Connect with us

Prémium cikkek

Alex Smith a megmondója, mit kockáztatott az Eagles Wentz-cel

A héten több érdekesség is történt az NFC Eastben irányítófronton: előbb a Redskins tudatta a nagyvilággal, hogy Alex Smith gyógyulása jól halad, majd ma az Eagles egy 32 millió dolláros szerződést adott Carson Wentznek. Hogy most Wentz megérdemli-e ezt, vagy sem, az nem fontos (így, hogy még két évig újoncszerződése van, így bőven belefért, sőt), ugyanakkor a sérülései miatt óriási benne a kockázat. A Redskins már csak tudja, hisz még évekig fogja nyögni Smith fizetését.

 

 

A Redskins Smithszel teljesen más helyzetben volt, mint az Eagles van Wentz-cel, a korábbi 1/1-es ugyanis soha nem volt sérülékeny, egyszerűen végtelenül szerencsétlen volt tavaly. A sérülés azonban sérülés, és Wentz kórtörténete alapján sokkal nagyobb az esély egy sérülésre, így Smithen keresztül jól bemutathatjuk, hogy mit is kockáztat az Eagles.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Az Alex Smith-szerződés

 

A Kansas City Chiefs tavaly egy harmadik körös pickért és a slot corner Kendall Fullerért cserébe elcserélte Alex Smitht Washingtonba. Smithnek ekkor már csak 1 éves szerződése volt, amivel 17 millió dollárt kereshetett volna. Ezt a Redskins megfejelte egy 4 éves, 94 millió dolláros hosszabbítással, vagyis évi 23,5 millió dollárt adott neki, amiből 27 millió dollár aláírási bónusz, további 28 teljesen garantált, illetve a 2020-as, 16 millió dolláros alapfizetése is garantálttá vált a 2019-es ligaév ötödik napján. Az öt évre összesen tehát 111 millió dolláros szerződése lett, amiből 71 millió teljesen garantált. És most ennyit veszít vele a Redskins.

 

 

Látható, hogy Smith aláírási bónuszát szépen leosztották öt évre, továbbá a 2018-as és 2019-es fizetése, illetve immár a 2020-as fizetése is teljesen garantált lett. Nem ez azonban az érdekes, hanem a spórolás mezőben lévő két, piros összeg. Ez azt jelenti, ha a Redskins elküldené Smith-t, akkor annyival többet foglalna az adott évben a fizetési sapkában (bár ez pontosabban csak június 1-előtt volt érvényes, most már eloszlana, de a lényegen nem változtat).

 

Jól látható, hogy Alex Smith-t még az idei szezon után sem tudná elküldeni a Redskins, mert nemcsak, hogy el kellene könyvelnie három tételnyi aláírási bónuszt 2020-ban, de még az irányító 2020-as alapfizetését is ki kellene fizetne. Magyarán a Redskins még 2020-ban is a csapatnál fogja tartani Smith-t a liga messze legdrágább csereirányítójaként – már ha valaha is pályára léphet még –, hisz a sapka szempontjából semmit nem változtat, hogy a csapatban van, vagy nincs (maximum akkor járna ezzel jól a Redskins, ha Haskins bust lenne vagy lesérülne, de ez sem egy ideális forgatókönyv).

 

Nagyon jó esély van tehát arra, hogy Alex Smith fél szezonért kapott 71 millió dollárt. Ez azt jelenti, hogy

 

  • 7,1 millió dollárt kapott passzolt TD-nként,
  • ugyanennyi lejátszott meccsenként,
  • 32 568 dollárt passzolt yardonként,
  • 346 341 dollárt sikeres passzonként.

 

A Redskins egyedül úgy menekülhet meg minimális veszteséggel a Smith-szerződésből, ha sikerül jövőre elcserélni a játékost. Akkor a 2020-as garantált alapfizetése menne vele, a 2020-as cap pedig csak 200 ezer dollárral nőne, viszont legalább a következő években már nem terhelné Smitg semmilyen formában a sapkát. Erre azonban vajmi kevés esély van.

 

Nem állítom, hogy Wentz-cel is hasonló fog történni, de talán korai volt egy ekkora szerződést, pontosabban 41 millió dollárt adni sérülés esetén egy olyan játékosnak, akinek 2015-ben eltört a csuklója, 2016-ban eltört pár bordája és könyöksérülést szenvedett, egy évvel később elszakította az ACL-ét és LCL-ét, 2018-ban pedig eltört egy csontot a hátában.

[/ppp_patron_only]

20 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
acsdav2
acsdav2
2019-06-07 12:22

Ami igazán érdekes kérdés, hogy a Redskins miért nem vágta ki Smith-t? Tényleg nem értem. Ha úgy gondolják, hogy Smith visszatér és benne bíznak, akkor nem draftolták volna Haskinst. Ha nem számítanak rá kezdőként, akkor miért fizetnek neki 16M-t csereként?

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  acsdav2
2019-06-07 12:29

Még ha csak mentorálja is Haskinst,akkor is jobban megéri megtartani minthogy kibaszva vigye a maradék pénzt.

katonadani
Reply to  acsdav2
2019-06-07 12:42

nem éri meg kivágni, ahogy a táblázatban is látszik

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2019-06-07 12:59

A 2019-es liga év 5.napján lett garantált a 2020-as fizetése. Addig miért nem vágtáki ki?

katonadani
Reply to  acsdav2
2019-06-07 13:06

még akkor is nagyon negatívban lettek volna, de akkor mondjuk már lehet jobban jártak volna így.
Akkor két eset van
– hülye a Redskins vezetés, amire sok példa volt már
– bírják Alexet és jófejek vele, hogy állják a rehabját meg minden

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2019-06-07 13:06

Minusz 15M-ban lettek volna ez igaz, de csak egy évig lett volna kezük megkötve és 4 évig amíg Haskins bagóért játszik lett volna pénz csapatot építeni.

renningan
renningan
Reply to  acsdav2
2019-06-07 13:13

Most a Redskinsnek 8 millió dollárnyi capje van. Ha kivágják Alex Smith-t még a határidő előtt, akkor most -8ban lennének, ami nagyon nem jó, le kellett volna mondani pár játékosról, igazolásról. Persze el lehetett küldeni post june-nal is, akkor most lenne 8 milliójuk, és jövőre ugyanúgy állnának (16,2 millió DM-et kellene elkönyvelni, de 16 milliót spórolnak ugye), viszont később már nem lenne ezzel gondjuk. Így akár még meg is oldhatták volna.

De ekkor még nyilván nem tudták, hogy a drafton jut-e nekik QB, bár ugye felcserélni bármikor lehet. Ki tudja, talán arra gondoltam, hogy Smith idén a szezon végén akár majd visszatérhet, jövőre pedig bridge lehet az akkor kiválasztott újoncnak.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
2019-06-07 12:22

” egy évvel késsel elszakította az ACL-ét és LCL-ét”
Beteg állat ez a Wentz,mindíg IS mondtam!

bjeela
bjeela
Reply to  Bélabá a csótány
2019-06-07 13:41

Dehogy, csak kíváncsi és mazochista.
Amúgy klasszik vicc a mazochista és a szadista beszélget.
Mazochista: Üss!
Szadista: Nheeeem.

camillo 7777
Reply to  Bélabá a csótány
2019-06-07 18:27

Neeeee :D

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
2019-06-07 13:20

Ez a korábban adok nagy pénzt azt ezen hosszú távon spórolok dolog marha nagy lutri lesz lassan. Majd két év múlva Wentz is öntudatra ébred ,hogy már nem “versenyképes” a fizetése ,azt akkor megint adhatnak másik szerződést neki. Manapság ez a tendencia… Kötnek egy 4-5 éves szerződést… Azt 2-3 év után már kérik is a következőt.

camillo 7777
2019-06-07 14:24

Én örülök Wentz szerződésének. Ennyi kockáztatott vállalni kell a mai NFL-ben. Nem lehet olcsón jó QB-t igazolni. A kivágás, meg az elcserélés nem hiszem ,hogy jobb opció lett volna.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
2019-06-07 14:24

“a korábbi 1/1-es ugyanis soha nem volt sérülékeny, egyszerűen végtelenül szerencsétlen volt tavaly” – igen, ha az szerencsétlenség, hogy kidőlt majdnem a teljes fal előtte, és nem azért dőlt ki mert alkalmatlan az erőnléti edzői és orvosi stáb… (az IR listákat érdemes megnézni az utóbbi szezonokból). Szeretem ezt a csapatot, meg nekik szurkolok, de néha azért komoly idegek kellenek hozzá.

Wentz: benne van sajnos hogy lesérül, ez egy rizikó. De nem 100%. Én ürölnék, ha úgy sikerülne évente 2x verni a Philly-t, hogy ő játszik, mert úgy az igazi. Remélem nem lesz komoly sérülése, nem komoly is csak ritkán.

Egyébként szerintem valamit ki kellene találni ligaszinten erre a sérültek évekig foglalják a helyet a fizetési spakában dologra. Mert ha 100% hogy nem fog játszani, akkor ne foglalja a cap space-t. Persze kapja meg a pénzét, tehát a garantált tartalom az járjon neki, de mondjuk lehessen úgy IR-en, hogy fixen nem játszhat, még ha felgyógyul se, de nem foglal helyet a sapkában.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Antal Kovacs
2019-06-07 16:52

“Persze kapja meg a pénzét, tehát a garantált tartalom az járjon neki, de mondjuk lehessen úgy IR-en, hogy fixen nem játszhat, még ha felgyógyul se, de nem foglal helyet a sapkában.”
Ilyenbe biztos nem megy bele a játékosszakszervezet, mert akkor a játékosok örök életükre kiszolgáltatottak lennének a saját klubjuknak. Mire gondolok? Például GM a játékos menedzserének: “Nem akar a játékosod kevesebbért játszani? Semmi gond, akkor mond meg neki, hogy holnaptól IR-en van, és ott dögölhet meg. Na, akkor aláírjátok?”
Mint már mondottam, az NFL üzlet, és az üzletben van kockázat is.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
Reply to  Fetyke
2019-06-07 17:31

Hidd el, hogy ez nem egy teljesen kidolgozott koncepció, csak egy hirtelen ötlet, nem dolgoztam rajta napokat egy jogász csapattal :) Nyilván ki kell zárni minden visszaélési lehetőséget, és nem a csapatok, hanem független stáb döntené el a játékra alkalmatlnságot. Itt csak az elvről van szó: valakit fizetsz, aki biztosan nem fog még jó ideig játszani, eddig ok, ezért van garantált tartalom. De hogy a pótlásában meg van kötve a kezed x ideig, az már nem biztos hogy jó. Persze erre lehet mondani, hogy ez egy rizikó ami benne van a játékban, és ezzel tudni kell élni, és a legjobbat kihozni belőle.

Remélem a Philly-nek nem lesz ilyen helyzete Wentz-cel…

camillo 7777
Reply to  Antal Kovacs
2019-06-07 18:37

Antal, én Philly szurkoló vagyok, de én se kívánnék rosszat a rivális csapat QB-nak. Shmith nekem szimpatikus. Mielőbbi gyógyulást kívánok neki. És a sérülés által keletkezett “hallott pénz” mérséklés ötleted nem rossz.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
Reply to  camillo 7777
2019-06-08 07:07

AMEN! NFC East-et vissza régi nagy hírébe. Bár ha jó tudom csak ebben a csoportban nyert mindenki SuperBowl-t. Ehhez méltóan kéne mindenkinek játszani :)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Antal Kovacs
2019-06-07 19:05

Értem amit mondasz, az elv nemes, de gyakorlatban megvalósíthatatlan.
Hogy lehetne már kizárni minden visszaélési lehetőséget? Egy olyan üzletben, mint az NFL, ahol dollármilliókról van szó ezt kizártnak tartom. Független stáb döntené el a játékra alkalmatlanságot? Már bocs de eddig ez a csapatorvos kompetenciája volt. Akkor ezt a jogkört elvonnád tőle? Biztos, hogy egy független stáb tavaly nem dobta volna azonnal az első forduló után IR-re Rodgerst? Nem mellékesen ez a független stáb milyen leletekből dolgozna? A csapatorvosok által elvégzett leletekből vagy azt is független egészségügyi intézményben kell elvégezni? Ha igen akkor ki fizeti mindezt (mert ugye Amerikában semmi sincs ingyen), és hogyan biztosítható a függetlenség, ha egyszer valaki ebbe pénzt tesz? Rengeteg megválaszolhatatlan kérdés és feloldhatatlan ellentmondás!
Megértelek titeket, jobban mint gondolnád. Elég ha csak megemlítem, hogy az elmúlt pár évben hány akkor még kezdő QB sérült le Minnesotában (Bridgewater, Bradford), akikért azért komoly áldozatokat is hozott és volt kénytelen veszteségként benyelni a csapat. De hidd el! Ez egy olyan méhkas, amibe belenyúlni nagy felzúdulást okozna. A jelenleginél nincs jobb megoldás.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
Reply to  Fetyke
2019-06-08 07:07

Ezért mondtam, hogy ez csak egy ötlet, és végiggondolva az opciókat a veszteség benyelése lehet mégis a legjobb, azaz legigazságosabb… de azért itt nem arról van szó, hogy nem fizeted, hanem hogy korlátoz téged egy sok dőre inaktív játékos.. bár ha ott van edzéseken, és mesél Haskins-nek pár dolgot, akkor minden rendben :)

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x