Connect with us

Érdekességek

Ennyire váltak be a csapatok elsőkörös választottjai 2011 óta

Most, hogy eldőlt minden 2016-os első körös választott sorsa – már ami az ötödik éves opció lehívását jelenti -, megnézhetjük, hogy hogyan draftolnak a csapatok az első körben az új CBA bevezetése (2011) óta. Megnézhetjük, melyek a legsikeresebb és legsikertelenebb csapatok ebben a tekintetben, vagy hogy melyik posztok váltak be leginkább, vagy hogy mekkora különbség van az első kör eleje és vége között ilyen tekintetben.

Warren Sharp állította össze az alábbi táblázatot, ahol zölddel van jelölve a lehívott opció és rózsaszínnel a nem lehívott opció, sárgával a korai hosszabbítás, fehérrel pedig a kivágás. (A kép kattintásra nagyobb/olvashatóbb lesz)

Ha azt vesszük alapul, hogy egy 5. éves opció lehívása jelöli a beválást, akkor sok tanulságot levonhatunk a táblázatból – persze ez nem tökéletes módja a “beválás” mérésének, több egyedi esetben lehet ezzel vitatkozni, de általánosságban azért jó képet mutat.

A legjobban, legbiztosabban az első körben a Texans, a Chargers és a Falcons draftol, egytől egyig minden pickjük bevált. A Falconsnál 5, a Teaxnsnál és a Chargersnél 6 játékosról beszélünk. A legrosszabbul pedig a Browns (0/9!!!) és a Seahawks (0/3) draftol, a clevelandieknél ez nagyon durva számadat, bár talán most John Dorsey-val elindult végre valami. A Denver, a Chicago, a Jacksonville és a Buffalo van még 50%-os találati arány alatt.

A posztokat tekintve a defensive back, a tackle és a linebacker a legbiztosabb (illetve a tight end, de a 2 draftolt elég kicsi mintának mondható), ellenben a futó, a guard, az irányító, illetve az elkapó rizikósnak tekinthető.

Azt is leszűrhetjük, hogy a 2016-os draft volt a legjobb a top10-ben és a legrosszabb az alsó 10-ben bármelyik draft közül 2011 óta. Mindeközben arra a mítoszra is választ kapunk, hogy van-e értelme felcserélni az első kör végébe (utolsó 5 pickjébe) az ötödik éves opció miatt – nem sok, az utóbbi két évben 1/9 a találati arány ilyen esetben.

Érdekes, hogy Super Bowl győztesnek nem érdemes lenni draft szempontból, 2011 óta egyetlen egy játékos sem vált be, akit 1/32-re választottak – egyetlen más helyen sem jött össze a nullázás.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!