Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 ’19 – III. rész

Sorozatunk középső részéhez érkezünk, ahol mindössze három támadóval találkozhatunk, de cserébe sok-sok elit védő köszön majd be. Dögivel jönnek a pass rusherek, feltűnik számos Saints-játékos is, valamint előlép az a védő is, aki a jövőben megreformálhatja a posztjáról alkotott minden felfogást.

A listát négy szerkesztő (renningan, balentin, leonidasz007, katonadani) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában, kicsit inkább a következő szezonra, mintsem az előzőre reflektálva. A pontozási szabályzaton kicsit változtattunk a tavalyi évhez képest, ugyanis mivel csak négyen állítottunk listát, így nem lett volna célszerű figyelmen kívül hagyni a legalacsonyabb és legmagasabb pontszámokat – így a négy lista alapján a legmagasabb pontszámot kapó játékosok fértek be a top 50-be.

A lista korábbi játékosai:

Top 41-50

50. Baker Mayfield, QB, Cleveland Browns

49. Deion Jones, LB, Atlanta Falcons

48. Travis Frederick, C, Dallas Cowboys

47. Marshon Lattimore, CB, New Orleans Saints

46. Chris Harris, CB, Denver Broncos

45. David DeCastro, G, Pittsburgh Steelers

44. Quenton Nelson, G, Indianapolis Colts

43. Tyreek Hill, WR, Kansas City Chiefs

42. Ezekiel Elliott, RB, Dallas Cowboys

41. Mitchell Schwartz, OT, Kansas City Chiefs

Top 31-40:

40. Lane Johnson, OT, Philadelphia Eagles

39. George Kittle, TE, San Francisco 49ers

38. Tyron Smith, OT, Dallas Cowboys

37. Earl Thomas, S, Baltimore Ravens

36. Antonio Brown, WR, Oakland Raiders

35. Jalen Ramsey, CB, Jacksonville Jaguars

34. Jamal Adams, S, New York Jets

33. Myles Garrett, Edge, Cleveland Browns

32. Travis Kelce, TE, Kansas City Chiefs

31. Chris Jones, DL, Kansas City Chiefs

 

30. Joey Bosa, Edge, Los Angelers Chargers, 70 pont

Tavalyi helyezés: 18.

Idei helyezések: 10., 36., 36., 50+

Bosának nem alakult úgy a 2018-as éve, ahogy azt korábban várhattuk, hiszen egészen a 11. hétig várni kellett arra, hogy felépüljön lábsérüléséből, ami komolyan rányomta a bélyegét a teljesítményére. Azonban visszatérésével érezni lehetett, hogy egy elit kaliberű edge rushert kapott vissza a Chargers, hiszen a szezon hátralévő részében 37-szer gyakorolt nyomást az ellenfél irányítóira, aminél csak öten tudtak többet felmutatni.

 

29. JJ Watt, Edge/DL, Houston Texans, 74 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 15., 37., 50+, 27.,

JJ Watt 2019-ben visszatért ahhoz a régi formájához, amit korábban megszokhattunk tőle, domináns és pusztító volt. A Texans védelmének legnagyobb egyénisége az egész szezont tekintve holtversenyben a második legtöbb nyomást helyezte az ellenfél irányítóira 78-cal, szerzett 16 sacket, kierőszakolt hét fumble-t és leütött öt labdát. Ez a kivételesen jó teljesítménye pedig azt eredményezte, hogy a listánkon a hetedik legjobb edge rusherként vághasson neki a 2019-es szezonnak.

 

28. DeMarcus Lawrence, Edge, Dallas Cowboys, 74 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 23., 23., 34., 50.

A listán ezen fele telített elitebbnél elitebb szélső passzsiettetőkkel, Bosa és Watt sem érdemtelenül verekedte be magát a legjobb harmincba, igaz ez Lawrence-re is. A pass rushereknél leginkább az irányítóra való veszélyességet szoktuk kiemelni, amiben D-Law elit szinten dolgozik az utóbbi években, de nem szabad elmenni amellett sem, mennyire eredményes a futójáték levédekezésében. A szezonban 285 futó snapen 33 stopot ért el, ami 11,6%-os hatékonyságot jelent, ezzel pedig a második helyre küzdötte fel magát az edge rusherek között, csupán egyetlen játékos lett jobb nála, róla picit később emlékezünk meg.

 

27. Alvin Kamara, RB, New Orleans Saints, 81 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 21., 26., 29., 47.

Az NFL egyre inkább abba az irányba tendál, hogy olyan futókat kell alkalmazni, akik a futások és a blokkolás mellett a passzjátékban is olyan teljesítményt tudnak hozni, mint egy elkapó. A ligában pedig futóként csak nagyon kevesen tudnak olyan dolgokat, mint Alvin Kamara. A felé szálló labdák 83,5%-át behúzta, ezekből 840 yardot, 37 first downt és 4 TD-t ért el, ezzel pedig az egyik legélesebb fegyvere volt a passzjátékban Breesnek. De nem kell lesajnálni a futásban mutatott teljesítményét sem, 14 TD-jénél csak Gurley (19) tudott tavaly jobbat. Nem kérdés, hogy az NFL egyik legjobb all around backjéről beszélünk.

 

26. Calais Campbell, Edge, Jackonville Jaguars, 84 pont

Tavalyi helyezés: 31.

Idei helyezések: 18., 22., 29., 50+

Campbellre utaltam korábban, amikor Lawrence-nél a futás elleni védekezésben nyújtott kiváló teljesítményre gondoltam. Ő az az edge rusher, aki futósnapjei 14,2%-ában ér el stopot, ami konkrétan azt jelenti, hogy 302 játékból 43-szor volt sikeres a játék ezen mutatójában, ami egy elképesztően kiugró adat. Persze pass rush-ban sem szabad őt alulbecsülni, 53 pressure-je és 11 sackje a liga krémjébe emeli őt. Összességében tehát egy nagyon jó passzsiettető ő, aki az elmúlt három évben kiválóan dolgozott, remélhetőleg ezt a szintet még sokáig tudja fenntartani.

 

25.  Cameron Jordan, Edge, New Orleans Saints, 91 pont

Tavalyi helyezés: 19.

Idei helyezések: 12., 28., 31., 42.

A Saints sikerességének okainál elsősorban nem a védelmet és nem annak egyes tagjait szoktuk kiemelni, de mindenképpen magáért beszél, hogy Cam Jordan idén is a listánk első felébe verekedte be magát. Némileg a radarok alatt repül ő is, de szép csendben 2018-ban is jegyzett 72 nyomást, 13 sacket és 4 leütött labdát. Nála pedig érdemes azt is figyelembe venni, hogy messze a legjobb játékosa a Saints front sevenjének, sok esetben kell megküzdenie a duplázásokkal, amik nem helyezik őt könnyű helyzetbe, de teljesítménye és számai magáért beszélnek, ahogy az is, hogy a top 50-esünk harmadik legjobbja a posztján.

 

24. Terron Armstead, OT, New Orleans Saints, 97 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 3., 29., 31., 44.

A harmadik rész tíz játékosából három is a New Orleanst erősíti, köztük a nagyon stabil teljesítményt hozó Armsteaddel. Némileg fura az ő helyzete, mert három helyezést tekintetbe véve, nem lenne ilyen magasan, de azzal az egyetlen harmadik hellyel sok pontot zsebelt be. Egyelőre még nem sokan tekintenek rá olyan igazán kiemelkedően nagy sztárként, de fontos eleme ő a Saints támadógépezetének. Elég csak arra gondolni, hogy azon tackle-ök közül, akik legalább 450 snapen voltak fenn a pályán, Armsteadről jött a legkevesebb nyomás, szám szerint 13 darab, ami két sackből, három hitből és nyolc siettetésből jött. Emellett csak kétszer dobtak rá zászlót, ami fegyelmezettségéről is sokat árul el. Nem kizárt, hogy nagy előrelépést láthatunk az ő pozitív megítélésében.

 

23. Derwin James, S, Los Angeles Chargers, 105 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 20., 23., 25., 31.

James jött, látott és győzött, gyakorlatilag így lehet röviden összefoglalni a tavalyi teljesítményét. Persze, ahogy ez lenni szokott, nem ő lett a DROY, de látva, hogy mit művel a pályán, megérdemelte volna. Egy olyan sokszínű egyéniség ő, aki a modern védőfoci egyik legnagyobb aduásza, rengeteg poszton (OLB, NB, SS, FS, CB) vethető be eredményesen. Láthattuk, hogy szinte mindenre képes, nyomást gyakorol, fogja a futást és coverage-ban is meglehetősen lazán és magabiztosan tud dolgozni. Egy igazi jolly joker, akihez hasonló nagyon kevés van a ligában, de ha a trendeket nézzük, akkor ő lehet a modern safety pozíció mintaalakja.

 

22. Patrick Peterson, CB, Arizona Cardinals, 107 pont

Tavalyi helyezés: 11.

Idei helyezések: 9., 13., 30., 45.

Peterson személye viszonylag megosztó volt, nagy kilengéssel lőttük be az ő helyét, de ebben az is szerepet játszik, hogy bár elit a posztján, a 2019-es szezont egy hatmeccses eltiltással kezdi meg, ami akár ki is billentheti őt a korábban megszokott stabilitásból. Viszont ha olyan jó lesz, mint 2018-ban, ahol még mindig a cornerbackek krémjéhez tartozott, akkor megtámadhatatlanul nevezhetjük továbbra is az egyik legelitebb coverage cornernek. Mert bizony elkapni mellette még mindig nem egyszerű, hiába nem a legfiatalabb már, tavaly is 19 snapenként sikerült róla elkapást jegyezni, ami nagy átlagban két behúzott labdát jelent meccsenként. Az is beszédes, hogy mindössze három TD-t engedett, ami tűnhet soknak, de ha Cardinals tavalyi teljesítményét nézzük, akkor ez nem egy olyan adat, amit szégyellni kell, üde színfoltja volt a vergődő franchise-nak.

 

21. Odell Beckham Jr., WR, Cleveland Browns, 112 pont

Tavalyi helyezés: 21.

Idei helyezések: 11., 20., 28., 33.

Beckham helyzete nagyon érdekes, mert sikerült pontosan ugyanazt a pozíciót elérnie, mint a tavalyi listánkon, és hiába megosztó személyiség, az NFL egyik legjobb receivere még így is. Egy elkapó játékát nagyban tudja befolyásolni, hogy milyen irányító passzolgat neki, de még Manning gyengélkedése ellenére is elit évet tudott hozni OBJ tavaly, hiába nem halmozta úgy a TD-ket (6) és yardokat (1052). Nagyon veszélyes fegyver, labdával a kezében szinte lehetetlen földre vinni, ezt tavaly is bizonyította, amikor 20 rontott szerelést sikerült kierőszakolnia elkapások után. Ha pedig belegondolunk abba, hogy 2019-ben egy kompetensebb rendszert és irányítót kap, akkor a határ szinte a csillagos ég.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!