Connect with us

Prémium cikkek

A varázslat érdeklődés hiányában elmaradt – Ravens FA értékelő

A Ravensnél úgy gondolták, hogy cirka 35 millió dollárból nem lehet épkézláb támadósort építeni, ezért meg sem próbálták, de legalább a decensnek mondható védelmüket is hagyták szétesni. Akit pedig igazoltak, azt jóval áron felül szerezték meg. Nem mondható tehát túl sikeresnek Eric DeCosta első piaci tevékenysége a Baltimore élén. Pedig a varázslathoz minden adott volt, hiszen éveken keresztül a legjobbtól tanulhatott.

 

 

A csapat még a piac nyitása előtt két játékosával hosszabbított, egy-egy védővel és támadóval.

Tavon Young, CB (3 év, 25,8 millió, 13 millió garantált): Young alapjában véve nem egy rossz cornerback sőt, a slotban kifejezetten jól teljesít, ám az utóbbi két éve alapján ez a szerződés erősen túl lett lőve. A 2017-es szezont teljes egészében kihagyta, tavaly pedig a szezon második felére jelentősen csökkentek a snapszámai. Harmadik-negyedik számú cornerbacknek talán egy kicsit sok ez a pénz.

 

 

Nick Boyle, TE (3 év, 18 millió, 10 millió garantált): De Young szerződése még semmi ahhoz képest, amit Boyle kapott. A Ravens elképzelése egyébként érthető. Boyle egy remekül blokkoló tight end, a csapat futásorientált támadójátékának kulcsfigurája lehet majd a következő szezonban, de ez erősen véleményes, hogy valóban megér-e ennyi pénzt egy teljesen egydimenziós játékos.

De ezen a téren legalább volt sikerélménye a csapatnak, ugyanis amint kinyitott a piac, szembejött a valóság és DeCostáék megtapasztalhatták, hogy a mostani árakkal, ennyi cap space-szel képtelenek felvenni a versenyt.

C.J. Mosley a Jets 5 éves 85 millió dolláros szerződésajánlatát fogadta el, ezzel pedig alapemberét veszítette el a Ravens védelme. De hasonló érvágás lehet Za’Darius Smith elvesztése is, aki lépésről lépésre építette fel önmagát és lett fokozatosan a Ravens védőfalának meghatározó játékosa. Ő 4 évre írt alá 66 millió dollár fejében. Terrell Suggs pedig 7 millió dollár reményében költözött Arizonába. Mindhárom játékos jelentős veszteség, ráadásul a csapat még Eric Weddle-nek is megköszönte a közös munkát. Igaz, az ő helyére érkezett pótlás, Earl Thomas személyében.

 

 

Earl Thomas, S (4 év, 55 millió, 32 garantált): Egy lassan 30 éves játékosért első ránézésre talán sok ennyi pénz, de aki idén tisztes safetyt szeretett volna akasztani a piacról, annak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Thomas kétség kívül a liga krémjébe tartozik posztján és egy klasszis játékosért, aki ráadásul hiányposztra érkezik annyira nem nagy ár. Persze meg lehetett volna tartani Weddle-t és akkor Thomas leigazolására semmi szükség, de előbbi 4 évvel idősebb, így talán ez a hosszútávú szerződés sem olyan vészes. Kérdés persze, hogy Thomas tavalyi lábtörése mennyire fogja befolyásolni a safety 2019-es játékát, de látva a távozók listáját, a Ravensnek szüksége volt egy olyan játékosra, aki azonnal pótolni tudja a védelemből távozó tehetséget és rutint.

Amit viszont teljesen elengedett a Ravens, az a támadóoldal. Konkrétabban a passzjáték. John Brown nem kapott új szerződést a csapattól és senki nem is érkezett a helyére. Persze a Lamar-féle virtuóz és kreatív támadójáték nem kívánja meg a minőségi elkapók jelenlétét az offense-ben, de az, hogy Willie Sneaden kívül nincs komolyan vehető célpont a pálya szélén, elég nagy felelőtlenség. Ellenben a futójátékot sikerült tovább erősíteni. A gárda ugyan megvált Alex Collinstól és Ty Montgomerytől is, de Gus Edwards és Kenneth Dixon mellé érkezett még igazi első számú futónak Mark Ingram a Saintstől.

Mark Ingram, RB (3 év, 15 millió, 6,5 garantált): Ez a szerződés viszont abszolút rendben van. Ingram egy olyan helyre kerül, ahol nem kell attól tartania, hogy ne kapna elég labdát. A csapat pedig nem fizette túl a running backet, persze 30 éves kor fölött mindig rizikós futót igazolni, pláne, hogy ha van a csapatnál két tehetséges játékos is, de Ingram rengeteg pluszt hozhat a Ravens támadójátékába. 4.0 alatti yard/carryje 2012 óta nem volt, ráadásul a sérülésekkel is szerencséje volt eddig pályafutása során. Minőséget és kiegyensúlyozottságot igazolt a Ravens, egész vállalható értékért.

 

 

Támadóoldalon a csapat még visszaigazolta Robert Griffin hármat két évre, 4 millió dollárért, melyből 2 garantált. Logikus lépés, hiszen Griffin és Jackson között rengeteg hasonlóság van, így ha esetleg kidőlne a csapat kezdő irányítója, akkor a szebb napokat is megélt korábbi elsőkörös játékos beállásával sem kellene stílust és sémát váltania a gárdának.

Összességében

A Ravens idén azon csapatok közé sorolható, amelyek a piac nyitását követően nemhogy nem tudták fenntartani a korábbi minőséget, hanem jelentősen gyengültek is. A védelem többet vesztett, mint amit a támadósor nyert. Mert az egyébként is jó secondaryt a Weddle-Thomas cserével sikerült papíron még magasabb szintre emelni, viszont a front7 alapjaiban sérült, ezt pedig még ez a DB sor sem tudja ellensúlyozni. A támadóoldalon jól látható az építkezés és hogy milyen irányba szeretne tendálni a gárda, de ahhoz képest, amihez a Ravens drukkerei hozzászokhattak az elmúlt években Ozzie Newsome-tól – aki kevesebb pénzből is remek piacokat tudott zárni – a 2019-es csalódás.

A hiányposztok csak nőttek a csapatnál (LB, DE, WR), amit a draftról kell majd befoldoznia DeCostának. Ha ez sikerül, akkor vélhetően mindenki elégedettebb lesz a GM idei tevékenységével, de amit eddig láttunk tőle, az egy erős közepes…

Értékelés: C+

14 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sestertius
Sestertius
2019-04-05 15:34

Hááát… ez a C+ ez nagyon baráti.. :(

Thomas öreg, hajdanjóvolt (elit), kettétört lábú primadonna.. hosszú távra rohadt drágán…
Boyle.. tavaly 2 TE jött, elvileg Hurst blokkolásban is jó, rohadt drága..
A távozókat még valahol értem is.. nem feltétlen gondolom, hogy ennyi pénzt a Ravensnek megért volna, Mosley idén nem volt top5 (az előző évektől eltérően) szerintem ennyit nem ér ma egy ILB, aztán meglátjuk
Smith helyett van fiatal bőven, miatta nem aggódok, de Suggs (hacsak nem volt hajlandó aláírni) elengedése teljesen érthetetlen..
Young szerintem ha jól rémlik szezon második felében sérüléssel bajlódott, de nem vészes… egészségesen szerintem liga top5 slot corner, annyira nem gáz
Jimmy Smith kivágására nem került sor, ez elsőre fura, bár lehet, hogy egy komp pickben reménykedünk majd, és ha egészséges nyilván top5
második kör nincs ugye, hála a tavalyi futó.. akarom mondani qb draftnak..
nehéz lesz..
IOL – WR – MLB három pozíció ahova instant kezdő kéne.. WR-ből ráadásul kettő sem ártana

touchdown29
touchdown29
Reply to  Sestertius
2019-04-05 19:00

Suggs esetében nem biztos, hogy beszélhetünk elengedésről. Kb bejelentette, hogy elmegy, indokként meg olyan dolgok merültek fel, hogy a fiatalok elő tudjanak lépni (?), meg, hogy mióta megtudta, hogy Ozzie le fog lépni, azóta ő is erősen gondolkozott. JH is azt mondta, hogy nagyon meglepte a dolog, és egyáltalán nem számított rá és ez is az egyoldalú bejelentést erősíti.

Ami az értékelést illeti, én laikusként nem látom ennyire vészesnek a helyzetet. Mosley nem ért ennyit, nem is tudtuk volna megfizetni, Zmithért is nagy szerződést kapott. Szerintem jó lesz Thomas, a prémiumot meg meg kell fizetni. A védelem elég bitang lesz egy kis pass rush még elférne, a támadó oldalt kéne még csiszolni, de látszik a koncepció. A D# legyen jó, az LJ vezette O meg öljek az időt és tegyenek fel elegendő pontot.

Sestertius
Sestertius
Reply to  touchdown29
2019-04-06 12:58

Persze, Suggs nyilván akkor minusz csak, ha volt esély megtartani, ha lépett volna így is úgy is akkor nyilván ez van..
Én a Thomas szerződést utálom a legjobban (LJ draftolásától eltekintve persze)
Abban reménykedtem, hogy DeCosta idén kirakja Flaccot és a fél csapatot, és jön 1-2 évi tankolás (suck for Lawrence pl :) ) aztán normálisan pickelünk első kör elején egy normális franchise QBt..
Erre jön ez a srác, és egy passzorientált ligában az orkánerejű szélben szembehugyozás.. kicsit olyan OA’s érzésem van.. vagy nagyon bejön, és DeCosta menybe megy, vagy jön 4-5 év szívás, aminek a végén új GM és új QB (meg 5 elvesztegetett középszerű év a purgatóriumban)

touchdown29
touchdown29
Reply to  Sestertius
2019-04-06 17:18

Akkor is utálni fogod, ha jó lesz, tehát a sérülés a múlté és “csak” túl van fizetve?

Nem hiszem, hogy megtudjuk szerezni Lawrencet, annyira szerintem nem leszünk gyengék. Pedig időben még jó is lehetne, 1-2 év közepes év után, talán meglépnék, ha kellően magasan draftolnánk. Hiába fog húzni 1-2 csapat idén QB-t (és jövőre) csökkentve ezzel a QB-ra pályázó csapatok számát, biztos lesz rá kereslet.

Egyébként azzal önmagában nem látok kivetni valót, hogy a trendekkel homlok egyenest másik irányba megyünk. Ettől még lehetünk sikeresek, azért nem leszünk se jobbak vagy rosszabbak, mert passzorientált a liga. Papíron még előnye is lehet, hogy nincsenek felkészülve a csapatok a sok futásra, nem találkoznak ilyen gyors QB-val stb. Ezzel nincs baj, ha nem javul passzban, nah az lesz a baj,nem maga a stílus.

Sestertius
Sestertius
Reply to  touchdown29
2019-04-08 17:31

Nem, akkor nem fogom utálni, csak sok esélyt nem adok neki :)

Így persze hogy nem, akkor lettünk volta gengék, ha elpattintjuk Flaccot- és nem hozzuk LJ-t, valamint a védelmet is szélnek eresztjük.

A baj az, hogy a bíráskodástól kezdve minden ebbe az irányba megy.. hiába szerzel 10 play alatt 50 yardot ha utána benyelsz 1 playből egy DPI-t 50 yardért
engem az zavar, hogy egész nyilvánvaló check down passzokat se tudott pontosan megdobni (persze voltak szét “dart-ok” is.. de ez az inkonzisztencia nem visz előre

touchdown29
touchdown29
Reply to  Sestertius
2019-04-12 15:06

Éveket nem tankoltak volna, bár ha Flaccot megtartják az iszonyat pénz ellenére és vártak volna még 1-2 évet, akkor az pont időszerű lett volna. Így meg max akkor lesz esélyünk ha LJ megsérül (meg még a fél csapat) és még az sem biztos, hogy elég lenne, mert látszólag nagyon bíznak benne (bár ez változhatna 1-2 év stagnálás után) és túl korán jönne az a draft.

Fejlődni fejlődhet még. Egyetemen is évről évre javult a passz pontossága, ez a nagyok között is bekövetkezhet. Biztos sokat fog segíteni a training camp, hogy az első csapattal fog készülni és lesz egy nyár, ami alatt rá lehet szabni a playbookot és ő is meg tudja azt tanulni.

Kopi3.14
Kopi3.14
2019-04-05 17:10

Ez szerintem inkább D/D+ lehetne.

Nem robot
Nem robot
2019-04-05 21:24

Tetszik, hogy kiírtad RG3 teljes nevét :D
Azért elég baráti tőle az az évi 2 millió, érdekes, hogy nem adnak neki többet máshol, de Bradford teleszedheti magát csereként

Sigismundus
2019-04-05 21:40

Ozzie a legjobb lett volna akitől De Costa tanulhatott? Ha jól átgondolom, azokban az években hagyták el teljesen a támadófal erősítését, csak a védelemre gyúrva erősen. Most meg menekülnek a veterán D-k ahová csak látnak…
D-

redbull76
redbull76
Reply to  Sigismundus
2019-04-06 07:57

Az “azokban az években hagyták el teljesen a tàmadófal erősítését” alatt melyik éveket érted abból a 20-ból , ameddig GM-volt?

Sestertius
Sestertius
Reply to  Sigismundus
2019-04-06 12:57

Mondjuk, ha ekkora hülyeségeket írsz, azt kár erőltetni…
Azt, hogy Ozzie az elmúlt 20 év 5 legmeghatározóbb és legsikeresebb GMének egyike, elég nagy butaság megkérdőjelezni…

Sigismundus
Reply to  Sestertius
2019-04-08 21:11

Azt hiszem igazatok van. Túlreagáltam.

LG
LG
2019-04-06 09:46

Mármint befoltozni…

Yolo
Yolo
2019-04-06 12:58

Kifejezetten örülök, hogy Flacco neve nem szerepel a cikkben.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x