Connect with us

Összefoglaló

Meglepett a Saints, alázott a Pats, fura meccsen nyert a 49ers

Ismét nagyon sűrű vasárnapon vagyunk túl az NFL-ben, érkezik az összefoglalóink első adagja, rögtön hat találkozóval! 

New Orleans Saints @ Seattle Seahawks 33-27

A mérkőzés, ahol a Seahawks 515 yardot szerzett a Saints 265-jével szemben, nem engedett sacket, Wilson pedig ismét nem adta el a labdát, ennek ellenére esélye sem volt a győzelemre. A Saints ugyanis minden csapatrészével képes volt touchdownt szerezni a zuhogó esőben, ez pedig végül túl nagy előnynek bizonyult, Kamarára pedig nincsenek szavak.

Az előjelek vendég részről nem voltak kedvezőek, ugyanis Sean Payton még soha nem nyert meccset Brees nélkül, de rögtön az első puntot Harris visszahordta hat pontért, ami a Saints részéről különösen nagy szó, 64 mérkőzés óta nem tettek ilyet. A hazaiak még az első negyedben egy Wilson-Lockett összjáték után egyenlítettek, de a 2. negyed közepén Carson újra fumble-t vétett. Ezt ezúttal Bell vitte vissza TD-re, és itt álljunk is meg egy pillanatra, Carsonnak ezt volt ugyanis idén a harmadik fumble-ja! Az egészen eddig a pontig semmit sem mutató Saints O itt felébredt, és Kamara révén az offense is felkerült a táblára. 20-7-ről pedig a 2. félidő roppant egyszerű képet ígért, már csak azért is, mert a New Orleans kezdhette a 2. félidőt, és egy jól összerakott drive-val már 27-7-re nyúltak el.

A 2. félidő innentől kezdve üldözőversennyé alakult, ahol Wilson próbálkozott becsülettel, de egyszerűen nem volt elég, túl nagy előnyt kaptak Bridgewaterék. Akarom mondani Kamaráék, ugyanis utóbbi szerezte a csapat yardjainak 60 %-át, egészen pontosan 161-t a többiek 104-ével szemben.  Nem csak Kamarával nem tudott mit kezdeni egyébként a hazai védelem, hanem tulajdonképpen Teddyvel sem, a hazai pass rush felől Bridgewater egészen nyugodtan osztogathatott egész meccsen… A Saints végül valódi csapatmunkával, az offense részéről pedig tulajdonképpen három jól összerakott drive-val bravúrgyőzelmet aratott, és ezzel a lendülettel fogadhatják jövő héten vasárnap éjjel a Cowboyst, bár azt hiszem ott sem ők az esélyesek. A Seahawksnak ez a mérkőzés még nagyon fog hiányozni december végén, ha más nem akkor egymás elleni eredmény miatt, mindenesetre a Cardinals ellen javíthatnak idegenben.

(rowi)

Pittsburgh Steelers @ San Francisco 49ers 20 – 24

Néha egészen furcsa eredmények tudnak születni az NFL-ben. A 49ers úgy kezdte ezt a meccset, hogy amit csak el lehetett rontani offense terén, azt elrontotta. Az első négy drive négy eladott labdával ért véget, és ezek mindegyike a saját hibájukból született. Garoppolo 2 INT-t dobott, de valójában az elkapók hibája volt mindkettő. Az irányító mindkétszer jó passzt adott, de az elkapók kezéről felpattant a labda, és a Steelers védők leszedték. A két fumble is elkerülhető lett volna, és azok ráadásul red zone-ban jöttek. Borzalmas kezdés volt.

A Steelers azonban nem igazán tudott mit kezdeni ezzel a 4 turnoverrel – mindössze 2 mezőnygólra futotta. Így a 49ers meccsben maradt, és a második félidőre már tudott javítani. Ott már csak egyszer adták el a labdát Garoppolóék, cserébe viszont háromszor is TD-t szereztek. Az utolsó ráadásul (egy Garoppolo-Pettis összjáték) egy perccel a vége előtt született, ami végül a győzelmet is jelentette.

A 49ers győzelméhez nagyban hozzájárult a Steelers támadók gyengélkedése, de ez elsősorban nem az irányító Mason Rudolph hibája volt. Ő, amikor hagyták, akkor tudott nagy passzokat elereszteni. Két 40 yardnál hosszabb TD is született a jóvoltából. A probléma ott volt, hogy ritkán engedték őt játszani. A Steelers valamiért folyamatosan rövid checkdown passzokat hívott, amikből nagyon nem tudtak haladni. Ha többször engedik Rudolphot játszani, akkor lehet több pontot tudtak volna szerezni.

Ami azonban a Steelersnél egyértelműen borzalmas volt, az a defense. Furcsa lehet 5 turnover után ilyet olvasni, de ahogyan fent is írtam, a turnoverek nagy része a 49ers hibáiból született, és nem a Steelers védők zsenialitásából. Ha levesszük a 49ers okozta turnovereket, akkor azt látjuk, hogy a Steelers védők el voltak veszve egész meccsen. A 49ers elkapók folyamatosan üresen voltak, Garoppolónak meg sem kellett erőltetnie magát, hogy megtalálja őket. Ha a 49ers nem bénázik az első félidőben, akkor itt 40+ pontot is kaphattak volna.

Végső soron a San Franciscóiak megérdemelte a győzelmet, mert bár sokat hibáztak a meccs elején, de a végére összeszedték magukat, és ők legalább tudtak kezdeni valamit az ellenfél eladott labdáival. A 49ers ötször adta el a labdát, de csak 6 pontot kapott belőle. A Steelers kétszer adta el a labdát, de a 49ers 14 pontot szerzett belőle. És ez volt a legfontosabb különbség.

(jarred)

Denver Broncos @ Green Bay Packers 16-27

A vártnál talán szorosabb összecsapást követően a Green Bay otthon tartotta a W-t, köszönhetően elsősorban a támadófalak közötti különbségnek, másodsorban pedig annak, hogy a védelem három labdát is begyűjtött Flaccóéktól.

A Broncos meglepően sokáig, egészen a 4. negyed elejéig látótávolságon belül tudott maradni Rodgersékhez képest, annak ellenére, hogy a támadósoruk hibát-hibára halmozott. A vendég támadófal az ementáli sajt alakzatot vette fel, ami végül 6 engedett sackben (ebből Preston Smith 3, Za’darius Smith 2) jelenik meg a statisztikai lapon. Ez önmagában még nem lett volna akkora probléma, de a két vesztett fumble és az interception végül eldöntötte az összecsapást.

Ahogy az az első mondatból is kiderült, ezúttal sem sziporkázott a hazai offense, avagy megfordítva, a Broncos D tulajdonképpen egész meccsen elég jól kontroll alatt tartotta a retrómezes ellenfelet. Ez sackekben (0) és szerzett labdában (0) sem nyilvánult meg, és végül Rodgers is csak 60 % körüli teljesítménnyel (17/29, 235 yd, TD) zárt, de a 4. negyed közepéig ez inkább 50 % körül billegett. A futást pedig annak ellenére elég jól fogták (23/77), hogy Aaron Jones neve mellé azért két rövid futott hatpontos csak felkerült. Rodgershez pedig végül tulajdonképpen hozzá sem tudtak érni egész meccsen, egyetlen egyszer került csak földre. A győzelemben nagy szerepe volt annak, hogy mindkét szerzett fumble után TD-re tudta váltani az offense a nagyon kedvező mezőnypozíciót; Preston Smith strip sackje után 5 yardról jöhettek a félidő előtt, rögtön a félidő után pedig Noah Fant kezéből szedte ki a Broncos térfelének közepén a disznóbőrt Alexander. Meg kell említeni még, hogy a Packers frissen draftolt védői is beindultak, hisz Rashan Gary nevéhez a hatodik sack, Darnell Savage-éhez pedig az interception fűződik.

A Broncos így továbbra is nyeretlen maradt Green Bayben (0-6-1 immár az örökmérleg), a Green Bay pedig 3-0-val fogadhatja csütörtökön a két meglepő vereséget is begyűjtő Eaglest.

(rowi)

Oakland Raiders @ Minnesota Vikings 14-34

Az első heti győzelmet követően mindkét csapat vereséggel folytatta a szezont, így a meccs előtt az volt a kérdés, hogy melyikük lesz képes visszatérni az első héten mutatott formához. Nos, ez végül az esélyesebb Vikingsnak sikerült.

A Minnesota 2017 óta immáron 20-1-es mérleget tud felmutatni azokon a meccseken, amikor legalább huszonöt alkalommal hívtak futójátékot, és a jól bevált recept az Oakland ellen is működött. Dalvin Cookra a Raidersnek sem volt ellenszere, így a vikingek futója idén már harmadik alkalommal jutott 100 yard fölé, végül 110  futott- és 33 elkapott yarddal, illetve egy TD-vel zárt. Összesen pedig már 375 yardnál tart, így időarányosan egyelőre 2000 yard körüli szezonra áll Cook. Igazság szerint nem csak Cookkal működött a futójáték a lilák részéről, a csapat ugyanis végül 38/211-et teljesített a földön, ami bőven 5 yard fölötti átlagot jelent. Igaz, ebben már benne van az is, hogy gyorsan elhúztak 21-0-ra, így bátran pörgethették az órát. Ilyen futójáték mellett Cousinstól sem kellett extra, tulajdonképpen jó közepes teljesítménnyel (15/21, 174 yd, TD) járult hozzá a győzelemhez.

A Raiders részéről a meccs első másfél negyede kész rémálom volt, Carr ekkor 7 (ejtsd hét) yardnál tartott, de a korán kezdődött garbage time-ban végül elég szépre kozmetikázta a számait (27/34, 242 yd, 2 TD, INT). Ugyanakkor ha ebből levonjuk a két sikeres hosszú passzát, egy 30 yardos passzt Wallernek és a 29 yardos flea-flicker TD-t, akkor látszik, hogy valójában csak a line of scrimmage köré dobált, hosszúakat, de még középtávoliakat sem igazán vállalt. Azt azonban semmi esetre sem lehet állítani, hogy a sima vereség ellenére minden rossz lett volna oaklandi részről, ugyanis Darren Waller, a tavaly leigazolt tight end végre elkezdte igazolni tehetségét (13/134).

A folytatásban a Raiders a Coltshoz utazik, és elnézve Brissettéket egyáltalán nem lesz könnyű még csak szoros meccset sem játszaniuk, a Vikings pedig rangadóra látogat a Bearshez, bőven nem esélytelenül, sőt.

(rowi)

New York Jets @ New England Patriots 14 – 30

Copy week 2 game, paste week 3 game. Legalábbis 3 negyeden keresztül úgy nézett ki ez a meccs a Patriotsnak, mint múlt héten a Dolphins ellen. Brady és a védelem hiba nélkül játszott, és 3 negyeden keresztül a Jetsnek momentuma nem volt. Mindössze 5 first downt tudtak szerezni, de abból kettő büntetésből jött, szóval igazából csak 3 volt az ő érdemük. Ami eggyel több, mint múlt héten a Dolphinsnak. Ha a Patriots nem vét az utolsó 16 percben két kulcshibát, akkor ebből ismét egy nullázás lett volna. De előbb Olszewski ejtett el egy puntot, amit a Jets a célterületen összeszedett, majd a csereirányító Jarrett Stidham dobott egy INT-t, amit Jamal Adams vitt vissza hat pontért. Ennek a két hibának köszönhetően a Jets összeszedett 14 pontot, de ha a támadókon múlik, akkor ez sima nullázás lett volna.

A Jets offense ugyanis katasztrófális volt. Főleg a támadófal. Szegény Falkot szinte minden passzánál megütötték, és Bell is csak néhanapján talált lyukat, ahol átférhetett. Ilyen támadófal mellett tökmindegy ki irányít és ki fut, esélytelen bármit is elérni. Jelenleg ott tart a Jets, hogy 3 meccs után több defense TD-je van (2), mint offense (1). Ez már valahol teljesítmény.

A Patriots igazából lehozta ezt a meccset simán, ha nincs az a két baki a végén a két újonctól, akkor sokkal nagyobb lett volna a különbség. De inkább egy ilyen meccsen ejtse el a returner a puntot, mint a playoffban. Ami inkább aggodalomra adhat okot az Edelman sérülése. Az elkapó az első félidő végén bordasérülést szenvedett, és már nem is tért vissza. Nélküle is simán nyert a Patriots, de a későbbiekben szükség lesz rá.

(jarred)

Carolina Panthers @ Arizona Cardinals 38-20

Avagy Kyle vs. Kyler

Elkezdődött a Kyle Allen-éra a Panthersnél, a fiatal irányító karrierje 2. meccsén végezte ki a gyenge Cardinals védelmét. Allen egyébként “hazai pályán” léphetett pályára, hiszen középiskolás korában a State Farm Stadiontól pár kilométerre játszott. Allen a számai ellenére igazából nem hozott kiemelkedő teljesítményt, jól kihasználták a mismatcheket, rövid passzos játékokra és play actionökre építették fel a meccset, persze a 4 TD-passz így is megsüvegelendő. A Cardinals pedig továbbra sem tudja levédekezni a tight endeket, Greg Olsen 6 elkapással, 75 yarddal és 2 TD-vel zárta a napot. A hazaiak védelme a futást se nagyon tudta megállítani, CMC 153 yardot szerzett a földön, ebből 76-ot egy playben.

A Cardinals támadósora a két félidő első drive-jaiban működött remekül, mindkettőből TD-t szereztek, utána viszont megállt a tudomány. Kyler Murrayt nyolcszor sackelték, amiben benne van a támadófal is, de ennek legalább a felét Kyler futkorászásából sikerült összehozni. Az újonc QB még nem érzi annyira a zsebet, nem lép fel, amikor kell, valamint az első adandó alkalommal megpróbálja lefutni a passz-siettetőket, akik persze utolérik. Mondjuk így is sikerült 69 futott yardot szereznie. A Panthers 8 sacket utoljára 2016 októberében szerzett, pont az Arizona ellen.

Donte Jackson kétszer is lehalászta Kyler passzát, miután David Johnson csúnyán megégette az elkapott touchdownjánál. A másik oldalon a védelemben pedig Chandler Jones két strip sacket is szerzett. A következő hetekben még biztos Allen lesz a kezdő Carolinában, eddig biztató a teljesítménye, jövő héten a Texans defense ellen valószínűleg nehezebb dolga lesz majd. Hazai oldalon mindkét oldalon van hova fejlődni, de már csak 3 hét és visszajöhet Patrick Peterson, hátha utána egy fokkal jobb lesz a védelem.

(löfli)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!