Connect with us

Draft

Jachai Polite

Ha egy csapat egy született edge rushert keres, akkor nagy szerencséje van idén, mert egészen rendkívüli class jött össze. Ennek a classnak az egyik kiemelkedő alakja Jachai Polite, aki a sebességével, robbanékonyságával és atletikusságával nagyon sokak fölé tud nőni. Egy szempillantás alatt tud végezni az irányítóval, nagyon izgalmas játékot tud feltenni a pályára. Ismerjük meg most őt!

Robbanékonyság, sebesség

Jachai Polite egy igazi speed rusher, egy olyan gyilkos, aki a legtöbb gondot a sebességével fogja okozni az ellenfeleknek az NFL-ben is. A pályán, felszerelésben az idei classból keveseknek van olyan kezdő sebessége, első lépése, robbanékonysága, mint neki, egészen elképesztő módon tudja elkapni a snap pillanatát. És nem csak elkapni tudja, hanem egyből tud reagálni is rá az alsótestével, aminek köszönhetően nagy előnnyel indul a nála nagyobb offensive tackle-ök ellen.

Mikor kétpontos állásból indul a fal széléről, szinte esélytelen, hogy a falember gyorsan feltegye rá a kezét, nincs egyszerűen ideje a megfelelő testhelyzetbe állni, hiszen Polite egyszerűen nem hagy időt a megfelelő pass protectionre. Így a tackle elveszíti mind az ütemét, mind az egyensúlyát, a védő pedig néhány gyors és hosszú lépéssel kerüli meg őt, hogy agyon üthesse az irányítót. Ez már-már Polite védjegye lett, nem nagyon van olyan tackle a classban, aki meccselni tudja a gyorsaságát, de ha az edge rushereket nézzük, akkor is csak kevesen büszkélkedhetnek ilyen robbanékonysággal, mint ő. Ez pedig komoly ütőkártya jelen NFL-ünkben, ahol kegyetlenül gyorsnak kell lenni, hogy a rövid passzjátékoknál is legyen esélye a szélső pass rushernek odaérnie. Polite ezt a boxot pedig ki tudja pipálni.

Bend – hajlékonyság

Nem egyszerű magyar kifejezést találni a bend kifejezésre, de talán a hajlékonyság erre a legmegfelelőbb. Ez arra utal, hogy az edge rusher milyen mélyre tud menni, mennyire tud kifacsarodni, mennyire laza a bokája, hogy minél könnyebben meg tudja kerülni a vele szemben felálló falembert. Ahogy a sebességnél, úgy a bendnél is Polite az idei class krémjébe tartozik, mert kevesen tudnak olyan könnyen átbújni a tackle-ök hóna alatt, mint ő.

A Florida egyetem sztárja ha nem is tudja az első lépésével azonnal kibillenteni a falembert, akkor beveti a hajlékonyságát, a csípőjének és bokájának lazaságát, hogy minél lehetetlenebb helyzetből is sikeres játékot tudjon elérni. A fenti, Colorado State elleni strip sackje erre egy gyönyörű példa, nagyon szépen húzta össze magát és bújt be a vakoldali tackle karja alá, tankönyvbe illő mozdulat volt. Ráadásul nem csak az irányítót támadja így tökéletesen, hanem a labdát is, ami az NFL-be igyekezve ritka kincs.

Ahhoz, hogy ezeket a játékokat végre tudja hajtani, nagyon jó atletikus képességek kellenek. Sokan úgy gondolják, hogy ő az egyik legatletikusabb szélső pass rusher az idei drafton, és valljuk be, ők nem tévednek. Nagyon jó a mozgáskoordinációja, jól használja az alsótestét, amihez tökéletes munka párosul a felsőtestétől. Nagyon ritka, hogy ilyen tiszta mozgást lássunk egy védőtől, még akkor is, ha nem olyan hatalmas a termete (6’3, 258), mint másoknak a posztról.

Skill set

Attól, hogy valaki gyors, robbanékony és atletikus, még önmagában nem lesz egy elit pass rusher, hiszen ha nincsenek meg az alapok, a megfelelő technika, akkor a legtöbb offensive tackle könnyen ki fogja ismerni, mik a védő tervei, hogy keveri a lapjait, mit akar majd csinálni. Egysíkúan nem lehet a szélen megélni, ezt Polite is tudja, aki bár nem olyan technikás, mint Nick Bosa, mégis elég széles a pass rush repertoárja.

Több olyan játéka van Polite-nak, amiről azt hihetjük, hogy Von Millert látjuk a pályán Gators mezben, erre egy példa a fenti is, ahol a spin move-jával gyakorlatilag feltette a bohócsapkát az LSU baloldali tackle-jére, Charles Saahdiqra. Nagyo jól tud egy-egy cselt eladni, ahol úgy tesz, mintha kifelé mozogna, csal a szél felé a lábával, majd a pillanat egy töredéke alatt vált és fordul belülre. A counter és spin move-ok a kedvencei, amihez láthattuk, hogy megvan a sebessége, hogy sikeresen is végrehajtsa őket.

A pass rush-ban tehát kiemelkedőt tud hozni, olyan stílust, ami illik a jelenkori profi fociba. Gyors, robbanékony, atletikus, technikás és okos. Ráadásul hatalmas motorja van, nagyon keményen teszi oda magát azok ellen a falemberek ellen is, ahol relatíve nagy az alkatából fakadó hátránya.

Negatívumok

Polite-ot nem jegyzik olyan kiemelkedően magasan az edge rusherek között, Bosa, Allen, Gary, Burns, Ferrell vagy éppen Sweat is többeknél magasabban van jegyezve, ami nem véletlen. Polite játéka nagyon jó, de messze van a tökéletestől. Az egyik legnagyobb kérdés nála, hogy tud-e kétdimenziós játékos lenni abban az értelemben, hogy a futás ellen is tud-e majd magas szinten dolgozni. Voltak szép negatív yardos szerelései, de nem tudott soha se konzisztens lenne, csak villant egyet-egyet, de a produktivitás nem volt egyenletes. Legnagyobb hibája, hogy nem tud lejönni a blokkokról, amit részben a termetének is köszönhet. Egy atletikusabb, 300+ fontos tackle olyan szinten tudja semlegesíteni a futásoknál, hogy mire megfordul, a futó már 10 yardra van tőle. Ilyen szempontból rengeteget kell tanulnia, hogy tudja növelni a snapjei számát az NFL-ben.

A Combine előtt sokan kérdőre vonták a magasságát és tömegét, de 6’3 magasan és 258 fonton tökéletesen lehet dolgozni edge rusherként az NFL-ben. Más kérdés, hogy mennyire hízott fel az eseményre (a riportok szerint eléggé, ráadásul negatívan) és mennyire fog visszamenni, ez fontos lesz, mert alacsonyabb testtömeggel valóban csak egy speed rusher lesz. Ez pedig szintén probléma lehet, mert láthattuk az egyetemen, hogy sokszor nem volt meg benne a kellő erő, hogy power rush-okat is hatékonyan vegyen elő, nem tudta a sebességét erővé átmenteni a játékok során. Ez pedig kétélű fegyver, mert ha felhízik, akkor lelassul (a Combine-on sokkal is jobb időt, teljesítményt vártak tőle, de lesérült), ha pedig 240 font körül marad, akkor nem lesz elég ereje.

Polite összességében egy nagyon kedvelhető játékos, akit imádtak a csapattársai is, mert óriási vezér volt pályán és azon kívül is. Nincs túl nagy szerencséje ezzel az idei draft felhozatallal, mert rengeteg kompetens játékos jelentkezett, akik közül 4-5-en is beelőzhetik őt a posztjáról. Sokat fog számítani nála, hogy ki és milyen sémában képzeli el őt, mennyire lehet majd őt mozgatni a jobb- és baloldal között. Azonban az, hogy meghízott, lassan futott és lesérült Indianapolisban, valamint egészen furcsa válaszokkal felelt a média kérdéseire, azt eredményezheti, hogy kicsúszik nem hogy csak azz első körből, de akár a másodikból is, hiába vannak ott a filmek, amik nem hazudnak.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!