Connect with us

Szabadügynök

Előbb Foles, aztán a többiek – Eagles FA-kitekintő

Az Eagles holtszezonja nagyon érdekesnek ígérkezik és szinte lehetetlen jól jósolni, hiszen sok dominó dőlhet le egymás után. Természetesen minden Nick Foles helyzetével kezdődik…

 

Az Eagles jelenleg úgy áll, hogy lehívta Foles opcióját, a játékos viszont visszafizet 2 millió dollárt és megváltja a szabadságát. Ez azt jelenti, hogy ebben a pillanatban az Eagles nagyjából 4-6 millió dollárnyi hellyel rendelkezik a fizetési keretben McLeod szerződésének átalakítását is beleszámolva. Nincs kizárva viszont, hogy Folest megpróbálja elcserélni Howie Roseman, ami ideiglenesen nagyjából 25 millió dollárjába kerülne a fizetési sapkában, így erre elő kell teremteni a pénzt – csak rövid időre, ugyanis a trade létrejöttekor egyből fel is szabadulna ez a 25 millió.

 

Hogyan lesz több pénz?

 

Sokféleképpen lehet az Eaglesnek elég pénze arra, hogy megoldja a Foles cserét – ha akarja. Jason Peters és Chris Long visszavonulása jelenleg a levegőben lóg, előbbi bő 10 millió-, utóbbi bő 5 millió plusz dollárt jelentene a sapkában. Ezt kevésbé kontrollálja a csapat, szóval Rosemanék ebben nem fognak dönteni. Kivágni minden bizonnyal egyiküket sem fogja az Eagles, Petersnél egy szerződéstátalakítás ellenben lehetséges, amennyiben játszana még, ezzel pár milliót (számoljunk 5-tel) fel lehet szabadítani.

 

Timmy Jernigan és a 13 millió dolláros fizetése biztos nem marad az Eaglesnél jövőre, de egy jelentős paycuttal akár maradhat a védőfalember. Halott pénz nélkül kivágható, mivel a garantált tartalmai törlődtek a furcsa sérülése miatt. Az ő szerződéséből alsó hangon 5 milliót levonhatunk, vagy ugyebár a teljes 13 milliót, ha kivágja a csapat. Nelson Agholornak van még egy bő 9 millió dolláros ötödik éves opciója jövőre, halott pénz nélkül kivágható ő is a piacnyitásig, ha nagyon szorulna a hurok.

 

Persze ezek a roster mozgások ugyanúgy igazak, ha nem Folesra kell a pénz.

 

Kiket kellene megtartani?

 

Az Eagles fontosabb szabadügynökei Foleson kívül:

  • Brandon Graham, EDGE
  • Ronald Darby, CB
  • Jordan Hicks, LB
  • Golden Tate, WR
  • Haloti Ngata, DT
  • Mike Wallace, WR
  • Jay Ajayi, RB
  • Chris Maragos, S
  • Darren Sproles, RB

 

Kezdjük az elkapókkal, jó eséllyel egyiküket sem tartja meg az Eagles. A Tate-trade nagyon nem jött be, nem tudott mit hozzátenni a WR a játékhoz. Mike Wallace jó ötletnek tűnt, mélységi célpont, megnyújtja a pályát, de egyből megsérült, így nem is játszott. Nem fog rohanni utána a csapat. Haloti Ngata már szinte semmire sem jó, Chris Maragos egész évben sérült volt és lehet vissza is kell vonulnia (és amúgy is főleg special teamer), Darren Sproles lehet visszatér egy minimáls szerződésen, de több már nincs benne. Jay Ajayi és a degeneratív térde sem fog kelleni nem-újonc szerződésen az Eaglesnek.

 

Három játékos maradt, akiket úgy igazán érdemes lene megtartani, de közülük kettő minden bizonnyal távozik, és nem is feltétlen érdemes felvenni a fizetési versenyt értük más csapatokkal. Brandon Graham egy kiváló pass rusher, folyamatosan nyomás alatt tartja az ellenfél irányítóit. A sackek kevésbé jönnek nála, de egy nagyon hasznos játékos, ráadásul van még benne 2-3 jó év – már 30 éves, igazán hosszú távú szerződést nem lehet adni neki, már lefelé fog ívelni a pályafutása. A pass rusher need lesz az Eaglesnél, de főleg a fiatalítás frontján, így Graham jövőre minden bizonnyal nem zöldben fog virítani (hacsak nem mondjuk a Jets viszi el).

 

 

Ronald Darby egészségesen nagyon jó kis cornerback lehet, de nem tud folyamatosan a pályán maradni. Ezt a kockázatot nem tudja vállalni az Eagles annak fényében, hogy minden bizonnyal top corner fizetéshez közelit fog kapni a nem túl erős CB-piacon. A corner is valamilyen szinten need az Eaglesnél, de szerintem kevésbé, mint legtöbben gondolják. Sok a fiatal és tehetséges játékos. Maradt Jordan Hicks, személyes kedvencem, aki talán a legjobb LB lesz a piacon. Az ő sorsát tudom a legkevésbé megtippelni. Én szeretném, hogy maradjon, de könnyen lehet, hogy más csapat többet tud neki ígérni. Tegyük hozzá, hogy sérülékeny (az utóbbi négy évben 21 meccset hagyott ki) és az első két évben mutatott playmaker tulajdonságát nem láttuk 2017-ben és 2018-ban. Ha ezek ellenére is valaki nagy összeggel megkínálja, akkor távozni fog, de szerintem az Eagles szeretné megtartani egy racionálisabb fizetéssel.

 

Hiányposztok, lehetséges érkezők

 

Az Eaglesnek nem nagyon lesz pénze nagyobb nevű játékosokat igazolni, illetve Rosemanék próbálnak majd játszani a kompenzációs pickekkel (főleg ha nem csere útján távozik Foles, hanem elengedik simán), így végképp nem várható, hogy lejáró szerződésű játékosokat igazoljanak. A hiányposztokat minden bizonnyal a draftról próbálják majd pótolni. Ettől függetlenül nézzük meg, mik is a hiányposztok nagyjábóli sorrendben:

 

A védőfal prioritást kell élvezzen a drafton, illetve a holtszezonban. DT poszton ha Jernigan távozik, akkor Cox mellett nincs senki értelmes. DE poszton ott az első körös Barnett, illetve két öreg róka, Bennett és Long, akik 2019-ben még jók lesznek, de kell az utánpótlás. Futó konkrétan nincs épkézláb a keretben, elkapóból egy mélységi célpont nagyon hiányzik. Linebacker Hicks távozásával lehet need, ha ő marad, akkor rendben van.

 

A támadófal érdekes, Peters utódját meg kell találni, de Vaitai egy szezont kibír akár ott és reménykednek a csapatnál az élete első amerikaifoci meccsét az előszezonban lejátszó rögbiszörny, Jordan Mailata fejlődésében, de ez hatalmas kérdőjel még jelen pillanatban. Az biztos, hogy óriási fejlődés tapasztalható nála, az már jó kérdés, hogy ez NFL szintre hozható-e. Ha azt nézzük, hogy Peters is draftolatlan tight endből lett Hall of Famer tackle, akkor persze lehet bízni benne. A fal belsejében sem árt az utánpótlás, főleg Kelce belengedetett visszavonulása és Brooks év végi sérülése miatt.

 

Minden bizonnyal hülyének néztek, hogy nincs a listán a secondary, a végére persze beférhet, de nem hiszem, hogy ez prioritást fog élvezni. Egy safety jöhetne a draftról, cornerből azonban van sok fiatal tehetség. Ha Sidney Jones egészséges tudna maradni, akkor rendben lenne ez az egység Milsszel a túloldalon és Maddox-szal vagy LeBlanc-nal a slotban. Nem világverő, de mivel mindenki fiatal, így draftolni nincs értelme, nagy sztár pedig racionális keretek közt nem fog tudni érkezni.

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!