Connect with us

Prémium cikkek

Ne lepődjünk meg, ha jövőre 40 milliót kapnak majd az irányítók

2017 júniusában Derek Carr kapott egy 25,005 millió dolláros szerződést, ezzel ő lett minden idők legjobban fizetett NFL-játékosa. Nem sokkal később őt leelőzte Matt Stafford, majd jött Jimmy Garoppolo, Kirk Cousins, Matt Ryan, Aaron Rodgers, végül pedig Russell Wilson. Két év alatt 25-ről 35 millió dollárra nőtt a legjobban fizetett játékos/irányító fizetése. Ne lepődjünk meg, ha jövőre már 40 milliót keresnek a legjobbak.

 

 

Jövő tavasszal 13 olyan irányító lesz, akinek vagy lejár a szerződése, vagy a kontraktusa utolsó évébe lép, vagy egyszerűen jogosult lesz az új szerződésre. Ilyen körülmények között adja magát, hogy a fizetések rohamosan emelkedjenek.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Túl fiatal/túl öreg

 

Patrick Mahomes jó eséllyel már jövőre új szerződést kap, hiába lesz még két évig érvényes szerződése (az ötödik éves opcióval együtt), de ettől még nem minden kortársa fog ebbe a magasságba jutni. Mitchell Trubisky például hiába jutott tavaly rájátszásba a Bearsszel, messze nem tűnt franchise-irányítónak. Egy idei pazar szezon ugyan sokat segítene a megítélésén, de ezzel együtt is meglepne, ha a Bears nem húzná el még legalább plusz egy évvel a hosszabbítást.

 

Hasonló a helyzet Deshaun Watsonnal, aki ugyan jövőre már követelhetne magának új kontraktust, de nem gondolom, hogy ezt a Texans meglépné – ahhoz egy MVP-szezon kellene. Ugyanakkor még mindig százszor ő kapjon nagy pénzt, mint Trubisky, ég és föld a kettőjük játéka között a különbség.

 

 

A lista másik végén – legalábbis ami a kort illeti – ott van Tom Brady és Drew Brees. Mindkettőjük szerződése lejár jövőre, és hiába ők ketten a liga két legjobb irányítója, 41-42 évesen már nem fognak 30 millió fölött keresni. Brady eddig sem ragaszkodott ehhez, Brees pedig amennyiben nem vonul vissza, akkor foghatja a korára az alacsonyabb összeget – a játékos szakszervezet tagjaként eddig nem vette ki jól magát, ha a piaci ár alatt kapna fizetést. Ezzel együtt 24-25 milliót így is simán megkaphatnak, bár egy év múlva könnyen elképzelhető, hogy ennél az összegnél szinte csak az újoncok és cserék fognak kevesebbet kapni.

 

Még bizonyítaniuk kell

 

Marcus Mariota és Jameis Winston a 2015-ös draft első két pickjével került a ligába, de eddig egyikük sem hálálta meg a beléjük vetett bizalmat. Winstont tavaly kiszorította a Bucs kezdőjéből Ryan Fitzpatrick, Mariota pedig ugyan bejutott egyszer a playoffba a Titansszel, de az elmúlt két évben összesen 24 TD-t és 23 INT-t dobott 29 meccsen, ami borzalmasan pocsék.

 

Minkét QB szerződése lejár jövőre, ami alapból növeli az esélyüket a nagyobb pénzre, Nick Foles is 22 millió dollárt kapott. Winston és Mariota is tehetségesebb Folesnál, még ha nincs is Super Bowl győzelmük – igaz, messze nem voltak olyan jó csapatban, mint az Eagles. Winstonban látom a több potenciált, Bruce Ariansszel nagyot alkothat, szerintem ő nagyobb eséllyel kaphat 25+ milliót, mint Mariota, akinek inkább a 22 millió lehet reális.

 

Ugyanebbe a kategóriába tartozik Carson Wentz és Jared Goff is, ők 2016-ban voltak 1/1-esek és 1/2-esek. Nem kérdés, hogy mindketten tehetségesebbek és magasabb polcon helyezkednek el, mint a Winston-Mariota duó, ugyanakkor egyikük sem tűnik egyelőre biztos választásnak.

 

 

Wentz eddig 1,5 jó szezont produkált, az elmúlt két évet IR-en fejezte be, ráadásul semmi köze nem volt az Eagles két PO-meneteléséhez, Foles volt a rájátszás és a Super Bowl hőse. Láttuk tőle, hogy képes All-Pro szinten játszani, de ha szezononként csak 10-12 meccs van benne, akkor nem lehet 150 milliós szerződéseket adni neki.

 

Goff helyzete sem túl rózsás, mert bár Wentz-cel ellentétben nem sérülékeny, viszont a Super Bowl is megmutatta, hogy tökéletes coaching nélkül nem tud nyerni. Jelenleg nehéz eldönteni, hogy egy nagyon jó Alex Smith és ez a plafon számára, vagy ott van benne az All-Pro playmaker, csak egyszerűen nem jött ki sem neki, sem az offense-nek a lépés.

 

Mindkét irányítónak 2020 után jár le a szerződése, vagyis jövőre már időszerű lesz a hosszabbítás. Ha átlépnek a saját árnyékukon, akkor a 30+ millió dollár/éves fizetés garantált lesz, de az sem lepne meg, ha megdöntenék Wilson rekordját. Egy rosszabb szezon után sem kell viszont izgulni, az ötödik éves opció miatt még egy évük lesz a bizonyításra.

 

A cél: 40 millió

 

Négy irányító lesz 2020 tavaszán, akiknek komoly pénz nézhet ki. Közöttük felállítottam egy sorrendet és egy projektált éves fizetést is kalkuláltam hozzájuk, figyelembe véve a korukat, a teljesítményüket és a szerződésük struktúráját.

 

  • 4. Philip Rivers, Los Angeles Chargers – 35,5 millió dollár/év

 

Rivers tavaly olyan jó volt, mint Mahomes vagy Brees, 37 évesen pályája csúnyán van, az ideit is beleszámítva 3-4 jó év még simán benne lehet. A szerződése jövőre lejár, de jó eséllyel már idén megszületik a hosszabbítás (könyvelési szempontból így lenne az ideális). Soha nem volt még a legjobban fizetett irányító, de a cap ilyen növekedésével adná magát egy két éves, 70-71 millió dolláros szerződés. Big Ben is 34 milliót kapott, kortársak, ennél kevesebbet Rivers sem fog.

 

 

  • 3. Cam Newton, Carolina Panthers – 37 millió dollár/év

 

Nem tartom Newtont annyira jónak, hogy erre a polcra helyezzem, de láttuk tavaly, mennyire esélytelen nélküle bármire is a Panthers. Még mindig jó korban van, 4-5 év jó játékra nyugodtan lehet tőle számítani. A szerződése 2021 után jár le, vagyis ha jövő tavasszal kapna egy 4 éves, 148 millió dolláros szerződést, akkor az valójában egy 5 éves, 167 milliós lenne, vagyis évi 37 millió helyett 33,4 millió dollárt keresne – ennyit a mai viszonyok között meg is ér.

 

  • 2. Dak Prescott, Dallas Cowboys – Potenciális fizetés: 38 millió dollár/év

 

Szerintem Newton, vagy épp Wentz is jobb irányító, mint Prescott, de neki van pár komoly előnye az előbbiekkel szemben: fiatalabb, mint Newton, nem szokása lesérülni, továbbá működik vele a csapat – három szezonjából kétszer rájátszásba vezette a Cowboyst. Az NFL-ben csak a győzelem számít, ilyen ajánlólevéllel a jövőre szabadügynökké váló Prescottnak óriási piaca lesz (már amennyiben idén nem zuhan be nagyon). Meglepne, ha a Cowboys hagyná elmenni, sőt már idén hosszabbítani kellene vele – ebben az esetben ugyanaz lenne a helyzet vele, mint Newtonnal, csak mivel ő idén 2 millió dollárt keres, így egy 3 éves, 108 millió dolláros szerződés valójában 4 éves és 110 milliós lenne. Ez 27,5 millió dollár/év, ami nagyon adná magát, még ha hivatalosan 38 milliót is keresne az új szerződéssel.

 

 

  • 1. Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs – Potenciális fizetés: 40 millió dollár/év

 

Mahomes tavaly az NFL történetének egyik legjobb szezonját produkálta egyénileg, nem véletlenül lett ő az MVP. Idén vélhetően visszaesnek majd a számai, ettől függetlenül egy újabb PO-részvétellel gyakorlatilag garantálná magának a nagy pénzt: korábban 5 évre 200 millió dollárt is jósoltak neki. Ez teljesen reális, mivel 2020-ban 5 millió dollárt fog keresni, az 5. éves opciójával pedig 20-25 millió dollár körül, vagyis hosszú távon legrosszabb esetben így nézne ki a szerződése: 7 év, 230 millió dollár. Persze ez is rengeteg, de éves átlagban mégis csak 33,85 millió, ami nem is tűnik annyira horribilisnek. Ennek ellenére ez így is történelmi lenne, hisz soha senki nem kapott még 200+ milliós szerződést az NFL-ben.

 

[/ppp_patron_only]

30 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
30 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
katonadani
2019-05-24 09:07

Szerintem absolutely no way, hogy Newton a problémás vállával és Prescott a semmi különös teljesítményével Wilson felett kapjon. De még Riversről sem gondolom, hogy átlépné ezt.

katonadani
Reply to  katonadani
2019-05-24 09:07

miért kapna Prescott inkább 35 felett, mint Goff (vagy Wentz, de ott a sérülésfaktor még csak-csak oké)?

renningan
renningan
Reply to  katonadani
2019-05-24 10:13

Egyiküket sem helyezem erre a polcra, de ez nem erről szól. Garoppolo látatlanban lett a legjobban fizetett QB, Carr egy jó szezon után, Big Ben pedig 34 milliót kapott. Rivers 10 millióval nagyobb cappel kereshet 1 millióval többet nála, Newton azért kaphat ennyit, mert hosszú távú szerződése lenne, és a pénzének nagy része a szerződése utolsó szezonjaira esne, amit simán meg lehet spórolni, ha kivágják. Prescott pedig azért kereshetné betegre magát, mert idén két milliót keres, így hosszú távon átlagban nem lenne brutális a fizetése.

Egyébként Newton MVP, Super Bowlba jutott, tavaly 6-2-es volt vele a Panthers – pont annyira legit neki nagy szerződést adni, mint a nála sérülékenyebbnek tűnő, az elmúlt két évben gyenge szezont futó Rodgersnek. Riverst fent leírtam, Prescott pedig újoncként MVP-közeli szezont futott, pont mint Wentz, tavaly pedig PO-ba juttatta a csapatot. Wentzt jobbnak tartom, de a pályán eddig Prescott legalább annyit mutatott, a grade-jeik között sincs nagy különbség, ha a legjobb évüket nézzük. Meg ő FA lesz, a piacon mindig nagyobb összeget lehet kapni, mint amennyit a csapat adna neki. Ráadásul, ha Goffnál számít McVay zsenije, akkor Prescottnál is számít Garrett mételye (via KGYM).

katonadani
Reply to  renningan
2019-05-24 11:35

A piac ervet el tudom fogadni, de ebben az esetben Goffnak is ott kellene lennie Prescott mellett. Ezt a kulonbseget nem ertem igazabol.

camillo 7777
Reply to  katonadani
2019-05-24 20:56

Jogos Dani hozzászólása , nekem Goff nem szimpi, de volt 2 play-off és egy SB részvétel. Ennyi már bőven elég egy vaskos szerződéshez.

renningan
renningan
Reply to  camillo 7777
2019-05-24 22:44

És a po-ban eddig nem mutatott semmit. Dani mondta régen azt is, hogy Daltont le kell cserélni, mert mire jó a PO, ha ott nincs győzelem. Persze Goff jobb, mint Dalton, és tud nyerni vele a csapat, de messze nem miatta. Az eddig mutatott teljesítménye bőven elég egy nagy szerződésre, de ettől engem még nem győzött meg, és szerintem a Rams sem akarja elsietni. Ha idén jól megy neki, akkor oké, de nálam ő még a bizonyítani kell kategóra.

katonadani
Reply to  renningan
2019-05-25 21:39

Ez oké is, de Prescott nem?

camillo 7777
Reply to  renningan
2019-06-08 09:11

De a cikkbe nem az volt ,hogy ki válik be ,hanem ,hogy kinek adnak nagy szerződést :D

camillo 7777
Reply to  katonadani
2019-05-24 20:36

Dani én simán adnék 40 misit Prescottnak, tudod miért….!
Fly_Eagles_Fly :D

V-Speiche 413
V-Speiche 413
2019-05-24 09:29

2. Dak Prescott, Dallas Cowboys – Potenciális fizetés: 38 millió dollár/év – na eddig olvastam a cikket

renningan
renningan
Reply to  V-Speiche 413
2019-05-24 10:02

Akkor majdnem a végéig értél :D mondjuk így lemaradt az, hogy ez valójában csak 27,5 millió :(

V-Speiche 413
V-Speiche 413
Reply to  renningan
2019-05-24 12:18

Teljesen felesleges lenne. En meg mindig nem erzem, h Prescott franchise iränyito lenne, ahhoz iden szintet kell lepnie. De ha hosszabbitanänak vele, akkor annak az alapja a ket franchise tag lenne. Tehät iden 2m utäna franchise tag es meg egy. Ez evi 20 milliora jönne ki a következö 3 evre. Akkor mi a rossebert adnänak neki 4 evre 110-et? Az azt jelentene, h az utolso evere 50 milliot kapna. Nonszensz. En tisztellek, mert jokat szoktäl irni, az elemzes is jo volt a cikkben, de a matek felrement.

golya87
golya87
Reply to  V-Speiche 413
2019-05-24 12:46

Olyasmi volt emlegetve korábban, hogy az idei év vízválasztó a teljes rezsimet tekintve. Ha idén se jön valami nagy, ami remélem főcsoportdöntő vagy SB-t jelent, akkor repülhet mindenki. Ebben a QB is beleszámít remélem. Viszont azt is hallottam, hogy Jerry megfizeti, akit szeret és Prescott-ot szereti…
De én sem érzem azt, hogy ő lenne a legélesebb kés amerika fiókjában…

V-Speiche 413
V-Speiche 413
Reply to  golya87
2019-05-24 13:16

Ha Prescott szintet lep es az Alex Smith szintröl, a mostani top 8 QB melle feler (Brady, Mahomes, Brees, Rivers, Luck, Wilson, Rodgers, Roethlisberger), akkor hosszabbitani kell vele. De ha marad az Alex Smith szinten, akkor en inkäbb ingyen elengednem jövöre es hoznek az elsö körben vagy a mäsodikban QB-t.

renningan
renningan
Reply to  V-Speiche 413
2019-05-24 14:49

Lehet ezzel vitatkozni, majd írok is, most vezeték :D es köszi a dicséretet, a Matekomat majd meg megpróbálom megvédeni :)

Zotya
Zotya
Reply to  renningan
2019-05-30 13:42

Bocs, renningan, de a matek tényleg félrement :D
Prescott 3 éves 108 milliós szerződése 36 m$/év-et jelent (nem 38-at).

Továbbá a cikk elején 13 irányítót írsz, de valójában csak 12-t nevezel meg :D

camillo 7777
Reply to  V-Speiche 413
2019-05-24 20:36

Nem kell ,hogy elit QB-ja legyen Jerry Jones-nak elég ha a külvilágnak a fizetésével azt tudja mutatni.

kitalaltnev
kitalaltnev
2019-05-24 09:40

1. Mahomes, 2. Rivers, 3. Prescott és 4. Goff/Newton/Wentz sztem.

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
2019-05-24 10:34

Látatlanban Én is pont ennyit mondtam volna a Brady /Brees öreg duónak. Ilyen korban hiába vagy jó, egy sérülés és a karriernek vége. 1 max 2 éves szerződést tudok elképzelni mind két esetben.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Arnold Patsenegger
2019-05-24 12:37

Simán el tudok képzelni mindkét ásznak Big Ben szintű szerződést, esetleg 1+1+1+1+… logikában, ahol minden évi pénz csak adott évben lesz kifizetésre igény, caphitet generáló, ha rosteren van a szezon bizonyos pontján.

ClayMatthews52
2019-05-24 10:34

SupaCamre kíváncsi vagyok, hogy mennyire tud felépülni. Jelenleg konkrétan lóg a vállából ki a keze, bár azt írják erre, hogy műtét után gond nélkül meg tud gyógyulni.

apollo
apollo
2019-05-24 10:43

Ezek alapján még inkább azt mondom, hogy Wilson nagyon csapatbarát szerződést kötött.

golya87
golya87
2019-05-24 10:43

Lenne egy noob kérdésem.
Mi az akadálya annak, hogy mondjuk Béla megegyezik Tibivel 10 millás fizuban, de Robi már jön is, hogy a Gyula haverja a Gilette-től még megtolná ezt 40-nel évente? Így a szponzori pénzt nem a csapat kapja, hanem közvetlenül a játékos, de a sapka szép marad.

Fetyke
Fetyke
Reply to  golya87
2019-05-24 11:25

Az egyik az, hogy ez túl kockázatos lenne a Pats-nek! Ebben az esetben a szponzori szerződés és a vele járó pénz is TiBi-é. A csapatnak jogilag nem lenne hozzá semmi köze. És akkor képzeld el, hogy a Jets bejelentkezik Tibinél, hogy adna ő évi 35 millát is. Tibi viszi magával a negyven millás szponzori pénzt és keres évi 75-öt. Béla meg ott maradna a 10 millával, amiből semmit sem tudna kezdeni.
A másik pedig Goodell! :)
Nyilván ennél jóval mértékletesebb (fordított) arányban működik ez a történet a valóságban is. De! Ilyen mértékű eltolódás esetén már annyira ki lenne szolgáltatva a csapat és az edző a játékosának, hogy az nem lenne egészséges és jóra vezető.

Zoltán Debreczeni
Zoltán Debreczeni
Reply to  golya87
2019-05-24 11:25

Keményen kőporos lókukira húznának minden érintettet. Ez elég visszatartó erő. Tibi jelenleg 14M-t keres endorsementtel. Amint megjelenik egy 40 m deal a csapat szponzorától, nagyjából vége a karrierjének.

golya87
golya87
Reply to  Zoltán Debreczeni
2019-05-24 12:37

De mivan akkor, ha azt mondja Robi és Béla, hogy hahó, ne a csapat szponzora légy kedves Docler, hanem inkább TiBié. Így ő is jól jár és mi is. Nyílván nem működikne ilyesmi egy Suh-val, de TiBi már bizonyított.

katonadani
Reply to  golya87
2019-05-24 11:35

Bradynel kb ez tortenik. Kapja a fizeteset plusz a csapat szerzodesben all a TB12 ceggel, ami nem jelenik meg a fizetesi sapkaban.
Az NFL szerint ez nem utkozik a CBA-vel. Az jo kerdes miert csak a Pats csinalja ezt egyebkent (miutan kimondva nem utkozik a cba-vel)

golya87
golya87
Reply to  katonadani
2019-05-24 12:37

Akkor jól gondoltam, hogy létezhet/létezik ilyen. Nem akartam elhinni, hogy csak nekem jut eszembe ilyen itt Európa dübörgő részén és a hanyatló Usánkában nem.

Bujdy
Bujdy
Reply to  katonadani
2019-05-24 15:32

Ezen mindig felröhögök!

A salary cap ugye azért is van, hogy kiegyenlítődjenek az erőviszonyok. Tehát ha meg tudod kerülni, akkor az nagy előnyt. Máshogy mondva: ha megkerülöd a cap-et, az csalás. A Pats mégis csináljak. Nyiltan. És kaptak visszajelzést, hogy szabályos, nem csalás. Miközben Brady legalább egy top (nem QB) játékos fizetésével kevesebbet keres a cap alatt, azaz plusz egy top játékosa lehet a Patsnek, mint a konkurenciának. Na, ez sokkal nagyobb előny, mint a labda nyomása!

DE! Ha erre azt mondta az NFL, hogy szabályos, akkor csinálják! Sőt, még jófej a Pats, hogy nem veterán minimumon van Brady!

És a lényegi kérdés tényleg ez: miért nem csinálja ezt a többi csapat?

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  Bujdy
2019-05-24 16:03

“miért nem csinálja ezt a többi csapat?”
Mert nekik nincs az NFL számára pótolhatatlan játékosuk.
Brady a klasszikus “amerikai álom” megtestesítője + még off field ügyei sincsenek.

30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x