Connect with us

Minden ami NFL

Annyira lehúzták a Chiefst, hogy azt még Seattle-ben sem hiszik el

Ma este robbant a gigabréking-bomba: a Kansas City Chiefs megszerezte a Seattle Seahawkstól a passzsiettető Frank Clarkot az idei első körös pickjéért (1/29), a rosszabb 2020-as második körös cetlijéért, és emellett a csapatok megcserélték az idei harmadik körös pickjeiket. Nehéz ebben a cserében meglátni a rációt, Seattle-ben bizonyára még mindig azon agyalnak, hogy mi szívhatnak Kansasben, hogy ekkora marhaságra rá lehetett őket venni.

 

 

 

Kezdjük az elején. A Chiefs nem akarta megtartani Dee Fordot, mert a 3-4-es OLB nem igazán illik a csapat új védelmi sémájába, ráadásul évi 18 milliót kellett volna neki fizetni, amikor egy Patrick Mahomes és Tyreek Hill is épp a sorára vár. Így a csapat egy 2020-as második körös pickért elpasszolta a fiatal pass rushert a 49ersnek, ami win-win szituációnak tűnt: a 2. kör reális érték egy megfizetés előtt álló EDGE-ért, Chandler Jonesért is ennyit fizetett anno a Cardinals.

 

A Chiefs viszont itt nem állt meg, hisz pass rusher mégis csak kell. Ahelyett viszont, hogy hozott volna egy veteránt, majd húzott volna egy tehetséges fiatalt bagóért, inkább megszerezte Frank Clarkot egy 2020-as második körért, amit kiegészített egy idei elsővel is (a harmadik körös párhelyes helycsere ezen nem javít). Magyarán

 

[quote]a Chiefs elcserélte Dee Fordot és egy első kört Frank Clarkra.[/quote]

 

Ez nyilván óriási túlzás. Clark egyértelműen jobban illik a Chiefs rendszerébe, ha a teljes karrierjét nézzük, stabilan jó volt, míg Fordnak csak a tavalyi éve volt kiemelkedő. Viszont ezek alapján elmondhatjuk, hogy Ford plafonja sokkal magasabban van Clarkénál – legalábbis mint pass rusher –, és ha véletlenül tartani tudja a szintjét, vagy nem esik drasztikusan vissza, akkor gyakorlatilag a Chiefs kidobott egy első kört egy olyan játékosra, ami nem fog számottevő minőségi javulást hozni.

 

Arról nem is beszélve, hogy Clark kapott egy 5 éves, 105,5 millió dolláros szerződést a Chiefstől, vagyis éves szinten 21,1 milliót fog keresni – ez pont félúton van Trey Flowers és Khalil Mack között, illetve több, mint amennyit Demarcus Lawrence kapott (21 millió/év). Ez már csak azért is szórakoztató, mert Flowers egy komplettebb játékos, aki karrierszinten is magasabb szintet hozott eddig. Ha a Chiefs minden áron top EDGE-játékost akart, akkor ezt a pénzt oda adhatta volna Flowersnek, kétlem ugyanis, hogy a korábbi Pats-játékos nemet mondott volna 15,5 millió dollárra csak azért, hogy a Lionsbe írjon alá az AFC-döntős Chiefs helyett.

 

 

Pass rushban egyértelműen Clark volt a legproduktívabb, legalábbis ami a nyomásgyakorlást illeti, bár nem kiemelkedően (a statisztikák a PFF-ről származnak, a második oszlopban pedig a játékosok elmúlt három évben kapott osztályozásának az átlaga látható egy 100-as skálán). Ford egyértelműen kilóg lefelé, de ez a fizetésén és a garantált tartalmon is meglátszik, míg Flowers fizetése teljesen reális az aktuális tendenciákat figyelembe véve. Clark viszont indokolatlanul sokat keres még úgy is, hogy ő kapta a legkésőbb meg az új szerződését (nem biztos, hogy a piacon kapott-e volna ennél többet, hisz Flowersre bárki licitálhatott, mégsem szállt el az ára), mindezt úgy, hogy futás ellen kifejezetten közepes, illetve a pályán kívül is voltak balhéi (családon belüli erőszak, illetve emiatt egy újságírónak is beszólt).

 

Clark rengeteget keres a hozzá hasonló kvalitású játékosokhoz képest, de ez még a kisebbik gond – összességében Clark inkább megér 21,5 milliót évente a Chiefsnek az új rendszerben, mint Ford 17 milliót. A nagyobb probléma az az, hogy a Chiefs úgy tette a liga harmadik legjobban kereső védőjévé, hogy mellé még egy első és második körös picket is adott, mintha lenne akkora hatása a játékra, mint Khalil Macknek vagy Aaron Donaldnak. Ez nagyon távol van a win-wintől. A játékos rendben, de az ellenérték nagyon mellé ment.

 

Értékelés (Chiefs): D+

Értékelés (Seahawks): A+

18 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
BoomOrBust
BoomOrBust
2019-04-23 22:12

Szerintem a játékos sem OK. Minek nekik egy drága pass rusher, ennél szerintem azért nagyobb bajok vannak abban a védelemben. Ráadásul már van egy elit játékosuk abban a falban, aki jobb is mint Clark. Ezek után hülye lenne kevesebb pénzt kérni. Tavaly volt 2 jó pass rushere a Chiefsnek mégis azon ment el a szezon, hogy nem tudták megállítani a Pats-et és túldobni meg nem sikerült.
Hoztak egy döntést, elpasszolták Fordot, ami akár jó döntés is lehetett volna erre elbasszák és még nagyobb gondot okoztak ezzel, mintha egyszerűen nem csináltak volna semmit sem. Szóval részemről ez egy akkor WTF osztályzat mint a huzat. Az egyetlen, ami némileg megmenti ezt a dolgot, hogy legalább Clark tényleg nem rossz játékos de 21,1 millióért inkább kösz nem.

renningan
renningan
Reply to  BoomOrBust
2019-04-23 23:14

Szerintem is, a D az már majdnem WTF :D

Fetyke
Fetyke
2019-04-23 22:40

Azért az érdekelne, hogy a PFF hogy a tökbe számolja a statjait? Az nfl.com-on a közelében sincsenek a srácok Renningan táblájában szereplő sack mennyiségnek. Azért ekkora eltérések (Clark például az egész karrierje során nem szerzett az alapszakaszban 40, csak mindösszesen 35 sacket, az említett időszakban pedig csak 32-őt) nem lehetnének! Beleszámolják az előszezon meg rájátszás meccseket is?
De nekem például Ford snap száma is borzasztóan magasnak tűnik (a lejátszott alapszakasz meccsek számához képest). Itt már az edzéseknek is benne kell lenniük. :)
A szerelés számokat már meg se említsem gondolom. :D
Szóval itt valami nagyon nem kerek…

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  Fetyke
2019-04-23 23:13

pro-football-reference és espn-en SE.

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2019-04-23 23:14

ebben benne vannak a PO-ban szerzett sackek is. egyébként a PFF teljesen máshogy számol, nem felez például, így simán lehet, hogy míg az NFL.com-on egy játékosnak úgy lett 11 sackje, hogy volt 7 sima és 8 fél, addig ez a PFF-nél 14 sima mondjuk.

De ők azért hitelesek, még ha máshogy számolnak is :D legalább mindenkinek máshogy, az arányokon pedig nem ront.

katonadani
Reply to  Fetyke
2019-04-24 08:25

a lényegi különbség hogy a PFF a fél sacket is egésznek számolja, hiszen odaértél az irányítóhoz és sackelted, szal fasza voltál és sacket szereztél

Sestertius
Sestertius
2019-04-23 22:40

OMG… Ezt a lehúzást…

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
2019-04-23 23:40

Most mondom, hogy Carollék sokkal jobb védőt húznak majd a Chiefs pickjén mint Clark…. :D és még 4-5 évig nem kell majd 20 milliót fizetni neki évente :D

Debreceni József
Debreceni József
2019-04-24 05:11

Aztán lassan Mahomes-t is meg kell fizetni, ha meg szerencséjük van Hill kiverekszi magát a ligából és őt meg nem? Ennél rosszabb döntést a Chiefs nem is hozatott volna. Gondolom a Hawks nem véletlenül nem akarta megfizetni, ha annyira magas plafonja lenne, nem engedik el. Erre valaki átveszi a fizetési igényeit ÉS még ad egy első és egy második kört egy olyan draft előtt ahol a második-harmadik körben is fogsz találni csiszolatlan gyémántokat akik 4 évig bagóért fognak dolgozni neked. Ezek mit szívnak Kansasben?!

Antal Kiss
Antal Kiss
2019-04-24 07:09

Mint a darft dayben :D Costner papa Kansasben? :D

d zoli
d zoli
2019-04-24 08:11

Ettől a trade-től függetlenül is az az érzésem, hogy a Chefs keményen dolgozik azon, hogy a tavalyi sikert ne ismételjék meg. Azért lássuk be, sok minden összejött azzal a 12-4 gyel. Ippeghogy meglett a home field. Majdnem WC-ig csúsztak. Erre inkább kicsit gyengülgetnek.

cshemiv8
cshemiv8
2019-04-24 08:39

Most még pislogunk a dolgon,de a Rozmár biztos jobban tudja mit csinálnak.Mivan ha Hillel már egyáltalán nem számolnak?És ha Mahomes se fogja verni az asztalt top fizuért mert alázatosabb a játék és a csapat iránt?Akkor meg bőven belefért.A draft meg még mindig zsákbamacska nem garancia semmire.?Új védelem épül ő az emberük szerintük.

d zoli
d zoli
Reply to  cshemiv8
2019-04-24 10:28

Hill?comment image

acsdav2
acsdav2
Reply to  cshemiv8
2019-04-24 13:14

1.Mivel a sapkában megmaradt pénzt átviszik a következő évre, ezért szerintem nem jelenthető ki az, hogy “belefért”. Ha túlfizetnek egy játékost, akkor azt elcseszték, mert a pénzt jövőre hasznosan is elköthették volna, de elcseszték.

2.Tavaly is lehetett mondani, hogy belefért Watkins az évi 16M-s szerződéssel, mert volt rá pénz Mahomes újonc szerződése miatt. Pedig a túlfizetés sose fér bele. Az a pénz most nagyon jól jött volna Morse,Houston vagy Nelson megtartására.

3. Összességében nem azzal van a baj, hogy kb. 5M-val többet adtak Clarknak, mint ért volna, hanem, hogy egy első kört adtak, pedig nem kellett volna.

cshemiv8
cshemiv8
Reply to  acsdav2
2019-04-24 17:18

Az általad irt 3 jatekos összesen 93 milliot akasztott le uj csapataban.Ez nem fért volna bele nekik.JH már nem a jövö a másik kettő pénzt akart igy vélték potolhatóak.
Kicsit tul van dimenzionálva az első kör.Nem garancia semmire sem.Hatul is akad (mint Clark pl)jocskan tehetseg meg nem draftolt kozt is.Kellett nekik Clark ha már szabadügynokokrol lecsusztak es a draftban valamiert nem biznak.Szerintem védhető a csere.Utolag majd kiderül jó döntés volt e?

Fetyke
Fetyke
Reply to  cshemiv8
2019-04-24 19:47

“És ha Mahomes se fogja verni az asztalt top fizuért mert alázatosabb a játék és a csapat iránt? ”
:DDD
Ezen hatalmasat röhögtem! Szerinted van ilyen? :D

cshemiv8
cshemiv8
Reply to  Fetyke
2019-04-24 22:51

Ha rálicitál Wilsonra meg Rodgerse ugyanugy buziskodhat majd mint ők mert csapat nem lesz körülötte?Teljesen más személyiség a srác kicsit olvass utána?

apollo
apollo
2019-04-24 09:21

Idén korábban jött a karácsony Seattle-be :) Schneider nálam most tette jóvá, hogy elszórta a draft pickeket a LoB utolsó évében.

Clark jó kis játékos, aki folyamatosan fejlődött, de azért nem egy 20+ milliós játékos. Nyomásgyakorlásban erős, de ahogy írtátok a sack-ek nagy része gyengébb csapatok ellen jött, vagy a meccs végén, szóval akkora ráhatása nincs a meccsekre, amekorrát ennyi ellenérték után elvárnánk. Mellesleg tegnap írtam, hogy Wilson+Clark együtt már vinné a sapka harmadát ami nem fér bele, de ha Mahomes szerződést kap a Chiefs pont ugyanitt lesz.
A Hawksnak pedig most kezdődik igazán az off-season. Hirtelen lettek draft pickek és pénz is. Kezdő kaliberű játékos sok helyre elférne, DE, FS, CB, WR, TE, úgyhogy én még a szabadügynök piacon is nézelődnék a draft előtt.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x