Connect with us

Érdekességek

Vajon miért gyűlöli Philip Rivers a QB sneaket?

Nincs hatékonyabb rövid yardos (1-3 yard) szituációs játék, mint a QB sneak. 2015 óta az esetek 78%-ában first down lesz belőlük, míg például a futónak átadott labdákból csak 61%-ban. Azonban van egy irányító a ligában, aki valami oknál fogva nem hajlandó ezt alkalmazni. Ő pedig Philip Rivers.

2015 óta Rivers mind a 64 meccsen kezdő volt, mégis mindössze hét futáskísérlete van rövid yardos szituációkban, ezek közül pedig csak egy volt QB sneak – amit egyébként first downra is váltott. Ehhez képest van 15 irányító a ligában, akik ugyanezen időtáv alatt legalább 25-ször próbálkoztak maguk megoldani ezeket a helyzeteket. Elég nagy sikerrel ráadásul. Külön kiemelném Cam Newtont, aki 101 alkalommal próbálta meg megfutni ezeket a szituációkat.

via Sharp Football

És nem mintha a Chargers futói extrán jók lennének ebben, hiszen Melvin Gordon épp a ligaátlag 61%-ban szerez forst downt, Austin Ekeler pedig mindössze 42%-ban. És arra sem lehet fogni, hogy túl kicsi lenne a Chargers centere, és nehéz mögötte megcsinálni ezt a játékot, hiszen Mike Pouncey 196 centi és 137 kiló.

És igazából nem csak Riversnek kellene több QB sneaket vállalnia, hanem ligaszerte is többet kéne ezt alkalmazni, hiszen ez egy kiváló fegyver. Azonban a legalább 5 próbálkozással rendelkező játékosok mintájában mindössze a kísérletek 12%-a volt QB-futás, miközben ezek jóval hatékonyabb játékoknak tekinthetők (78% vs 61%). Ha a csapatok nyerni akarnak, akkor sokkal többször választják majd a QB sneak intézményét. Nem véletlen, hogy Tom Bradynél csak Cam Newton és Tyrod Taylor futott többször ilyen helyzetben, pedig ő aztán nem egy atletikus irányító.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!