Connect with us

Szabadügynök

Megmarad a vár Seattle-ben? – Seahawks FA-kitekintő

Rég nem látott bőség van Seattle-ben: minimum 52 millió dollárt költhet el a csapat, amivel könnyen visszatérhet az NFC elitjébe. Persze fontos szabadügynökökből is van bőven, de okosan gazdálkodva így is megerősödhet a Seahawks a draft kezdetéig.

 

 

 

A Seahawksnak van a nyolcadik legtöbb költőpénze a ligában, így úgy is bőven ellenne a csapat, ha nem küldene el senkit. A sérülés miatt soha többet nem játszó Kam Chancellort ugyanakkor már fölösleges a rosteren tartani, esélytelen, hogy valaha is egészséges legyen, így pedig muszáj benyelni utána 5,2 millió dollárnyi halott pénzt (2,3 milliót spórolhat rajta a csapat).

 

A safetyn kívül még Barkevious Mingótól lenne érdemes elköszönni, messze nem ér 4,8 millió dollárt, ennyi pénzből könnyedén lehet jobb opciót találni a piacon, vagy az érte kapott pénzt fel lehet használni például KJ Wright megtartására. Továbbá Ed Dickson elküldésén is el lehetne gondolkozni, a TE kivágása 2,6 millió dollárt szabadítana fel, bár ő amúgy nem egy rossz játékos.

 

Fontosabb szabadügynökök

 

A Seahawksnak 30 szabadügynöke van a korlátozott jogúakat is beleszámolva, és a kivágásokkal együtt ~60-62 millió dollárral gazdálkodhat a csapat. Természetesen az FA-k nagy részét teljesen fölösleges lenne megtartani, bár idén nincs még egy csapat, aminek ennyi jó játékosról kell döntenie.

 

  • Frank Clark, DE
  • Earl Thomas, S
  • KJ Wright, LB
  • Mychal Kendricks, LB
  • Justin Coleman, CB
  • Dion Jordan, DE,
  • Shamar Stephen, DT
  • Sebastian Janikowski, K
  • JR Sweezy, G
  • DJ Fluker, G
  • George Fant, T (RFA)
  • Tre Madden, FB (RFA)
  • Mike Davis, RB

 

 

Komoly névsor. Earl Thomas nyilván nem marad a tavalyi fiaskó után (új szerződést akart, nem kapott, majd eltörte a lábát), de ez nem is olyan nagy gond, Bradley McDougald és Tedric Thompson teljesen korrekt játékot hoztak a safety-poszton. Shamar Stephenért sem kell ragaszkodni, egy teljesen átlagos játékos, ilyen szintet a draft hátsó köreiben is lehet találni.

 

Mychal Kendricks maradása sem biztos, de ha nem megy börtönbe bennfentes kereskedelemért, akkor Mingo pénzét el lehetne rá költeni, már amennyiben nem bíznak Shaquem Griffinben. Vagy ha épp nem rá, akkor KJ Wrightra, aki még mindig egy nagyon jó LB, de elég sokat szeretne keresni, emiatt pedig vélhetően ő lesz az áldozata igazán fontos játékosok megtartásának.

 

[quote]Coleman és Clark megtartása viszont kötelezőnek tűnik a védelemben.[/quote]

 

Coleman a Seahawks messze legjobb cornere, Clark pedig a legjobb pass rushere. Utóbbi ráadásul ligaszinten top játékosnak számít, az elmúlt három évben 32 sacket szerzett, tavaly karriercsúcsot jelentő 13-at. 17 millió dollárt is simán megkereshetne évente, a legfrissebb hírek szerint franchise taget fog kapni. Mellette egyébként Dion Jordant is érdemes lenne olcsóért megtartani, ketten együtt tavaly nem alkottak rossz párost (Jordan volt a második legtöbbet pályán lévő EDGE-játékos a csapatban).

 

Ami a támadókat illeti, Mike Davist nyugodtan el lehet engedni. Nem mintha rossz játékos lenne, simán lefocizta Rashad Pennyt, de ha már utóbbiért egy első kört adott a Seahawks, akkor illene játszatni. Janikowski csalódásnak számíthat talán a Seahawks szurkolóinak, nem teljesített jól, így nem lenne meglepő, ha nem marasztalnák.

 

A végére maradt a java, legalábbis ami a Seahawks problémáit illeti. A tavaly meglepetésre a jobbak közé tartozó támadófalból három játékos szerződése is lejár, illetve a remekül blokkoló fullback Tre Maddennek sincs jelenleg kontraktusa. Madden és  Fant megtartása kötelező, hisz mindketten RFA-k, utóbbi ráadásul TE/OL hibridként extrahasznos kiegészítő játékos, akit akár Ifedi helyén a jobboldalon is ki lehet próbálni.

 

 

Fluker megtartása is fontos lenne, remekül blokkolt a passzjátékhoz, meg is érezte a csapat a hiányát, Sweezy pedig bár karrierje egyik legrosszabb szezonját hozta, de ismeri a rendszert, van is benne potenciál, egy korrekt kezdő még mindig lehet belőle, pláne, ha olcsón meg lehetne tartani.

 

Hiányposztok

 

A sok FA miatt hiányposzt is akad, bár egyik sem olyan óriási, hogy ne lehetne már idén megoldani őket (a csereitányító-posztot nem tüntettem fel, mert veterán minimumért úgy is találnak valakit, és persze a WR és S posztokon is lehet mélyíteni/fiatalítani, de ezek nem komoly needek).

 

 

Rögtön kettő is kellene Fluker és Sweezy miatt. Jó volt ez a támadófal tavaly, ami pedig működik, azon nem kell változtatni, szerintem mind a ketten visszatérnek. Illetve, ha Fant megfelelően fejlődik, az RT poszton is előrelépést jelenthet.

 

Potenciális érkező: DJ Fluker, 3 év, 21 millió dollár / JR Sweezy, 2 év, 6 millió dollár

 

 

Clark és Jordan szerződése lejár, egyiküket mindenképp meg kellene tartani, illetve vagy a korai körökben, vagy a piacról hozni utánpótlást. Szerintem előbbi valósul meg és mindketten maradnak.

 

Potenciális érkező: Frank Clark, 5 év, 80 millió dollár / Dion Jordan, 2 év, 10 millió dollár

 

 

 

Coleman megtartása kötelező. Mellé is elférne még az erősítés, de vélhetően a Seahawks megoldja a Flowers-Griffin duóval mellette.

 

Potenciális érkező: Justin Coleman, 3 év, 28 millió dollár

 

 

Bobby Wagner még mindig a liga legjobbja, de egyedül ő is kevés. Mingót én elküldeném, helyette pedig visszahoznám Kendrickst, keresnél valakit a drafton, illetve bíznék abban, hogy Griffin összekapja magát.

 

Potenciális érkező: Mychan Kendricks, 1 év, 3 millió dollár / draft

 

 

Janikowski kiöregedett, így kell valaki a helyére.

 

Potenciális érkező: Matt Bryant 1 év, 4 millió dollár / draft

 

 

Az NFL-csapatok többsége TE-hiányos, nem meglepő, hogy a Seahawks is. Piacon nem érdemes a pozícióra költeni, draftról lehet orvosolni a problémát, bár nem olyan égető a need.

 

Potenciális érkező: Draft

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!