Connect with us

Minden ami NFL

Az 5 legesélyesebb MVP-jelölt

Az MVP-díj egy irányító-díj. Akár tetszik, akár nem, ez így van. Szóval ezen a listán nem fog szerepelni a liga véleményem szerint legjobb játékosa (Aaron Donald), vagy a legjobb futó/elkapó. Csakis irányítók vannak az ötös listámon, hiszen nem fogja más poszt játékosa megkapni ezt az elismerést. Mutatom, szerintem melyik öt QB a legesélyesebb az MVP-díj elhódítására 2019-ben. 

5. Aaron Rodgers, Green Bay Packers

Biztosan jön majd a Rodgers ellenes tábor a kommentszekcióban, és abban igazuk van, hogy az utóbbi 2-3 évben közel sem volt MVP-szinten a Packers irányítója. Idén viszont szerintem visszakerül ebbe a beszélgetésbe. A tehetségéből nyilvánvalóan nem vesztett semmit, az új offense pedig fel fogja frissíteni a játékát.

Ugyan a fegyverarzenálja nem mérhető mondjuk a lista első három helyén álló irányító kisegítő személyzetével, de Matt LaFleur rendszere segíthet ezt kompenzálni. Sok play actionnel és jó route kombinációkkal jóval több üresen álló elkapót talál majd meg Rodgers, ami segíti a támadósor előrehaladását és az ő statisztikáit is. Az egyetlen nagy kérdőjelem az offense kapcsán az, hogy LaFleur mennyire fogja erőltetni a futójátékot – ahogy tette azt Tennesseeben -, de ha nem ragaszkodik majd ehhez, akkor félhet az NFC North Rodgers bosszújától, mert szerintem nagyon dühösen érkezik majd ebbe a szezonba és teszi ezt azzal az elhatározással, hogy na majd most megmutatja!

A védelem is elég jónak tűnik, ez pedig a hatékonyabb támadósorral együtt segíthet abban, hogy sok győzelmet hozzon össze a Packers, ami az MVP-esélyeket is megnyomja természetesen. Az én jóslatom szerint a Packers nyeri a divízióját, ami szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy Rodgers megnyerhesse a címet.

4. Andrew Luck, Indianapolis Colts

A vádli-, majd bokasérülés kicsit elbizonytalanított ebben a helyezésben, mert ha Luck kihagy 1-2 meccset, és rozsdásan kezdi az évet, akkor az sokat ront az esélyein… Ha viszont ez nem így lesz – és tavaly már leírtuk, aztán jól ránk cáfolt -, akkor szuper szezont várok Lucktól. Tavaly sérülésből éppen felépülve dobott 4600 yardot és 39 TD-t, a Colts pedig a szezon második felében hasított.

Egy esetleges gyorsabb szezonkezdettel összejöhet plusz párszáz yard, plusz 5-6 TD és plusz 2-3 győzelem, amivel meglennének a számai is egy MVP-díjhoz. A Colts szerintem sok meccset fog nyerni és felül az AFC South trónjára, ami szintén növeli Luck esélyeit. Frank Reich tökéletes offense-t rakott össze, a támadófal kiváló, és a skill playerek is rendben vannak, a séma pedig igazán naggyá emeli ezt a Colts támadósort.

3. Carson Wentz, Philadelphia Eagles

Tavaly a szezon előtt Louis Riddick (korábbi NFL-safety, azóta scout, front office tag és szakértő az ESPN-nél) megmondta, hogy Patrick Mahomes szupersztár lesz. Két éve Jared Goff breakout évét jövendölte meg. Most pedig azt jósolta, hogy Carson Wentz lesz az MVP 2019-ben. Wentz ideális jelölt, hiszen fiatal, felfelé ívelő pályán lévő irányító, aki egy kiváló csapatban játszik és valószínűleg javulni fog a tavalyi évhez képest. Az ilyen jellemzőkkel illetett irányítók sokszor vannak ott az MVP-cím közelében, vagy épp megnyerik azt.

Az egyetlen veszélyfaktor Wentz kapcsán a sérülékenysége. Ha optimistán tekintjük az utóbbi két évet, akkor az ACL-sérülés egyszeri dolognak számít, a hátfájdalmak pedig abból adódtak, hogy nem volt tökéletesen egészséges még a térde, így a terhelés máshogy oszlott el. Persze lehet pesszimistán is nézni a helyzetet, hogy nem bír ki egy teljes szezont. Meglátjuk, idén kezdeni tud-e mind a 16 meccsen, de ha igen, akkor nehéz elképzelni, hogy ne lenne ott az esélyesek közt.

A csapat körülötte talán a legjobb a ligában emberanyagot és edzői stábot egyaránt figyelembe véve (lehet homernek nevezni, de elég sok szakértő így gondolja), minden bizonnyal erős alapszakaszt fog tudni lehozni az Eagles, ami fontos egy MVP esélyeit tekintve. Az offense körülötte borzasztóan jó, a liga legjobb támadófala segíti, van két remek tight endje, egy erős, sokoldalú és mély elkapószekciója, és végre úgy tűnik, futó poszton is megvan a megoldás. Doug Pederson pedig egy bizonyított támadóedző, így minden körülmény adott, hogy remekbeszabott évet hozzon le Carson Wentz. Csak a sérüléseket kell elkerülnie.

2. Baker Mayfield, Cleveland Browns

Ahogy azt már itt-ott hallhattátok, olvashattátok tőlem, teljes gőzzel robogok a Browns bandwagonon. Szerintem az AFC legjobbjai közt lesznek idén, ami nyilvánvalóan fontos ahhoz, hogy valakit MVP-esélyesként lehessen emlegetni. Egy ilyen sztori, mint a Browns felemelkedése – még ha az idei elvárások miatt már kezd átmenni a közvélekedés ellenségesbe – plusz löketet adhat Mayfield MVP-esélyeinek, amellé persze, hogy nehéz elképzelnem, hogy ne játszon kiválóan.

Tavaly az idény második felében a liga egyik legjobbja volt már újoncként. Lekerült róla Hue Jackson béklyója, Freddie Kitchens pedig felszabadította, így Baker megmutathatta, hogy miért is lett 1/1, és ami még fontosabb, hogy miért is borzasztóan jó irányító. Rendkívül pontos, nagyon sok “extra” dobása van, akár minimális lyukakba, akár hosszú passzoknál, akár összeomlott játékoknál.

A támadófal az egyetlen gyengéje ennek az offense-nek, és annak is csak a fele – ami persze problémákat okozhat, de Kitchens hatalomátvételével rendszerszinten sikerült csökkenteni a nyomások számát. Mayfield fegyvereit pedig nem kell bemutatni: Odell Beckham, Jarvis Landry, David Njoku, Antonio Callaway, Rashard Higgins, Nick Chubb és a szezon második felétől Kareem Hunt a liga egyik legjobb skill pozíciós rosterét adja, ami nyilván segíti majd az irányító dolgát is az MVP-cím megszerzésében, és a playoff runban.

1. Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs

Egész pontosan 10 évvel ezelőtt volt ismétlés MVP-fronton, Peyton Manning vitte haza 2008-ban és 2009-ben is a trófeát. Itt az ideje egy újabb duplázásnak? Sokkal jobb jelöltet nem találunk erre, mint Patrick Mahomest, aki feje tetejére állította a ligát másodévesként, de valójában első kezdő évében.

Egészen hihetetlen dolgokat mutatott be a fiatal irányító, akiről nehéz elképzelni, hogy lelassítson. Lehet, hogy az 5000 yard és az 50 TD nem lesz meg neki, de még egy 5-8%-os visszaesés is akár elegendő lehet a cím megnyeréséhez. A fegyverarzenál adott, Tyreek Hill el-nem-tiltásával a liga legveszélyesebb QB-WR duója van a Chiefsnek, ráadásul Andy Reid sem arról híres, hogy unalmas, nézhetetlen, pontszegény támadósort rakjon össze.

A Chiefs idén is bitang jó lesz, offense oldalon különösen, Mahomes pedig továbbra is le fog minket nyűgözni.

 


Ha szeretnél a Fűzővel Kifelé! közösségéhez tartozni, kedvezményesen fogyasztani a Kandallóban vasárnaponként, vagy akciósan hozzájutni minőségi NFL-es ereklyékhez, vagy csak szeretnéd a munkánkat támogatni, itt a tökéletes alkalom – Legyél te is FK! Klubtag!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!