogy Luck egy-két hosszú átadással nem fogja megkínálni Hiltont, aki még mindig félig sérülten lép majd pályára, de ez múlt héten sem zavarta nagyon. Hilton mellett még Inmanre és Ebronra is érdemes figyelni, a Chargers által kivágott elkapó szezon közben érkezett a nem túl acélos Colts WR sorba, és gyorsan be is illeszkedett. A TE pedig nem vitás, hogy élete szezonját futja és 20 yardon belül egy halálos fegyver, mert a felé repülő labdák nagy százalékából TD-t csinál.

Nem elhanyagolható tényező, hogy a Chiefs nem egy playoff menetelő csapat, és Andy Reid érkezésével sem változott ez sokat. Az 1994-es szezon óta 12 alkalommal lépett pályára a Kansas City januárban, és ebből mindössze egy meccset tudtak megnyerni, ami nem túl hízelgő. Ezen az sem segít, ha azt nézzük, hogy playoffban hazai környezetben a Chiefs mérlege 2-7, míg a Coltsé az Arrowheadben 2-0. Az edzők között is van különbség, ha a rájátszást nézzük. Egy tavalyi menetelésben része volt Reichnek, így mindenképpen Reid lehet a feszültebb, hogy elkerülje az újabb one and done-t, hiszen a Coltstól már az is nagy teljesítmény, hogy idáig eljutottak. 1970 óta a Chiefs 4-16-os rájátszás mérlegénél csak a Lions áll rosszabbul, 1-12-vel.

Összegezve, ha nem szakadó esőben játszanak a csapatok, akkor egy nagy adok-kapok mérkőzés alakulhat ki, amiben döntő tényező lehet, hogy a Colts védelem idén jobban teljesít. Nagy kérdés, hogy Mahomes hogyan reagál a rájátszás hangulatára, hiszen Watsontól sem várták sokan, hogy meglátszik ez a játékán, de ez mégis így lett. A Colts győzelméhez elengedhetetlen, hogy Hill limitálva legyen, és hogy a zóna védekezés jól működjön. Mahomesra a nyomás gyakorlás is fontos lenne, ezért nagy valószínűséggel láthatjuk majd Kenny Moore-t nem egyszer az irányítót támadni, mint az tette a Texans ellen is. A másik döntő tényező pedig a labdavesztések lesznek, mert ezen az estén minden támadás számít majd, mint 2014-ben. Lucknak erre kell figyelnie, hogy feleslegesen ne vállaljon kockázatos passzokat, mert abból csak labdavesztés lehet. Tehát ha a Texans elleni első félidőt látjuk 60 percig a Coltstól, akkor nagy esély van a győzelemre, és hogy 2015 után újra csak egy lépésre legyen a Super Bowl.

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!