Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – AFC South

Az AFC South sokáig a liga egyik legrosszabbjaként volt aposztrofálva, tavaly azonban ez a csoport nyerte a legtöbb meccset a ligában. Idén is nagyon kiszámíthatatlannak ígérkezik a divízió, ráadásul nem lesz egyszerű egyik csapat dolga sem a rájátszásért folytatott harcban.

[quote]Az AFC South idén az AFC West és az NFC South csapataival mérkőzik.[/quote]

Indianapolis Colts

  • A Coltsé a 9. legkönnyebb sorsolás a vegasi oddsok alapján.
  • A fogadóirodák 9,5 győzelemre lőtték be a gárdát.
  • Három top 5 ellenféllel találkoznak Luckék (Chargers, Chiefs, Saints).
  • És két bottom 5 ellenféllel (Raiders, Dolphins).

 

  • A Coltsé a 7. legkönnyebb sorsolás az ellenfelek passzvédelmét tekintve, ellenben a 9. legnehezebb az ellenfelek futásvédelmét alapul véve (a tavalyi hatékonyságok alapján).
  • Reich fiai csak 5-ször játszanak tavalyi PO-csapattal, ebből kettő a Texans ellen lesz.
  • Három primetime meccset kaptak, mind a három idegenben lesz.
  • Nem igazán lesz rossz időjárásban részük, legfeljebb a korai novemberi Pittsburgh, de egyébként dome és jó idő egész évben. Utolsó nyolc meccsen konkrétan vagy tető lesz a fejük felett, vagy Floridában játszanak.
  • A Colts utazza a 8. legkevesebbet a ligában.

Nem feltétlen az ellenfeleket, hanem inkább a sorsolást tekintve a szezon eleje és vége nehezebb falat, a közepe viszont kényelmesnek mondható. A Colts 2004 után kezd először back-to-back idegenbeli meccsel, tehát a hazai szezonnyitóra a harmadik fordulóig kell várnia a szurkolóknak. LA lesz az első állomás – ahogy egyébként tavaly is, csak akkor a Ramshez látogattak -, a Colts pedig 2013 óta nem nyert nyitómeccset. Utána viszont Tennessee a célállomás, Andrew Luck pedig még sosem kapott ki a Titanstől (11-0).

Utána jöhet két hazai meccs, a Falcons nem lesz könnyű falat – habár épp Eagles elleni SNF-ről érkezik -, a Raiderst viszont illene átlépni, főleg hogy előtte Minnesotába látogatnak Grudenék, így sok lesz az utazás. Az ötödik héten épp a bye week előtt jön az év egyik legjobban várt meccse, a Colts vendégjátéka a Chiefsnél, ráadásul vasárnap esti rangadón, tehát minden szem Mahomesékra és Luckékra szegeződik majd. A végelszámolásnál akár nagy szerepe is lehet ennek a meccsnek.

Elég korai a bye week, 2012 óta nem volt ilyen korán a csapatnak. Utána pedig fontos meccs következik, a Texans elleni csoportrangadó, amire kipihenten, felkészülve érkezhetnek, ráadásul hazai pályán is lesznek, így nagyon nekik áll a zászló, a Texans pedig épp egy Chiefs elleni csörtéből érkezik. Érdekes egyébként, hogy a bye week utáni 5 meccsből négyet hazai pályán játszanak, erre utaltam az elején a könnyebb szezon közepi sorsolással. Az egyetlen idegenbeli meccs itt egy hónapon belül Pittsburghben lesz, a Colts pedig 2008 óta nem nyert a Heinz Fielden, az utolsó négy csörtét a Steelers 144-68 arányban nyerte – nem túl jó előjelek. A Jaguars elleni hazai abból a szempontból nem szerencsés, hogy Folesék bye weekről érkeznek.

A következő idegenbeli meccsre sem jók az előjelek, ugyanis a legfőbb csoportrivális ellen kell pályára lépni, ráadásul csütörtökön, ami a vendég csapatnak mindig nehezebb. Itt egyébként 14 nap alatt három csoportmeccset játszik a Colts három különböző ellenféllel. Szerencsésnek mondhatja magát a csapat olyan szempontból, hogy nem kell rideg időjárási körülményekkel szembenéznie az alapszakaszban, hiszen a szezon második felében csak otthon, dome-ban, illetve Floridában lépnek pályára.

A szezon zárónegyedében érdekes módon megkapott a Colts három NFC South csapatot, kettőt ráadásul idegenben, a Saints elleni pedig MNF lesz, ami után a Panthers elleni találkozóra való felkészüléshez rövid idő áll majd rendelkezésre. A Jaguars elleni szezonzáró amiatt lehet érdekes, hogy a Colts zsinórban hármat bukott Jacksonville-ben. Az persze jó kérdés, hogy kinek mennyire lesz fontos ez az összecsapás.

Összességében: Csoporton belül szerintem 4-2 meglesz (Titans oda-vissza, többiekkel 1-1), az AFC Westben pont a két nehéz meccs lesz idegenben, így 2-2, az NFC Southban 3-1, a Dolphins ellen győzelem, és akkor a Steelers ellen én az előjelek ellenére megadnám a W-t, így nekem 11-5 jött ki.

Tipp: 11-5

Houston Texans

  • A Texansé a liga legerősebb sorsolása a vegasi oddsok alapján.
  • A fogadóirodák 8,5 győzelemre lőtték be a gárdát.
  • Watsonék négy top5-ös ellenféllel játszanak (Saints, Chargers, Chiefs, Patriots).
  • Mindössze egy bottom5 ellenfél jutott nekik (Raiders).

 

  • A Texansé az ötödik legkeményebb sorsolás az ellenfelek passzolási hatékonysága alapján, illetve a második legkeményebb sorsolás a futóhatékonyság alapján, így nagyon nehéz dolga lesz a JJ Watt által vezetett védelemnek.
  • Így nem meglepő, hogy összességében a harmadik legnehezbb dolga lesz a Texans védelmének ebben a szezonban.
  • Lesz egy ötmeccses széria, amiből négyet idegenben játszanak.
  • Ez pedig azt eredményezi, hogy játszhatnak egyszer zsinórban hármat hazai pályán. Érdekes módon ez már a harmadik év egymás után, amikor ez összejön nekik.
  • Háromszor is láthatjuk a Texanst főműsoridőben – azaz hazai idő szerint hajnalban.
  • A 10. legtöbb utazással jár a Texans idei szezonja, nagy részben a londoni kiruccanásnak köszönhetően.

A Texans első hét meccse borzasztóan kemény, a második legnehezebb a ligában. Az első fordulóban idegenbe kell utazni, a franchise 18 éves fennállása során hatodszor, harmadjára pedig primetime-ban kezd a gárda. A Saints ellen pedig nagyon nehéz dolguk lesz az első héten a dome-ban, de a Jaguars ellen lehet azért javítani otthon. A Chargers is nagyon kemény ellenfél az elején. A Panthers ellen kedvező a sorsolás, mert Newtonék back-to-back vendégként játszanak, így ezt fontos lenne behúzni.

A második negyede a szezonnak talán a legrosszabb, a Falcons, a Chiefs és a Colts is rájátszás-várományos, ebből ráadásul kettő idegenbeli lesz, a Colts pedig bye weekről érkezik, ami még inkább Luckék oldalára billenti a mérleg nyelvét. A Raiders kvázi kötelező győzelemnek néz ki így június közepén, a Jaguars ellen azonban Londonban hátrányban lesznek, hiszen a Jaguars hazajár már az angol fővárosba, a Texansnak viszont alkalmazkodnia kell a nagy időeltolódáshoz és utazáshoz.

A Ravens előtt jól jön a bye week, majd a Colts ellen az, hogy csütörtök esti rangadón otthon játszhatnak, ami statisztikailag kimutatható előnyt jelent. A Patriots ellen ugyan extra felkészülési ideje lesz O’Brienéknek, hazai pályán is lesznek, a Pats ellen mégsem lehet győzelemmel számolni.

A hajrá, azaz a szezon utolsó negyede végre kedvező, azonban félő, hogy eddigre reálisan kiesnek a playoff-harcból. Matematikailag persze még nem, így a Broncos otthon elkapható, majd az utolsó háromból két mérkőzés jön a Titans ellen, egy pedig a Buccaneers ellen. Tampában meleg lesz, de azért Houstonból nem olyan vészes az akklimatizáció, a Titans ellen pedig hazai pályán 7-0 a mérlege a Texansnak az utóbbi hét találkozás alkalmával, így itt azért nem elrugaszkodott dolog 4-0-val számolni.

Összességében: Csoporton belül szerintem 4-2 meglesz (Titans oda-vissza, többiekkel 1-1), az AFC Westben pont a két nehéz meccs lesz idegenben, így 2-2, az NFC South ellen 2-2, a Patstől kikapnak, a Ravenst viszont megverik, így 9-7 jött ki nekem. A brutális első 7 forduló után jó esetben is 3-4-et tudok nekik jósolni, de akkor mindkét NFC South ellenfelet legyűrték otthon, ami plusz egy győzelmet jelentene az eddigiekhez képest. A 2-5-ös kezdés, majd egy 5-7-es állás december másodikán elég szarul mutatna.

Tipp: 9-7

Jacksonville Jaguars

  • A Jaguarsé a 12. legerősebb sorsolás a vegasi oddsok alapján.
  • A fogadóirodák 8 győzelemre lőtték be a gárdát.
  • Folesék három top5-ös ellenféllel játszanak (Chiefs, Saints, Chargers).
  • Két bottom5 ellenfél jutott nekik (Bengals, Raiders).

 

  • A Jaguarsé a második legkönnyebb sorsolás az ellenfelek passzvédelmét tekintve (tavalyi hatékonyság alapján).
  • A Jaguarsé a harmadik legkeményebb sorsolás az ellenfelek passzolási hatékonysága alapján, tehát Ramsey-éknek fel kell kötniük a gatyát.
  • Hét tavalyi PO-csapat jön szembe.
  • Mindössze 1 primetime meccset kaptak, a már szinte szokásosnak nevezhető Titans elleni TNF-et. Zisnórban nyolcadik év, hogy nem szerepelnek SNF vagy MNF meccsen.
  • Lesz egy 34 napos periódus, amikor nem lépnek pályára hazai pályán – a londoni túrával kezdődően.
  • A londoni túra miatt is a Jaguars utazza a 7. legtöbbet a szezonban.

Nagyon keményen indul a szezonja a Jaguarsnak, az első 6 forduló nehéz lesz. Egyből a Chiefs ellen kéne bizonyítani, Andy Reidről pedig tudjuk, hogy extra felkészüléssel milyen nehezen fogható. A Texans otthonába sem könnyű utazni, kis segítség, hogy Watsonék az első körben MNF-et játszanak, így rövid hetük lesz csak felkészülni. Jön az évi szokásos Titans elleni TNF meccs, a rövid hét hazai pályán inkább a Jagsnek kedvez, azonban az utóbbi négy egymás ellenit a Titans nyerte, tehát egy mumussal van dolga a csapatnak.

A mérföld magas csúcsra sem könnyű utazni, ezt pedig még egy idegenbeli meccs követi Charlotte-ban, hogy aztán otthon jöjjön szembe Drew Brees és serege. Doug Marrone számára különösen pikáns lesz ez a meccs, ugyanis volt támadókoordinátor a Saintsnél Payton alatt, Breesszel együtt dolgozva. Itt az első hat meccsből ha kettőt nyernek, már nem lehetnek teljesen csalódottak, a semleges mérleg pedig kisebb bravúrnak számítana.

A Bengals, majd a Jets okozhat akár egy kis felüdülést, de meglátjuk, mennyire emelkedik fel Sam Darnolddal és Adam Gase-szel a New York-i alakulat, vagy mennyi pluszt ad a Bengalsnak Zac Taylor. Utána irány London, már hetedjére, a tapasztalat miatt a Texans ellen nekik áll a zászló. A bye week után irány Indianapolis, majd Tennessee, utóbbi helyen 2013 óta nem nyert a Jags, ráadásul a Titans bye weekről jön, így ezek sem jó előjelek.

A Buccaneers ismét a verhetőbb kategória, ráadásul két idegenbeli meccset játszanak Winstonék egymás után, még ha erre a csörtére nem is kell sokat utazniuk Floridán belül. Bezzeg a következő körben a Chargersnek, a Los Angeles – Jacksonville távolság nem éppen rövid. Aztán viszont visszakapja a “kedvességet” a Jags és lehet menni a nyugati partra. A repülési viszontagságok ellenére valószínűleg a Chargers ellen underdogok, a Raiders ellen favoritok lesznek.

A végén még irány Atlanta, hogy aztán hazai pályán zárják a szezont – a franchise 25 éves fennállása során mindössze hetedszer. A Colts ellen jó a mérleg hazai pályán, ha még versenyben lesz a Jags, ez fontos lehet – ez persze egy nagy ha.

Összességében: Sokat vártam a Jaguarstól a sorsolás megtekintése előtt, azonban így egyre nehezebb bebeszélnem magamnak, hogy visszakerülhet a csapat a rájátszásba. Csoporton belül a 3-3 talán meglehet, de lehet a 2-4 a reálisabb. Az AFC West ellen nagy a probléma, ugyanis a két erős csapat érkezik Floridába, akik vendégként is favoritok lesznek, a Jags pedig utazik a Broncos-Raidershez, ahol akár bele is szaladhatnak egy meglepetés vereségbe. Az NFC South ellen is nehéz lenne 2 győzelemnél többet beírni, ellenben a Jets-Bengals duót illene verni, ha komoly terveik vannak Foleséknak. Azonban ha az elején beleszaladnak egy 1-5-be, neadjisten 0-6-ba (ami nem tűnik elképzelhetetlennek), akkor gyorsan le lehet húzni a rolót.

Tipp: 8-8 vagy 7-9

Tennessee Titans

  • A Titansé a 4. legkeményebb sorsolás a vegasi oddsok alapján.
  • A fogadóirodák 8,5 győzelemre lőtték be a gárdát.
  • Mariotáék három top5-ös ellenféllel játszanak (Chargers, Chiefs, Saints).
  • Mindössze egy bottom5 ellenfél jutott nekik (Raiders).

 

  • A Titansé a harmadik legkeményebb sorsolás az ellenfelek futás elleni védelmét tekintve (tavalyi hatékonyság alapján).
  • Durva kezdés, négyből három meccs idegenben.
  • Az utolsó hatból négy meccs csoportellenfél ellen lesz, ami sokat fog jelenteni a playoff harcban.
  • Mindössze 1 primetime meccset kaptak, a már szinte szokásosnak nevezhető Jaguars elleni TNF-et.
  • A Titans utazza a 7. legkevesebbet a ligában.
  • Nem igazán lesz rossz időjárásban részük, legfeljebb korai novemberi Kansas City, de egyébként dome és jó idő egész évben.

Egyből a liga leghájpoltabb csapatát kapja ellenfélnek a Titans, hogy aztán fogadja Andrew Luckot, akit még soha, de soha nem vert meg (0-11). Ez egy jó lehetőség lehet, hiszen ez a Colts zsinórban második idegenbeli meccse, az elsőn ráadásul Los Angelesben vendégeskedett, így sok mérföld lesz már a lábakban.

A 3. héten jöhet egy jó kis megszokott Jaguars elleni csütörtök esti rangadó (utóbbi öt évben ez a negyedik), ami az egyetlen primetime meccse lesz a Titansnek. Az utóbbi két évben 4-0 a Titans mérlege a Jaguars ellen, de az idegenbeli rövid hét sosem kedvez senkinek. A Falconsra így rá tudnak pihenni kicsit, de ez is egy idegenbeli meccs, nem lesz könnyű. A Bills otthon verhető lehet, a Broncos ellen viszont a mérföld magas csúcs nem a nashville-i gárdát segíti.

Ezután két hazai következik a Chargers és a Buccaneers ellen. Riversék egy Steelers elleni SNF után lehetnek fáradtak, a Buccaneers viszont bye weekről érkezik. A saját bye week előtt még a Charlotte-i kirándulás és a Chiefs fogadása sem lesz sétagalopp, az egyszer biztos.

A bye week így a szezon második felében jókor jön, de az ezt követő hat meccsből csak a Raiders tekinthető könnyebb falatnak így június közepén. A Jaguarst persze verni kell a pihenőhét után, főleg hogy 2013 óta nem tudta őket elkapni a jacksonville-i együttes hazai pályán. A Colts ellen az említett örökmérleg mellett az sem segít, hogy Luckék TNF-ről, tehát plusz pihenőnapokkal érkeznek.

Az utolsó három meccs pedig elég borzasztóan néz ki: a két Texans elleni meccs közé szendvicsként bedobtak egy Saints elleni találkozót. A Saintsnél segíthet, hogy Breesék MNF-ről érkezve kevesebbet pihennek, utazniuk is kell kicsit, és szabadtéren lesz a találkozó, de azért nagy az erőkülönbség véleményem szerint. A Texans ellen viszont rossz előjel, hogy a Titansnek az utóbbi hét meccsén nem sikerült nyernie Houstonban.

Összességében: Én nem látok túl sokat ebben a Titansben, a sorsolásuk pedig nem segít abban, hogy sokra predesztináljam a gárdát. A csoport is baromi nehéz, jó esetben a 3-3 lehet meg, de inkább a 2-4 esélyes szerintem. Az AFC West ellen ahogy a Jaguarsnál, úgy itt is nagy a probléma, ugyanis a két erős csapat érkezik Nashville-be, akik vendégként is favoritok lesznek, a Titans pedig utazik a Broncos-Raidershez, ahol akár bele is szaladhatnak egy meglepetés vereségbe. Az NFC South ellen is nehéz lenne 2 győzelemnél többet beírni, de inkább 1-re szavaznék, a Bills-Browns kettősből is maximum a Billst tudom Mariotáéknak adni, de azt sem könnyű szívvel.

Tipp: 6-10

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!