Connect with us

Szabadügynök

Ezek után már nincs több kifogás – Lions FA-értékelő

Ritka jó piacot tudhat maga mögött a Lions, gyakorlatilag az összes égető hiányposztot sikerült megoldani. Ráadásul még mindig rengeteg pénze van a csapatnak, amiből akár idén is tovább lehet erősíteni a keretet, de ez már csak a hab a tortán – ezzel a kerettel most már kellenek az eredmények Matt Patriciától.

 

 

A Lions azzal kezdte a piacot, hogy elküldte a még mindig jól játszó, de már idős Glover Quint (S), majd ahogy a kitekintőben megjósoltam, TJ Lang (G) és Nevin Lawson (CB) is repült, Kenny Wiggins (G) pedig maradt. Lang egy nagyon jó kis guard volt, de többet volt sérült, mint egészséges, Lawson pedig egy jó meccs után általában két teljesen homállyal jelentkezett, így összességében egyikükért sem kár. Wiggins pedig cserének jó lesz, akár még kezdhet is, ha minden kötél szakad.

 

A csapat továbbá nem marasztalta –a nagyobb nevek közül– a Patriciánál kegyvesztett Kerry Hydert (DL), Bruce Ellingtont (WR), Nickolas Grigsbyt (LB), Matt Casselt (QB), Luke Willsont (TE), Levine Toilolót (TE), LeGarette Blountot (RB), Nick Bellore-t (FB), Ziggy Ansah-t (EDGE) és Trevor Batest (LB) sem. Közülük csak Blount és Ansah volt relatíve fontos játékos: előbbi gólvonal-szituációknál használható volt, Ansah pedig egy túlértékelt, de vállalható pass rusher volt. Olcsón elfértek volna, de amúgy egyáltalán nem kár értük, a többiek pedig legjobb esetben is a csereszintet ütötték meg. Egy biztos, gyengülni nem gyengült a Lions.

 

Érkezők/maradók

A Lionsnek a nagy átlaghoz képest kifejezetten kevés égető hiányposztja volt: kellett egy jó, vagy legalábbis használható TE, egy jó szélső- és slot cornerback, egy pass rusher, egy linebacker, mélyítésnek pedig egy csereirányító, egy harmadik számú elkapó, illetve egy guard (Wiggins jó eséllyel kezdő lesz, szóval egy csere mindenképp kell). Mindet természetesen nem lehetett azonnal megoldani, de sikerült olyan jól megalapozni a draftot, hogy jó eséllyel papíron nem lesz hiányposztja a csapatnak a szezonkezdetre (dőlt betűvel a hiányposztokat jelöltem, simával a nem hiányposztra érkező mélyítéseket, vastagítottal pedig a megoldott hiányposztokat, illetve csak azokat a játékosokat értékeltem, akiknek legalább minimális esélyük van az 53-as rosterre).

 

  • Csere Guard: Oday Aboushi, 1 év, 2 millió dollár Értékelés: B+

 

Volt nyolc meccse a pocsék Cardinalsban, és nem lógott ki lefelé. Nem egy jó játékos, de cserének rendben lesz.

 

  • Futó (újraigazolás): Zach Zenner, 1 év, 800 ezer dollár  – Értékelés: A

 

Nem értem, miért nem kap nagyobb szerepet, pedig a pályán rendre bizonyít. Blount helyett ő lesz a rövid yardos futó, annak pedig jó lesz, ráadásul ennél kevesebbért nem is lehetett volna leigazolni.

 

  • Elkapó (WR3): Danny Amendola, 1 év, 4,5 millió dollárÉrtékelés: A-

 

Soha nem voltam nagy rajongója, nem is lesz egy Tate, de harmadik számúnak abszolút megfelel. Érkezett még egyébként Tommylee Lewis is elkapónak, de a 3 év alatt 252 yardig jutó játékos jó eséllyel nem éri még a végső rostert.

 

 

  • Tight end: Jesse James, 4 év, 25 millió dollár – Értékelés: B-

 

A Lions szerzett egy ár/érték arányban korrekt, de középszerű játékost egy nagy hiányposztra. Mondanám, hogy a TE-poszt továbbra is need, de nem lehet minden posztra elit játékost szerezni, jó TE-ből pedig 10 is alig akad az egész ligában, nemhogy 32. Nyilván lehetne jobb is, de ezt bármelyik csapat szinte bármelyik posztjára elmondható, így ha már van egy közepes játékosod, akkor az részemről megoldottnak tekinthető az adott poszt. Aztán ki tudja, talán pont úgy megtáltosodik, mint Ebron a Coltsban.

 

  • EDGE: Trey Flowers, 5 év, 90 millió dollár – Értékelés: A
  • EDGE (újraigazolás): Romeo Okwara, 2 év, 6,8 millió dollár – Értékelés: A+

 

A Bob Quinn nem volt szívbajos, idén is robbantott egyet a piacon. Az évi 18 millió dollár soknak tűnhet Flowersnek, de a növekvő cap, a piaci verseny és a poszt értéke miatt (tavaly Ansah a taggel együtt majdnem ennyit keresett) ez egy abszolút jó igazolás. Flowers egy kiváló játékos minden téren, abszolút elit a posztján, és ha Khalil Mack 23,5 milliót ér, akkor a fiatalabb, de nem sokkal gyengébb ex-patses is nevetve megéri a 18-at, ráadásul Patricia még ismeri is. Mellé pedig újraigazolta Okwarát, akit a semmiből épített fel Patricia: tavaly 7,5 sacket szerzett, ennyi pénzért ajándék a még mindig csak 23 éves játékos.

 

  • Linebacker (újraigazolás): Steve Longa, 1 év, 570 ezer dollár – Értékelés: ??

 

Ezen nincs sok mit értékelni, Longa vagy megmarad a rosteren, vagy nem. Nem nagyon érdemes megjegyezni a nevét.

 

  • Cornerback: Rashaan Melvin, 1 év, 3,5 millió dollár – Értékelés: A
  • Slot cornerback: Justin Coleman, 4 év, 36 millió dollár – Értékelés: A-

 

Coleman a 27. legjobban fizetett játékos lesz a posztján –slot cornerként a legjobban fizetett–, ami abszolút korrekt a tendenciákat figyelembe véve, bőven átlagon felüli játékos. A Seahawks-értékelőben azt írtam, őt muszáj megtartania a csapatnak, örülhetnek a Lions-drukkerek, jó fogás. És örülhet Coleman is, hisz újra együtt játszhat Darius Slayjel és a safety Tracy Walkerrel (mindhárman a Brunswick High Schoolban játszottak).

 

 

Rashaan Melvin sem rossz, pláne ha visszatér a 2017-es formájához. Ennyi pénzért abszolút megérte, Nevin Lawsonhoz képest már most előrelépés, és utóbbi ráadásul kezdő volt. Nem lesz miatta elit az egység, de ideiglenes megoldásnak elfér.

 

  • Safety: Andrew Adams, 1 év, 900 ezer dollár – Értékelés: A-

 

A safety nem volt hiányposzt, de a mélység kell, Adamsnek pedig még kezdő tapasztalata is van. Amit kap, nem pénz, de cserébe lehet belőle némi haszon, szóval rendben van.

 

  • Long Snapper (újraigazolás): Don Muhlbach, 1 év, 1,12 millió dollár

 

Nehéz hiányposztnak nevezni a long snappert, de azért kell a csapatban. Muhlbach régi motoros Detroitban, jól is végzi a dolgát, megérdemelte a szerződést.

 

Értékelés

 

Nincs minden posztra elegendő elit játékos a ligában, mindenkinek azzal kell dolgoznia, amit meg tud szerezni. James nem egy jó TE, de egy közepes körüli kezdőnek elmegy, ahogy Melvin is, ráadásul mindketten előrelépést jelentenek a tavalyi évhez képest. Coleman jó igazolás volt, Okwara zseniális, Flowers pedig az a sztár, aki megadhatja a kezdőlökést a csapatnak. Amendolát is lehet értékelni, ahogy az összes többi igazolást is, nem lőtt senkivel mellé a Lions: gyakorlatilag 7 kezdőt és még pár hasznos cserejátékost szerzett/tartott meg, ami nem semmi teljesítmény.

 

A guard poszton persze még lehetne javítani, illetve linebackernek nem érkezett senki, de nem lehet minden hibát egyszerre megoldani. Ugyanakkor az FA-tevékenységnek hála nagyon kényelmes helyzetben van a csapat, hisz csak egy égetően nagy hiányposztja van a csapatnak – persze a guard- és corner-posztra fér rá a további erősítés –, prémium linebackert pedig az első kör elején nem lesz túl nagy kihívás találni. Egy tudatos, szisztematikus építkezést hozott össze Quinn, ami papíron nagyon jól néz ki, már csak Patriciának kellene villantania valamit.

 

Értékelés: A

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!