Connect with us

NCAA

College Football 2019 – Kickoff Weekend

Hosszas kihagyás után visszatér az NCAA College Football a magyar képernyőkre, ugyanis szombatról vasárnapra, hajnali egy órakor a Galaxy 4 műsorán élvezhetik a sportág szerelmesei az egyetemi futball szépségeit. A 2019-es szezon nulladik heti nyitánya egyből egy pikáns állami rangadóval indul, ahol a Florida Gators a Miami Hurricanesszel mérkőzik meg semleges pályán, Orlandóban az egyetemi foci 150. évfordulójának megaünnepén.

A mérkőzés krónikája

Nagy párharcot nézhet meg tehát kezdésként az idei szezonból a nagyérdemű, hiszen Florida állam két nagymúltú csapata harcol majd a győzelemért, ami akkor is pikánsnak ígérkezik, ha nem egy konferenciából érkeznek a csapatok. Első ránézésre a Gatorst tekinthetjük a mérkőzés esélyesének, hiszen a szezon előtt az AP (Associated Press) az ország nyolcadik legerősebb programjának rangsorolta a gainesville-i együttest, míg a Canes egyelőre nem fért fel a top25-be. De a képlet nem ilyen egyszerű, főleg nem egy kickoff mérkőzésen, ahol még rozsdásak a csapatok, illetve nem tudni, hogy mire lehet számítani az ellenfélről, főleg akkor nem, ha lecserélődött az edzői stáb.

Merthogy Miamiban Mark Reicht helyét a vezetőedzői tapasztalattal még nem rendelkező Many Diaz vette át, akiről sok mindent tudni (például azt, hogy korábban Dan Mullennel együtt dolgozott a Mississippi State-en), csak azt nem, hogy mi a mesterterve. Erre utal az is, hogy a tavasszal az Ohio State-ről transzferelt ötcsillagos szupertehetség, Tate Martell sem győzte meg irányító poszton helyette az eddig mindössze három passzkísérlettel rendelkező Jarren Williams fogja kezdő poszton kérni a snapeket. A helyzet tehát az offense terén kesze-kusza Miamiban, de egyben biztosak lehetünk, a védelmi guru Diaz kezei alatt a defense ütős lesz, főleg abban a tekintetben, hogy rengeteg tavalyi kezdő tért vissza erre a szezonra. Ami különösképp biztató a szemszögükből, hogy egy nagyon tapasztalt front 7-jük van, ami óriási ütőkártya lehet az ellen a Florida támadófala ellen, ahol mindössze a center Nick Buchanannek van kezdő tapasztalata az elmúlt évekből. Ez a faktor pedig sok mindenről dönthet, de ha nem fog összeállni a támadósor Williams alatt, akkor a csak a védelem nem fogja tudni megnyerni a meccset a U-nak, mert elég komoly támadósorral kell egy meccsen keresztül pariban lenniük.

Azzal a támadósorral, amelyet a tavaly head coach-ként a Floridánál debütáló Dan Mullen alaposan gatyába rázott, méghozzá olyannyira, hogy a Southeastern Konferencia (SEC) egyik legütősebb egysége lett. Az offense legfontosabb játékosa egyértelműen Feleipe Franks, akit nagy tehetségnek tartanak, kiváló karereje van és meglehetősen mobilis az alkatához (6’6, 230) mérten. De neki is vannak negatív tulajdonságai, amik sokat ronthatnak megítélésén. Nem a legpontosabb irányító, főleg nem a mélységi passzoknál, illetve többször láthattuk tavaly, hogy lassan, nehezen hoz döntéseket, ami egy ilyen meccsen egyáltalán nem fér bele. Persze, segítségére lehet a Perine-Davis-Pierce futótrió, de a támadófal alapjaiban fogja meghatározni az offense teljesítményét, ami nem feltétlenül a legjobb előjel. Hiába vannak átlagon felüli elkapók vagy futók, ha nincs protection, akkor szinte minden veszett. Ami nyugalomra adhat okot, az itt is a védelem, ahol NFL-tehetségek tűnnek fel itt-ott, és olyan faktort jelenthetnek, ami meccseket dönthet el.

A jóslás tehát nem egyszerű, nincs könnyű dolga annak, aki fogadni akar, de összességében nézve, a Gators egy egységesebb csapat, nem idén kezdik el az új filozófia meghonosítását, megvan a bevett rendszer offense-ben, defense-ben és special teamsben is. A Miami ezzel szemben egy új éra kapujában áll, és bár nagyon kellemetlen ellenfele lesz a Floridának, óriási bravúr kell tőlük, hogy megfogják az állami riválist.

A legizgalmasabb prospectek 2020-ra

Sokan vannak azzal, hogy úgy néznek egyetemi focimeccset, hogy egy-egy játékosra külön figyelmet szentelnek, amivel teljesen együtt lehet érezni, mert így könnyen fel lehet fedezni a jövő csillagait, olyan játékosokat, akiket szívesen látnánk kedvenc NFL-es csapatunkban. Ezért jöjjön pár olyan játékos, akik ha nem is lesznek draftoltak a 2020-as játékosbörzén, mégis magas színvonalat képviselnek, joggal szerepelhetnek a játékosmegfigyelők listáin.

Florida Gators

Feleipe Franks (QB), Lamcale Perine (RB), Kadarius Toney (WR), Trevon Grimes (WR), Jabari Zuniga (EDGE), Adam Shuler (DL), David Reese (LB), CJ Henderson (CB), Donovan Stiner (S), Tommy Townsend (P)

Miami Hurricanes

Jeff Thomas (WR), KJ OSborne (WR), Jonathan Garvin (EDGE), Shaquille Quarterman (LB), Michael Pinckney (LB), Trajan Bandy (CB)

Hol nézheted a meccset?

A korábban említett Galaxy 4 csatornán, ahol technikailag már vasárnap lesz, mire adásban lesz a két csapat. Az egészet pedig a Sport TV remek kommentátora Kun Zsolt és szerkesztőnk, Kovács Bálint fogja majd a szemünk és fülünk elé tárni, tehát nem érdemes lemaradni egy percéről sem, még akkor sem, ha hajnali egykor van a kezdőrúgás.

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!