Connect with us

Szabadügynök

Próbáljuk meg még egyszer – Saints FA kitekintő

Miután a 2017-es draft remekül sikerült a Saintsnek és a 2017-es szezonban jól szerepeltek, a mögöttünk álló idényben már komoly esélyesek voltak a végső győzelemre. Brees vezetésével a Super Bowl előtt egy lépéssel buktak el, így ha a veterán irányítóval szeretnének még egy gyűrűt nyerni, akkor össze kell kapniuk magukat a 2019-es évre. Nézzük, hogyan alakul(hat) át az NFC egyik legerősebb csapata!

Cap space

Kezdjük rögtön a nem túl jó hírrel, a Saints mindössze 6,6 millió dollárral van a sapka alatt. Akárhogy is nézzük, ez nem túl sok, főleg ha majd az taglaljuk, hogy mennyi és milyen fontos szabadügynöke van a csapatnak. Ezen nyilván lehet változtatni játékosok elküldésével, de igazán nagyot csak nagy nevek kivágásval tudna spórolni a New Orleans. Azt meg lássuk be, hogy elég valószínűtlen, hogy Brees vagy Armstead erre a sorsra jusson. Az biztos, hogy a következő időszakban lesz munkája rendesen Mickey Loomisnak és stábjának.

Fontosabb szabadügynökök

Mark Ingram, RB  Kezdjük a kört az egyik legfontosabb FA-val. A 30 éves futó Kamarával kiegészülve remek párost alkotnak és a rettegett Saints offense-nek két kiemelkedő alakja. Ez a tárgyalás biztosan nem egy körös lesz, a kevés hely miatt, és hogy egy futónál a harmadik X felett már inkább lefele megy a teljesítmény. Komoly esély van arra, hogy nem arany-feketében látjuk jövőre a kiváló RB-t.

Alex Okafor, DE – A támadók után a védelemnél is van egy fontos játékos, akinek még nincs a következő idényre szerződése. Okafor minden meccsen kezdő volt és négy sacket hozott második Saintsnél töltött évében. Itt ugyanaz a helyzet, mint Ingramnél. A kevés pénz miatt az szinte teljesen kizárt, hogy mindkét játékos maradjon a jazz hazájában, és az is benne van a pakliban, hogy egyikük sem marad.

Teddy Bridgewater, QB – Ez már inkább a jövőnek szólhat, ha Bridgewater új kontraktust ír alá. Lassan el kell gondolkodni azon, hogy mi lesz majd a Brees utáni időszakban és erre akár a fiatal irányító is megfelelő lehet, főleg ha még tanul egy-két dolgot veterán társától. Bridgewater komoly sérülése kettétörte ígéretes karrierjét, reméljük még kap lehetőséget majd.

Dez Bryant, WR – A rutinos elkapó egész kalandos szezonon van túl, úgy, hogy pályán egy másodpercet nem töltött 2018-ban. A Cowboystól elküldött WR, miután aláírt a Saintshez rögtön meg is sérült egy edzésen. A játékos igényeit az szinte teljesen biztos, hogy nem tudják megadni, így Bryant kereshet újra magának egy másik csapatot minden bizonnyal, bár ő többször kifejezte már, hogy szívesen maradna.

Will Lutz, K – Mostanában sok csapatnál nagy gond, hogy nincs olyan rúgó, aki egy egyenletes jó teljesítményt tud nyújtani. A Saints szerencséjére rátalált Lutzra és nagy hiba lenne őt kiengedni a piacra, hiszen látjuk, hogy milyen nehéz egy jó kickert találni.

Tyeler Davison, DT – Egy újabb védőfalember, akinek lejár a szerződése. A fiatal NT egészen a kezdőig verekedte magát a ranglétrán és majd később láthatjuk, hogy ez a csapategység, ami az egyik legnagyobb hiányposzt lehet. Ha marad rá keret, mindenképp érdemes lehet vele hosszabbítani.

A fent említett játékoson kívül, még megemlíthető P.J. Williams, Manti Te’o, Jermon Bushrod, Michael Hoomanawanui. Őket semmiképen sem lehet megemlíteni a mindenképpen megtartandó játékosok között, de ha esetleg úgy alakul, hogy marad keret rájuk, akkor egy mindkét félnek megfelelő szerződéssel akár jövőre is New Orleansban játszhatnak.

Hiányposztok

Ezt a fejezetet két részre lehet bontani, egyszer az idén fontos hiányposztok, utána pedig, hogy a jövőben hol lehet probléma. Először nézzük, hogy idén melyik három posztra érdemes erősíteni.

A legfontosabb kérdés, hogy ki lesz a kezdő tight end. Benjamin Watson visszavonulása és Hoomanawanui szerződés nélkül maradása után szinte csak Josh Hill maradt, aki értékelhető a poszton. Ezen mindenképp változtatni kell és mélyíteni az egységet, akár piacról, akár draftról.

Elkapóknál már más csapatnál is láthattuk (lásd Colts), hogy van egy elit játékos és utána elég nagy a szakadék. Nem olyan rettentően rossz a helyzet New Orleansban a WR poszton, de azért Michael Thomas mellé még nem ártana szerezni második és/vagy harmadik számú elkapót. Nem olyan nagy hiányposzt, mint a fentebb említett TE, de azért érdemes odafigyelni itt is.

A védőfalban két kezdő is játékos is FA lett a szezon végeztével. Okafor és Davison visszaigazolása is fontos lenne, de láthatjuk, hogy erre nincsen nagyon keret. Ezzel minden bizonnyal egyikük, de benne van, hogy mindkét játékos helyett kell valakit nézni draftról. Ha összesítjük, akkor 2019-ben leginkább a védőfal és a TE a két kiemelt hiányposzt New Orleansban.

És akkor nézzünk egy kicsit előre is. Brees aktív évei már meg vannak számolva, ezért 1-2 éven belül a irányító is hiányposzt lehet. A másik ilyen poszt a támadófal, azon belül is a center poszt. Brees előtt a liga egyik legjobb egysége van, de ott is érdemes megnézni a korukat a játékosoknak. Max Unger 32 esztendős, így már az ő pótlásán is lassan el kell gondolkodni és a kezdők mögött is vannak korosodó játékosok.

Összegezve van gond a Saintsnél, hiszen bőven vannak olyan szabadügynökök, akiket érdemes lenne visszaigazolni, de megvan a vezetőség keze kötve a kevés cap space miatt. Lassan a jövőre is kell gondolni, ha nem akarnak Brees visszavonulása után mélyrepülést. Lesz egy-két álmatlan éjszakája Mickey Loomisnak és csapatának, hogy újra egy bajnokesélyes csapatról beszélhessünk majd a 2019-es szezonban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!