Connect with us

Szabadügynök

A legjobb szabadügynök linebackerek

A linebackerek megítélése szempontjából a hullámzás ismét talán felfelé ívelő pályát kezd felvenni. Az elmúlt pár szezon után idén az ifjú Leonard vagy Vander Esch berobbanása és a már jól megszokott nevek (Kuechly, Wagner) extraklasszis játéka is egyre több figyelmet kapott.

 

 

Az is jól mutatja, hogy a csapatok megbecsülik a jobb linebackereket, hogy elég szegényes az idei felhozatal. Találni pár jobb játékost, de a veteránok és a talán beválnak emberek dominálják inkább a piacot. Mondhatni egy játékos van csak akit valóban a liga legjobbjai közé lehet sorolni.

 

Akik a védelmed legjobbjai is lehetnek:

C.J. Mosley, Baltimore Ravens

 

Nem csak a LB poszt, de az egész szabadügynök piac egyik legjobb játékosa Mosley. 26 évesen a legjobb korban van, pályafutása során oszlopos tagja volt a hosszú évek óta elit Ravens védelemnek. Leigazolásában kevés a zsákbamacska. Öt szezon alatt több mint 5000 snap és több mint 600 szerelés áll a lőlapján. Nem lenne meglepetés, ha a Kuechly által tartott ~$12,3 milliós legmagasabb ILB pénzt megugró szerződést kapna akár a Ravenstől, akár a piacon más csapattól.

 

K.J. Wright, Seattle Seahawks

 

Egy előszezon béli térdsérülés miatt a 2018-as év 2/3-át ki kellett hagynia, illetve szezonkezdetre már 30 éves lesz. Ezeken kívül mindene adott, hogy első naptól kezdve a védelem egyik legjobbja legyen. Kitűnő coverben, ugyanakkor képes akár 10+ szereléses meccseket is hozni, ha úgy alakul a nap. Akár 3-4 kiemelkedő év is lehet benne ha a térde rendben lesz. Nem tartozik a legolcsóbb megoldások közé, ugyanakkor minőséget vehet vele a csapata.

 

Jordan Hicks, Philadelphia Eagles

 

Kis túlzással lehetne a lista élén is a Philly linebackere, ezt azonban a sérülékenysége megakadályozza. 4 éves karrierje alatt kétszer is IR-on fejezte be az aktuális szezont (2015, 2017), továbbá egyedül a 2016-os szezonban tudott mind a 16 mérkőzésen pályára lépni. Ugyanakkor amikor játszik egy remek LB, akit coverben bárkire rá tudsz állítani, és a szereléseket is meg tudja csinálni a boxban. Az ilyen modern típusú, fiatal játékosok nem a filléres kategóriába tartoznak, még ha a sérülékenysége biztosan le fogja nyomni kissé az árát.

 

Ha nem a megváltót keresed

 

 

Preston Brown, Cincinnati Benglas

 

Avagy becenevén “tackle gép”. Tavaly ilyenkor is találkozhattunk a nevével, és idén újra itt van az FA beharangozóban. A Bengals csupán egy 1 éves, maximum $4 milliós szerződést adott neki egy éve, amolyan “prove it” jelleggel. Az előtte szinte sosem sérült Brown azonban IR-ra került a 9. héten egy térdsérülés miatt, így nagy kérdés ki és mit ad neki az idei évben. Karrierje első 4 évében Buffalóban a pálya közepének ura volt minden évben két számjegyű szereléssel. Bár bőven kezdő szinten tud játszani, nem ő lesz az, akitől egy gyenge vagy közepes egység egyből az elitbe fog ugrani, de a labdást stabilan le fogja tudni vinni és erősítést jelenthet, ha kifejezetten gyenge a LB sorod.

 

Kwon Alexander, Tampa Buy Buccaneers

 

Alexander rendkívül fiatalon került a ligába 2015-ben. 4 éves veteránnak számít, azonban még mindig csak 24 éves. A jó játékos jelzőt sosem lehetett konstansan a neve mellé írni, de többször bizonyította karrierje során, hogy megüti a kezdő szintet és bármilyen feladatot képes lehet ellátni. Elsősorban továbbra is 4-3-as will szerepkörben képzelhető el, sok cover feladattal. Az értéket mindenképpen rontani fogja, hogy jelenleg is októberi ACL szakadásából lábadozik, de a training campre vélhetően játékra képes lesz majd.

 

Denzel Perryman, Los Angeles Chargers

 

Nevezhetjük a szegény ember Hicksének is. Perryman egy bőven kezdő szintű játékos lehetne, de nem volt még sérülés mentes éve az NFL-ben, utóbbi kettőben ráadásul az IR-t is megjárta. Talán a képességeihez képest sajnos fele olyan szerződés is nehezen néz ki neki emiatt. Sokan talán egy 1 éves szerződésen gondolkodhatnak majd az esetében, ami után ha le tudna játszani 16 meccset egyhuzamban, jövőre lenne esélye egy komolyabb szerződésre.

 

Jake Ryan, Green Bay Packers

 

Folyamatosan javuló szezonok után 2017-ben kifejezetten jó éve volt, és főleg futás ellen egy jó, cover feladatokban pedig fejlődést mutató játékost láthattunk a pályán. A reményteli ’18-as szezont azonban a training campben elszenvedett ACL-szakadás miatt teljesen ki kellett hagynia. Emiatt a megítélése nagyon nehéz: súlyos sérülés, ráadásul 1 snappet se játszott tavaly, és előtte sem volt biztos 3 downos LB. Ha elfogadja, itt is egy 1 éves szerződés lehet a legjobb opció, ugyanakkor ha tesztelni fogja a piacot, akár találhat olyan csapatot, amely 2-3 éves szerződést is elé rak.

 

Deone Bucannon, Arizona Cardinals

 

Egy modern S/LB hybrid, aki forradalmasítani fogja a posztját – mondták róla 2014-ben. Hát nem jött be… Olyannyira, hogy a kezdő pozícióját a mostani idényben már el is vesztette és a snap száma is a felére csökkent. Belső LB-nek továbbra sem elég erős, így nem rakható bárhova, de ha valaki főleg cover feladatokra keres játékost, akár érdekes is lehet. Hátha egy másik környezetben kijön belőle valami. Elsősorban az ő esetében is egy 1 éves “prove it” szerződés jósolható, hisz a tehetsége nem múlt el.

 

Mychal Kendricks, Seattle Seahawks

 

A még mindig csak 28 éves Kendricks továbbra is jó szolgálatot tehet új csapatában, ha nem ítéli el a bíróság. A cover feladatok sosem tartoztak az erősségei közé, de amolyan hagyományos korai downos LB-nek berakható anélkül, hogy komolyan a zsebünkbe kellene nyúlni.

 

Manti Te’o, New Orleans Saints

 

A 2017-es év jót tett Te’o karrierjének. Talán legjobb éve után nagy csalódás volt, hogy tavaly mindösszesen 5 mérkőzésen került pályára, pedig nem volt sérült. A továbbiakban is hasznos kiegészítő szerepkörre számíthat, kezdő posztra csak akkor, ha kiesnek előle a depth charton.

 

Cory Littleton, Los Angeles Rams – RFA

 

One year wonder, vagy egy stabil jó játékos? 2018 előtti két évben összesen alig 400 snappet játszott, míg a tavalyi esztendőben több mint 1100-at, és egy szolid évet hozott le kezdőként. Esete a listán azért csalás, mert vélhetően nem fog kikerülni a piacra. A Rams minden bizonnyal élni fog az opciójával és relatív olcsón egy évre magához láncolja majd.

 

Öreg ember nem vén ember!

 

 

Craig Robertson, New Orleans Saints

 

Ugyan még csak 31 éves, lassan beillik ebbe a kategóriába. Bár a tavalyi szezonban mindössze 90 snapet töltött a pályán, akár egy kezdő pozíció, akár egy hasznos csereember szerepkör is kinézhet neki. 2-3 éves szerződésre számíthat elsősorban, de nagy összegekre már nem.

 

Thomas Davis, Carolina Panthers

 

Maholnap 36 éves, több mint 10000 snap, több mint 1000 szerelés. Egy ikonja a ligának. Ennek ellenére a Panthers nem tart rá igényt, is kiengedi a piacra. Talán még egy év lehet benne a legmagasabb szinten is.

 

Sean Lee, Dallas Cowboys

 

Lee gyakorlatilag nem szabad ügynök. Még egy éves szerződése van a Dallasszal, ugyanakkor a Smith – Vander Esch duó mögé lehet, hogy nem fognak igényt tartani a szolgálataira, miközben $7 millió spórolható a kivágásával. Újabb játékos, akinek a sérülékenysége nyomja rá a bélyeget a karrierjére. Képességeit nézve még évekig kezdő lehetne a ligában, de nem fog senki agyonfizetni egy öregedő, folyton sérülékeny játékost.

+

Ryan Shaizer, Pittsburgh Steelers

 

Senkinek nem kell bemutatni a történetét. Vélhetően sosem fog már pályára lépni a ligában, pedig képességeit nézve a helye a sor legelején volna C.J. Mosley mellett.

 

+1 Brandon Marshall, Denver Broncos

 

Vic Fangio nem tartott igényt az utóbbi időben sérülékeny, nem utolsó sorban rosszul játsszó linebackerre.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!