Connect with us

Szabadügynök

Végre Bortles nélkül – Jaguars FA-kitekintő

Nagy év jön most a Jaguarsnál, ugyanis végre megszabadulnak (ha minden a tervek szerint alakul) Blake Bortlestől. Ráadásul egész nagy felfordulás is lehet a csapatnál a rostert tekintve, sok kivágásra van kilátás, akik megalapozhatják az utat egy irányító leigazolásának vagy egy draftról érkező QB kisegítésének. Az biztos, hogy a fókusz a támadókon lesz idén Jacksonville-ben.

A cap space túl van értékelve

Sokszor mondtam már, hogy a cap space borzasztóan túl van értékelve. Tökéletes példa a Jaguars, hiszen ránézésre óriási bajban van a csapat, de valójában egyáltalán nem. Jelenleg körülbelül mínusz 1,3 millió dollár áll rendelkezésükre, azaz jelen állapotok szerint nem kezdhetnék el a következő idényt. Tehát jelenleg túllépnék a keretet, így a ligaév kezdetéig kivágásokat, cseréket, fizetéscsökkentéseket, átstrukturálásokat kell végrehajtaniuk. Egyáltalán nem lesz nehéz dolguk azonban. Persze ez rugalmasságot és kompromisszumokat kíván.

A további példáknál látni fogjuk, hogy sok jó szerződést kötött a Jaguars, amiből könnyen ki lehet szállni, azonban van egy, amit hihetetlenül elbaltáztak. Ez pedig a tavaly Blake Bortlesnek adott teljesen érthetetlen és felesleges 3 éves, $54 milliós hosszabbítás volt. Így ahelyett, hogy simán elengednék szabadügynökként (vagy ha jól játszott volna, megtartanák hasonló összegért, talán kicsit többért), most be kell nyelni utána 16 millió halott pénzt és mindössze $4,5 milliót tudnak felszabadítani utána. Minden bizonnyal ez a front office legnagyobb baklövése és ez most nagyban hátráltatja a csapatot. Kis pozitívum, hogy a $4,5 millió egészen $11 millióig nőhet, ugyanis offset language-et tartalmaz a kontraktus, így amennyiért leigazolja valaki Bortlest, annyival nő majd a fizetési kerete a Jaguarsnak – a plusz $6,5 milliós határig legalábbis.

A belső védőfalban mindenképp lesz változás, Malik Jacksonnal 11 milliót lehet spórolni, Marcell Dareusszal 10,5 milliót. A hírek szerint Jackson szinte tuti távozik, Dareust viszont inkább megtartaná a Jaguars, így ezzel számolok én is. A safety Tashaun Gipson is jó eséllyel távozik, 7,5 milliót lehet vele spórolni és a helyén Jarrod Wilson egész jól játszott. A támadófalember Jeremy Parnell elküldése is valószínűsíthető, 6 milliót lehet spórolni vele. Erre a négy játékosra mondom Bortles-ön kívül, hogy szinte biztosan lapátra kerülnek, de szerintem Carlos Hyde megtartása is balgaság lenne, vele 4,7 milliót lehet spórolni. Abry Jones nagy veterán már, a védőfal mélyítésére alapvetően használható, de semmi több, így tőle is meg lehet válni 4 millió pluszért.

Bortles-ön kívül ők összesen 5,6 millió halott pénz benyelése mellett felszabadítanak 33,2 millió dollárt. És nem is olyan nagy kár értük, fizetésükhöz mérten pedig főleg nem.

A nagy felfordulás azonban nem feltétlen ért még véget. Két játékos is más csapatban köthet ki csere útján. Egyikük Leonard Fournette, akivel elég rossz a viszony, miután a csapat elvette minden hátralevő garantáltját. Így könnyen cserélhető és ugyan nagy ellenértéket nem kapnának érte, például egy drafton való felcserélésben szerepet játszhat, mondjuk a Raidersszel – ez nyilván csak találgatás. A másik jelölt egy trade-re Telvin Smith, akinek gyenge éve volt és ha ezt tartják a csapatnál irányadónak, akkor könnyen más csapatban találhatja magát. Neki jó piaca is lehet, főleg hogy a garantáltjait ugyebár a Jags fizetné és benyelne 8 milliónyi halott pénzt 4 millió megtakarítás mellett. Szerintem erre nem fog sor kerülni, de nem lepne meg, ha esetleg mégis meglépné a Jaguars.

Nincs kit megtartani

Van pár szabadügynöke a Jaguarsnak, de igazából egyikükért sem kell rohanni bankot robbantani – ha egyáltalán érdemes megtartani őket. Az ismertebb nevek:

  • Donte Moncrief, WR
  • AJ Cann, OG
  • Patrick Omameh, OG/OT
  • TJ Yeldon, RB
  • Corey Grant, RB
  • Ereck Flowers, OT

Egyiküket sem tartom fontosnak, hogy újraigazolja a csapat, így itt nem kell költekezni.

Hova és kiket kell/lehet igazolni?

A védelem teljesen rendben van, ide szinte fikarcnyi figyelmet sem kell fordítania a Jaguarsnak, legalábbis nagy pénzeket nem kell a védelem megerősítésére allokálni. A támadósor viszont annál problémásabb. Igazából nagyon sok biztos pont nincs a csapatban.

Természetesen az irányító poszttal kell kezdeni. Veterán opció lehet Nick FolesTeddy Bridgewater vagy Tyrod Taylor. Folesszal van a legtöbb kapcsolat, főleg hogy DeFilippo lett a támadókoordinátor és hát ezzel az üzlettel kapcsolatban van a legtöbb spekuláció, aztán majd meglátjuk. A másik útvonal a draft lehet, Kyler Murray vagy Dwayne Haskins lehetnek opciók. Szerintem előbbi jobb játékos és szívesen nézném a Jaguarsban, utóbbi viszont talán jobban illik Coughlin old school elképzeléseibe – habár ő sem teljesíti a Bill Parcells kritériumokat.

A leendő irányítót meg kell védeni: a támadófalban három játékos rendben van, Cam Robinson, Andrew Norwell és Brandon Linder. Melléjük azonban lehet hozni erősítést. Ilyen lehet Ju’Wuan James a Dolphinsból tackle posztra, Roger Saffold a Ramsből guard posztra vagy Mitch Morse a Chiefsből center posztra, Lindert kirakva guardnak.

A leendő irányítónak kellene fegyverek: az elkapósor alapvetően rendben van fiatal tehetségekkel, akikben van potenciál. Jó lenne egy jó kis veterán játékos ide, de nem túl erős a piac. Golden Tate logikus választás lehet akár a csapat számára – ha Foles lesz az irányító, akkor meg főleg. Tight end viszont nincs egyáltalán a keretben, aki értelmes lenne és célpontot biztosítana az irányítónak, így ide kell valaki. Lehet ez a személy Jared Cook akár, vagy a drafton próbálnak majd beruházni valakire. A futók helyzete érdekes, jelenleg feltételezhetjük, hogy Leonard Fournette marad, de azért mérget nem vennék rá. A helyére Mark Ingram lehet például szabadügynök opció.

A rendelkezésre álló körülbelül 35-40 millió dollárból persze mindent nem lehet megoldani. Ha Foles érkezik, ő rögtön elvesz 20-25 milliót a sapkából, bár alakíthatja úgy a szerződést a Jaguars, hogy csak 15-18 milliót foglal idén a keretből és később többet, ez már rajtuk múlik és a fizetési sapka túlértékeltségét rugalmasságát mutatja. Mellé elfér még egy támadófalember és egy fegyver, és akkor a drafton például húzhatnak még egy falembert 1/7-re és egy elkapót a második körben. Ha nem hoznak a piacról kezdő irányítót, akkor viszont egyértelmű lesz, hogy QB-t húznak az első körben, ehhez pedig minden bizonnyal fel kell cserélniük majd, amire jó eséllyel az első- és második körös pickjük is rámegy.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!