Connect with us

Draft

Trade-fesztivál – Seahawks draftértékelő

Tipikus Seahawks-draft volt ez, tele trade-ekkel, olyan korai húzásokkal, amelyeket előzetesen későbbre vártunk és betömött hiányposztokkal. Betáraztak elkapóból, linebackerből, safetyből is, de vajon jó értéken tették mindezt?

Első nap

1/29: L.J. Collier, DL, TCU

Frank Clark elcserélése után ideje volt a védőfalba invesztálni, ez pedig egy nyolc helyes letrade után össze is jött még az első körben. A rossz nyelvek szerint azonban még egy letrade után is elérhető lett volna Collier, hiszen kevesen várták a draft előtt az első körbe. Ennek az oka pedig az, hogy bár Collier erős, nagyon odateszi magát a pályán, jól szerel és ezzel együtt futás ellen hasznos, nem rendelkezik kiemelkedő atletikussággal, ami behatárolja potenciálját a profik között.  A Seahawksnál az új Michael Bennettet látják benne, ezzel azért várnék, de minden bizonnyal nem ő lesz az új Malik McDowell sem, szerencsére.

 Második nap

2/47: Marquise Blair, S, Utah 

Újabb letrade, Collierrel ellentétben a második körben izgalmas játékosokat választott a Seahawks. Earl Thomas, a Legion of Boom utolsó tagja is elhagyta a csapatot, így jött szóba az, hogy erre a posztra is húzzanak korán, mert a Delano Hill, Tedric Thompson, Bradley McDougald hármast kevésnek érezték. Bár Blair is enyhén reachnek is tűnik, ő egy olyan játékos, akire oda kell figyelni a pályán, mert ő az egész idei draft legagresszívebb fejvadász safetyje. Az agresszivitása részben pozitív, részben nem, mert számos targetinget vont maga után az egyetemi pályafutása során. Ami még érdekes, hogy úgy játszik Blair ennyire fizikálisan, hogy ő maga nem egy Kam Chancellor, ami a testfelépítését illeti – meglehetősen vékony alkatnak számít a strong safetyk között, ennek pedig szintén lehet negatív vonzata, ami a sérüléseket illeti. Coverage a gyenge pontja, abban mindenképpen fejlődnie kell, illetőleg fegyelmezettebbnek kell lennie, hogy kezdő lehessen a profik között.

2/64: DK Metcalf, WR, Ole Miss

Ezúttal 13 helyet felfele mozgott a Seahawks egy negyedik körért cserébe, és behúzták az egész draft kétség kívül legmegosztóbb játékosát. Metcalfot volt aki várta előzetesen a top 10-be is, volt aki pedig a legtúlértékeltebb játékosnak tartotta az idei játékosbörzén. Feszítős képe bejárta a médiát, olyan legendák terjedtek róla, miszerint a testzsír-százaléka 1,6% (azt valószínűleg nem élné túl),  és a Combine-on is alátámasztásra került, hogy ő az egész draft legnagyobb darab, legerősebb elkapója, aki még ezek mellett hihetetlenül gyorsan fut, és magasra is ugrik, ideális mélységi célpont tehát. Probléma azonban az, hogy a lábmunkája hagy némi kívánnivalót maga után, meglehetősen egydimenziós, ami az útvonalait illeti, illetőleg a kezei sem elég jók, sok labdát ejtett el az egyetemi évei alatt. Nem titok, hogy Metcalf nem tartozik az általam nagyra tartott játékosok közé az idei drafton, azonban mégis van ráció ebben a húzásban. Egyrészt Doug Baldwin jövője kérdéses a csapatnál a sérülései miatt, másrészt Metcalf pont egy olyan elkapó, aki illik Russell Wilson improvizálós stílusához. A Patriotsban például nehezen tudtam volna elképzelni.

3/88: Cody Barton, LB, Utah 

És akkor kihúzták Marquise Blair egyetemi csapattársát is Cody Barton személyében, aki egy nagy intenzitással játszó, atletikus linebacker. Ez nem volt feltétlenül hiányposzt, hiszen KJ Wrightot és Mychal Kendrickset is újraigazolta a Seahawks. Barton mindössze egy évet volt kezdő, így a játéka meglehetősen nyers, a futball IQ-ja fejlesztése szorul, gyakran előfordult vele, hogy vagy későn olvasta, vagy egyáltalán nem látta át a játékot. Jelenleg a special teamben biztosan erősítés, de van benne potenciál, hogy idővel a védelemben is szerepet kapjon.

Harmadik nap

4/120: Gary Jennings Jr., WR, West Virginia

4/124: Phil Haynes, G, Wake Forest

4/132: Ugo Amadi, DB, Oregon

5/142: Ben Burr-Kirven, LB, Washington

6/204: Travis Homer, RB, Miami

6/209: Demarcus Christmas, DT, Florida State

7/236: John Ursua, WR, Hawaii

Újabb elkapót választottak Gary Jennings Jr. személyében, aki a rossz nyelvek szerint jobb is, mint Metcalf. Igazság szerint van hasonlóság, Jennings szintén nagydarab, szintén gyors, bár annyira nem, mint DK. Benne van a nagy játék, de az útvonalai, elkapási technikája neki is fejlesztésre szorul. Jennings talán kevésbé nyers, és megbízhatóbb célpont jelen pillanatban, mint a második körös Seahawks WR, de a hosszú távú potenciálja nem annyira magas, tekintve, hogy a mozgása meglehetősen merev.

Phil Haynes egy erős, futásblokkolásban kiemelkedő guard, aki négy szezonban volt kezdő (tackle és guard poszton is), emellett jó vezetői képességekkel is meg van áldva. Atletikusság terén van hiányossága, de ez egy olyan húzás, amelybe a negyedik körben nem lehet belekötni. DJ Fluker és Mike Iupati sérülékenysége miatt jól jött egy guard.

Marquise Blair után újabb defensive back jött, Ugo Amadi safety és nickelback poszton is játszott az Oregonban. Alulméretezett játékosról van szó (5’9″, 199 font), az igazi posztja kérdéses a profik között. Hayneshez hasonlóan jó karakterű srác, nem véletlenül volt csapatkapitány, sokoldalú, intelligens játékos. Az alkata és a testi ereje nagy hátrányt jelent neki a profik között, aminek a leküzdése nem lesz egyszerű. Pozitívum azonban, hogy punt returnerként is használható, méghozzá jól.

Szomorú vagyok, mert Ben Burr-Kirven kiválasztása (aki a második draftolt újonc LB a Seahawksban) minden bizonnyal azt jelenti, hogy Shaquem Griffin napjai meg vannak számlálva a csapatnál. Burr-Kirven az egyetemi első osztályban a legtöbb szerelést (176) mutatta be tavaly. Vele a gond ugyanaz, mint Amadival, az, hogy miniatűrnek számít a posztján (6′, 230 font), de az is igaz, hogy ma már egyre több a hasonló felépítésű linebacker a profik között. A special teamben valószínűleg hasznos lesz.

Mike Davis távozott a csapattól, így várható volt, hogy futójátékost is fognak húzni, ráadásul nem is akármilyent, Homer a hatodik körben igen jó húzásnak tűnik. Kisebb, de atletikus RB, akinek van esélye, hogy ott legyen az 53-as keretben, mert pass protectionben is használható. Elég sokszor köhögte fel a labdát, amire Pete Carroll allergiás, de ezen lehet javítani. Rashaad Penny és Chris Carson mellett jó kiegészítő lehet. Ő is csapatkapitány volt.

Demarcus Christmasre elsősorban futásölő rotációs DT-ként számíthatnak a profik között, ha megéri a rostert. Stílusosan trade-del zárta a draftot a Seahawks, John Ursuáért egy jövő évi hatodik kört adtak, aki a harmadik elkapó, akit a Seahawks választott az idei drafton. Az első kettőtől eltérően Ursua egy alulméretezett játékos, akit nem hívtak meg a Combine-ra, pedig 16 touchdownt szerzett tavaly a Hawaii csapatában. Slotban kaphat szerepet, ha keretbe kerül.

Összegzés

Felemás a Seahawks draftja, az első négy pickből nálam három reach, viszont a harmadik napon húztak néhány ígéretes játékost. Több hiányposztot betömtek, de nem kizárt, hogy jobb játékosokkal is megtudták volna tenni mindezt. Értékelés: B-

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!