Connect with us

Minden ami NFL

A 21. század legjobb támadó arzenáljai

A valaha volt legjobb támadósorok az ezredforduló után jelentek meg az NFL-ben, és bár mindegyikben volt sztárjátékos, nem mindegyiket az egyének tették naggyá. A 2016-os Falcons vagy a 2018-as Rams elsősorban a rendszer miatt volt szinte megállíthatatlan, a 2011-es Packers vagy a tavalyi Saints pedig Aaron Rodgers és Drew Brees miatt volt félelmetes. Az elmúlt 20 évben viszont volt kilenc támadó arzenál, amellyel még Blake Bortles is szupersztárnak tűnt volna, és többek között Peyton Manningből és Tom Bradyből összesen ötször csináltak MVP-t.

 

 

 9. Kansas City Chiefs, 2018
 WR: Tyreek Hill, Sammy Watkins, Chris Conley
 TE/RB: Travis Kelce, Kareem Hunt

Nem véletlen, hogy Patrick Mahomes MVP lett – az ilyen társak (és persze a jó rendszer) kell ahhoz, hogy egy 35 TD-s, 4500-as yardos elit szezonból 50 TD és 5000+ yard legyen. Hill az NFL egyik leghalálosabb fegyvere, Kelce a liga legjobb TE-je, Hunt pedig top 10-es futó: mind a hárman 1000+ yard és 10+ TD fölött termeltek, de még a sérülékeny Sammy Watkins és a harmadik számú Conley is hozzátette a magáét, ketten együtt 800 yardot és nyolc TD-t szereztek. Két All-Pro és egy Pro Bowler szintű játékossal egyszerűen nem maradhattak le a listáról.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 8. Pittsburgh Steelers, 2017
 WR: Antonio Brown, JuJu Smith-Schuster, Martavis Bryant
 TE/RB: Jesse James, Le'Veon Bell

 

Ameddig Brown és Bell hajlandó volt játszani, addig nem létezett náluk erősebb duó az NFL-ben. Mindketten stabilan 1500 yard fölött teljesítettek ekkor, az újonc JuJu pedig majdnem egy 1000 yardos szezonnal kezdett be az NFL-ben, míg Martavistól mindenki breakout évet várt (ha ez nem is, de egy korrekt WR3-idény összejött). Papíron egyébként tavaly volt a legerősebb Big Ben személyzete, már ha Bell játszott volna, de ezt leszámítva is ritka jó élete van a Steelers irányítójának: 2012-ben egy Heath Miller, Antonio Brown, Emmanuel  Sanders, Mike Wallace négyes segítette, de előtte is olyan elkapói voltak (Miller mellett), mint Hines Ward vagy Santonio Holmes.

 

 7. Cleveland Browns, 2019
 WR: Odell Beckham, Jarvis Landry
 TE/RB: David Njoku, Kareem Hunt, Nick Chubb

 

Megelőlegezem a bizalmat az idei Brownsnak, ha ilyen kisegítőszemélyzettel sem tudja Baker Mayfield PO-ba vezetni a csapatot, akkor gondok lesznek. Beckham All-Pro szint, Landry, Hunt és Chubb pedig Pro Bowler, és még Njokuból is kijöhet a vadállat. Arról nem is beszélve, hogy Rashard Higgins és Antonio Callaway is ott van, ilyen mélysége pedig nem nagyon volt skill playerekből egyetlen csapatnak sem az elmúlt 20 évben.

 

 6. New England Patriots, 2007-2009
 WR: Randy Moss, Wes Welker, Donte' Stallworth/Kevin Faulk  
 TE/RB: Benjamin Watson, Laurence Maroney

 

Nem semmi személyzet segítette Tom Bradyt az első MVP címéhez és karrierje máig egyetlen 39+ TD-s szezonjához (meg sem állt 50-ig). Randy Moss minden idők egyik legjobb elkapója, sokak szerint minimum top 3-as, Wes Welker pedig a valaha volt egyik legjobb slot elkapó – ha elkapóduókról van szó, ez a páros biztos, hogy ott a valaha volt öt legjobban. 2007-ben ketten együtt 2600 yardot és 31 TD-t szereztek 210 elkapásból – egészen abszurd teljesítmény. Melléjük igazából nem is kellett volna más, de Maroney is majdnem összehozott egy 1000 yardos szezont úgy, hogy csak 13 meccsen volt bevethető, illetve a Stallworth-Watson páros 1000+ yardot és kilenc TD-t tett a közösbe.

 

Stallworth ugyan csak egy évig volt a Patriotsban, de a másik három játékos (kiegészítve Kevin Faulkkal) egészen 2009-ig együtt volt. Hogy mennyire jók is voltak ők bizonyítja, hogy Matt Cassel is franchise irányítónak tűnt velük és hozott egy 11-5-ös szezont a csapattal Brady sérülése után.

 

 5. Denver Broncos, 2013
 WR: Demaryius Thomas, Wes Welker, Eric Decker
 TE/RB: Julius Thomas, Knowshon Moreno

Peyton Manning minden idők legjobb irányítóteljesítményét nyújtotta ezzel az ötössel: 4832 yardot dobott csak nekik és Morenón kívül mindenkinek volt minimum 10 elkapott TD-je (47 összesen, Morenóval együtt 50). Ráadásul a futás is működött, Moreno 1038 yardot és 10 TD-t szerzett, vagyis a fenti ötös 5870 yaddal és 60 TD-vel fejezte be a szezont – brutális.

 

A dream team ugyanakkor csak egy évre állt össze:  Welkert 2014-ben leterítették a sérülések, Julius Thomas teljesítménye némileg visszaesett, Moreno és Decker pedig eligazolt. Bár azért tegyük hozzá, hogy a Thomas-Thomas-Emmanuel Sanders-CJ Anderson-Welker ötös sem nézett ki rosszul.

 

 4. Atlanta Falcons, 2011-12
 WR: Julio Jones, Roddy White, 
 TE/RB: Tony Gonzalez, Michael Turner, Jacquizz Rodgers

 

Matt Ryan Super Bowlba jutott és MVP lett 2016-ban, pedig messze nem voltak ilyen kvalitású játékosai. A banda legjobb éve 2012-ben volt, Julio második idényében: Jones 1198 yardot, White 1351-et, Tony Gonzalez 930-at szerzett, illetve volt még 25 TD-jük. Egyedül a futójáték nem működött, bár a Turner-Rodgers páros 1162 yardot így is összeszedett, és még elkapásból is volt nekik 530, a 14 total TD-ről nem is beszélve.

 

Julio All-Pro szint, Gonzalez talán GOAT a posztján, White pedig jobb napjain szintén tudott egy All-Pro közeli szintet hozni. Belegondolni is rossz, mire lett volna képes ezzel a garnitúrával Kyle Shanahen.

 

 3. New England Patriots, 2010-12
 WR: Wes Welker, Deion Branch/Brandon Lloyd
 TE/RB: Rob Gronkowski, Aaron Hernandez, BenJarvus Green-Ellis/Stevan Ridley

 

Tom Bradynek nem kellett sokáig várnia, hogy egy újabb korszakos támadósor álljon össze előtte. Welker Moss lelépése után szárnyalt, mellé pedig érkezett Rob Gronkowski és Aaron Hernandez, minden idők talán legjobb TE-párosa (ha nem Tony Gonzalez, akkor Gronk a tight endek GOAT-ja). Mellettük igazából mindegy, hogy ki volt: 2010 és 2011 között Branch hozta a 700 yardos WR3 szerepet, majd jött Lloyd, futóposzton pedig felváltva termelt Green-Ellis és Ridley.

 

Ezzel a garnitúrával hozta Brady karrierje második legjobb szezonját 2011-ben – 5235 yardot és 39 TD-t passzolt, amiből 4680 yard és 38 (!) TD a fenti ötöshöz került – és szerezte meg karrierje második MVP-címét 2010-ben. A sors iróniája, hogy ahogy a Randy Moss fémjelezte egységgel, úgy ezzel sem tudott a Patriots bajnoki címet szerezni.

 

 2. St. Louis Rams 1999-2001
 WR: Torry Holt, Isaac Bruce, Az-Zahir Hakim
 TE/RB: Marshall Faulk, Ernie Conwell

A The Greatest Show on Turf egy négyszemélyes banda volt, ahol Kurt Warner mellett Torry Holt, Isaac Bruce és Marshall Faulk vitte a prímet (nem levonva semmit a falemberek érdemeiből). Utóbbi három segítségével Warner kétszer lett MVP, kétszer jutott Super Bowlba a Rams, és egyszer még győzni is sikerült.

 

Nehéz dönteni, hogy az 1999-es bajnoki szezon, vagy a 2001-es menetelés során nyújtottak jobb teljesítményt a játékosok. Előbbi mellett szól, hogy Faulk 1000+ elkapott és futott yarddal zárt, utóbbi mellet pedig az, hogy míg a futó ismét 2000+ total yardot szerzett, a Holt-Bruce páros is átlépte az 1000 yardot. Mögöttük így persze nem igazán maradt senki, Hakim és Conwell gyakorlatilag csak a szükséges minimumot hozta, de ennél nem is kellett több.

 

Faulk már Hall of Famer, a karrierje során 15 208 yardot gyűjtő Bruce és a 13 382 yardos Holt még vár a sorára.

 

 1. Indianapolis Colts 2004-2006
 WR: Marvin Harrison, Reggie Wayne, Brandon Stokley
 RB/TE: Edgerrin James, Dallas Clark

A kontingens legmeghatározóbb alakjai, Marvin Harrison, Reggie Wayne és Edgerrin James már 2001-től Peyton Manning rendelkezésére álltak, de ahogy az irányítónak, úgy a többieknek is fejlődnie kellett. 2004-re ért össze az egység, ami minden idők talán legjobbja volt – Manning 2004-ben és 2005-ben is MVP lett ezzel a társasággal.

 

A legjobb évük 2004-ben volt: Harrison, Wayne és Stokley is 1000 yard fölé jutott, James pedig a 483 elkapott yardja mellé 1548-at tett hozzá a földön. Dallas Clarkkal kiegészülve Peyton Manning 49 TD-passzig jutott, amivel megdöntötte Dan Marino 1984-es rekordját, illetve 4557 yarddal fejezte be a szezont.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!