Connect with us

Szabadügynök

Megint varázsolt Roseman? – Eagles FA-értékelő

Az utóbbi években Howie Rosemant sok minden kapcsán lehetett éltetni, főleg mivel összerakott egy Super Bowl győztes csapatot Philadelphiában, a franchise első ilyenjét történelme során. Csodálói most is éltethetik, rosszakarói, szkeptikusai viszont találhatnak rajta fogást – legalábbis hosszútávon. 

Távozott

  • Nick Foles, QB, Jaguars
  • Jordan Hicks, LB, Cardinals
  • Michael Bennett, DE, Patriots (Trade)
  • Golden Tate, WR, Giants
  • Timmy Jernigan, DT
  • Stefen Wisniewski, G
  • Jay Ajayi, RB
  • Jordan Matthews, WR, 49ers
  • Chris Maragos, S

Folesnak megköszönt mindent (mindent is) a franchise és elengedte, hogy szerencsét próbáljon Jacksonville-ben is, ahol egyértelmű kezdő lesz. Tate távozása sem meglepő, ahogy Jernigan kivágása (opciójának le nem hívása) sem. Bennett elcserélése egy ötödik körös pickért (mínusz egy 7. körös pick) alapvetően nem igazán tetszik, hiszen tavaly nagyon produktív volt, egyáltalán nem is lett volna drága, az 5. körös pick pedig nem sokat ér (ezt a lépést Grahammel kompenzálta az Eagles, erről később).

Wisniewski kivágása (opciójának le nem hívása) meglepő volt számomra, ugyanis az a $3 millió spórolás nem sok, ellenben nagyon erős mélységet adott volna a támadófalnak, főleg hogy Brooks nem biztos, hogy felépül szezonkezdetre. Maragos a speciális egységből hiányozna, ha nem lett volna tavaly is sérült, ráadásul sokat is keresett volna és lehet vissza is kell majd vonulnia. Matthews maradása csak annyiban lett volna értékes, hogy Wentz-cel nagyon jó a kapcsolata, de egyébként a játékhoz olyan sokat nem tesz hozzá. Ajayit is egyértelmű volt, hogy nem tartja meg a csapat, leginkább a degeneratív térde miatt. Ő akár hiányozhat. attól függően, kit talál a drafton az Eagles.

Jordan Hicks távozása lehet igazán fájó, ugyanis ő egy kifejezetten jó játékos, nagy lyuk is keletkezik távozásával linebacker poszton és ár/érték arányban szerintem talán a legjobb LB-üzlet volt a piacon a Cardinals részéről (4 év, $34M).

Hosszabbított

  • Brandon Graham, DE (3 év, $39M)
  • Ronald Darby, CB (1 év, $6,5M)
  • Jason Kelce, C (3 év, $24,5M)
  • Rodney McLeod, S (1+1 év, $8M/restructure)
  • Isaac Seumalo, OG (3 év, $17,6M)

Graham és Darby megtartása számomra igazán kellemes meglepetés volt, úgy gondoltam, nem sok esély van egyikük megtartására sem. Ehhez képest mindketten áron alul maradtak. Graham még mindig egy nagyon jó játékos, és az öltözőnek, közösségnek is fontos tagja. Darbyt úgy tűnik sérülései miatt nem keresték eléggé a piacon, így $6,5 millióért szinte ajándék egy évre, egészségesen egyértelműen a legjobb cornere a csapatnak.

Kelce kapott egy kis plusz pénzt, hogy ne vonuljon vissza és hogy csökkentsék az idei cap számát, McLeod pedig a kivágás helyett ment bele a fizetéscsökkentésbe, ástrukturálásba. Peters szerződésével is mókolt kicsit a csapat, a jövőbeli Hall of Famer tackle így lehúz még egy évet Wentz vakoldalán. Seumalo lesz mellette, aki egy korrekt kis guard. Én személy szerint megvártam volna a hosszabbításával a következő szezont, hogy tud-e még fejlődni.

Érkezett

  • Malik Jackson, DT, Jaguars (3 év, $30M)
  • DeSean Jackson, WR, Buccaneers (Trade, majd 3 év, $27M)
  • L.J. Fort, LB, Steelers (3 év, $5M)
  • Vinny Curry, DE, Buccaneers (1 év, $2,25M)
  • Andrew Sendejo, S, Vikings (1 év, $1,4M)

Malik Jackson nagy fogás, olcsóbban szerzett egy jobb játékost a csapat Jernigan helyére (ráadásul a kompezációs pickeken is nyernek ezzel a lépéssel). Nagy lyuk lett volna Cox mellett, de Jackson tökéletesen fogja ezt betölteni, elképesztő passzsiettető duó lesz ez – hát még ha idevesszük a szélső passzsiettetőket.

DeSean Jackson megszerzése is kiváló lépés, főleg egy marék szotyiért. Még mindig elképesztően gyors és hasznos játékos – amikor Fitzpatrick volt a kezdőben, ezt láthattuk is – és pont egy ilyen mélységi célpont kellett a sasoknak, hogy meg tudják nyújtani a pályát – ami a rövidebb, középtávoli passzokat is segíti.

Fort cserelinebackernek és a speciális egységbe tökéletes lesz, Curry a fal szélére 4. pass rushernek is jó, Sendejo pedig harmadik safety lesz. Sokat van fent big nickelben az Eagles a pályán Malcolm Jenkins mozgatásával, így viszonylag sok szerep juthat Sendejónak, ami nem feltétlen a legnagyobb életbiztosítás, de a tavalyi Corey Grahamnél jobb lesz.

Elszalasztott lehetőségnek gondolom, hogy nem hozott futót a csapat a piacról. Alapvetően ódzkodtam ettől, mert féltem, hogy sokat kérnek majd el, de Tevin Colemannek megadtam volna azt az évi $5 milliót, amit végül a 49erstől kapott. A linebacker poszt maradt még üresen, bár ezt nem is az elérhető szabadügynökök közül erősítettem volna, hanem leginkább Hicks megtartásával.

Kompenzációs pickek

Manapság már ezzel is kell foglalkozni szerintem egy FA-értékelőben, hiszen egyre többen tevékenykednek úgy, hogy minél több és jobb kompenzációs picket tudjanak összegyűjteni jövőre. Ez azt jelenti, hogy a távozó játékosaik helyére nem lejáró szerződésű szabadügynököket, hanem kivágott játékosokat igazolnak, illetve cserélnek másokkal – ezek a megszerzett játékosok ugyanis nem számítanak a kompenzációs pickek formulájába. Ráadásul úgy is “ki lehet vágni” játékosokat, hogy “nem hívják le az opcióját”, bár erre ugyebár korábban, a szerződéskötéskor kellett gondolni.

Az Eagles Malik Jacksont, DeSean Jacksont és Vinny Curryt is úgy szerezte, hogy nem számítanak a formulába, Sendejo és Fort viszont számítani fog, méghozzá 7. körös szinten. A távozók oszlopában jelenleg Foles, Tate, Hicks és Jordan Matthews szerepel, így jelen állás szerint két kompenzációs picket kapna az Eagles, azonban mivel Timmy Jernigan és Jay Ajayi mindenképp, de akár Stefan Wisniewski is kvalifikáló szerződést fog kapni, így tovább fog bővülni a pickek száma.

Folesért 3. kört, Tate-ért és Hicksért pedig 4. kört fog kapni minden valószínűség szerint az Eagles 2020-ban, és lehet, hogy kimaxolják a 4 lehetséges picket még valakivel a fent említettek közül.

Mágia vagy szartologatás?

Nem lehet elmenni amellett, hogy Howie Roseman milyen szerződéseket rakott össze a holtszezonban. Egyrészt hihetetlen, hogy bőven mínuszban kezdte a csapat piacot (jó, Foles nélkül számolva éppen pluszban), most pedig a középmezőnyben tartózkodik pénzügyileg, miközben egyértelműen erősödött a keret (khm, a fizetési sapka túl van értékelve).

Roseman olyan szerződéseket osztott ki, amelyek idén alig terhelik a fizetési sapkát, ellenben 2-3 év múlva sokkal inkább, plusz többször belerakott egy plusz évet is a kontraktusokba, amik csak “dummy” évek, tehát ott már nem lesz szerződés alatt a játékos, csak oda is eltolták a cap hitjének egy részét. Tehát például DeSean Jackson kapott egy három éves szerződést, de még a negyedik évben is terhelni fogja a sapkát.

Ezt lehet mágiának tekinteni, meg lehet utálni és savazni is a hosszú távú lehetséges problémák miatt – én a kettő között állok. A “mágia” rész az, hogy tényleg úgy erősítette idén a keretet, hogy még bőven spórolt is rajta. A “szartologatás” rész pedig az, hogy 2-3 év múlva akár bajban is lehet a csapat ezekkel a szerződésekkel, főleg miután Wentz is megkapja a nagy pénzt.

A kettő közt pedig azért állok, mert addig lehet ezt megtenni, amíg Wentz nem kap gigaszerződést, erre pedig akár a következő szezon után is sor kerülhet, de legkésőbb két év múlva. Eddig túl lehet (kell?) tölteni a keretet és megpróbálni nyerni, mert nincs nagyobb versenyelőny az amerikai fociban, mint egy kiváló újonc szerződéses irányító. Ez az egyik része, a másik pedig az, hogy nem elég, hogy folyamatosan, rohamos tempóban növekszik a sapka, 2021-ben új CBA is jön majd, amiről senki nem tudja még, hogy mit hoz – könnyen lehet, hogy sokkal nagyobb lesz a fizetési keret és így ez a plusz 10-20 millió semmit sem fog számítani, amit most még tol maga előtt a csapat. El tudom képzelni, hogy Roseman erre is játszik ezzel.

Értékelés

Jordan Hicks távozása fájó lehet, illetve a Bennett cserével sem vagyok teljesen kibékülve, de utóbbit teljes mértékben kompenzálja, hogy összejött jó áron a hosszabbítás Grahammel. Tate távozása egyáltalán nem probléma, főleg hogy DJax óriási erősítés lesz és stílusa miatt sokkal inkább illik majd a csapatba, jobban segíti majd az offense-t. Jernigant Malik Jacksonra cserélni is jó lépés, főleg olcsóbban. Az Eagles kerete egyértelműen erősödött a holtszezonban – az új játékosoknak és a nem várt újraigazolásoknak köszönhetően -, már csak a linebacker és a futó poszt problémás, igazából minden máshol nagyon rendben van a csapat.

Véleményem szerint ez egy nagyon jó teljesítmény volt a front office-tól, figyelembe véve a keret erősödését, a jövő évi magas kompenzációs pickeket és rövid távon a spórolást – a hosszú távot pedig meglátjuk, elképzelhető 2 szűkös esztendő, de egyrészt újonc szerződéses irányítóval lehet könnyen all in-t mondani, másrészt majd kiderül, mit hoz az új CBA. Még abban kell bízni, hogy a tavalyihoz hasonló sérüléshullám elkerüli a keretet.

Értékelés: A-

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!