Connect with us

Minden ami NFL

Egyszezonos csodák az elmúlt 15 évben

Az utóbbi időben olyan hírek kezdtek el terjedni, hogy a rossz térde miatt mindössze egy év után véget érhet Sony Michel karrierje. A teljes igazságot természetesen csak a Patriotsnál tudják, mindenesetre van rá esély, hogy Michel lehet az NFL történetének legújabb egyszezonos csodája – mi pedig ennek apropóján összegyűjtöttük az elmúlt 15 év hasonló sorsú játékosait (mivel a védőknél nem olyan egyértelmű a dolog, így csak a támadókkal foglalkozunk).

 

[ppp_patron_only level=”4″ silent=”no”]

 

  • Mike Furrey, WR, Detroit Lions

 

Furrey 2000-ben draftolatlanul került a ligába, de pályára lépnie csak 2003-ban sikerült a Rams színeiben. Elkapóként nem nagyon használták, harmadik évében pedig safetyt játszott (egy elkapása sem volt), de azt sem valami jól, így a szezon végén el is engedte a csapat. A Lions viszont leigazolta, majd 98 elkapásból 1086 yardot és hat TD-t szerzett, amivel kiérdemelt egy hároméves hosszabbítást. A Detroit viszont a drafton megszerezte Calvin Johnsont, Furrey pedig a következő két évben összesen nem szerzett annyi yardot, mint a breakout szezonjában. A Lions ki is vágta, az elkapó pedig a Brownsnál próbált szerencsét, ahol 16 meccsen 170 yardot termelt. Ezzel a gyenge teljesítménnyel fejezte be a karrierjét.

 

  • Robert Griffin III, QB, Washington Redskins

 

RGIII-t bizonyára nem kell bemutatni, hisz még mindig aktív a 2012-es draft 1/2-ese, bár már csak csereként. Pedig első évében ő lett az év újonca, a Pro Bowlba is beválasztották, ráadásul rájátszásba vezette a Redskinst. A szezon végi sérülései azonban tönkretették a karrierjét, két év alatt kiszorult a kezdőből, az elmúlt öt évben csak kettővel volt több TD-passza (22), mint újonc szezonjában (20). Jelenleg a Ravensben backup Lamar Jackson mögött.

 

  • Peyton Hillis, RB, Cleveland Browns

 

A futó 2007-ben 7. körös pick volt, de Denverben csak fullbackként használták, két év alatt mindössze 81-szer futott a labdával, mielőtt elküldték. A Browns viszont látta benne a potenciált, Hillis pedig óriásit robbantott: 4,4-es átlaggal 1177 yardot és 11 TD-t futott, mellé pedig volt még 61 elkapásból 477 yardja és két TD-je. Akkora szenzáció volt, hogy még a Madden 12 borítójára is őt raktak, és ha hiszünk a Madden-átokban, ez okozta a vesztét. Hillis előbb új szerződést akart, amit a Brownstól nem kapott meg, majd különböző sérülések miatt csak 10 meccsen játszott, a szezont pedig 587 futott yarddal fejezte be. Megszűnt a hype, a Browns elengedte, és bár a Chiefs leigazolta, csak Jamaal Charles cseréjének. Még három évet focizott, soha nem sikerült még 400 yardot sem futnia egy szezonban.

 

  • Derek Anderson, QB, Cleveland Browns

 

Az idén visszavonult Anderson hatodik körös pick volt 2005-ben és játszott a Ravens, a Browns, a Cardinals, a Panthers és a Bills csapataiban. Harmadik évében lepett meg mindenki 3787 passzolt yardjával, 19 touchdownjával és azzal, hogy 10-6-os mérlegig vezette a Brownst, ami a mai napig a franchise legjobb eredménye, mióta visszatért a ligába 1999-ben. Sosem tudta megismételni ezt a teljesítményt és teljes karrierje során mindössze 49 kezdő mérkőzést tudhat magának 20-29-es mérleggel, illetve összesen 10 878 passzolt yarddal, 60 TD-vel és 64 INT-vel.

 

 

  • Steve Smith, WR, New York Giants

 

2007-ben második körös volt, és bár újoncként csak nyolc elkapása volt, két év alatt belerázódott a ligába, 2009-ben pedig 108 elkapásból 1220 yardot és hét TD-t szerzett. Ő lett az első Giants elkapó, aki 90-nél több elkapást szerzett. Ennél többre már nem futotta, sérülések miatt a következő három évben csak 27 meccsen játszott, összesen nem volt annyi yardja, elkapása és TD-je, mint az egyetlen jó szezonjában. Egyébként ez családi vonás, ő ugyanis a linebacker Malcolm Smith testvére, aki a Seahawks Super Bowl MVP-je volt a Broncos elleni döntőn, de ezt az egy jó meccsét leszámítva nem sok mindent tudott eddig felmutatni.

 

  • Gary Barnidge, TE, Cleveland Browns

 

Egy újabb Browns-játékos a listán, és nem az utolsó. Barnidge-ra is sokan emlékezhetnek, a Panthers egykori ötödik körös pickje 2015-ben villantott egy 1043 yardos és kilenc TD-s szezont (79 elkapásból), miközben az ezt megelőző hét évben 44 elkapása volt csak 603 yardért és három TD-ért összesen. A Pro Bowlba is beválasztották, még egy fizetésemelést is kapott a Brownstól, de hiába. Ezután már csak egy szezont játszott az NFL-ben, bár az legalább nem volt olyan vészes a maga 600+ yardjával.

 

  • Michael Clayton, WR, Tampa Bay Buccaneers

 

1/15-ös volt 2004-ben, és micsoda újonc szezont produkált! 80 elkapásból 1193 yardot és hét TD-t szerzett, a csapat legjobb elkapója volt, illetve az egész liga legjobb újonca a posztján. A remek folytatás viszont elmaradt, még 500 yardot sem sikerült soha elérnie, a pocsék teljesítményt pedig hat év után unta meg a Bucs. A Giants 2010-ben leigazolta és 2011 végéig a csapat tagja maradt, így elmondhatja magáról, hogy Super Bowlt nyert, bár New Yorkban összesen két elkapásra futotta, mielőtt visszavonult.

 

  • Josh Gordon, WR, Cleveland Browns

 

Clevelandben nagyon értenek a csodatételhez, nagy kár, hogy az csak egy-egy szezonra jó. Gordon a liga egyik legtehetségesebb elkapója még mindig, második szezonjában 1646 yardot és kilenc TD-t szerzett 14 meccsen. Előbbivel vezette a ligát, illetve az egész éves teljesítményéért az All-Pro csapat tagja lett, illetve ő lett az első elkapó az NFL történetében, aki egymás után két meccsen is 200+ yardot szerzett. Pályán kívüli gondjai miatt viszont nem tudta megismételni ezt a teljesítményt, az elmúlt öt évben összesen szerzett 1600 yardot, ami mindent elmond az eltékozolt tehetségéről.

 

 

  • Kevin Curtis, WR, Philadelphia Eagles

 

2003-ban harmadik körös volt, de a Ramsben nem tudott kitűnni a legendás Isaac Bruce és Torry Holt mögött, de az Eagles annyira hitt benne, hogy 2007-ben hat évre 32 millió dollárt adott neki. Első philadelphiai szezonjában azonnal meghálálta a bizalmat, 77 elkapásból 1110 yardot és hat TD-t szerzett, ő lett a franchise történetének 11. játékosa, aki átlépte az 1000 yardos határt. Ezek után még három évet játszott a ligában, de sérülések miatt csak 14-szer lépett pályára, ez idő alatt még 500 yardot sem sikerült szereznie.

 

  • Terrelle Pryor, WR, Cleveland Browns

 

Az utolsó Barna a listán. A Raiders egykori irányítója Clevelandben találta meg önmagát, és miután átképezte magát elkapóvá, rögtön egy 1007 yardos és négy TD-s szezonnal tűnt ki. A Browns legjobb elkapójaként a csapat szerette volna megtartani, ő azonban inkább aláírt a Redskinshez. Egy évig volt Washingtonban, majd 1-1 évet lehúzott a Jetsben és a Billsben is, három szezon alatt 500 yardot sem sikerült szereznie. Nem csoda, hogy már bánja Cleveland elhagyását.

 

  • Allen Hurns, WR, Jacksonville Jaguars 

 

Hurns UDFA volt 2014-ben, de a Jaguarsnál hamar beilleszkedett: újoncként hat TD-t és 600+ yardot szerzett, második szezonjában pedig 1031 yardot és 10 TD-t. Ő lett az első elkapó, aki egymás után hét meccsen is TD-t jegyzett, aminek egy 4 éves, 40 millió dolláros szerződés lett a jutalma. Nagy kár, hogy ezután sem a Jaguarsban, sem később a Cowboysban nem jött ki neki a lépés, a következő három év alatt összesen 1200+ yardot szerzett hét TD-vel.

 

  • Jimmy Garoppolo, QB, San Francisco 49ers

 

Garoppolo még lehet nagy játékos, de eddig nemhogy egy szezon, de összesen hét kezdő meccs után lett a liga egyik legjobban kereső irányítója anno. Tavaly sérült volt, de egészségesen sem volt vele jó a 49ers, idén most már nagyon kellene villantania, mert eddig semmire nem szolgált rá az 5 éves, 137,5 milliós szerződéséből.

 

  • Nick Foles, QB, Philadelphia Eagles

 

Foles is egy rendhagyó jelenség, mert soha nem volt egy teljes szezonon keresztül kezdő, az alapszakaszban pedig a 2013-as és 2018-as szezonját összeadva jön ki egy jó évnyi meccs (de ha mondani kell egy évet, akkor előbbi volt a csodaszezonja). Illetve volt egy jó playoff-menetelése, amit nem lehet elvenni tőle egy harmadik szezonban, vagyis kvázi három szezonból összerakva jön ki egy kiugró év. Most a Jaguarsban bizonyíthatja, hogy nem harmadszezonos csoda.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!