Connect with us

Kupaktanács

FK! Kupaktanács – Bill O’Brien ámokfutása

Az elmúlt napok Bill O’Brienről szóltak: hozott két futót, egy franchise irányító áráért szerzett tackle-t, illetve bagóért elküldte az egyik legjobb védőjét, és még fizetett is érte. A Kupaktanács-rovatunkban ezúttal katonadani, Renningan, chester, Höri és Leonidasz007 írta le a véleményét a Bill O’Brien ámokfutásról.

 

 

Kezdjük az elején. Lamar Miller kidőlése után Bill O’Brien, mint a csapat de facto general managere egy harmadik körért megszerezte Duke Johnsont, majd később egy korábbi harmadik körös falembert adott Carlos Hyde-ért. Jól csinálta?

katonadani: Duke Johnson hasznos tagja lesz a csapatnak, szerintem egy jó játékos, de a harmadik kör (ami ugye negyedik, ha nem játszik 10 meccsen) sok érte. Hyde meg egy pocsék futó, a waiveren is simán találnak hozzá hasonlót, ha nem jobbat. Szóval annak semmi értelmét nem látom.

Renningan: Johnson egy jó kis játékos lehet, mert elkapni tud, futni pedig úgy sem fog tudni ilyen támadófal mellett, de nem vagyok meggyőzve, hogy megért egy kondíciós harmadik kört, Hyde pedig simán felesleges. A Texansnak rengeteg pénze van, már rég kellett volna valakit keríteni Lamar Miller mögé, de ha eddig húzták az időt, akkor igazán megvárhatták volna a keretszűkítést. Doug Martin, LeGarrette Blount, Jacquizz Rodgers, Chris Ivory, Alex Collins, Jay Ajayi – egyik sem sztár, de aki ilyen rossz helyzetben van, miért nem próbálja ki egyiket sem bagóért?

chester: Duke Johnson megszerzése teljesen racionális számomra. 26 éves lesz, nem hagyott ki alapszakasz meccset pályafutása során, ehhez képest csak 300 carryje van az NFL-ben. Ki ne vágyna egy alig terhelt, mégis remek képességekkel rendelkező futóra? A probléma Hyde-dal kezdődik: a final cutok előtt minek cserél valaki egy futóért, mikor vélhetően bőven lesz választék a waiverről is hasonló szintű, ha nem jobb futókkal?

Höri: Johnson drága volt egy harmadik körért, de mivel nincs GM-ük, így visszás O’Brient azért okolni, mert rossz abban, ami nincs a munkaköri leírásában. Ő egy futball-edző, aki felmérte, hogy a játékos képességei jók, hiányzik neki egy ilyen, jöjjön. A másik csere szerintem nem releváns olyan tekintetben, hogy Rankint felmérték, hogy sosem fog nekik segíteni – ilyen téren édes mindegy, hogy waivelik vagy elboltolják egy másik reménytelenért. Ideális esetben Hyde is inaktív lesz a meccseken mint 4. RB, szóval ha nem erőlteti be a csapatba, akkor ez felejthető manőver.

Leonidasz007: A Texans már régóta nevetség tárgyává teszi ki magát az egész futáskoncepciójával. Lamar Miller egy közepes szintnél soha nem volt jobb futó, de mégis rogyásig erőltették. Kiesése nem lett volna ilyen fájó, ha van mögötte egy legalább elkapni tudó running back. Most ez Duke érkezésével össze is jöhetett volna, de ők egymás komplementereinek lettek volna jók, nem helyettesítőnek. A harmadik kör pedig vicc kategória.

 

Elcserélte Jadeveon Clowney-t egy harmadik körös pickért és két csere-linebackerért a Seahawksszal, ráadásul még a fizetése felét is állja. Vélemények?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

katonadani: Ez van akkor, ha az edző nem szereti a játékost, és az edző egyben a general manager is. Meg persze ez van akkor, ha a HC nem ért a GM munkájához. Ennél egyértelműen többet kaptak volna, ha elkezdik árulni májusban-júniusban, hogy még a július 15-ei határidő előtt az új csapata hosszú távú szerződést köthessen vele. Most semmi alkupozíciója nem volt a Texansnak, le is húzták rendesen.

 

 

Renningan: Nagyon elszámolta magát a Texans, de még tavasszal. Clowney jobb, mint Dee Ford vagy Frank Clark, mégis kevesebbért kelt el, pedig már bőven a július 15.-i határidő előtt tudni lehetett, hogy O’Brien nem akar hosszabbítani a játékossal (az, hogy a fizetése felét is a Texans állja, még kellemetlenebbé teszi az egészet). Gyakorlatilag Clowney fedezte Duke Johnson költségét – nagy kár, hogy az egyik egy top játékos, a másik pedig egy közepes futó. (Persze értem, hogy O’Brien nem egy GM és emiatt nem is feltétlenül ért hozzá, de mivel jórészt miatta nincs jelenleg ügyvezetője a csapatnak, ezeket a cseréket pedig ő köti, így egyértelműen ő a bajok forrása.)

chester: John Schneider, a Seahawks general managere a saját franchise tagelt pass rusheréért egy első és egy második körös picket kapott dióhéjban. Ott volt O’Brien szeme előtt Clowney ára, de valamiért szemet hunyt felette több hónapon keresztül – és ezzel pont Schneider járt jól, a kör bezárult. Nem tudom hogy voltak-e tárgyalások a szerződéshosszabbításról a háttérben, amiért idáig csúszott az üzlet, de ez a Texans számára borzasztó, még ha később ki is derült, mire kellett a Clowney által felszabadult cap space.

Höri: Én támogatom, hogy Clowney nem kapott újabb, giga-szerződést. Ahhoz képest amennyit elkért volna, nincs olyan nagy hatása a játékra. Hype-olt pass rusher, de valójában a futás ellen elit csak. Pech, hogy a franchise tagre nem reagált pozitívan, de a kórlapja alapján nem váratlan. Ezzel együtt tény, hogy nem kaptak érte sokat, de szerintem már annak is örültek, hogy bárki hajlandó tárgyalni velük érte.

Leonidasz007: Ezt több helyen is elrontotta a Texans. Vagy korábban kellett volna elcserélni, vagy egyáltalán nem elcserélni. Ez a lehető legrosszabb döntés volt. Ráadásul a fizetése felét is ők állják. Egyébként az, hogy megromlott a viszony Clowney-val nem új keletű, ezért nem értem ezt az egészet. Nem jöhettek már ki jól a dologból.

 

A nagy dobás: két 1.- és egy 2. körös pickért, illetve Jonhson Bademosiért és Julien Davenportért cserébe megszerezte Laremy Tunsilt, Kenny Stillst, egy 4.- és egy 6. körös cetlit. Elsőre nem tűnik jó üzletnek.

katonadani: Tyű. Erre leginkább egy Tunsil for 1.+1.+2. körként tekintek, mert nagyjából erről van szó. Persze Stills egy korrekt 3-4. számú WR, de magas a fizetése, a többi meg csak az apró. Szóval a Texans elköltötte az idei- (Tytus Howard), a jövő évi- és a két évvel későbbi első körös pickjét, plusz egy második köröset is arra, hogy megtalálja a franchise tackle-jét. Végülis sikerült, de nem lett volna egyszerűbb mondjuk pár helyet felmozogni idén, és behúzni Andre Dillardot? Nem hiszem, hogy ecsetelnem kell, hogy sokkal jobban járt volna a csapat azzal az opcióval. Dillard öt évig újonc szerződéssel, vagy Tunsil 5 évig rekordszerződéssel? Már itt is Dillard nyerne valószínűleg, és akkor adjuk még Tunsil oldalához a plusz egy első- és plusz egy második kört.

És akkor arról még nem is beszéltem, hogy úgy sikerült Tunsilért cserélni, hogy nem állapodott meg vele O’Brien egy szerződésben, megadva a játékosnak az irányítókon kívüli egyik, ha nem a legnagyobb alkupozíciót evör.

Renningan: Erről írtam bővebben, akit érdekel, ide kattintva elolvashatja. Tömören: az elmúlt évek egyik legelőnytelenebb cseréjét kötötte O’Brien, szerintem a Dolphinsnál még mindig nem hiszik el, mekkorát szakítottak.

chester: Másodjára sem. Sőt, harmadjára sem tűnik jó üzletnek. De ha idén Super Bowlt nyernek azzal, hogy Tunsil nem engedi agyonveretni Watsont, az talán enyhíthet rajta.

 

Höri: Beütött a “most vagy soha” mentalitás így, hogy váratlanul könnyebb lett a csoportelsőség kiharcolása nemLuck ellen. Nagyon csúnyán nyögni fogják ezt, hogyha nem sikerül idén vagy jövőre Lombardit nyerni. Megint csak azt tudom mondani, amit Duke Johnsonnál: a pályán ezekkel a manőverekkel jelentősen javult a Houston esélye. Stills egy korrekt mélységi célpont, akit Watson nem fél majd tesztelni. Tunsil egy stabil LT, akivel a fedélzeten a mellette lévőknek is fel kellene javulni papíron. Duane Brown ugye pont innen ment el és kezdte el a Seahawks OL stabilizálását. Hatalmas a különbség az NFL 32. OLine-teljesítménye és a 22. között, a középmezőny pedig elérhető és örvendetes lehet ilyen skill player állománnyal. Nyilván Watsonnak van egy stílusa, ami vonzza a nyomást, így sose lesz számszakilag elit fala, de Tunsil érkezésének látszódnia kell bármilyen körülmények között.

Végül az érték: teljesen horror, üljleegyes kategória. Quarterbackért vagy világelit elkapóért talán kifizetnék ennyit, de LT-ért nem.

 

O’Brien ámokfutása után mi várható a Texanstól a szezonban? Milyen eredmény kellene tőle, hogy biztosan ne legyen veszélyben az állása?

katonadani: Én továbbra sem várom a rájátszásba a Texanst, de így azért jobbak az esélyeik – főleg Andrew Luck kiesésével. Az övék a legnehezebb sorsolás a ligában úgy, hogy tavaly a legkönnyebb volt. A védelem nem lesz jó, a secondary pocsék. A támadók rendben lesznek, de ha most is ezerrel futtatni akarja a csapatot O’Brien, akkor abból nem fog sok jó kisülni. A csoportgyőzelem összejöhet, de a Super Bowltól messze van ez a gárda.

Renningan: Én csoportgyőzelmet várok tőlük: a Texansé a csoport legjobb irányítója, a keret pedig nem feltétlenül gyengébb, mint a másik három riválisé. Ha ez megvan, esetleg egy PO-győzelem is összejön, akkor nem hiszem, hogy bajban lenne, bár ez elég Marwin Lewisos felfogás.

chester: Tudjuk, az NFL-ben bármi lehet, de azért nem túlzás kijelenteni: Luck kiválásával a Colts elég nagy hátrányba került a csoportgyőzelem felé. Ez a Texans számára egy nagy riválissal kevesebb, vagy megnőtt az esély a playoff részvételre – és valljuk be, jelen állás szerint erre a Texans a favorit. Vélhetően ezek miatt kapcsoltak ‘Win Now” üzemmódba, mert ne legyen kétségünk, valaki csak úgy nem szórja el a jövő évi első köreit, csak ha azonnal nyerni akar egy Lombardi-trófeát. A feltételek pedig adottak ehhez Houstonban, de nem lesz egyszerű.

Höri: Ha nem lesz külső tényező, amivel lehet takarózni (sérülés, eltiltás, játékvezetők), akkor a pozitív mérleg a minimum, az meg jó eséllyel playoffot fog érni itt. Úgy látom, hogy a bizalom nagy O’Brien felé, szóval ha karcol majd az offense, és kikapnak egy pontháborús rájátszás-meccsen, akkor könnyen lehet bűnbakokat találni és kirúgni pár védelmi edzőt év végén miközben ő marad. A másik eshetőség, amikor látom a maradását az, hogy belátják, hogy a csapat erősödött AZ Ő IGAZOLÁSAINAK HÁLA csak az ellenértéket lőtte mellé, így kineveznek egy general managert, aki ezt visszaveszi tőle és edzősködhet tovább.

Őszintén, jelen állapotában azt tudom nehezebben vizionálni, hogy a Texans ne legyen elég jó ahhoz, hogy maradjon a mester, hiába szolgált volna rá már korábban, hogy váltsanak. Majdcsak nem fogja sorozatos Hyde-futásokkal tovább szabotálni a saját csapatát.

 

Leonidasz007: Szerintem az elmúlt napokban történtek szinte semmit nem változtatnak a Texans esélyein. A legtöbbet ők a szerencsétlen Luck visszavonulással nyertek, ezért lettek nálam a csoport favoritjai. Ennek ellenére ez nem egy SB esélyes gárda, nem kellene úgy viselkedni senkinek a csapat körül, mintha win-now üzemmód lenne, mert nincs az. Szerintem karcosan lesz meg a rájátszás is, majd rögtön búcsú.

 

Ha nem jön össze egy Super Bowl-győzelem, ami mindent felülír, megtartanátok jövőre is? Tekintve, hogy két első- és egy második kör nélkül talán nem olyan vonzó a csapat a legjobb szakemberek számára.

katonadani: Már azt sem kellett volna engedni, hogy ezt az ámokfutást végigvigye. Így viszont jó eséllyel szerzett magának még egy kis munkabiztonságot, főleg hogy ő számít a legnagyobb hatalmú embernek a tulajon kívül most a csapatnál. Szóval nem hiszem, hogy jövőre kivágják, de ha rájátszásba sem jut a csapat, akkor azért nem elképzelhetetlen. Azt nem tudom, hogy egy general manager jelölt viszont ezek után miért szeretne adott esetben jövőre Houstonba költözni.

Renningan: Nálam csak a Super Bowl menthetné meg, már nagyon régóta érik a kirúgása. Olyan érzésem van O’Briennel és a Texansszal, mint volt a Packersszel: lehet, hogy Watson majd PO-ba, esetleg AFC-döntőig repíti a csapatot, de O’Brienen nem fog tudni átlépni.

chester: Ha rajtam múlna, már nem lenne munkája Houstonban. Ami a Texanst illeti, azért azt nem látom, hogy Super Bowl or goodbye, de O’Brien jelen állás szerint minimum egy divisional rounddal, de lehet konferenciadöntővel kellene előrukkoljon idén, minden más csalódás lenne ilyen költekezés után.

Höri: Ha nem változtat az ódivatú megközelítésén, ami a focit illeti, mindenképp elküldeném.

Leonidasz007: Ez a kérdés vicc akar lenni, ugye? Ha két évvel ezelőtt küldik el, már az is késő.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!