Connect with us

Draft

Josh Jacobs

Az idei class legjobbnak mondott futója akár az első körben is elkelhet, és bárhol jó lehet, ahol a régi idők fociját idéző erőfutót akarnak, akit kis kiképzéssel ügyes elkapóvá is lehet fejleszteni.

 

Életút

Ha akartok szívszorító történetet, ez az. Josh Jacobs a válás után édesapjával maradt, és testvéreivel együtt motelről-motelre jártak. A középiskolában azt mondták neki, hogy ne pattogjon, ezer ilyen játékos van még, mit akar. Erre csinált egy Twitter-fiókot, feltette oda a highlightjait, és várta, hogy sorra jöjjenek az offerek. A foci tipikusan az a szelete az életének, ami minden mást a helyén tart. Alabamában mindenki szereti őt, többen a legjobb skill-játékosnak tartják a jelenlegi csapatban. Nem volt pedig egyszerű itt, se a futójátékban, se a passzjátékban nem lehetett fókuszpont, limitáltan használták, a második szezonját pedig végig sérülten játszotta, és a foci elhagyásával is gondolkozott. Most mégis ott tartunk, hogy akár az első körben is kimehet.

 

 

Erősségek

180 centisen és 100 kilóval igazi csonttörő. Első látásra igazi erőfutó, ha kap egy kis teret felgyorsulni, akkor az első védőt mindig meg fogja fektetni, lehet az akár egy mammut is. Mindehhez nem csak az tartozik, hogy erőből levesz bárkit, de az is, hogy magasról képtelenség szerelni, ha látja, mi jön, akkor arra rákészül. A méretéhez képest oldalirányban (meg általában is) sokkal ügyesebb, amit ki is használ, a második szintre eljutó futásai esetében figyel arra, hol szökhetne meg a pálya széle felé, ha rárepülnek az ILB-k.

 

 

Szinte mindenki kiemeli a látását és a döntéshozatalát a futásai többségénél. Gyorsan megtalálja a legjobb lyukat, és a teret próbálja támadni, hogy a full kontakt helyett koccanásokkal jusson addig, ameddig csak tud. Nem keresi a robbanékony lehetőségeket, viszont ami van, abból ki fogja hozni a maximumot. Nagyon kevés alkalommal, de megmutatta, hogy elkapni is tud, ami nem azt jelenti, hogy screeneket szed le és viszi be a blokkolók mögött, hanem midfielden aprítja a népet.

 

 

Gyengék

Nincs második szintű sebessége, tőle nem fogunk 90 yardos sprinteket látni, hamar ráközelítenek a védők. Ugyan az első kontakt nem fogja őt meg, a második már nagyon gyakran, kis helyről nem tud erőből tolni, így nem csupán védők párjai fogják meg, de nem tud tömeget sem tolni, kontaktban nem nyom a lábával. Ez különösen fájó akkor, amikor nem nyílik lyuk a falban elég gyorsan, mert fejjel előre próbál nyitni egyet magának, kevés szerencsével.

A zsebben az átlagosnál jobb, de nem kiemelkedő a blokkolása, látja a blitzet, felveszi, de mindenképp ki kell küszöbölni pár olyan hibát, amire a ligában már nagyon komolyan lecsapnak. A passzjátékban – állítólag – kiemelkedő lehetne, de kevéssé használták ki. Az egyetemi teljesítményére nem tud mutogatni, az NFL-ben még a fakezűnek tartott futók is arányaiban több labdát kapnak, mint az egyetemen Jacobs, futás tekintetében pedig soha nem volt RB1, soha nem jutott 640 yard fölé, még nem láttuk, hogy mi történik vele komoly terhelés alatt. Kétségtelen, hogy a skillset megvan, illetve meglehet, hogy jó futó, és jól elkapó futó lehessen, de ezt tisztán letéve az asztalra még nem láttuk.

 

Mit várhatunk a drafton?

Simán első futóként kel el, jó eséllyel az első napon. Nagyon fiatal, tehetséges, minden futóedző álma. Nincsenek pályán kívüli ügyei, szorgalmas játékos. Egydimenziós erőfutó is ugyanúgy válhat belőle, mint egy sokoldalú, Kamara-szerű tehetség.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!