Connect with us

Összefoglaló

Ezért kár volt fennmaradni

Ritka az olyan Super Bowl, amikor mindkét csapat győzelmének tudok örülni valamilyen okból, nagyon vártam a meccset. Ennek ellenére maximum a Patriots-szurkolók élvezhették és ők is csak azért, mert a végén ők jöttek ki győztesen a párharcból. Ennek ellenére volt jó pár tanulsága a meccsnek, én pedig össze is gyűjtöttem őket.

 

 

1. Ezért kár volt fennmaradni

 

Ez nem feltétlenül tanulság, inkább csak egy szomorú tény. A Broncos-Panthers meccs sem volt különösen színvonalas, de ott legalább láttunk nagy játékokat, és például Von Miller strip sackjét alighanem bárki fel tudná idézni, aki látta a meccset. Emlékezetes jelenetből az 53. Super Bowlon viszont nem nagyon akadt, hirtelen egyet sem tudnék mondani, amire két hét múlva is emlékezne valaki, ráadásul már 3-0-nál is érezni lehetett, hogy ez eldőlt, egy percig nem éreztem úgy, hogy ezt most a Rams megfordíthatja. Ennél még a Broncos-Seahawks is jobb volt, pedig élvezeti szempontból egy semleges szurkolónak az maga a pokol, az összes többi Patriots Super Bowlhoz képest pedig a kanyarban sincs.

 

2. A Patriotsnak már irányító sem kell a győzelemhez

 

Ez volt az első Super Bowl, amikor Tom Brady nem dobott TD-passzt. És igazából esélye sem volt rá. Egyáltalán nem játszott jól az öreg, az interceptionjét és a fumble-jét sem teszi ki az ablakba, nem róla szólt a döntő. Persze erre nyilván magasról tojik, vízhordónak is beállna, ha az kellene a sikerhez, viszont ez az egész szerintem jól mutatja, hogy mekkora szerencséje is van Bill Belichickkel. Az Eagles elleni SB bebizonyította, hogy Brady lehet a világ legjobb irányítója, egyedül pont annyit ér, mint bármelyik klasszis – semmit.

 

Számomra nem kérdés, hogy egy sikeres csapat legfontosabb eleme a főedző, nem pedig az irányító. A Rams sem lett volna sehol Sean McVay nélkül. Persze azért tegyük azt is hozzá, hogy Bradyvel azért egy fokkal könnyebb végigverni a világot, mint Goffal, és nélküle Belichick sem lenne ennyire sikeres  – de ettől még BB viszi a prímet.

 

3. Dante Scarnecchia nélkül nem lenne dinasztia

 

Öt darab Super Bowl cím – ennyit nyert a Patriots az öreg támadófaledzővel. Belichick nem szokott könyörögni, de Scarnecchiáért hajlandó volt és milyen igaza lett. A Patriots támadófal sokadik körös és kikukázott játékosokkal agyondominálta a Rams elit védőfalát: egyetlen engedett sack, 154 futott yard és egy futott TD. Erre egyszerűen nincsenek szavak, zseni ez az ember.

 

4. Sean McVay mégsem egy olyan nagy mágus

 

Csalódtam McVayben. Az egy dolog, hogy a támadófal nem volt tökéletes, de egy pillanatig nem éreztem, hogy ez az offense ma bármire is képes lenne. Nem volt kreativitás, semmi váratlan vagy fineszes megoldás. Ismét outcoacholták, és pont úgy, ahogy az alapszakaszban, most sem tudott változtatni. Talán lehet, hogy nem ártana mellé egy támadókoordinátor relatíve nagy szabadsággal, hogy legalább valaki ötletet adhasson neki, ha ennyire elakadt.

 

5. Jared Goff mindössze egy kicsivel jobb Alex Smith

 

A szezon elején úgy gondoltam, hogy Goff egy franchise irányító: voltak jó passzai, jó megoldásai, úgy nézett ki, hogy fejlődött. Aztán Cooper Kupp kiesése után kiderült, hogy mindössze egy zseniális rendszer terméke – tehetségesebb, mint Alex Smith, több dolgot meg tud csinálni, ha fel van neki rajzolva, de önmagától semmire nem képes. Ha McVayt lenyomják, Goff is megy a süllyesztőbe, egyszerűen borzalmas, hogy egyedül mennyire életképtelen.

 

6. Stephon Gilmore már nem csak a Patriots legjobb cornere

 

Ha valaki nem értette, miért fizet évi 13 millió dollárt érte a Patriots, hát most megmutatta. Alsó hangon top3-as corner a ligában, az INT csak hab volt a tökéletes teljesítménye tortáján.

 

7. Brandin Cooks továbbra sem elit elkapó

 

Cooks 13 passzból nyolcat húzott le, szerzett 120 yardot, önmagában nem volt rossz. Viszont elejtett egy TD-passzt, ami végül a meccsbe került – egy elit elkapó ilyet nem csinál. Nem tudott előre lépni, amikor igazán kellett, nem csinálta meg a clutch játékokat, ahogy egyébként senki. Talán ez a legnagyobb baj ezzel a Ramsszel: ha McVay rendszere meghal, akkor senki sem tud előre lépni és vinni a hátán a csapatot. Ezen majd azért illene elgondolkodnia a 33 éves szakembernek.

 

 

8. Wade Phillips egy zseni, de egyedül kevés

 

13 ponton tartani egy Tom Brady vezette offense-t a Super Bowlon elképesztő teljesítmény. Persze ehhez kellett Brady szokottnál gyengébb játéka is, de összességében amit lehetett, azt kihozta ebből a Rams védelemből. Azt pedig senki sem várhatja el, hogy a dupla-tripla annyit támadó Patriotst TD-nélkül tartsa. Ennél már csak akkor tehetett volna az egység, ha szerez 1-2 TD-t.

 

9. Julian Edelman mindent vitt

 

Szinte már szégyellem, hogy csak 5. helyre tettem az MVP-esélyesek listáján. Elképesztően nagyot játszott, mindössze két felé szálló labdából nem lett elkapás, 10/141-es mutatóval zárt, tényleg ő lett az új Branch. Ezzel együtt azért nem ártana beszerezni pár új elkapót, mondjuk a házat is oda adni Antonio Brownért már csak brahiból is – a Patsnek a Super Bowl amúgy is rutin, sztárelkapóval pedig még úgy sem nyertek. Jövőre ezt is kihúzhatnák a listáról.

 

10. Egy Super Bowlon illik tökösnek lenni

 

Még egy kis kritika McVay irányába: az ellenfél 42 yardosán be kell vállalni a 4&2-t. Ahogy 3&23-ra sem középső futást kell hívni. A tökösség nem mindig kifizetődő, de a monoton posványnál minden jobb. Most még azt sem mondhatja el magáról, hogy mindent megpróbált.

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások