Connect with us

Szabadügynök

Az előjáték megvolt, a katarzis elmaradt – 49ers FA-értékelő

Tengernyi cap space, kevés fontos szabadügynök, ez egy general manager álma – így várhatta az offseasont John Lynch és a San Francisco 49ers. Meg egy olyan nyomással, hogy most már illene produkálni valamit a két gyengén sikerült szezon után.

Hosszabbítások

Ahogy az várható volt, a legfontosabb szabadügynökét megtartotta Lynch. Robbie Gould franchise taget kapott, és júliusig lesz idő egyezkedni egy esetleges hosszabbításról – hacsak el nem cseréli Chicagóba mondjuk. A 49ers GM-ének védjegye, hogy értékeli az öltöző számára hasznos embereket akkor is, ha ők nem feltétlen a csapat legjobb játékosai. Ennek szellemében kaphatott hosszú távú szerződést Raheem Mostert (RB), Kyle Nelson (LS) és Mark Nzechoa (LB) is, illetve Antone Exum (S) is maradhatott a csapatnál.

Gouldon kívül még egy játékos volt, akivel nem ártott volna hosszabbítani, de ezt meg is tették: Mike Person 3 évre $9 millióért írt alá, szinte rablás egy tavaly jól játszó guardért, de a 30 éves támadó is hálás, hogy sokéves vándorlása során végre megkapta a bizalmat egy csapattól – éppenséggel attól, amely 8 éve draftolta. Amit viszont nem értek, hogy Jimmie Wardot mi értelme volt visszaigazolni. Nem volt drága (1 év, $5M), nem fogja bedönteni a salary capet, ellenben látványosan nem tudtak vele mit kezdeni a pályán, akármelyik posztra pakolták fel, felesleges erőltetni.

Igazolások

Na ez volt az a rész, amire a piac nyitása előtt nagyon kíváncsi voltam. Lynchnek muszáj volt nagy neveket a csapatba hoznia az előrelépés érdekében, több esetben megtette, bár volt ahol elkerekedett a szemem.

DE-FENSE-GO!

Egyértelmű volt, hogy ebben a szekcióban több posztra is elfér minimum egy veterán erősítés, ami hol jól, hol kevésbé jól sikerült. Kezdjük azzal ami tetszik: Dee Ford szerintem óriási húzás. Igen, be kellett áldozni egy 2020-as második kört érte, és nem sokkal olcsóbb, mint a több éve konstans jó Trey Flowers aki draftpick nélkül is elérhető volt (5 év, $87,5M), de come on. Egyrészt a szerződése értelmezhető egy 1+4 éves kontraktusnak is, ami a maga nemében zseniális. Másrészt értelmes szélső pass rush nélkül manapság nem lehet jó védelmet építeni, Ford pedig meghozhatja azt a minőségi javulást a védőfalon amire évek óta szükség lenne. Jason Verrett amikor játszik, akkor nagyon jó. Kár, hogy erre legutóbb 2016-ban került sor huzamosabb időre, de az is 4 meccs volt mindössze. Viszont vesztenivalója nincs vele a csapatnak, 3,6 millió az szinte aprópénz, ráadásul mindössze 1,1 millió ebből az alapfizetése.

És akkor az érthetetlen kategória: Kwon Alexander egy rövid ideig a liga legjobban fizetett linebackere lehetett (4 év, $54M) a 49ers által. Ez még mind semmi: egy keresztszalag-szakadásból lábadozó játékosnak vontak bele a szerződésébe egy sérülés esetén 27,5 milliós garantált tartalmat. Miért? Alexander a fantasy játékosok nagy kedvence, de az edzőké már kevésbé. Lynch profiljába illik, egy hangadó, vezéregyéniség, aki az öltözőre abszolút jó hatással lesz, de erre el lehet hozni egy 30+-os veteránt is ötödennyi fizetésért. Az menti meg Lynchet a lincseléstől (elég volt), hogy a 2020-as alapfizetése csak azév április elsején lesz garantált, így lehet mérlegelni, hogy egy év után kivágják-e haszonnal, vagy végignyomják a szerződését.

Az offense még nem az igazi

Továbbra sincs igazi első számú elkapó a rosteren, hiszen Jordan Matthewst mindennek lehet gondolni, csak annak nem. Mélyítésnek jó igazolás, valószínűleg nem is drága, de itt hiányérzetem van. Aztán jött a másik WTF momentum, hogy mégis minek kellett Tevin Colemant leigazolni? Pont Shanahan mutatta meg tavaly, hogy akár a draftolatlan újonc Jeffery Wilsonnal is lehet csodát tenni, erre elhoznak egy újabb ~$5 milliós futót. Értem én hogy belefér a capbe, meg Shanahan már a Falconsnál is szerette, de tavaly hasonló szerepkörre érkezett Jerick McKinnon is hasonlóan drágán. 2019-ben összesen 17 milliót költ négy veterán futóra (Coleman, McKinnon, Juszczyk, Mostert) a csapat, mikor elkapóból egy kiemelkedő sincs, és a Breaida-Wilson kettős szétdominálta az ellenfeleket amikor a pályára kerültek – mindezt 1,2 millióért.

Összegzés

Az 1/2-es cetli birtokosaként elég sok lehetőség van a továbbiakban akár cserélni, akár egy prémium játékossal erősíteni. Maradtak még lyukak a rosteren, amiket újoncokkal lehet orvosolni, de Lynchnek megint sikerült néhány olyan szerződést kötnie, amiket nem tudok hova tenni. Amíg ennyi cap space áll a rendelkezésre addig ez belefér, de lassan a hatéves kontraktusa feléhez ér ő és Shanahan is, és eddig ez a produktum elég karcsú. Ha pedig így halad az erősítés a továbbiakban is, valószínűleg az is marad, egy örök ígéret, ami többre lett volna hivatott.

Értékelés: C+

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások