Connect with us

Összefoglaló

Hatodszor is bajnok a New England Patriots!

Nem volt a legszórakoztatóbb vagy legpontgazdagabb döntő, de még csak a leglátványosabb sem, sőt. A Patriots azonban újra felülhetett az NFL trónjára és immáron a valaha volt legsikeresebb csapatnak mondhatja magát, miközben Tom Brady a valaha volt legsikeresebb játékos, Bill Belichick pedig a valaha volt legsikeresebb főedző lett. 

Pedig nem indult jól a mérkőzés a Patriotsnak, hiszen Brady első passza interception lett. A Rams azonban semmit sem tudott kezdeni nem hogy ezzel a lehetőséggel, de az összes többivel sem. Sorozatban nyolc punttal kezdte a meccset a Los Angeles-i gárda, ami új Super Bowl rekord – ennyire impotens tehát nem volt még egyetlen csapat sem nagydöntőben.

Na persze nem mintha a Patriotsnak sokkal több babér termett volna. Bradyék sem tudtak haladni, illetve mindig csak addig, hogy mezőnygól távolság előtt megállítsa őket a Rams – kétszer eljutottak field goalig, ebből viszont csak egyet vágott be Gostkowski, ez pedig azt jelentette, hogy 3-0-s eredménnyel vonulhattak a csapatok a nagyszünetre.

Érdekes döntés volt, hogy Sean McVay az ellenfél 42 yardosán nem ment neki negyedik és 3 szituációnak, pedig tanulhatott volna a korábbi edzők tapasztalataiból, miszerint Belichicket nem lehet megverni töketlen, kockázatmentes játékkal. Ott egy punttal nem nyert végül semmit (20 yardot, amit gyorsan ledolgozott a Pats), ellenben sokáig a közelébe sem jutott a pontszerzésnek.

Az első félidőben mindkét irányító gyengén játszott és mindkét védelem nagyon jól meg tudta állítani a QB-kat. Jared Goff egész meccsen gyenge volt, a Patriots teljesen össze tudta zavarni a szoros emberfogással, a különböző coverage-ekkel és a stuntokkal a falban. McVaynek pedig semmi válasza nem volt, egyszerűen semmit nem tudott kihozni a támadósorából, borzasztó volt nézni a Rams offense-t, ahogy semmit nem tud haladni. A támadógéniusz Sean McVayt könnyedén outcoacholta Bill Belichick és Brian Flores, az 1/1-es Jared Goff pedig semmit nem volt képes megmutatni tehetségéből, egyszerűen nem tudta beindítani a támadósort és összerogyott a szellemi és fizikai nyomás alatt.

Persze a Patriots offense-t sem lehet dicsérni, Wade Phillips és a Rams defense nagyon sok galibát okozott Bradyéknek. Jól keverte a védelem a kártyáit, jól el tudta rejteni, hogy emberezés vagy zónázás lesz, a várakozásokkal ellentétben át tudták verni Phillipsék Bradyt, és nem csak erőből, hanem ésszel is nyerni tudtak. Azonban mivel szinte az egész első félidőt a Patriots támadósora és a Rams védelme töltötte a pályán, így elfáradtak Donaldék. A hazafiak támadófala pedig egész meccsen kordában tudta tartani a Los Angeles-i pass rusht, ami fontos eleme volt a győzelemnek.

A Patriots támadósorának legjobbja Julian Edelman volt, aki 10 elkapásból 141 yardot szerzett, ő is lett a Super Bowl MVP-je végül. Egyszerűen nem tudta őt senki őrizni, mindig bántóan üresre tudta játszani magát, a Ramsnek semmi válasza nem volt a kiváló elkapóra. A másik nagy fegyver Gronk volt, akit nagyrészt kettőztek a Rams védői, azonban így is összejött neki 6 elkapásból 87 yard. A mérkőzés egyetlen TD-jéhez is egy nagy Gronk játék kellett, amivel a kétyardos vonalra ért a Patriots egy gyönyörű összjátékot követően – a touchdownt végül az 5,2 yardos átlaggal 94 yardot összekapirgáló Sony Michel vitte be.

A végén semmi nem jött össze már a Ramsnek (utolsó 10 másodpercben mezőnygól, hogy onside kick és hail mary lehessen), így ez lett az első olyan Patriots Super Bowl, ahol egy labdabirtoklásnál nagyobb volt a különbség a találkozó végén. A hatodik gyűrűjével Tom Brady lett a valaha volt legsikeresebb játékos, Bill Belichick holtversenyben a valaha volt legsikeresebb főedző, a Patriots pedig holtversenyben a legsikeresebb franchise.

New England Patriots – Los Angeles Rams 13-3

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!