About the author

25 Comments

 1. 1

  csak ezt ne

  Ez a baj ezekkel a kicsit kevésbé sikeres franchise-okkal. Ha sikerül egy zseniálisat húzni azonnal kezdik elbarmolni. Minek kellett egy nagyszerű, de azért torzóban maradt idény után belengetni a 200 millát. Maguknak emelik égbe a lécet. Lehet, hogy mind a klubnak, mind Mahomesnak jobb lenne egy szerényebb összeg, hogy a nagy sikerhez legyen egy jó keret is, és ha sikerül 1-2 SB-t összehozni utána elengedni a pénzügyi gyeplőt.

  Most már viszont ez az elvárás, úgyhogy súlyosan éheztetni kell majd a keretet pár év múlva, esetleg még a nagy sikerek előtt. Ami nem annyira vonzó, ráadásul a semmi közepén.

 2. 2

  bjeela

  Precíz komment, mindössze a “kicsit kevésbé sikeres franchise-ok” terminus technicus némileg lekicsinylő jelzésértékét tenném helyre, ha nem sértelek vele: anno a Pats is ilyen “kicsit kevésbé sikeres franchise” volt, de volt egy értelmes HC-je, bizonyos BB és egy hasonlóan értelmes tulajdonosa, akiben volt Kraft. ;) Ezzel arra akarok utalni, hogy nem általános a “kicsit kevésbé sikeres franchise-ok” esetében, hogy ekkora ökörséget csináljanak. Mert hogy ez ökörség és öngyilkos spirálba rántja az egész csapatot az egyértelmű és ebben tökéletesen egyetértünk.

 3. 3

  Antal Kovacs

  “úgyhogy súlyosan éheztetni kell majd a keretet” – az életreszóló ketchup megvan már nem? Nem lesz itt éhezés!

 4. 4

  Vicgeordie

  még idén csak csak, de mi lesz jövőre? ha jól látom, kb 60 milliónyi cap space-ük lesz 2020-ban és ebbe kellene beletuszkolni Chris Jonest, Dee Fordot (ha most tényleg tagelik), Hillt és elvileg Mahomest (ha tényleg hosszabbítani akarnak vele, amint lehet). és akkor a resztliről (a többi 10-15 szabadügynök) és az esetleges erősítésekről nem is beszéltünk. hogy úgy mondjam, nem valószínű ez így…

 5. 5

  d zoli

  Azért lassabban bitte. A Chiefs offenset szétvideózzák offseasonben és jövőre nem lesznek ennyire jók. Meg most “bepattanós évük” volt. Szerintem jövőre necces lesz az a hazai pálya.

 6. 6

  Bryan

  Ha a kövi 1-2 évben a jelenlegi keret nem ér fel a csúcsra, akkor nagyon nehezen látható, hogy ezt a szintet hogyan tudnák fenntartani (gyakorlatilag sehogy…) Nincs irigylésre méltó helyzetben a front office az biztos.

 7. 7

  Csabesz20

  Tökéletesen egyetértek veletek. Megy az iszonyatos farokméregetés, hogy ki mekkora szerződést kap, aztán a sikerek nem jönnek. Megnéznék egy statisztikát arról, hogy az elmúlt 10-15 évben hányadik legjobban fizetett irányítók játszották a Super Bowl-t, vagy akár csak arról, hogy a posztjukon legjobban fizetett játékosok milyen gyakran jutnak be.

 8. 8

  katonadani

  Csináltam egyet az utóbbi 10 évre (tovább nem tudtam menni rendesen az OTCn, hiányosak azelőttről az adatok).
  A Super Bowlba bejutó irányítók mellett a főcsoportdöntőkbe bejutókat is hozzávettem, mert nem gondolom fair kimutatásnak, ha csak az SBbe bejutót nézzük, szerintem sikeres csapat az is, amelyik főcsoportdöntőbe eljut
  https://uploads.disquscdn.com/images/7fc5e547e912c42ebaf7d1e40586edf62a73ada8b189d98b2999e39b5acf5b7d.png

 9. 9

  Csabesz20

  Köszi Dani! Pont egy ilyen táblázatot reméltem és köszönöm, hogy megcsináltad. Ezek elég naturális adatok egy ilyen komplex sportban, de szerintem mindent elmond a nagy pénz vs. sikerességről, hogy az elmúlt 10 éveben Top5 fizetésű irányító az elérhető 40 lehetséges helyből mindössze 7 helyet (17,5%), míg a 20 SB helyből, összesen 4 helyet harcoltak ki. Ebből a 4 helyből kettőt lefoglal Payton Manning, egy korszakos zseni, minden idők egyik legjobb irányítója. És az ilyen statisztikák böngészése közben merül fel bennem újra és újra, hogy a játékosoknak is tényleg csak ennyire a pénz számít a sikeresség ellenében, vagy ennyire nincs kontrolljuk a menedzserük felett és teljesen ráhagynak mindent, aki meg egyértelműen abban érdekelt, hogy minél zsírosabb szerződést harcoljon ki. A GM-eket sem teljesen értem, mert oké, hogy odaadom 1-2 játékosnak a világ pénzét, de tudvalevő, hogy ez a legtöbb esetben a csapat rovására megy, ami simán vezethet a saját menesztéséhez is.

 10. 10

  katonadani

  GM-ek esetében: igazából nincs választásod, mert mit csinálsz, nem fizeted meg Aaron Rodgerst vagy Drew Breest? A közepes QBk esetében lehetne, de az sem egyszerű, hogy nem hosszabbítasz Winstonnal, Mariotával, satöbbi és reméled, hogy tudsz draftolni valakit.

  Játékosok esetében meg nekem sosincs bajom azzal, ha valaki kimaxolja a lehetőségeit, mert ez a sport egy nagyon csúnya business és óriási előnyei vannak a csapatoknak.

 11. Pingback: Free Agency Tracker 2019 | Fűzővel kifelé!

 12. 11

  csak ezt ne

  Semmi lekicsinylő nem volt benne, sőt direkt óvatosan, vattába csomagoltam a tényt, nehogy megbántsak valakit, és egyáltalán csak azért említettem, mert szerintem pont ez az egyik oka az ilyen a bénázásoknak. Nagyon nehéz ennyi év éhezés után nem túl lakni már egy icipici sikerrel. Nagyon észnél kell(ene) lenni és sokszor nem megy. Tudom, hogy a Pats is ilyen béna kacsa volt sokáig, nincs ebben semmi. Annyi tanulság esetleg, hogy túl lehet lépni a rossz szériákon, egy sikeres edző-irányító páros sokat elérhet, kár rögtön elkezdeni vágni alattuk a fát. És ez nagyban tulajdonosi felelősség.

 13. 12

  bjeela

  Engem egyáltalán nem zavar, de ha elolvasod ismét a kezdő mondatodat, akkor érezni fogod benne azt a felhangot, amire reagáltam. :D Amúgy Brady is volt egy időben a liga legjobban kereső QB-ja, de ez már tényleg csak pimaszkodó kukacoskodás a részemről. Pedig akkor már volt pár gyűrűje a csapatnak, szal már nem lehetett a jelződdel illetni. Talán annak is köszönhető, hogy nem nyert rögvest még párat a társulat. :D

 14. 13

  Everlast77

  Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy ki lesz az első irányító (ha lesz), aki azt mondja majd, hogy xarok a legnagyobb QB fizura (mert amúgy megkaphatná), nem kell 200, 250, 300 milla, inkább 50 millából hozzatok két jó OL-t, vagy egy WR-t, urambocsá DE-t!
  Bár ha én lennék ott, és nem a 12-es mezben játszanék kék-fehérben, lehet én is átgondolnám, hogy mekkora esélyem lenne akár két-három gyűrűre, míg a lóvé meg koppan a számlámon.

  Aki először elhiszi majd magáról, hogy elérhet mondjuk 4-5 gyűrűt, és nyilván a tehetsége is megvan hozzá, az egyszer nagyot futhat majd. Miért ne lehetne ez Mahomes. Én így gondolom.

 15. 14

  csak ezt ne

  Nem, most sem. Nem látok benne semmi. Ez a baj ezekkel a kicsit kevésbé sikeres… így próbáltam határozott underspeechel körülírni, a hosszú-hosszú évek óta az őket támogató rendszer (menetrend, draft sorrend, fizetési sapka, stb) ellenére a kb egy nagy nullát felmutatni képes csapatokat. Az egyik ilyen a Chiefs, és még van vagy 15 másik, de lehet hogy 20. Ez nem fitymálás, ez egy elgondolkodtató tény. Pedig szinte lehetetlennek tűnik legalább a részsikereket elkerülni, mondjuk egyszer SB-ba jutni. Nézzük csak az AFC-t: Bills a 4 vesztes SB óta semmi, Dolphins is nagyon rég homorított valamit is, Jets a két bukott konferencia döntő és más semmi az évezredben, Browns hagyjuk mióta semmi, Cincin egy-egy rájátszás meccs, de semmi más régóta, Jaguars a tavalyi konferencia döntőn kívül semmi, Texans eddig még semmi, Titans tartósan szinte semmi, Raiders a SB óta semmi. Ez a 10 csapat meg lehetne nézni, mennyit szerepelt és milyen eredménnyel a rájátszásban az elmúlt 15 évben, ami szerintem elgondolkodtató.

  Nyilván a Patset sem segítette, amikor TB nehéz volt a sapka, 10 évig nem is volt SB siker, részvétel is csak kettő. De azért az jobban magyarázható volt, még ha később korrigálták is ésszerű módon, mint a 3. újonc évét kezdő QB-t, máris tömni maguktól, ilyen hírekkel, mert egész biztosan nem Mahomestól indult a 200 misis hír. ESPN persze nagy szarkavaró, de mai napig nem jött egy hátrább az egerekkel, korai még jellegű moderálás a klub részéről (legalábbis én nem tudok róla).

 16. 15

  bjeela

  :D Zseniális! :DDD Sebaj, azért jól áll neked a vakság: “…semmi lekicsinylő” majd rögvest utána “egy nagy nullát felmutatni képes csapatok”. Komolyan beszarok a röhögéstől, amiért elmondhatatlanul hálás vagyok neked, széppé tetted a napom. :DDD

  Azért a Chiefs kivételesen baromira nem az “egy nagy nullát felmutatni képes csapatok” egyike, bár nekem Bears kedvelőnek tök mindegy kiket hogyan minősítesz. :D Ami a felsorolást illeti: mindenhol vannak gyengécske csapatok, de azért a Bills, a Dolphins, a Browns, a Jets, Raiders mégiscsak bajnokcsapatok, tehát legalább múltjuk van ;) és azt meg tudomásul kell venni, hogy vannak rettentő hosszú időszakok, amikor semmi nem jön össze. A Patsnek is igen sokáig kellett várnia az alapítástól, mire összejött egy olyan csillagállás – Kraft, BB, TB12, az edzői stábok, csapattársak, etc – amire építve egy NFL szinten érthetetlen, felfoghatatlan hosszúságú sikerszéria jött létre. Nagy vonalakban amit ők csináltak, az megismételhetetlen, még akkor is, ha pl. a Steelers és a Ravens némileg hasonlóan képes egyfajta állandóságot képviselni. Ez kivételes és nagyon nehezen fenntartható.

  Abban viszont ezerszázalékosan egyetértünk, hogy nagyon nem lenne jó, ha elrontanák a Mahomes gyereket egy agyament összeggel. A srác annyira csodálatos, annyira öröm nézni, amit művel, hogy arra nincsenek szavak. Nem kellene ezt tönkretenni. Talán még emlékszel, mennyire lelkesítő volt anno a Stafford felbukkanása, mármint az első teljes szezonja, a 2011-es: 5038 yard, 41 TD etc, aztán még egy jó év és ő is megkapta a nagy lét, a Lions meg azóta is ott tart, ahol. És persze sorolhatnánk a végtelenségig, kiket cseszett el a sok pénz. Talán Reidnek lesz annyi esze(és szava), hogy ezt megakadályozza Mahomes esetében.

 17. 16

  bjeela

  Kösz a táblázatot, ezzel némileg visszaigazolást nyert a korábbi véleményem. ;) Azonban némi nézetkülönbségem, vagy inkább más nézőpontom van eben az utóbbi kérdésben. Ugyanis egy játékosnak – és főleg a menedzsernek – azt is mérlegelnie kellene, hogy mennyit jelent anyagilag, ha a játékos legalább egyszer, vagy uram bocsá’ párszor megszerzi a gyűrűt. Ugyanis annak jelentős reklámértéke van, szemben egy jól megfizetett, ámde némileg sikertelenebb játékossal.

  Kétségtelen, hogy azt nem lehet előre borítékolni, hogy valaki gyűrűt szerez, de azt azért látni lehet, hogy épp egy kivételesen jó periódusban van a csapat és elég lenne egy kis lökés neki, hogy még épp annyira megerősítsék, hogy esélye legyen egy SB-ra. Ilyenkor egy kis lemondás a QB részéről részint csapatszinten is motiváló, részint alkalmat ad arra a befoltozásra.

 18. 17

  katonadani

  én ebben a Qb lemond egy kicsiről dologban nem hiszek, mert ahhoz, hogy valóban értelme legyen, ahhoz sokról kell lemondania, évi 8-10 millió sem feltétlen elég sokra. Az még mindig csak egyetlen jó játékosra elég, nem többre és nem elitre. Szóval szerintem ez túl van misztifikálva kicsit. Ha Rodgers most 35 millió helyett 30at keresne, akkor sem lenne előrébb a Packers. De még ha csak 25öt keresne, akkor sem annyival, hogy SBt nyerjen.

  a marketingértékben pedig nem feltétlen játszik közre, hogy nyert-e gyűrűt. Szerintem rengeteg gyűrű nélküli játékosnak van nagyobb marketingértéke, mint olyannak, aki nyert egyet mondjuk.

  Az biztos, hogy jelenleg az a legnagyobb előny az NFL-ben, ha van egy újonc szerződésen lévő jó irányítód. Ettől függetlenül nincs más választása a feleknek, mint az újonc szerződés lejárta után hosszabbítani hatalmas összegért

 19. 18

  bjeela

  A szösz tudja, néha 6-8 milla is sokat számít, még ti is erről irkáltok a sapkák esetében. ;) Itt nem konkrétan azt gondoltam, hogy vehet a spórolásból egy komplett játékost, de egy minőségi ugrást talán ér a dolog és lehet, hogy épp ez kell. De persze ez fikció.

  Valóban vannak olyan karakterek, akik gyűrű nélkül is sikeresek a reklámpiacon, de abban azért talán megegyezhetünk, hogy akár egy szaros gyűrű is sokat tol egy játékos reklámértékén.

  Ez stimmel, fillérért foglalkoztatni egy elit QB-t a legjobb biznisz. ;) De azért én nem kapkodnék a Chiesf esetében azzal a 200 millával.

 20. 19

  katonadani

  én mindig arról írok, hogy túlértékelt a sapka mert bármikor bárhogy találsz plusz milliókat bármilyen erőfeszítés nélkül :)

 21. 20

  bjeela

  Tudom, azért is frocliztalak vele :D Ebben lehetnek nézeteltérések köztünk, hiszen azért sosem jön rosszul, ha a QB-d besegít pármillióval. Ezen felül láttunk már bőven lökött vezetőket, akiknek ez a “…bármikor bárhogy találsz plusz milliókat…”némi nehézséget okozott… ;)

 22. 21

  csak ezt ne

  Figyelj baromira nem minősítek mint te, úgyhogy hagyhatjuk. Én tényeket írtam. Az elmúlt 15 évben ezek a csapatok nulla teljesítményt raktak le. Ez nem rossz indulatú minősítés, mint például a beszartam a röhögéstől, hanem tény amiről szerintem szabad beszélgetni, de az biztos, hogy nem veled. A Chiefs amióta Reid van a szezonban javuló teljesítményt mutatott, de ettől még az eredmény egészen az elmúlt szezonig miben tért el a 0-tól? Mindegy nem érdekes, zárjuk le, nem akarlak röhögtetni értelmes párbeszéd meg látszik, hogy nem fog összejönni.

 23. 22

  Kopi3.14

  Big Ben 2016-os szerződése tényleg a második legnagyobb volt?

 24. 24

  bjeela

  Félreértesz, nem minősítelek, de tényleg mókás, ahogy ellentmondásban vagy egy cseppet(“semmi lekicsinylő” vs “egy nagy nulla”). Nekem nagyon tetszik, sajnálom, ha ebből ellenségeskedést véltél felfedezni, nem állt szándékomban bántani ezzel. Nagyon restellem, hogy röhögnöm kellett ezen, mert mindannyiunkkal előfordul – velem is – hogy nem látjuk a fától az erdőt és néha nem is vesszük észre, mit mondtunk. Ha javasolhatom őrizzük meg a humorérzékünket.

  Ami az általad említett csapatok nagy nulláját illeti, kétségtelen, hogy a korábbi dicső korszakukhoz képest égnek, mint a napalm, de ha figyelembe veszed, hogy mindegyik csapatnak vannak silány időszakai, akkor ez nem olyan kirívó eset. Arról nem beszélve, hogy sokuk egészen tűrhetően teljesít, csak egy kis plusz hiányzott, hogy PO-ba jusson. Épp ezért hoztam pl. a Pats esetét, de hozhattam volna a saját kedvencemet, a Bearst is, amelyik aztán különösen nagy szarban van már évtizedek óta, de azért nem állandóan a csoportja legutolsója. Ezt pedig nem nevezném nullának.

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team