About the author

47 Comments

 1. 1

  Kamaron

  Sam Darnold kegyetlen drága mulatság volt s Jets-nek…

 2. 2

  Bujdy Bujdy

  Azért Trubisky-ért is lehúzta a 49ers a macikat, tudván, hogy nekik nem is kell QB…

 3. 3

  bjeela

  És máig nem értem, hogy lehetett Trub a jobb QB ebben a felhozatalban. Megint hatalmas gratula a szakértőknek, akik ismét pontosan felmérték, kik a legjobbak a kínálatban. Mint anno Bradynél… :D

 4. 4

  Raist

  Ez így azért nem teljesen igaz. Nem az volt a trade lényege hogy a 49ers ne húzzon ott irányítót, hanem hogy mással ne cseréljen. Azt a Bears nem tudhatta hogy 49ers-t kik keresték még meg, olyanok esetleg akiknél reális volt a “gyanú” hogy irányítóra vadásznak. Ez csak arról szólt hogy más csapat ne előzze be őket és nem arról hogy féltek a 49ers húzásától.

 5. 5

  acsdav2

  Tekintve, hogy a korábbi évek 2.körei semmit nem értek a Jetsnek, a legkevésbé volt drága. Pláne, hogy az első éve biztató volt.

 6. 6

  acsdav2

  Ezt a témát mi ketten egyszer már érintettük :D Én továbbra is tartom, hogy Brady akkori értéke reális volt. Steve Mariucci-ról most láttam egy interjút, hogy még a draft előtt náluk is járt a 49-ersnél próbajátékon Brady. Több edzésen is látta őt, nem csak a felvételeken. Amúgy a Combine-on, minden scout látta őt. Nem lehet, hogy mindegyik rosszul látta. Amilyen szempontok alapján draftolni szoktak embereket, azokban Brady nem volt elég jó. Persze a kérdés elsősorban az, hogy jók-e ezek a szempontok :)

 7. 7

  bjeela

  Pont ezt ugatom, hogy a szempontok közé – legalábbis akkor, hogy azóta ez változott vagy sem, nem tudom – nem vették fel a mentális képességeket, hozzáállást, következetességet, kitartást, problémakezelést, vezetői képességeket, irányíthatóságot, etc., ugyanis ezek a képességek, jellemvonások döntően meghatározzák egy ember későbbi sikerességét. Valahogy az az érzésem, hogy csak azt nézték, hogy elég magas és erős kezű a csávó, meg hogy pontosan és szépen dob. Szakértők. Röhej… Amúgy szerintem épp ezért nem lehetett pontos a Brady értékelése.

 8. 8

  Bélabá a csótány

  A fizikai tulajdonságokon kívül mást nem tudnak biztosan mérni,így ezt a módszert használják.
  “Bradyket” úgy tudnának kiválasztani,hamár az egyetemre kerülés elött kinéznének 5-6 játékost, akikre ráállítanának a csapatok 2-3 scout-ot.
  2-4 év alatt ott azért kiderülne,hogy érdemes-e draftolni valakit,illik-e a csapat elképzeléseihez,stb.

 9. 9

  Bujdy Bujdy

  Igen, igazad van, a macik oldaláról nézve. És ezt használta ki a 49ers. Ők tudták, hogy nekik nem kell QB, ergo ha egy 7. kört kapnak pluszba a letrade-ért, akkor is jól jártak, talált pénz! Viszont pontosan azzal amit írtál szépen meg lehetett kopasztani a macikat!

  (az már csak cseresznye a habon, hogy mennyit is spórolt a cap-ban a 49-ers, hogy a kiválasztott játékosuk nem 1/2, hanem 1/3? Ha jól tudom, sok-sok dollárral kap magasabb szerződéset és 1/2, mint egy 1/3…)

 10. 10

  bjeela

  Azért egy komoly kiválasztórendszerben kell legyen legalább egy szimpla pszichológiai felmérés, bár én a folyamatos kontrollt is előnyösnek gondolnám. Ugyanis ezek szakértői értékelések döntőek lehetnek. A QB mégiscsak egy “cég” vezetője lesz, és ha ott ezek igenis szempontok, akkor itt is sok tíz(száz) millió múlhat rajta, hogy pontos legyen a felmérés.

 11. 11

  katonadani

  szerintem nagyon máshogy gondolod ezt a folyamatot, mint történik. A csapatok scoutjai egész évben járják az országot és nézik a meccseket. Vannak area scoutok, a saját földrajzi területükön scoutolnak rengeteg embert, illetve ezek a scoutok megkapnak egy pozíciót is és azt nézik az egész országra game tape alapján.
  Egyáltalán nem csupán fizikai tulajdonságok alapján választanak, hanem leginkább képességek alapján, illetve hogy az adottságokból mit lehet kihozni. Plusz rengeteg játékossal interjúznak, felmérnek itt mindent. (Harmadik naposoknál kevésbé, ott főleg game tape alapján)

 12. 12

  Győri Gábor

  Arra valók a személyes találkozók és tesztek, amik lassan az FBI-t szégyenítik meg! :)

 13. 13

  pritek

  Lehet Brady azert lett az aki, mert a hatodik korben valasztottak ki es csakazert is meg akarta mutatni es mindig tobb munkaorat tett bele mint amennyit a tobbiek. Lehet ha elso koros lett volna, akkor elszallt volna az agya. Lehet ezt lattak benne. Nem tudhatjuk. Az biztos nem volt a homlokata irva, hogy a valaha volt legsikeresebb iranyito lesz.

 14. 14

  Fetyke

  Nagyjából erről ment tegnap is a vita szinte egész nap. Mi van, ha Brady képességeit jól mérték fel? Mi van, ha tök mindegy ki az irányító a Pats-ben, BB akkor is szerez velük 6 gyűrűt? Sőt! Mi van, ha nem Brady az irányító, akkor már nem 6, hanem 8-10 bajnoki címe lenne a Bostoniaknak? Ezek mind-mind olyan kérdések, amikre már sohasem fogunk válaszokat kapni valószínűleg. De attól még egyesekben felmerülnek időnként.

 15. 15

  bjeela

  Akkor különösen nem értem, hogy nézhették be Bradyt ennyire és nézhettek be még jó pár jelöltet. Egy tisztességes teszt ki kellett volna mutassa, mi rejtőzik a srácban mentálisan, fizikailag meg nem volt annyira tré. De hasonló benézéseket, bustokat te is fel tudnál sorolni tömegével.

 16. 16

  bjeela

  Igazad lehet, és mégis van hiányérzetem, mert ha ennyire precízek a felmérések, ahogy te is érzékelteted, akkor hogy a bánatba van ennyi iszonyatos benézés, bust?

 17. 17

  bjeela

  Megjegyzem én erre alapoztam részben azt, hogy Brady BB terméke, de persze tréfáltam :D Azért TB12 tényleg elit QB, kivételes jellemvonásokkal, de én váltig állítom, hogy PManninggal többre jutott volna BB. Megjegyzem az lett volna az igazi katasztrófa az NFL életében.

 18. 18

  bjeela

  Igen, ezt én is feltételeztem már korábban is. Meg bőven voltak ezt erősítő utalások, legendák TB12-vel és BB-vel kapcsolatban.

 19. 19

  Bélabá a csótány

  Vágom hogy kiterjedt scout rendszerek vannak.
  Inkább arra céloztam,hogy egy célzottabb keresés optimálisabb lehetne.
  Meg alapvetően torzító tényező az egy mintavételezés alapján való szelektálás.
  A mostanit úgy tudnám leírni,mintha X időnként valamilyen módon rádnéznék,és az alapján eldönteném hogy faszfej vagy normális arc vagy.
  Az általam elképzelt módszernél meg olyan lenne mint pl egy csapattárs.
  Szóval úgygondolom hogy célzottabb és sűrűbb mintavételezéssel “pontosabb” eredmény kapható.

 20. 20

  Bélabá a csótány

  “Azért egy komoly kiválasztórendszerben kell legyen legalább egy szimpla pszichológiai felmérés”
  Nem értem miből gondolod,hogy most nincs :”D
  https://uploads.disquscdn.com/images/3ebd0560ff76253b7275ca772f7e425b0741ab0ab23837c956384e7d9c83052a.gif

 21. 21

  bjeela

  Vagy lenne egy állandó szakember a csapatoknál, aki rendszeresen ellenőrzi legalább a legjobbakat.

 22. 22

  bjeela

  Pedig esküszöm, hogy nem Kareem Hunt jutott eszembe elsőnek… ;)

 23. 23

  acsdav2

  Tökéletesen igazad van ebben, hogy ezeknek is fontos szempontoknak kellene lennie. :) De mégis, hogy tudod ezt felmérni? Pláne azt, hogy ez a jövőben hogyan alakul, ha már milliomos, családos, döntőt játszó ember lesz? :)

 24. 24

  bjeela

  Egy ember karakterét, habitusát, alapbeállítottságát aránylag jól fel lehet mérni néhány teszttel és rendszeres kontrollal, folyamatos ellenőrzésekkel relatív pontos képet lehet alkotni arról, mivé fejlődhet, ha megfelelő impulzusok érik, megfelelő környezetbe, kezekbe kerül. Mert ugyebár az sem mindegy, hogy ki pallérozza tovább az embert. Lehet belőle jó kezekben zseni és avatatlan kézben egy beteg állat. Itt van épp szegény Matti Nykänen, a káprázatos képességű finn síugró esete, aki a sportág legnagyobb alakja és közben egy emberi roncs lett, mert nem volt mellette senki, aki felkészítette volna a sikerekkel járó lelki torzulásokra. Bele is döglött a nyomorult.

 25. 25

  József Zatykó

  Franchise irányítóért felfelé? O.o Csak úgy itt hagyom Tom Brady mr.6 . So close.
  Steelers fan. :)
  Ja és ebből látszik, általános statok nem mindig jók. Risk and win.

 26. 26

  Debreceni József

  Mindig lesz bust illetve mindig lesz meglepetés. Egyvalamit nem tudnak mérni sehogy sem: hogyan hat majd az NFL világa az adott játékosra. Lehet hogy high school-college szinten jól állja valaki a sarat, de az NFL világa annyira messze van tőlük mint Makó Jeruzsálemtől. Az egyetem kvázi “hobbiszint” hisz ott max a suli presztízsén illetve azon dolgoznak hogy észrevegyék őket, az NFL meg kőkemény üzlet. Van aki ezt nem tudja megugorni, hiába volt blue chip prospect. Aztán meg vannak ugye a különböző felfogások, van aki bizonyos rendszerbe perfect fit, máshol meg tökéletes bust. És akkor jönnek a hozzá nem értő tulajok akik akkor is behúzzák a papíron jó de a scoutok között halkan de szirénázó játékost. 100%-os arányban nem lehet embereket beakatulyázni. Amúgy meg sokkal jobban ki vannak értékelve a qb-k mint például a futók. Sokkal több undrafted játékos fut be (helló Phillip Lindsay!) mint noname qb. Brady kivétel, mentálisan nagyon erős de én is azt vallom hogy abban a rendszerben, BB alatt sok qb rendelkezne gyűrűkkel.

 27. 27

  Sándor Jánosik

  Minek draftolni? Ott van Foles es Brissett is!

 28. 29

  katonadani

  ezt az Etling mániát egyszerűen nem tudom hová tenni :D

 29. 30

  Antal Kovacs

  TB12 pickből egy van egy évszázadban… maximum. Ha lenne időm összeszedném neked az elmúlt 20 draft 6. körös QB pickjeit, nem sok név mondana bármit is tuti. Szóval igen, a világ legnagyobb steal-je volt, de akkor sem lehet erre draft stratégiát építeni :)

 30. 31

  katonadani

  ha bármit is látnának benne a Patsnél, akkor nem tették volna le gyakorlócsapatba, ahonnan bárki bármikor elviheti

 31. 32

  Vicgeordie

  egyszerű nosztalgikus csodavárás. gizda fehér gyerek nagyon hátsó körből, aki senkinek sem kellett és első szezonjában a kezdő közelébe sem kerül. ismerős nem? :)

 32. 33

  Bélabá a csótány

  De akkor hova teszed azt,hogy egész szezonban a csapattal utazott,+BB heti QB meetingjein is résztvett.?

 33. 34

  Antal Kovacs

  Fentebb is leírtam, Brady egy évszázados csoda volt, ehhez kb. minden létező csillag együttállására szükség volt: egy QB akiben BB látja a potenciált, de az összes többi csapat nem. Aki project QB-nak tűnt, aki nem kész az NFL-re, de rácáfolt. A NE kezdő irányító sérülése, hogy hamar lehetőséget kapjon. Ebben volt zseniális scout munka, és persze nagy szerencse is kellett, azért, hogy más ne vegye észre. Amúgy a 6. körös QB pickek az elmúlt 10 évből: Brad Kaaya, Nate Sudfeld, Jake Rudock, Brandon Allen, Zach Mettenberger, David Fales, Keith Wenning, Tajh Boyd, Garrett Gilbert, Ryan Lindley, Tyrod Taylor, Rusty Smith, Dan LeFevour, Joe Webb, Tony Pike, Tom Brandstater, Mike Teel, Keith Null, Curtis Painter, Colt Brennan, Andre Woodson. Nem sok kezdő kaliber van, SB aspiráns főleg nem. Ennyi embernél sem vett észre senki semmit? Ennyi embernél ment félre a pszichológiai felmérés? Vagy lehet, hogy csak egy TB12 van a történelemben, és szerencséje a NE-nek, hogy addig csúszott? :)

 34. 35

  katonadani

  ja hát ha egy meeting teremben volt BB-vel és TB-vel, akkor már csodafiú :D
  ha lát benne valami értelmeset a csapat, nem teszi le gyakorlócsapatba, kockáztatva, hogy elviszi valaki.

 35. 36

  Bélabá a csótány

  Szóval szerinted Hoyer marad a csere?

 36. 37

  katonadani

  azt nem tudom.
  csak ezt az etlingből lesz a következő brady hájpot nem bírom, mikor semmi, de semmi alapja nincs

 37. 38

  katonadani

  gyakorlócsapatos témához visszatérve, Eagles pl ezért tartott egész évben 3 QBt a rosteren, hogy Sudfeldet ne vigye el senki. De még benne sem lát senki kezdő szintet, csak backupot, és még így sem merték letenni PS-be, nhogy elvigye valaki – amúgy pont így szerezte meg a csapat a Redskistől, PS-ből igazolták le.

 38. 39

  katonadani

  a futures contractot a gyakorlócsapatos játékosoknak adják, nem jelent semmit (és ugye most draftolták, szóval miért kellett neki új szerződés? mert előbb kivágták és levitték a gyakorlócsapatba)

 39. 40

  tmbb

  ezt a “hájpot” én sehol nem tapasztalom!az hogy néha szóba kerül a neve miért baj?!sőt egyenesen hype!!!!
  Hoyer abszolút nem megoldás egy estleges Brady sérülésnél.
  Valamiért BB mégis csak kihúzta és a látóterében tartja.
  Azt ugye mondani sem kell, hogy a Pats fényévekre van attól, hogy jónak tartott QB-t az első 10 között húzzon be.

 40. 41

  tmbb

  mondjuk Edelman egyenesen 7. körös volt.

 41. 42

  bjeela

  Természetesen igazad van, én sem vagyok hülye, bőven láttunk már kivételes képességű játékosokat, akiket tönkretettek az agyhalott edzők, GM-ek, tulajok. Inkább csak azért ágálok, mert nem értem, hogy lehetnek ennyire idióták vagy a felmérést végzők vagy az edzők, hogy ennyire elcsesznek egy ígéretes karriert, vagy fellelkesülnek egy arra nem érdemes emberkétől.

 42. 43

  tmbb

  ehhez képest BB elég sok hátsó körösből csinált “aranyat”

 43. 44

  Debreceni József

  Ez történik ha valaki a makacs tényeket figyelmen kívül hagyja és az érzéseire hagyatkozik. Vagy bejön, vagy nem?

 44. 45

  Fanyul23

  Mccaffrey

 45. 46

  Antal Kovacs

  Kivételesen, ennél a cikknél, meg amúgy azért is, mert mellékesen van 31 másik csapat, most teljesen lényegtelen BB meg Edelman meg Welker. Arról van szó, hogy sok esetben nem lehet egy GM-nek arra alapoznia egy drafton, hogy nem kell feltrade-elnie, mert úgyis talál egy hátső körben egy évtizedig meghatározó franchise irányítót. Nem sok ilyen példa van, még esetleg Wilson. Ráadásul a másik két példa nem is QB, ennyi erővel AB-t vagy Thielen-t is idekavarhatnánk.
  Ezzel nem akarom elvitatni BB érzékét a drafthoz, mert a legtöbb reach húzása megcáfolja magát. De általánosságban egy draft stratégiát erre nem lehet építenie egy komoly QB need-ben lévő csapatnak. (Mellesleg érdemes visszanézni a NE utóbbi 2 évtizedének hátső körös pickjeit is, vannak jó húzások, meg sok olyan ami rég feledésbe merült, de ez már csak így megy a drafton….)

 46. 47

  Bélabá a csótány

  ” ismerős nem? :)”
  Most le “gizda fehér”-ezted? :”D

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team