Connect with us

Draft

Taylor Rapp

A modern NFL olyan védőket keres, akik számos poszton bevethetőek, jól dolgoznak a passzjáték semlegesítése során, alkalmasak a matchup nightmare-ek levédekezésére. Ezzel pedig definiáltuk is Taylor Rappet, aki sokoldalúságával egy igazán fényes gyémántja a 2019-es NFL Draftak.

Érzékek

Van egy pár játékos ebben a draft classban offense és defense oldalról, akiért rajongok, de Taylor Rapp igazán a szívembe lopta magát a játékával. Ő egyszerűen egy tökéletes futballista, egy olyan született tehetség, amilyet nehéz találni. Ő nem az a típusú játékos, aki egy hiperatléta és az adottságai átültethetők a focipályára, ő az a fajta prospect, aki amerikai focistának született, mindegy milyen számokat produkált egyes gyakorlatokon. Hihetetlen érzéke van a focihoz, ami vele született, de önmagában nem érne semmit, ha nem tenné hozzá a maga részét.

Elcsépelt közhely egy-egy játékosról, hogy mennyit filmezik és mennyi energiát fektet a sportba a pályán kívül is, de Rapp tényleg az a játékos, akinek mindene a futball, nem véletlenül lett vezére az amúgy sem tehetségtelen Washington Huskies védelmének. Az érzékei mellé hihetetlen intelligencia párosul, amit sok készüléssel és tanulással szedett össze. Ennek köszönheti, hogy egyes játékokban már a labda legelső megmozdulása előtt tudja, mi fog történni.

Mindamellett, hogy egy nagyon jó érzékekkel megáldott játékos, rengeteg dolgot csinál tudatosságból, amivel a sok filmezésre lehet visszautalni. Sokszor tudja, hogy egy adott playben milyen koncepcióra, milyen útvonalakra számíthat a támadóktól, így könnyen tud reagálni a játék alakulására. Ez pedig leütésekkel, kiharcolt fumble-ökkel és interceptionökkel szokott kecsegtetni legtöbbször. Ha pedig “csak” egy tackle-re futja, akkor sem lehet szomorú senki, mert Rapp az a játékos, aki nem fog elhibázni szereléseket, ugyanis ha van biztos pont a játékában, akkor az az, hogy a játék ezen elemében hibátlanul tud teljesíteni.

Coverage képességek

Rapp egy nagyon érdekes játékos abból a szempontból, hogy első gondolatra nehéz eldönteni, hogy őt vajon milyen poszton, szerepkörben kellene játszatni a profik között. Ez persze függ a sémától is, mert mondjuk egy olyan csapat, amelyik Cover 1-re vagy Cover 3-ra épít, nehezebben találná meg meg a helyét, míg Cover 2-ben és quartersben már más a helyzet. Fontos eldönteni nála, hogy miként tekintünk rá, mert akár strong safetyként, akár slot cornerként, akár pedig nickel/dime linebackerként is lehet őt használni.

Itt jön szóba az, hogy mennyire sokoldalú és univerzális játékos, méltó utódja Budda Bakernek, aki szintén hasonló szerepkörben remekelt a Huskies színeiben. Rapp egyik legnagyobb erénye, hogy magabiztosan mozog coverage-ban, ami kicsit elüt attól, hogy sokan nem tartják őt elég atletikusnak. Van annyira laza a csípője, gyors a lába, hogy a hirtelen irányváltásokat is le tudja követni, erre pedig tökéletes példa, hogy neki volt a legtisztább láb- és csípőmunkája, amit a Combine-on a safeyk között láthattuk. Így pedig nem is olyan meglepő, hogy borzasztóan tartottak tőle az ellenfelek irányítói, olyannyira, hogy 2018-ban mindössze 18 labda szállt az irányába úgy, hogy összesen 826 snapet volt a pályán. Ez sokat elmond arról, hogy mennyire jól dolgozik passzjáték ellen.

Biltzelés és pass rush

A modern kori NFL-ben modern kori játékosokra van szükség, nem véletlenül ficánkolt 2018-ban úgy Derwin James, ahogy. Ő egy olyan focista, aki az új típusú, modern offense-ek semlegesítésére lett megteremtve, ez pedig Taylor Rapp esetében sincs másképp. Persze, a két játékos nagyon elüt egymástól, de mégis sok mindenben lehet párhuzamokat felfedezni.

Például abban, hogy Jamest is sokat szerette a Chargers a boxban tartani, esetleg elküldeni blitzelni kihasználva a játékos sebességét és tehetségét. Bár Rapp nincs olyan adottságokkal megáldva, mint James, ez a szerepkör mégis jól állhat neki, mert korábban bizonyította, hogy nagyon veszélyes az irányítókra, akár középről blitzelőként, akár a szélről indulva, mint pass rusher. Ezzel pedig megint csak azokra az érzékekre utal vissza, hogy ő egy született focista, akinek a vérében van a játék minden eleme.

 

Mi az ő valódi posztja?

Ez a legnehezebb kérdés, amit fel lehet tenni vele kapcsolatban, de álljunk úgy hozzá, hogy ez egy olyan “probléma”, ami inkább pozitív, mint negatív. Leginkább a korábban említett Cover 2-es és Cover 4-es sémák állhatnak jól neki, mert ezekben a rendszerekben nem kell olyan hatalmas területért felelnie, amihez nincs meg a kellő range-e. Az NFL-ben pedig egyre több csapat használ quarters (=Cover 4, a terület négy részre osztása) védekezést, ami a modern sémákra épülő támadójátékok ellenszere lehet. Ez pedig Rapp malmára hajtja a vizet, mert megalkuvások nélkül lehet őt használni a pálya több részén is.

Másik népszerű téma a jövőbeni posztjával kapcsolatban a nickel, valamint a dime linebacker, illetve a slot cornerback szerepköre, amikor a vonalhoz jóval közelebb húzódva dolgozhat tight endeken, backfieldről kimozgó futókon vagy éppen elkapókon. Mivel igen jó coverage képességei, illetve megfelelő méretei vannak, nyugodtan rá lehet bízni olyan feladatokat is, ahol fineszesebb játékosok levédekezését kell megoldani, mert mindene megvan hozzá, hogy sikeres legyen. Mint új generációs linebacker, lehet egy válasz az újkori NFL matchup nightmare játékosaira.

Negatívumok

A legelső probléma vele kapcsolatban, hogy sok csapat nem bízik benne, hogy beilleszthető a free safety szerepkörbe, mert korábban nem nagyon láttuk tőle, hogy single high-ban átlag feletti tudott volna nyújtani. Persze, voltak megvillanásai, de a konzisztencia nem látszott, ezért pedig a klasszikus, nagy területet lefedő free safetyvel dolgozó csapatok sémájába nem illik, mint leghátsó védő. Ezzel még lehet ő egy strong safety a Cover 1/3-as csapatokban, de ha az értékét nézzük a drafton, akkor egy ilyen típusú védőért már nem feltétlen áldoznak be olyan magas pickeket a drafton.

Még egy negatívum, hogy bár hatalmas és nagyon jól ütköző játékos, mégsem túl hatékony a futás ellen. Ez arra vezethető vissza, hogy nagyon sokszor tesz felesleges lépéseket futójátéknál, így ütemet veszít, és nem mindig tud időben odaérni a labdát cipelő támadóhoz. Nem mindig látja jól a futási sávokat, illetve nem mindig veszi észre őket egyből, ez szokott felesleges lépéseket eredményezni.

A vertikális passzjáték nagyon hangsúlyos a profik között, sokszor adódik, hogy egy slot védő olyan feladatot kap, hogy mély útvonalakon (seam, post) kísérje az elkapóját. Itt pedig fontos, hogy egy védőnek a hosszútávú sebessége is meglegyen, ami szintén kérdőjeles Rappnél, a Combine-on például a 40 yardot sem futotta le. Persze, ez nem jelenti azt, hogy lassú lenne, de dolgoznia kell, hogy az útvonalak végére se fogyjon el a sebessge.

 

Összességében Rapp egy nagyon univerzális, sok sémába tökéletesen illeszthető játékos, akinek semmilyen red flagje nincs, sőt egy kimagaslóan jó karakterű prospectről van szó. Az érzékei elitek, magas a futball intelligenciája és hajlandó a piszkos munkát is elvégezni. Sok született focizseni jelentkezett az idei draftra, de Rappről mégis az az érzésem, hogy ő egyike azon keveseknek, akiket tényleg a pályára teremtettek. Én úgy gondolom, hogy nem drága érte egy első körös picket adni, top30-as játékosnak gondolom, aki hosszú évekig lesz meghatározó alakja az őt kiválasztó csapatnak.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!