Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LIII – A secondaryk

A két csapat passzjátéka élen járt a ligában egész évben. Sean McVay forradalmasította a támadójátékot, Bradyék pedig évek óta uralják fontos szituációkban a védelmeket. Megállítani nem lehet őket, de lelassítani igen. Kiemelten fontos lesz a secondaryk szerepe, de mindkét oldal egysége képes lehet a csodára.

Cornerek

A két csapat cornerback sora merőben eltérő egymástól. A Ramsnél három hasonlóan jó képességű, agresszív CB játszik, akik sokat kockáztatnak a labdaszerzés reményében. A Patriots sora ellenben egy igazi CB1-ből áll és sok jó iparosból, akik nem sztárok, de jól végzik a dolgukat.

A mérkőzés legjobb cornere véleményem szerint Gilmore, aki idei teljesítményével ismét bizonyítja, hogy a liga top3 cornere közt a helye. Igazi shutdown játékos, aki le tudja venni az ellenfél legjobb elkapóját a pályáról, fizikális, de ugyanakkor sebességből sem könnyű megverni. Igazán man coverage-ben érzi jól magát, de nem teljesen elveszett zónázásnál sem. Szereti már rögtön a snap után a line of scrimmage-en kibillenteni, jammelni az elkapóját, hogy az időzítést tönkretegye, mielőtt a játék valójában kialakulhatott volna. Az egyetlen negatívum (már amennyiben ilyet fel lehet róni neki), hogy slotban abszolút nem játszik.

Gilmore mögött azonban már a három Rams corner következik. Aqib Talib már évek óta kimagasló teljesítményt nyújt és egyre csak várjuk mikor kezd megöregedni, de ezt idén is tovább kell tolnunk. Ha egészséges tudott volna maradni, akkor valószínűleg egy szinten emlegethetnénk Gilmore-ral, mert amikor pályán volt, akkor a Rams defense mindig a jobbik arcát mutatta. Ő is képes az ellenfelek elsőszámú elkapóját őrizni, nagyon agresszív a stílusa és ő is emberezésben erős. Sérülésével kapcsolatban lehettek aggályaink, de a Saints ellen ebből semmi nem látszott.

Nickell Robey-Coleman neve az elmúlt napokban egész más miatt jött elő, pedig két éve az egyik legjobb nickel corner a ligában. Vannak kifejezetten gyenge meccsei és periódusai (mint a Saints ellen), de legtöbb csapat boldog lenne, ha egy ilyen játékos állhatna fel a slot elkapók ellen. Hatalmas szerepe lehet mérkőzésen, mert a Patriots szereti szeparálni a slot elkapóit, Edelman pedig a legjobbakat is megeszi reggelire.

Marcus Peters a legérdekesebb játékos az összes pályán lévő corner közül, ugyanis a Chiefs játékosaként az egyik legjobb volt a poszton, a nyilvánvaló hiányosságai ellenére is. Azóta rengeteget esett vissza a játéka és számtalan nagy játékot hagyott már idén. Ennek ellenére vérében van a futball és nagyon érzi a labdát, így ha lesz esélye odaérni egy dobásara, akkor annak könnyen eladott labda lehet a vége. A Rams bánatára már nem kiegyensúlyozott és a mentális képességeit is érheti kritika, de az biztos, hogy tehetségben nem szenved hiányt.

Végül pedig említsük meg a Patriots fiatal cornerbrigádját Gilmore mögött. Jonathan Jones és J.C. Jackson (kiegészülve Jason McCourtyval) sem tartozik a liga élmezőnyéhez, de az vitathatatlan, hogy vannak nagyon jó meccseik és amit séma szerint kér tőlük a Patriots, azt igyekeznek végrehajtani. Mindegyik játékosnak megvan a maga erőssége és gyengesége a csapat pedig igyekszik az erősségeikre építeni, de ezt nyilván a Rams is tudja. A Super Bowlban hatalmas próba elé lesznek állítva. Szerintem mindenki emlékszik az egy évvel ezelőtti mérkőzésre, ahol egy jó Butler aranyat ért volna a Patriotsnak.

Összességében tehát csupán az emberállományt nézve én a Rams egysége felé hajlok, mert bár Gilmore a legjobb corner, Talibék kiegyensúlyozottabbak és labdaszerzésben is veszélyesebbek talán.

Safetyk

A Safety sor még trükkösebb, mint a cornerek. Itt már azt is nehéz lenne megmondani, hogy ki a legjobb játékos idén, mert Devin McCourty kétségtelenül jobb játékos, mint a többiek, de ez idén annyira nem mutatkozott meg. A tapasztalat mindenesetre mellette szól és talán ő az, aki leginkább komplett safety játékos, aki coverage-ben és futás ellen is használható. Patrick Chung és Duron Harmon már jóval korlátoltabb képességű, de mindkettőjüknek megvan a saját szerepe. Chung futás ellen hasznos, Harmon pedig képes a slot elkapók ellen védekezni vagy futókat felvenni a line of scrimmage közelében.

A Rams safety játéka sokkal egyszerűbb. Két meghatározó emberük van, akik majdnem végigjátszották az egész évet csere nélkül. Josh Johnson III és LaMarcus Joyner. Mindketten inkább futás ellen jók, de Johnson labdaérzékenysége is kiemelkedő, amit a szerzett hat interceptionje is mutat. Ők inkább a hagyományos safety szerepekben érzik jól magukat, kevésbé technikás, de konzisztens játékosok. Kevés nagy játékot mutatnak be, cserébe kevés nagy hibájuk is van.

Nagyon nehéz itt ítéletet hirdetni, mert egyik sor sem kiemelkedő, de mindkettő képes átlag feletti játékra is. Én talán a Patriots egysége felé húzok, mert eredményesebb manapság az ellenfélhez és körülményekhez alkalmazkodni és az játékosaink erősségeire építkezni, mint hagyományos safety szerepekkel ügyeskedni.

Sémák/Kohézió

A Rams defense edzője Wade Phillips mindig is az agresszív játék híve volt. A cornerek általában man coverage feladatokkal vannak ellátva, de hosszú játékoknál sok a zóna. Általában a cornerek nagyon agresszívan játszanak és nem csak passz, hanem futás ellen is. Ez egy kockázatos felfogás, de sok negatív yardos szerelés lehet jutalma vagy sikertelen passz, esetleg interception. Ellenben nem ritka, hogy két jól kivédekezett játék után jön egy hatalmas hiba, amivel az előtte lévő tökéletes játékot lerombolják. Főleg cover 2 man amit mutatnak, de az egyik safety gyakran lép fel a boxba a snap után.

A Patriots szintén az emberfogás híve. Ők embereztek a legtöbbet az alapszakaszban, de ők a cover 1-ben hisznek, a felszabaduló egy ember pedig mindig más faladattal van ellátva. Hol az ellenfél legjobb emberé fogja, hol blitzel, hol pedig zónázik a plusz egy ember. A cornerek igyekeznek már keményen a LoS környékén kizökkenteni az elkapókat. Gyakori a snap előtti megtévesztés is, ami azt jelenti hogy más covert mutatnak, mint ami valójában a játék. Legújabban kedvencem pedig az Amoeba defense, ahol a defensive backek (meg linebackerek) a LoS közelében látszólag össze-vissza kóvályognak, de mindenkinek megvan a pontos feladata, ami csak a snap után derül ki.

Összességében mindkét egység bajnok csapathoz méltó és pont csapatként kifogástalanok, ami sokkal fontosabb az egyéni szerepeknél. Én nem is tudom egyértelműen eldönteni, hogy melyik egység mellett tenném le a voksom, de most alkalmuk nyílik bizonyítani.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!