Connect with us

Prémium cikkek

Alex Smith a megmondója, mit kockáztatott az Eagles Wentz-cel

A héten több érdekesség is történt az NFC Eastben irányítófronton: előbb a Redskins tudatta a nagyvilággal, hogy Alex Smith gyógyulása jól halad, majd ma az Eagles egy 32 millió dolláros szerződést adott Carson Wentznek. Hogy most Wentz megérdemli-e ezt, vagy sem, az nem fontos (így, hogy még két évig újoncszerződése van, így bőven belefért, sőt), ugyanakkor a sérülései miatt óriási benne a kockázat. A Redskins már csak tudja, hisz még évekig fogja nyögni Smith fizetését.

 

 

A Redskins Smithszel teljesen más helyzetben volt, mint az Eagles van Wentz-cel, a korábbi 1/1-es ugyanis soha nem volt sérülékeny, egyszerűen végtelenül szerencsétlen volt tavaly. A sérülés azonban sérülés, és Wentz kórtörténete alapján sokkal nagyobb az esély egy sérülésre, így Smithen keresztül jól bemutathatjuk, hogy mit is kockáztat az Eagles.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Az Alex Smith-szerződés

 

A Kansas City Chiefs tavaly egy harmadik körös pickért és a slot corner Kendall Fullerért cserébe elcserélte Alex Smitht Washingtonba. Smithnek ekkor már csak 1 éves szerződése volt, amivel 17 millió dollárt kereshetett volna. Ezt a Redskins megfejelte egy 4 éves, 94 millió dolláros hosszabbítással, vagyis évi 23,5 millió dollárt adott neki, amiből 27 millió dollár aláírási bónusz, további 28 teljesen garantált, illetve a 2020-as, 16 millió dolláros alapfizetése is garantálttá vált a 2019-es ligaév ötödik napján. Az öt évre összesen tehát 111 millió dolláros szerződése lett, amiből 71 millió teljesen garantált. És most ennyit veszít vele a Redskins.

 

 

Látható, hogy Smith aláírási bónuszát szépen leosztották öt évre, továbbá a 2018-as és 2019-es fizetése, illetve immár a 2020-as fizetése is teljesen garantált lett. Nem ez azonban az érdekes, hanem a spórolás mezőben lévő két, piros összeg. Ez azt jelenti, ha a Redskins elküldené Smith-t, akkor annyival többet foglalna az adott évben a fizetési sapkában (bár ez pontosabban csak június 1-előtt volt érvényes, most már eloszlana, de a lényegen nem változtat).

 

Jól látható, hogy Alex Smith-t még az idei szezon után sem tudná elküldeni a Redskins, mert nemcsak, hogy el kellene könyvelnie három tételnyi aláírási bónuszt 2020-ban, de még az irányító 2020-as alapfizetését is ki kellene fizetne. Magyarán a Redskins még 2020-ban is a csapatnál fogja tartani Smith-t a liga messze legdrágább csereirányítójaként – már ha valaha is pályára léphet még –, hisz a sapka szempontjából semmit nem változtat, hogy a csapatban van, vagy nincs (maximum akkor járna ezzel jól a Redskins, ha Haskins bust lenne vagy lesérülne, de ez sem egy ideális forgatókönyv).

 

Nagyon jó esély van tehát arra, hogy Alex Smith fél szezonért kapott 71 millió dollárt. Ez azt jelenti, hogy

 

  • 7,1 millió dollárt kapott passzolt TD-nként,
  • ugyanennyi lejátszott meccsenként,
  • 32 568 dollárt passzolt yardonként,
  • 346 341 dollárt sikeres passzonként.

 

A Redskins egyedül úgy menekülhet meg minimális veszteséggel a Smith-szerződésből, ha sikerül jövőre elcserélni a játékost. Akkor a 2020-as garantált alapfizetése menne vele, a 2020-as cap pedig csak 200 ezer dollárral nőne, viszont legalább a következő években már nem terhelné Smitg semmilyen formában a sapkát. Erre azonban vajmi kevés esély van.

 

Nem állítom, hogy Wentz-cel is hasonló fog történni, de talán korai volt egy ekkora szerződést, pontosabban 41 millió dollárt adni sérülés esetén egy olyan játékosnak, akinek 2015-ben eltört a csuklója, 2016-ban eltört pár bordája és könyöksérülést szenvedett, egy évvel később elszakította az ACL-ét és LCL-ét, 2018-ban pedig eltört egy csontot a hátában.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!