Connect with us

Draft

Nem ezen múlik – Rams draftértékelő

A kosok előző idénye a mainstream média szeme előtt zajlott, így szinte minden futball-szerető fel tudta volna sorolni, hogy milyen problémák vannak a Rams keretében.

a. Nincs playmaker linebacker.
b. A támadófalat újra kell szervezni.
c. Gurley tehetségét kiszívták a SpaceJam idegenjei.

A megoldási kísérletet bonyolítandó – tavaly Marcus Petersért és Dante Fowlerért is beáldoztak korai választási jogokat, és ugyan két darab 3. körös kompenzációs pick valamelyest kitöltötte a hiányt, mégis úgy látták legjobbnak, ha a Falconsszal üzletelve kicserélnek az első körből, így egészen a 61. választásig kellett várni, hogy valakinek Rams sapka jusson. Így is sikerült ugyanakkor olyan játékosokat találni, akik értékesebbnek tűnnek, mint a végső draftpozíciójuk.

2/61 Taylor Rapp, S (Washington)
3/70 Darrell Henderson, RB (Memphis)
3/79 David Long, CB (Michigan)
3/97 Bobby Evans, OT (Oklahoma)
4/134 Greg Gaines, DT (Washington)
5/169 David Edwards, OT (Wisconsin)
7/234 Nick Scott, S (Penn State)
7/251 Dakota Allen, LB (Texas Tech)

Taylor Rappet kevesen mockolták ide, hiszen a secondary egyértelmű személyzettel fog kifutni a szezonnyitón (Talib, Peters, Weddle, Johnson, Robey-Coleman), viszont a nemrég igazolt 34 éves free safety lehet, hogy utolsó idényét kezdi. Rapp tudástára nem fedi teljes mértékben sem a mai, sem az újonc Weddle-ét, ellenben van olyan sokoldalú, hogy probléma esetén bármelyik belső DB posztra fel lehet állítani már most. Méretéhez képest kimondottan fizikális védő, aki akár tight endek agyára is tud menni, hiába kisebb egy fejjel. Ha azt nézzük, hogy a 2019-es safety class erősorrendje milyen, tízen tízféle választ adtak volna, és ebben benne volt az is, hogy Rapp megy ki először és/vagy ő futja be a legnagyobb karriert. A 2. kör végén ez egy értékes húzás. Wade Phillips-ék vannak annyira értelmesek, hogy ne egy tiszta box safetyként akarják foglalkoztatni, mert az viszont nem érte volna meg a 61-es cetlit se.

Henderson kiválasztása után már kondította volna a vészharangot mindenki, hogy Gurley-nek örökre vége van, de a jajveszékelést elcsitították McVayék igen gyorsan, mondván, hogy csak change-of-pace szerepkörben számolnak a rakétalábú rookie-val. Ebbe az elképzelésbe nem is kell ideálisabb jelölt annál, aki tavaly Memphisben 27 db futást mutatott be 20+ yardos előrehaladással – tízzel többet, mint a liga másodikja. Ha Henderson elment, elment, utolérni ritkán fogják, márpedig Los Angelesben a lyukak megnyitása eddig kiválóan ment.

A fenti névsor legnagyobb ásza a szememben a harmadik választott, David Long Jr. Felépítése miatt nem lesz belőle ugyan #1 CB az NFL-ben, az alfahím WR-eket inkább őrizze egy Talib-jellegű fickó, de ha megbízható 2. cornert akarsz, akkor Long remek jelölt. Michiganben shutdown corner volt, ezért sincsenek emberfeletti statjai. Annyira nem volt élet körülötte, hogy a fű is kirohadt, ahol ő védekezett. Teljes egyetemi karrierje alatt 18 elkapást engedett! Nyilván innentől kezdve képzettebb manusok állnak majd szembe vele, de ennél impresszívebb hátteret nem kérhetünk. A 79. helyen ajándék.

Személy szerint nem írtam alá azt a vélekedést, hogy a 2018-as Oklahoma Sooners OLine-ból mindenkit be kell állítani NFL-csapatokba, amint lehet, de Bobby Evans még határesetnek számít, mert neki volt a legnehezebb dolga. Egy alapvetően megbízható RT-karrier után végzősként bebizonyították a világnak, hogy nem lesz belőle NFL LT, de ha visszarendelik korábbi posztjára, még kinőheti magát kezdővé, de az sem ördögtől való gondolat, hogy a következő Saffoldot látták meg benne és guard lesz.

Főleg, hogy az 5. körre előreugorva, David Edwardsot is bevonták a buliba, aki limitált atléta ugyan, de mivel wisconsini, így Rob Havenstein első kézből tudja neki elmondani, hogy miként lehet ezekkel a tulajdonságokkal együtt élni. Amíg Evansből azért nagy eséllyel akarnak kezdőt nevelni hamar, addig Edwards ha hosszútávú backupként eléldegélne Havenstein mögött a depth charton, már kihozná azt, ami benne van. Edwards nem egy tipikus Badgers Lineman, aki végigmaulerkedte az életét, hanem egykori gimis irányító, szóval egyértelműen projekt-kategória. Lett volna benn potensebb, de az UW-logó tudjuk, hogy hívogató.

Azért az látszik, hogy a Ramset nem érte váratlanul Whitworth és Sullivan kora, valamint Saffold szerződésének lejárta, Joseph Noteboom és Brian Allen “redshirted” éve után lassan felmehetnek a pályára, így nem 2019-ben kellett azonnali kezdőért kapkodni.

A két pufifánk között jött egy harmadik is, de ő védekezni szeret. Greg Gaines a színtiszta 2 downos run-stuffer Nose, aki ha évente kétszer esetleg csinál majd sacket, akkor nagyon fognak vigyorogni a társai. Negyedik körben ennyi kell, szituációs, kiegészítő ember, aki nem vállal sokat, de azt üzembiztosan. A játék összképére gyakorolt hatása ugyan nem lesz nagy, de csupaszív játéka közönségkedvenccé tette Washingtonban, a csili-vili LA-ben ez nehezebb lesz, de a fanatikusok értékelni fogják.

A 7. körös Nick Scott egy korábbi RB, aki freshmanként realizálta, hogy Barkley-t nehéz beelőzni a Penn State rotációban, így safetyvé avanzsált, ahol mint látjuk elég ígéretes két évet húzott le ahhoz, hogy draftolják, de abban a korban, ahol nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy kiiktassák a futballból a rúgásokat, egy “potens special teamer” igen csekély értékkel bír.

Ellenben Dakota Allen legalább egy jó story, hiszen a Texas Tech-ben azonnal a védelem ásza volt, majd kirúgták mert betört valahová fegyvert lopni(!) és az East Mississippi JuCo csapatáról szóló Netflix-széria 2. évadjában visszatérő szerepet kapott. A Red Raiders visszafogadta, folytatta a szerelések non-stop gyártását és munkájának a draft utolsó körében megjött a gyümölcse. Szerintem egy 2016-os ügy annyira nem húzhatta le az értékét, ha tényleg sokkal többre értékelték volna tiszta háttérrel, elviszik korábban ebben az off-ball linebacker classban. Így most underdogként indul az edzőtáborban, de elnézve, hogy kiket kell/lehet kiszorítani a posztján, nem is reménytelen a helyzete.

Ha hiányposzt-alapú értékelést akarunk, akkor azért jár levonás, amiért nem jött passzsiettető. Fowlert 1 évre igazolták újra, Clay Matthews pedig májusban tölti be a 33-at. Ndamukong Suh szerepkörére se jött 1-az-1-ben pótlás, de az a kisebb baj. Super Bowl-résztvevőként a Rams továbbra is all-in módban játszik, márpedig rookie-ként nagyhatású pass rushert már a 31. helyen sem találtak volna, érthető, hogy akkor inkább lecseréltek és a coverage-et erősítették.

Nem várható el egy olyan draft classtól, hogy a liga legjobbja legyen, ahol a 61. helyen jött először ember, így ehhez a szituációhoz mérten nem zártak rossz hetet Los Angelesben. Rapp és Long húzónevek lehetnek rövid időn belül, fontos posztokon, Henderson pedig fontos touchdownokat szerezhet, márpedig ha az első 3 pick ül, akkor már boldog a menedzsment.

Osztályzat: B-

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!