Connect with us

Prémium cikkek

A Wentz-szerződés – Howie Roseman a szerződések Bill Belichickje

Az Eagles június elején adott Carson Wentznek egy 4 éves, 128 millió dolláros szerződéshosszabbítást, így a tehetséges, de sérülékeny irányítót hat évre láncolta magához a csapat. Önmagában ebben nincs semmi különös, de a kontraktusban olyan trükkök vannak, amelyekre eddig még nem nagyon volt példa.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Wentz mindössze három teljesített évvel rendelkezett, amikor megkapta az új szerződését, vagyis az ötödik éves opciójának köszönhetően még két évig volt a csapathoz láncolva. Idén 4,08 millió dollárt keresett volna, jövőre pedig 22,7 milliót. Ezek a tételek nem tűntek el (csak átalakultak), így Wentz szerződése hat évre 154,7 millió dollárt ér, vagyis éves szinten 25,7 milliót. Ez abszolút jó, messze nem mondhatjuk, hogy túl lenne fizetve (hacsak persze nem jönnek az eddig menetrendszerű sérülések, akkor nagyon megszívta az Eagles – erről itt írtunk bővebben).

 

Jelenleg messze nem tudunk mindent Wentz szerződéséről. Annyi biztos, hogy hat év alatt 154,7 millió dollárral lehet gazdagabb, amiből olyan 56-66 millió dollár teljesen garantált, illetve 41-52 millió dollár garantált sérülés esetére. Előbbit pirossal jelöltem, utóbbit sárgával.

 

 

Wentz kapott 16,367 millió dollárnyi aláírási bónuszt, ami szépen le van osztva öt évre. Az idei és a jövő évi alapfizetése teljesen garantált, illetve nagy valószínűséggel a 2020-as roster bónusza is. A 2019-es egyéb mezőben az újonc szerződésének aláírási pénze látható – ezt már korábban  megkapta, vagyis nem számít új pénznek, a idei capben viszont nyilván meglátszik (az Over The Capnél ezt elfelejtették feltüntetni, emiatt nagyobb az összesített cap-szám, mint a szerződés értéke).

 

Látható, hogy 2020-ban van egy 30 milliós tétel, ami egy csapatopció:

  • Ha az Eagles nem hívja le a 2020-as ligaév 10. napjáig, akkor ez garantált alapfizetésként jelenik meg a 2020-as könyvelésben, de az nem egyértelmű, hogy Wentz ekkor marad, vagy ki lesz-e vágva.
  • Ha az Eagles lehívja az opciót, akkor Wentz ezt az összeget szintén azonnal kézhez kapja opciós bónuszként  –aláírási bónusz formájában –, ami így a következő öt évre egyenlően oszlik el 6 millió dollárjával. Magyarán az Eagles megoldotta, hogy az aláírási bónuszt két részletben, a maximális öt év helyett hat évre ossza el (persze ehhez az irányító is kellett, aki belement abba, hogy ezt a vagyont egy évvel később kapja meg).

 

Mivel a csapat 99,9 százalék, hogy élni fog a lehetőséggel, így Wentz szerződése a következőképpen fog módosulni.

 

 

Az első két évében a cap száma 8 és 18 millió lesz, ami baráti, vagyis még két évig ezerrel szórhatja a pénzt a csapat. 2021-től már macerásabb lesz, stabilan 30 fölött fog vinni a fizetési sapkából, bár eddigre már jó eséllyel akkora lesz a cap, hogy nem lesz komoly  jelentősége.

 

A narancssárgával jelölt tételek azok, amik jó eséllyel sérülés esetére garantáltak.  Ha ezeket és a pirossal jelölteket összeadjuk, akkor 108,8 milliót kapuk, így jó eséllyel ez lesz Wentz szerződésének garantált tartalma. Továbbá szeretném kiemelni a 2022-es, kerek ezer dolláros roster bónuszt, amiről nem tudtam eddig eldönteni, hogy csak tévedés (Field Yates a forrás), vagy tényleg beírtak Wentznek egy ilyen tételt. Ha utóbbiról van szó, akkor nagyon érdekelne, hogy miért.

 

[quote]Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a 2021-es 15,4 milliós tétel egy 3,9 milliós alapfizetésből és egy 11,5 milliós eszkalátorból áll. Ezt azért csinálta így az Eagles, mert a jelenlegi kollektív szerződés (CBA) a 2020-as szezon végén jár le, a szabályok szerint pedig nem lehet az adott játékos 2021-es fizetése (mínusz az aláírási bónusz) nagyobb, mint a 2020-as 130 százaléka. Ezzel a játékosokat védte a CBA, nehogy túlságosan farnehéz szerződésekkel kellemetlen helyzetbe hozzák őket a csapatok. Az eszkalátorok viszont nem számítanak bele a formulába, így Wentz 3,9 + 8 + 10 millió dolláros fizetése nem sért szabályt. [/quote]

 

Összességében elmondhatjuk, hogy ez egy kifejezetten jó deal mindkét fél részére. Sok csapat még várt volna Wentz-cel, mert ha sorozatban negyedik évében is megsérül (illetve harmadszor is kénytelen meccseket, akár az újabb rájátszást is kihagyni), akkor nem kizárt, hogy óvatosságból kitöltették volna vele az ötödik éves opcióját, majd tagelték volna. Wentz így bezsebelt nagyjából 60 millió dollárt előre, sérülés esetére pedig kapott egy további 48 milliós egészségbiztosítást, ráadásul még van egy 16 millió dolláros ösztönző-csomagja is, így abszolút kimaxolta a lehetőséget (ha pedig egészséges lesz és  jól játszik, akkor négy év múlva úgy is követelni fogja magának az emelést).

 

A csapat részéről már nem ennyire ideális az üzlet, a sérülés esetére adott garantált nagyon nagy ennyire sérülékeny játékosnál. Egy egészséges Wentz esetében viszont nem túlzás azt állítani, hogy évi 8-10 millió dollárt is megspóroltak a következő 3-4 évben – ha nem többet –, de a kockázat nálam némileg lehúzza az osztályzatot.

 

  • Értékelés (Wentz): A
  • Értékelés (Eagles): B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!