Connect with us

Minden ami NFL

Az NFL drafton is lottóhúzást kellene tartani?

Sokat halljuk az utóbbi időben a tankolás kifejezést, amellyel azokat a csapatokat illetik, melyek felhagynak a győzelem üldözésével, hogy minél nagyobb drafttőkét halmozzanak fel, és a jövőnek építsenek csapatot.

 

 

A legújabb jelölt a Dolphins. Miamiban látványosan váltak meg értékeiktől és korosodó sztárjaiktól, miközben halmozták a draftcetliket és a pénzt. Ez akkor csúcsosodott ki, amikor elcserélték a kezdő irányítójukat is, így egy darabig nulla NFL tapasztalattal rendelkező QB-k voltak csak a rosteren. Végül kicsit ellentmondásos módon Josh Rosenre lecsaptak, de itt inkább az érezhető, hogy minden mindegy alapon szerencsét próbálnak, mintsem felhagynak a tankolással.

 

Az egy másik vita tárgya, hogy a tankolás mennyire fair a jelenlegi játékosokkal szemben (akiknek már nincs ideje kivárni, amíg felépül egy új csapat), a szurkolókkal szemben, akik azért veszik meg a bérletet, hogy szép játékot és győzelmeket lássanak, valamint azokkal a csapatokkal szemben, amik megpróbálnak nyerni, de egyszerűen nem elég tehetséges a keretük.

 

A Dolphins tankolása nem új keletű. Mindenki emlékszik a Suck for Luck kampányra a Colts részéről, de sok csapatnál felmerült már, hogy szándékosan rendezkedtek be vereségekre. Mindezekre a pletykákra azért kerülhet sor, mert az NFL szabályrendszere lehetővé teszi a csapatoknak, hogy visszaéljenek a vereség intézményével.

 

Mindezt úgy mondom, hogy nehéz elképzelni igazságosabb rendszert, mégis vannak kiskapuk. Az mindenképpen igazságos, hogy a legrosszabb mérlegű csapat választhatja ki a legnagyobb tehetséget, mert hosszútávon ez tarthatja fenn a liga egyensúlyát (na meg a fizetési sapka). A baj az, hogy ezzel könnyen vissza is lehet élni. Azok a csapatok, amik már matematikailag nem juthatnak rájátszásba, dönthetnek úgy, hogy elengedik a hátralévő meccseiket és bebiztosítják maguknak a legjobb prospectet, még akkor is, ha valójában lenne gyengébb csapat náluk. Vagy egy csapat dönthet már szezon elején úgy (mint most a Miamiról feltételezzük), hogy beáldoz egy évet, nem akar elérni eredményt, cserébe pedig felmarkolja a legjobb egyetemistát.

 

Látható, hogy hiába tűnik igazságosnak a rendszer, ez nagyon egyszerűen kijátszható és nem mindig olyan sorrendben fognak húzni a csapatok, ahogy a valódi erejüknek megfelelően kellene. Most elsősorban az 1/1-ről van szó, de a további sorrendre ez ugyanúgy igaz (kivétel a rájátszás gárdák).

 

 

Mi lehetne a megoldás?

 

Azt gondolom, hogy erre a kérdésre sajnos nincs jó válasz. Ez az egész gondolatmenet is úgy született meg a fejemben, hogy a napokban zajlott le az NBA draft lottó, ahol kisorsolták a csapatok draftsorrendjét. A Nemzeti Kosárlabda Liga ugyanis az NFL-lel ellentétben nem a csapatok helyezéseinek megfelelő ellentétes sorrendet állít fel, hanem a rájátszásba nem jutó csapatok között egy sorsolást végez, így derül ki a végleges eredmény. Az igazságosság érdekében, (mivel joggal feltételezzük, hogy a legrosszabb mérleggel rendelkezők közt a legtöbben tényleg saját erőből gyengék) a sorsoláson a gyengébb mérleggel rendelkezők valamennyivel nagyobb eséllyel szállnak harcba az első választás jogáért, mint a playoffról épphogy lemaradó csapatok, de így is elképzelhető, hogy egy adott esetben középcsapaté legyen az 1/1 (a pontos sorsolás kicsit bonyolultabb, de dióhéjban így kell elképzelni).

 

Ez történt idén is, amikor a mindössze 6% eséllyel induló New Orleans Pelicans csípte meg a legjobb drafthelyet, megelőzve olyan csapatokat, amik jóval rosszabb mérleggel fejezték be az alapszakaszt és 14% esélyük volt a lottó ”megnyerésére”.

 

Igazságos ez a rendszer? Nem gondolnám. Ki lehet küszöbölni a tankolást? Nem teljesen. Rosszabb mint az NFL jelenlegi rendszere? Nehéz eldönteni. Az biztos, hogy mind a kettő rendszernek vannak előnyei és hátrányai is, a csapatok pedig örökké keresni fogják a kiskapukat.

 

Mindenesetre az NFL háza tájáról érkező hírek szerint az NFL nem szeretné adoptálni az NBA rendszerét, egyelőre nem tervez változtatást a draft rendszerében. Ahogy említettem, szinte lehetetlen minden tekintetben igazságos rendszert találni, de lehet finomítani a jelenlegi felállásokon. Nektek van ötletetek, hogyan lehetne kiküszöbölni a tankolást? Esetleg alkalmaznátok az NBA rendszerét?

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!