Connect with us

Minden ami NFL

Utolsóból első rangsor

2002 óta mindössze egyszer (2014) fordult elő olyan, hogy egyetlen csoportutolsóból sem lett csoportelső, így jó eséllyel idén is látunk 180 fokos fordulatot. Mi pedig megnézzük, melyik csapatnak mekkora esélye van a bravúrra.

 

 

 8. Arizona Cardinals
 2018-as mérleg: 3-13
 PO-csapat a csoportból: 2

A 1/1-es Cardinals sokan az egyik leggyengébb csapatnak tartják a ligában, ami nem meglepő: új főedző és új irányító van Arizonában, illetve a keret sem feltétlenül a legtehetségesebb. Ráadásul a csoporton belül is nagy a konkurencia: a Rams talán az NFC legjobb csapata, a Seahawksnál egy top 5-ös irányító és főedző van, ami már tavaly is elég volt a PO-hoz, illetve ott a 49ers, ami egy egészséges Jimmy Garoppolóval könnyen okozhat meglepetést.

 7. Tampa Bay Buccaneers 
 2018-as mérleg: 5-11
 PO-csapat a csoportból: 1

Imádom Bruce Arianst, de jó irányító és legalább közepes védelem nélkül neki is nehéz lesz csodát tenni. Jameis Winston egyelőre óriási lutri, és bár a csapatban bőven van tehetség, nem hiszem, hogy a fiatal irányító képes lenne olyan mértékű fejlődésre, hogy akár a pozitív szezon összejöjjön. A csoportgyőzelem pedig még nehezebb: a Panthers lutri Cam Newton sérülése miatt, de egy egészséges Newtonnal azért a Bucs előtt van, míg a tavalyi kórházcsapat, a Falcons az NFC egyik legjobb keretével rendelkezik. A Saints pedig a Rams mellett a konferencia favoritja és óriási visszaesés kellene Drew Breestől, hogy a Bucs mögött végezzen.

 6. Oakland Raiders
 2018-as mérleg: 4-12
 PO-csapat a csoportból: 2

A Raiders hasonló helyzetben van, mint a Bucs: nincs jó irányítója, gyengének tűnik a védelme és a liga talán legkeményebb csoportjában van, ahol mindhárom csapat jobbnak tűnik. A Broncos elég kérdőjeles Joe Flaccóval, de nála gyengébb irányítókkal is ott tudott lenni legalább a tűz közelében, egy elit védelemmel összejöhet a pozitív szezon, míg a Chiefs és a Chargers az AFC két legjobb mérlegével rendelkező csapata volt tavaly. Még ha a Broncost sikerülne is lenyomni, kifejezetten valószínűtlennek tűnik, hogy a másik két, minden téren jobbnak tűnő riválisát is túlszárnyalja.

 5. New York Jets 
 2018-as mérleg: 4-12
 PO-csapat a csoportból: 1

A Patriots Tom Brady és Bill Belichick közös regnálása óta mindössze kétszer nem nyerte meg a csoportját: 2002-ben és 2008-ban – egyszer a Jets, egyszer pedig a Dolphins ülhetett fel az AFC East trónjára. Szerintem a Jets önmagában benne van a három legerősebb csoportutolsó között, sőt, szerintem a 2019-es szezon meglepetéscsapata lehet, de a Patriots ellen fogadni kvázi öngyilkosság. Az esélyek mindenesetre jók: könnyebb sorsolás, gyengébb csoport, jónak tűnő irányító, sokat erősödő védelem – a lepattanóra a Jetsnek van a legnagyobb esélye.

 4. Cincinnati Bengals
 2018-as mérleg: 6-10
 PO-csapat a csoportból: 1

A tavalyi csoportutolsók közül a Bengalsnak volt holtversenyben a legjobb mérlege, az új menedzsment pedig csak jobb lehet, mint volt Marwin Lewis az utóbbi időben. A csapatban van tehetség – a skillplayerek jók, a védelemben is sok jó játékos van, csak eddig edző nem volt hozzájuk –,  a csoport pedig végtelenül képlékenynek tűnik. Jelenleg az a Browns a favorit, ami szinte emberemlékezet óta nem tudott pozitív szezont felmutatni, a tavalyi csoportgyőztes Ravens semmit nem erősödött, a legjobbnak tűnő, de nagyot hasaló Steelers pedig épp újjáépíti magát (tavaly Bell nélkül és Antonio Brownnal már nem jött össze a rájátszás, most már Brown sem lesz). Ha a Steelers nem tud túllépni az árnyékán, a Ravens a várokozásokhoz mérten megzuhan, a Browns pedig nem tud megfelelni a hype-nak – mindháromra komoly esély van – akkor a Bengals akár lehet is nevető negyedik, amihez egy 9-7-es szezonnál sem kell feltétlen több.

 3. New York Giants
 2018-as mérleg: 5-11
 PO-csapat a csoportból: 2

 

A Giants olyan helyzetben van, mint a Bengals, annyi különbséggel, hogy van egy egyértelműen gyengébbnek tűnő csapat a csoportban a Redskins személyében. Alapvetően nem jobb, mint a Cowboys vagy az Eagles, de előbbit Jason Garrett, utóbbit pedig Wentz sérülése bármikor a gödörbe taszíthatja az eddigi tapasztalatok alapján. 2010 óta amúgy is ötször fordult elő a csoportban, hogy az utolsóból első lett, a Giants egy elég erős jelölt erre – már csak azért is, mert a támadófal idén végre összeállhat, az elkapógárda sem vészes, és a védelemben is van potenciál (bár ehhez az is kellene, hogy Eli Manning még egy utolsót villantson).

 2. Jacksonville Jaguars
 2018-as mérleg: 5-11
 PO-csapat a csoportból: 2

 

A Jaguars két éve PO-ba jutott, tavaly viszont a picit visszaeső védelem és gyenge irányítóteljesítmény miatt csak az utolsó helyre volt jó a Jax, miközben a csoportból két csapat is rájátszásba jutott. A Colts Luck miatt verhetetlennek tűnik, de a Texans Bill O’Briennel egy időzített bomba, a Titans pedig Marcus Mariota miatt stagnál, miközben a Jaguars kerete elképesztően tehetséges. Folestól nem várok sokat, de a védelem adott – ha az új irányító arra jó lesz, hogy a tavalyi 15 pontos átlagot (2. legrosszabb) feltornázza 21 pontra (10. legrosszabb), akkor már tűz közelben lehet a csapat (a Jax tavaly csak négyszer szerzett 21+ pontot – ha minden meccsen 5-6 ponttal többet szerez, akkor 5-6 győzelemmel többje lett volna a szezon végén).

 1. Detroit Lions
 2018-as mérleg: 6-10
 PO-csapat a csoportból: 1

Az idei első Power Rankingünkben katonadani a Lionst (és a Jaguarst) tippelte a worst to first legnagyobb esélyesének, és én is hasonló véleménnyel vagyok. Alapvetően még mindig a Bears a favorit, utána pedig a Vikings a keret erőssége, illetve a Packers Aaron Rodgers miatt. Mindhárom csapat top 12-es Vegas szerint, de tavaly is az NFC North-t gondolták a liga egyik legjobb csoportjának, aztán csak egy csapat jutott be a rájátszásba, pont a 2017-ben csoportutolsó Bears. A nagy katyvaszban idén is lehet meglepetés, már csak azért is, mert a Bears nem erősödött tavalyhoz képest, gyenge irányítója van, ráadásul elveszítette a liga egyik top 2-es védelmi koordinátorát, a Packers lutri, a Vikings pedig tavaly sem működött igazán Kirk Cousinsszal. A Lions viszont erősödött, különösen a védelem, és ha Darrell Bevell ki tud alakítani egy stabil futójátékkal megspékelt, Stafford-kompatibilis offense-t, akkor bőven benne van a meglepetés a csapatban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!