Connect with us

Minden ami NFL

Bellt elcserélni könnyebb, mint hinnénk

Mi is megírtuk, hogy Adam Gase nagyon nincs oda Le’Veon Bellért, pedig a kiváló futó egy 4 éves, 52,5 millió dolláros szerződést kapott a Jetstől 27 millió dollár garantálttal. Kivágni egész biztos nem fogja a csapat, elcserélni viszont meglepően könnyű.

 

 

A Jets a liga második legjobban kereső futójává tette Bellt a piac nyitásakor, 13,125 millió dolláros éves fizetésénél csak Todd Gurley keres többet. Többek között emiatt túrta ki Gase Mike Maccagnant a general manageri pozícióból, hisz ő egyáltalán nem akarta a Steelers korábbi futóját, pláne nem ennyiért. Maccagnan viszont nem hozott össze egy rossz szerződést, Gase-nek meglepően könnyű kihátrálnia belőle, ha talál hozzá partnert.

 

[quote]

Mielőtt rátérek a szerződés részleteire, muszáj vagyok kiemelni egy érdekességet a szerződéssel kapcsolatban. Még a Russell Wilson-szerződés elemzésekor merült fel, hogy nem feltétlenül a legpontosabb két, más időben és más struktúrában kapott szerződést nominális értékben összehasonlítani, hisz nem mindegy, hogy ma kapja meg valaki a pénzét, vagy egy év múlva. Ezzel kapcsolatban azt írtam, hogy például az aláírási vagy roster bónuszt sem azonnal kapja meg a játékos, hiába szokás így hivatkozni rá – erre jó példa Bell szerződése.

 

A futó 8 millió dollár aláírási pénzt kapott, amit három részletben utal el neki a Jets: 4 milliót kapott idén március 15 előtt, 1 milliót április 15 előtt, illetve három milliót fog kapni 2020 január elsejéig. Hasonló a helyzet a roster bónuszaival. Emiatt továbbra is fenntartom, hogy ha még nem is maradéktalanul ideális két szerződést nominális érték szerint összehasonlítani, még mindig sokkal egyszerűbb, és kellően pontos ahhoz, hogy reális képet kapjunk.

[/quote]

 

Bell teljesen garantált tartalma 27 millió dollár, amit pirossal jelöltem a lenti táblázaton. A 2019-es és a 2020-as alapfizetése, roster bónusza, illetve a négy évre leosztott 8 millió dolláros aláírási pénze adja ezt az összeget. A sárgával jelölt 2021-es alapfizetés csak sérülés esetén garantált, vagyis normál körülmények között Bellt a második éve után lehetne kivágni – a spórolás mezőben is látszik (zölddel), 2021-ben már pénzt lehetne felszabadítani az elküldésével, ráadásul nem is keveset.

 

 

Bell minden évben 500 ezer dollárt kaphat, ha minden meccsen a pályán van, vagyis mérkőzésenként 31 250 dollárt keres. Mivel a futó nem szeret edzőtáborokba járni, ezért a 2021-es és 2022-es roster bónuszát csak akkor kapja meg, ha megjelenik az edzéseken és végig is csinálja azokat.

 

Továbbá a támadó minden évében elég komoly pénzeket szakíthat, ha hozza a formáját. 500 ezer dollár jár az 1800 scrimmage yardért, további 500 ezer a 2000 total yardért, illetve még 500 ezret kap, ha legalább 1800 yardja van, és mellette a Jets PO-ba jut. Bell eddig egyszer jutott 2000+ yard fölé (ez most 1 milliót érne neki, rájátszással együtt 1,5 milliót), az volt az egyetlen teljes szezonja, illetve még kétszer volt 1800+ yardos idénye (ez plusz fél milliót, rájátszással együtt 1 milliót jelentene neki).

 

Bell a fenti ösztönzőkön kívül 2020 és 2022 között további 550 ezer dollárt kereshet, ha: vagy 2000+ yardot szerez, vagy az év támadójává, vagy a liga MVP-jévé választják. Ha tehát minden évben 2000 yardot szerez és a Jets bejut vele a PO-ba, akkor 1,5+2,05+2,05+2,05, azaz 7,65 millió dollárral lehet gazdagabb.

 

Az első évében 14, a másodikban 27, a harmadikban 38 millió dollárt fog keresni (plusz 0-1,5 millió dollár attól függően, hányszor lesz az aktív keret tagja). Az ösztönzőkkel együtt pedig a szerződés maximális értéke 60,15 millió dollár. Aki meg akarja szerezni, ilyen feltételekkel kell kalkulálnia.

 

Cserélni könnyű

 

Ahogy fentebb is írtam, Bellt kivágni csak a második szezonja után tudja a Jets, addig teljességgel esélytelen. Elcserélni viszont az alacsony garantált tartalom miatt meglepően könnyű.

 

Bell ugyan még nem kapta meg a teljes aláírási összeget (lásd keretes szöveg), de ezt más csapat nem vállalhatja át. A roster bónuszt viszont igen, csakhogy itt a bökkenő: az idei 4 millió dolláros bónuszából hármat már átutalt neki a Jets, a maradék 1 milliót pedig októberig meg kell tenni.  Ebben az esetben kérdés, hogy:

  • Bellnek vagy az új csapatának vissza kell-e ezt utalni a Jetsnek, vagy
  • a New York-i csapat egyszerűen benyeli, az új csapatnak pedig csak 1 milliót kell átvállalnia, vagy
  • a Jets még a maradék 1 millió dollárt is elutalja, hogy ennyivel is könnyebb legyen cserepartnert találni.

Én az egyszerűség kedvéért úgy veszem, hogy Bell már megkapta a 8 millió aláírási pénze mellé a 4 milliós roster bónuszát is.

 

 

A futó új csapata a fenti szerződéssel kapná meg a játékost. Bell idén mindössze 2,5 milliót foglalna el a sapkából, ami igazából semmi, egy contendernek ez akár egy első kört is megérhet. Jövőre már 13,5 milliós lenne a cap hitje, ami elég sok, de kivágni itt még nem érdemes (legfeljebb a szezon végén pihentetni, nehogy megsérüljön). Vagyis Bell két évre 16 millió dollárt kapna új csapatától – évi nyolcat, ami a hatodik legjobban kereső futóvá tenné a ligában, és éves szinten 6 millióval kerülne kevesebbe, mint Gurley.

 

2020 után halott pénz nélkül kivágható, a szerződés egészét nézve pedig évi ~10 millió dollárért játszana a liga egyik legjobb támadója. Ilyen feltételek mellett – ha Gase valóban el akarja cserélni – nem lesz nehéz partnert találni, ráadásul jó ellenértéket is kaphat érte a Jets – nem olyan jót, mint a Giants Beckhamért, de azért így sem járna rosszul a csapat.

10 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tizenkettes
Tizenkettes
2019-05-18 13:38

A Steelersben el tudnám képzelni. :)

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  Tizenkettes
2019-05-18 13:44

A SteelersBEN?

Tizenkettes
Tizenkettes
Reply to  Bélabá a csótány
2019-05-18 14:35

:))

Walter Mitty
Reply to  Tizenkettes
2019-05-18 15:18

Igen, a Miskolc Steelersben most nagyon jól jönne! Nem ment ma a futójáték (se)…

Gergely Angyal
Gergely Angyal
2019-05-18 14:52

Kíváncsi vagyok mi folyik itt Gyöngyösön.

Walter Mitty
2019-05-18 15:18

A havi 76 ezer forintos fizetések világából számomra egészen döbbenetes és rejtélyes azt elképzelni, hogy valakinek, aki tizen-huszon-harminc millió dollárt visz haza, az jelentsen komoly motivációs tényezőt, hogy ha a rendes munkájában még ezt meg azt is elvégzi, akkor kap további 500 ezret… Ez tényleg működik? Vagy csak porhintés? Érdekel a pszichológiája.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  Walter Mitty
2019-05-18 17:42

Szerintem max annál aki szórja a pénzt,mert ott tényleges veszély egy “sérülés és nullán vagyok” szitu.
Ugye aki meg eleve kis szerződéssel van,ott meg még kissebb ösztönző is játszik.
Aki meg tényleg nem bassza el a pénzt, és még jó pénzért is játszik,az úgyis a saját szája íze szerint fog teljesíteni.
Lásd pl Gronk,aki többet is kereshetett volna a szezonban, ha mégjobban összetöri magát.
De ami tény,hogy ha csak 1%-ot kamatozik nettóban a megkeresett 54,4 milkája a bankban,már akkor eltud költeni évente fél milliót röhögve,ami még úgyis egy beteg összeg.

ahanem
ahanem
Reply to  Walter Mitty
2019-05-18 19:11

Talán redditen olvastam valamikor, hogy egy futballjátékosnak azért jóval nagyobbak az orvosi kiadásai pl, házra, kocsira, családra költeni kell, a biztosítások jóval nagyobb összegűek, mint egy átlagembernél. Nyilván aki 20-30 milliókat keres, azoknál ez nem összeg, de egy kisebb játékosnál sokat számíthatnak ezek az ösztönzők, akkor meg már fel lehet vetni, hogy a “fontosabb”, drágább játékos miért ne kaphatna ilyeneket. Egyébként szerintem Bell pont elég irreális ösztönzőket kapott.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Walter Mitty
2019-05-18 19:20

Nincs neked érdekeltséged valamelyik csapatban véletlenül? Annyira sajnálod szegény játékosoktól a pénzt. :D

Walter Mitty
Reply to  Fetyke
2019-05-19 17:31

de igen :)

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x