Connect with us

Szabadügynök

Ennél erősebb nem lesz – Bears FA-kitekintő

A Chicago Bears egy éve tele volt lyukakkal, azonban Ryan Pace összevásárolta és draftolta a csapatot, így most alig van égető hiányposztja a gárdának, az egyik legjobb kezdő 22-t tudja kiállítani a Bears a ligában. Tegyük hozzá, hogy pick és pénz mondjuk további erősítésre nincsen.

Hogy állnak erőforrásokkal?

Jelenleg az overthecap adatai alapján 12,8 millió dollár helye van a sapka alatt a Bearsnek, ami a hatodik legkevesebb a ligában. Ráadásul első- és második körös pickje sincs a csapatnak, ami tovább nehezíti az erősítéseket. Nem nagy merészség tehát kijelenteni, hogy emberanyagban a Bears nem igazán lesz jobb 2019-re, mint volt 2018-ban – még mielőtt…, ez nem jelenti, hogy maga a Bears nem lehet jobb csapat összességében.

Lehet ezen egyáltalán javítani?

Röviden: nem sokat. Igazán logikusan kivágandó játékosa nincs a csapatnak, akivel sokat lehetne spórolni. Nick Kwiatkoski (ILB) és Sam Acho (OLB) elküldése felszabadítana nagyjából négy milliót, illetve Jordan Howard elcserélése / kivágása merülhet még fel, rajta még két milliót lehet spórolni. Howard nem illik igazából a rendszerbe – habár Nagy megoldotta, amennyire lehet -, a két linebacker pedig pótolható újonc vagy minimum szerződéses játékosokkal. Kwiatkoskit a jó nevű Iyiegbuniwe helyettesítheti, ha bízik benne a stáb, Acho is egy teljesen töltelékjátékos, de a speciális egységben hasznos, szóval ezért lehet marad.

Kyle Long szerződésével lehetne még buherálni kicsit, 8,5 milliós cap hitje kicsit sok egy játékosnak, aki az utóbbi három évben 26 meccset hagyott ki. Kivágni nem érdemes, mert egészségesen jó játékos, de a fizetésén lehetne akár csökkenteni.

Kit kell megtartani?

Bobby Massie-t már visszaigazolta a csapat, fontosnak látták a támadófalat megerősíteni. A további említésre érdemes szabadügynökök:

  • Adrian Amos (S)
  • Bryce Callahan (Slot CB)
  • Eric Kush (G/C)
  • Bryan Witzmann (G/T)
  • Aaron Lynch (EDGE)
  • Kevin White (WR)
  • Josh Bellamy (WR/ST)
  • Benny Cunningham (RB/ST)
  • Pat O’Donnell (P)

Két igazán fontos szabadügynöke lesz a Bearsnek, méghozzá mindkettő a secondaryt hagyná el. Adrian Amos egy nagyon jó kis safety, megbízható, jól szerel, Bryce Callahan pedig az egyik legjobb slot cornerback volt a tavalyi évben. A csapat nem engedheti meg magának, hogy túlfizesse lejáró szerződésű játékosait, így jó eséllyel mindketten mennek a piacra és ha esetleg nem találnának olyan kérőt, ahová szívesen mennek, vagy aki rengeteget ajánl nekik, akkor akár a Bears is lerakhat eléjük egy korrekt szerződést, amivel maradhatnak. Véleményem szerint mindketten nagy kontraktust fognak leakasztani a piacon, így én egyikükkel sem számolok a Bearsnél 2019-ben.

Kush és Witzmann több poszton bevethető támadófalemberek, sokoldalúságuk érték lehet (ha nem a Bearsnél, akkor valahol). Aaron Lynch szerintem kapni fog egy jobb szerződést a piacon, de ha nem, harmadik számú pass rushernek ő is maradhat. White-ban szerintem már nem bízik senki, Bellamy viszont hasznos tagja lehetne még a gárdának, ahogy Cunningham is, de ők is olyan kategóriájú játékosok, akiért azért krokodilkönnyeket nem fognak ejteni a szurkolók és ha vissza is térnek, a sapkából nem foglalnak sokat. A punter O’Donnell nem rossz játékos, talán érdemes lenne inkább megtartani, mintsem újat keresni a helyére.

Hova kéne erősítés?

  • kicker
  • safety
  • (slot) cornerback
  • futó
  • belső támadófal mélyítés
  • harmadik számú pass rusher
  • punter

A legnagyobb – és talán egyetlen igazán nagy – hiányposzt a kicker a csapatban, Cody Parkey egyébként sem teljesített jól és ki is vágta már a csapat, így ide valakit mindenképp szerezni kell. A szurkolók Robbie Gouldnak örülnének a legjobban, de őt lehet tageli a 49ers. B tervnek a Falconstól kivágott veterán, Matt Bryant lehet például biztosabb lábú játékos.

Amos és Callahan vélhető távozásával két üresedés is lesz a secondaryben. Érdekes opció lehetne Tyrann Mathieu, aki svájci bicskaként játszhatna a védelemben, bár inkább a slot CB feladatait bíznám rá elsősorban. A cornerback poszt egyébként is erősítésre szorulhat hosszú távon, ugyanis Prince Amukamara jövőre lehet cut esélyes – még jól játszik, de korosodik és sokat is fog keresni. Ne lepődjünk meg, ha a harmadik körös (azaz legmagasabb) pickjével Ryan Pace a secondaryt próbálja majd erősíteni.

A zavarosban pedig lehet próbál halászni egy újabb futót, a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva ehhez jó szeme van (vagy piszok szerencséje). Mélyíteni érdemes a belső támadófalat és egy harmadik pass rusherre is szükség van Mack és Floyd tehermentesítése végett.

Mik a kilátások jövőre?

A Bearsnek jóval nehezebb lesz a sorsolása várhatóan, mint tavaly, így nehezebb dolga is lesz megnyerni a csoportot. Kizárni azonban nem szabad ezt, ugyanis nagyon jó csapatról beszélünk nagyon erős védelemmel és egy jó támadórendszerrel. Ha viszont igazán komoly terveik vannak, akkor Trubiskynek mindenképp fejlődnie kell második évére ebben a szisztémában.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!