Connect with us

Szabadügynök

Össztűz a védelemre – Chiefs FA-kitekintő

Patrick Mahomes vezetésével a modern kor egyik legveszélyesebb támadósora született és ők voltak legközelebb hozzá, hogy megtörjék a Patriots egyeduralmát. Mindössze egy közepesnél valamivel jobb védelem kellene, amit a mostani offseasonben fel is lehet építeni.

 

 

Cap helyzet

 

A Chiefs régen rendelkezett sok pénzzel a szabadügynök piac nyitása előtt. Ezt a hagyományt törhette volna meg idén a gárda, mert 26 millió dollár állt rendelkezésükre az idény végén, ami messze van a legtöbbtől, de körülbelül a középmezőnybe tehető. Azonban okosan a dolgok elé sietnek és Dee Ford minden bizonnyal megkapja a franchise taget, ami rögtön felemészti az összeg nagy részét. Nem tudom hibáztatni őket, mert Ford kétségtelenül a legfontosabb szabadügynökük és az egész piac egyik legértékesebb játékosa lehetett volna. Szezon közben Chris Jones sackszériája elvitte a rivaldafényt, pedig nyomásgyakorlásban Ford még nála is nagyobb szerepet vállalt.

 

A manőver után nem árt tehát helyet csinálni, és ha a csapat bátor, akkor ez nagyon is lehetséges. Rögtön jöhet is a kérdés, hogy mi legyen Justin Houstonnal? A csapat emblematikus figurája éveken keresztül cipelte hátán a védelmet és a liga legjobbjai között volt. Tavaly óta ellenben fokozatosan esik vissza a teljesítménye, de még messze nem érte el a botrányos szintet, sőt néha most is kiemelkedő. Azonban már nem fiatal, és kivágásával 14 millió dollárt spórolna a csapat feleennyi halott pénz benyelése mellett. Kivágása nem csak pénzügyi, de erkölcsi kérdés is a csapat számára, ráadásul egy vezér távozna személyében, de ha vérfrissítésre vágynak Kansas Cityben, akkor lehet húzni kell egy merészet.

 

Hasonló kérdések merülnének fel Eric Berryvel kapcsolatban is, mert az utóbbi két év után kérdéses, hogy mi van még benne, de szerződésstruktúrája nem teszi lehetővé, hogy kivágják (mindössze 1,5 milliót lehet vele spórolni). Rajtuk kívül már nem igazán van olyan játékos, aki komolyabb helyet foglal a sapkából és érdemes kivágni, így Houston sorsa hangsúlyos lehet.

 

 

Szabadügynökök

 

A lejáró szerződésű játékosokra tehát semmiképpen sem jut sok pénz, pedig akár lehetne is kit megtartani. Véleményem szerint Fordon kívül két fontos játékosról beszélhetünk, Steven Nelsonról mint az egyik kezdő cornerbackről, és Mitch Morse-ról a kezdő centerről. Mindkét játékos kiemelt szerepet játszott a Chiefs jó szereplésében, Morse a jól teljesítő támadófalnak volt stabil pontja, rendkívül fiatal és agilis, így szép summa várhat rá. Ha nem a Chiefstől, akkor mástól, de egészen biztos, hogy megkapja, amit akar. Nelson a gyenge secondary egyik legjobbja volt, így luxus lenne a Chiefs részéről, ha nem próbálnák megtartani, de a jó korban lévő játékosok közül ő lesz az egyik legkapósabb név a piacon, így nem lehetnek biztosak a dolgukban.

 

Ha mindez nem lenne elég, akkor pedig ott van a tény, hogy fejben kell tartani Tyreek Hill és Chris Jones jövőre lejáró szerződését, de Mahomes kapcsán is belebegtettek egy 200 millió dolláros szerződést. Mindenesetre ezek közül mindent nem kell most megoldani, de az tisztán látszik, hogy nehéz lesz egyben tartani a csapatot. Én Brett Veach helyében Morse szerződésére feküdnék rá és Jones ügyében tennék kezdeti lépéseket.

 

Még végig sem értünk a neveken, de látszik, hogy pénz az nem maradt, így Allen Bailey, Orlando Scandrick vagy Chris Conley sem remélhet újabb szerződést a sokat játszó emberek közül. Olyan játékosok, mint Kelvin Benjamin, Demetrius Harris vagy a csapat sokadik számú futói pedig távolról sem reménykedhetnek a maradásban.

 

 

Igazolások

 

A sok rossz hír után térjünk tehát rá a hiányposztokra. Amennyiben Mitch Morse marad a csapatnál, úgy a támadósorral semmiféle probléma nincs. Egyetlen igazán komoly lyukat sem lehet megnevezni, így lehet majd Hill és Mahomes szerződésére koncentrálni, de ezek már a jövő gondjai. Ellenben a védőoldalon már nem ilyen rózsás a helyzet. Dee Ford, Chris Jones és Anthony Hitchens biztos pont a védelemben, de rajtuk kívül nem igazán látni a kezdőket (esetleg Sorensen).

 

Különösen nagy a fejetlenség a secondaryban, ahol egyetlen kezdő szintű játékos sem lesz, ha Nelson nem kap új szerződést, Berry pedig nem lesz képes játszani. Egy jó cornerbackre mindenképpen szüksége lesz a csapatnak, de egy jó strong safety (vagy akár mindkét safety posztra valaki) nem ártana. A CB-k piaca katasztrofális idén, ellenben safetyből találhatnak megfelelőt. A legnagyobb nevek elég magas áron forognak, így a helyükben nem is gondolnék egy Lamarcus Joyner vagy Earl Thomas kaliberű srácra, ellenben Ha-Ha Clinton Dix vagy Tyrann Mathieu érdekes választás lenne. Nem lenne meglepő egy inside linebacker sem, de itt már csak veterán minimumos játékosokra van keret.

 

Összességében az idei offseason a védelem megerősítéséről fog szólni, de félek, hogy ez csak akkor valósulhat meg, ha a gárda hajlandó vezéráldozatokat hozni. Nagyon azért nem kell kétségbeesni, mert a csapat így is kompetitív tudott lenni, és én inkább most húnzám be a kéziféket, gondolva a jövőre, mint hogy később majd Jones, Hill és Mahomes bértárgyalásánál legyenek bajban.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!