Connect with us

Minden ami NFL

Annyira lehúzták a Chiefst, hogy azt még Seattle-ben sem hiszik el

Ma este robbant a gigabréking-bomba: a Kansas City Chiefs megszerezte a Seattle Seahawkstól a passzsiettető Frank Clarkot az idei első körös pickjéért (1/29), a rosszabb 2020-as második körös cetlijéért, és emellett a csapatok megcserélték az idei harmadik körös pickjeiket. Nehéz ebben a cserében meglátni a rációt, Seattle-ben bizonyára még mindig azon agyalnak, hogy mi szívhatnak Kansasben, hogy ekkora marhaságra rá lehetett őket venni.

 

 

 

Kezdjük az elején. A Chiefs nem akarta megtartani Dee Fordot, mert a 3-4-es OLB nem igazán illik a csapat új védelmi sémájába, ráadásul évi 18 milliót kellett volna neki fizetni, amikor egy Patrick Mahomes és Tyreek Hill is épp a sorára vár. Így a csapat egy 2020-as második körös pickért elpasszolta a fiatal pass rushert a 49ersnek, ami win-win szituációnak tűnt: a 2. kör reális érték egy megfizetés előtt álló EDGE-ért, Chandler Jonesért is ennyit fizetett anno a Cardinals.

 

A Chiefs viszont itt nem állt meg, hisz pass rusher mégis csak kell. Ahelyett viszont, hogy hozott volna egy veteránt, majd húzott volna egy tehetséges fiatalt bagóért, inkább megszerezte Frank Clarkot egy 2020-as második körért, amit kiegészített egy idei elsővel is (a harmadik körös párhelyes helycsere ezen nem javít). Magyarán

 

[quote]a Chiefs elcserélte Dee Fordot és egy első kört Frank Clarkra.[/quote]

 

Ez nyilván óriási túlzás. Clark egyértelműen jobban illik a Chiefs rendszerébe, ha a teljes karrierjét nézzük, stabilan jó volt, míg Fordnak csak a tavalyi éve volt kiemelkedő. Viszont ezek alapján elmondhatjuk, hogy Ford plafonja sokkal magasabban van Clarkénál – legalábbis mint pass rusher –, és ha véletlenül tartani tudja a szintjét, vagy nem esik drasztikusan vissza, akkor gyakorlatilag a Chiefs kidobott egy első kört egy olyan játékosra, ami nem fog számottevő minőségi javulást hozni.

 

Arról nem is beszélve, hogy Clark kapott egy 5 éves, 105,5 millió dolláros szerződést a Chiefstől, vagyis éves szinten 21,1 milliót fog keresni – ez pont félúton van Trey Flowers és Khalil Mack között, illetve több, mint amennyit Demarcus Lawrence kapott (21 millió/év). Ez már csak azért is szórakoztató, mert Flowers egy komplettebb játékos, aki karrierszinten is magasabb szintet hozott eddig. Ha a Chiefs minden áron top EDGE-játékost akart, akkor ezt a pénzt oda adhatta volna Flowersnek, kétlem ugyanis, hogy a korábbi Pats-játékos nemet mondott volna 15,5 millió dollárra csak azért, hogy a Lionsbe írjon alá az AFC-döntős Chiefs helyett.

 

 

Pass rushban egyértelműen Clark volt a legproduktívabb, legalábbis ami a nyomásgyakorlást illeti, bár nem kiemelkedően (a statisztikák a PFF-ről származnak, a második oszlopban pedig a játékosok elmúlt három évben kapott osztályozásának az átlaga látható egy 100-as skálán). Ford egyértelműen kilóg lefelé, de ez a fizetésén és a garantált tartalmon is meglátszik, míg Flowers fizetése teljesen reális az aktuális tendenciákat figyelembe véve. Clark viszont indokolatlanul sokat keres még úgy is, hogy ő kapta a legkésőbb meg az új szerződését (nem biztos, hogy a piacon kapott-e volna ennél többet, hisz Flowersre bárki licitálhatott, mégsem szállt el az ára), mindezt úgy, hogy futás ellen kifejezetten közepes, illetve a pályán kívül is voltak balhéi (családon belüli erőszak, illetve emiatt egy újságírónak is beszólt).

 

Clark rengeteget keres a hozzá hasonló kvalitású játékosokhoz képest, de ez még a kisebbik gond – összességében Clark inkább megér 21,5 milliót évente a Chiefsnek az új rendszerben, mint Ford 17 milliót. A nagyobb probléma az az, hogy a Chiefs úgy tette a liga harmadik legjobban kereső védőjévé, hogy mellé még egy első és második körös picket is adott, mintha lenne akkora hatása a játékra, mint Khalil Macknek vagy Aaron Donaldnak. Ez nagyon távol van a win-wintől. A játékos rendben, de az ellenérték nagyon mellé ment.

 

Értékelés (Chiefs): D+

Értékelés (Seahawks): A+

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!