Connect with us

Minden ami NFL

Sírhatnak a Texans-fanok – ez történik, ha egy dilettáns kerül hatalomra

Bill O’Brienről már régóta tudni lehet, hogy messze nem a legjobb főedző a ligában. Ennek ellenére nemhogy veszélyben lenne az állása a Texansnál, de már ő a csapat de facto general managere is – kvázi ő a második leghatalmasabb ember a Texans tulajdonosa után és kedvére garázdálkodhat. Az ámokfutása tegnap ért a csúcspontjára, amikor megkötötte minden idők egyik legelőnytelenebb cseréjét. Ez történik, ha egy dilettáns kerül hatalomra.

 

 

O’Briennel az élen a Texans kvázi semmit nem csinált jól az idei holtszezonban, de erről bővebben a keddi Kupaktanácsban fogunk írni, most maradjuk csak az Laremy Tunsil-trade-nél. A Texans feláldozta a

 

[quote] 2020/1. + 2021/1. + 2021/2. körét, illetve Jonhson Bademosi és Julien Davenport játékjogát Laremy Tunsilért + Kenny Stillsért egy 2020/4. körért és egy 2020/6. körért.[/quote]

 

Ezen még gondolkozni sem, kell, a csere győztese vitán felül a Dolphins, de olyan szinten, hogy egy GM-képző iskolában ezzel riogatnák a lusta diákokat. Mintha egy alternatív valóságban élnének Texansban.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Tunsil nem tragikus, de nem is kiváló

 

Tunsilt 2016-ban a legjobb tackle-prospectnek gondolták a szakértők, de egy közvetlenül a draft előtt kiszivárogtatott füvezős videó miatt egészen a 13. helyig csúszott. A Dolphins papíron jól járt vele, de újoncként még csak guardként lehetett használni, második szezonjában pedig botrányos volt LT-ként: öt sacket és 32 nyomást engedett, illetve 11-szer dobtak rá zászlót.

 

Tavaly már jobban játszott – elsősorban pass protectionben javult –, de még így sem hozott nemhogy elit, de még csak top teljesítményt sem. A kortársai közül a szintén első körös Jack Conklin és Ronnie Stanley egyértelműen előtte van, de összességében Taylor Decker is jobb nála, ha épp egészséges. Persze a tehetség adott, de az eddigiek alapján csak a benne lévő potenciált lehet megfizetni, mást nem nagyon.

 

 

És még segítsége sincs. A liga második legrosszabb támadófalából átkerült a legrosszabba. A társak nem fognak tudni neki segíteni, nincs kitől tanulnia és Mike Devlin, a csapat támadófaledzője sem a legélesebb kés a fiókban. Hiába a tehetség, ha ezt nem tudják kiaknázni.

 

Lehúzták a Texanst

 

Tunsil mellett szól, hogy még két évig van újonc szerződése: idén 4 millióért, jövőre 10,3 millió dollárért játszik. Az őt megszerző csapat így nincs hosszabbítási kényszerben (bár nem árt azért minél előbb nyélbe ütni a dolgot, hisz könyvelési szempontból előnyös), ez pedig növeli az értékét. Ha Brandin Cooksból indulunk ki, akkor egy első körös pick teljesen korrekt ellenérték, esetleg még valami aprót is lehet mellé adni, hisz mégis csak óriási need és fontosabb pozíció. Akár ha egy elsőt és másodikat ad a Texans Tunsilért és egy negyedik+hatodik körért, még az is a belefér kategória.

 

[quote]De akkor mi a fenének kellett még első kört beáldozni?[/quote]

 

Kenny Stills egy középszerű elkapó, aki idén 8 millió dollárt keres és a Dolphins jó eséllyel kivágta volna. Ha Demaryius Thomas a szezon közepén egy negyedik kört ért, akkor Stills a szezon előtt egy hatodikat. Harmadik számú elkapó lesz a csapatban, még azt sem mondanám, hogy értékesebb, mint a Bademosi-Davenport duó. Sőt, a fizetése miatt még csak extra teher, a Dolphinsnak kellett volna kompenzációt adnia, hogy megszabadult 4 millió dollárnyi holt tehertől.

 

Tunsil egy első kört megér. Akár egy elsőt és egy másodikat is, ha kivonunk még egy negyediket és egy hatodikat is a képletből. De két elsőt és egy másodikat manapság még egy franchise-irányítóért sem szokás adni az első körben: Deshaun Watson simán két első körbe került, Patrick Mahomes két elsőbe és egy harmadikba.

 

Voltak jobb és olcsóbb alternatívák

 

Kezdjük ott, hogy a Texans 75 millió dollárnyi cap space-szel indult neki az FA-piacnak (5. legtöbb) és még mindig van 30 milliója (3. legtöbb). Ilyen anyagi körülmények között, franchise irányítóval és PO-esélyekkel művészet volt nem megerősíteni a támadófalat.

 

Trenton Brown ugyan 16,5 millióért írt alá a Raidershez, ami brutális túlfizetés, de Tunsil sem lesz olcsóbb, ha idén kap fizetést (és állítólag fog kapni), de mégis megspórolt volna a csapat három top picket. Ja’Wuan James ugyan RT, de ebbe a falba óriási segítség lett volna és bár neki is sok a 12,75 millió, ennek bele kellett volna férnie. Vagy ott volt Daryl Williams, aki 6 milliót kapott a Pantherstől, esetleg Donald Penn, akit 2 millióért szerződtetett le nemrég a Redskins. Ha túl kell fizetni, akkor túl kell fizetni, de akinek annyi pénze van, hogy nem tudja elkölteni, és mégsem sikerül megoldania a legnagyobb hiányposztját, az azonnal mondjon le. (Igaz, ekkor hivatalosan még nem Bill O’Brien volt a GM, de mivel Brian Gaine-t az ő jóváhagyásával nevezték ki, így jogosan feltételezhetjük, hogy a HC-nak volt beleszólása a dolgokba).

 

 

Rendben, elszúrta a csapat, most utólag kell korrigálni. Miért Tunsilért fizetett ennyit a csapat, és miért nem a klasszisokkal jobb veteránért, Trent Williamsért? Ugyan 31 éves más és a következő két évben hat millióval többe kerülne, de összehasonlíthatatlanul jobb, mint Tunsil. Ráadásul utóbbival ellentétben ő soha többet nem hajlandó aktuális csapatában játszani, így meglepő lett volna, ha akár csak egy fele ilyen jó ajánlatra nemet mond a Redskins (bár azért ott sincs minden rendben a vezetésnél). Postázhatta volna még mellé Matt Kalilt is a Texans, ezzel talán még jót is tett volna a saját falának.

 

Szóba jöhetett volna az éppen újjáépülő Bengalsból Cordy Glenn, vagy egy többre taksált cseretackle. Akárhogy nézzük, ilyen ellenértékért rengeteg opciója lett volna a Texansnak, és bár Tunsil hosszú távú megoldás lehet, gyakorlatilag franchise-irányítónak megfelelő értéken kezelte a csapat.

 

Értékelés

 

A Texans úgy tett, mintha idén Super Bowl aspiráns lenne és feladta a következő két évét az ideiért. Tunsil, mint játékos rendben van, akár nagyon jó is lehet, de ilyen ellenérték mellett egyszerűen óriási túlzás – ha pedig még kap egy 18-20 milliós szerződést, akkor pláne. Arról nem is beszélve, hogy Stills 8 milliója szinte nettó pénzkidobásnak tűnik, hozzá hasonló kaliberű elkapóból rengeteg van a piacon 1-2 milliós igénnyel. Értékelés: C-.

 

 

A Dolphinsról nem sok szó esett, de igazából nincs is mit beszélni róla. A csapat tankol és újjáépít, Tunsil pedig véletlenül sem volt akkora érték, hogy két elsőt és egy másodikat ne ért volna meg. Az pedig csak hab a tortán, hogy Stills elcserélésével 4 millió dollárral többet spórolt a csapat, mintha csak simán kivágja. Egyszerűen tökéletes: A+.

 

[/ppp_patron_only]

28 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
28 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tizenkettes
Tizenkettes
2019-09-01 14:21

Ha a Giants tulaja finoman presszionálhatja a GM-et és/vagy a HC-t, hogy Eli Manningnek kell kezdenie vagy Dallasban Jerry Jones vigyázó tekintetét a csapaton tartja, akkor hogy lehet az, hogy a tulaj egy ilyen laikusok számára is egyértelműen idióta ötletre nem mondott vetót? Nyilván egy Kraftnak könnyű dolga van, mert mindent rábízhat Belichickre, de ez a ritka. Az sem egészséges, ha a tulaj mindenbe beleugat, de szerintem az sem, ha egy ilyen volumenű üzletet a tulaj nélkül hozhat össze a GM. A Texansnál rajongóinak viszont szerintem nem kell sokáig várniuk. Az év végén szerintem megköszönik O’Briannek a károkozást.

Shivo
Shivo
Reply to  Tizenkettes
2019-09-01 14:41

Pont ezt akartam kerdezni en is. Rendben h nem figyel oda es nem is kell oda figyeljen mondenre egy tulaj. De 2 db elso kor es egy masodik kor nem az a tetel.

renningan
renningan
Reply to  Tizenkettes
2019-09-01 14:41

Nem tudom, megköszönik-e: akkora a kár, hogy ezek után ki akar odamenni GM-nek vagy HC-nek, hogy két évig a romokat próbálja rendbe tenni?

O’Brien mindenkit maga alá gyűr, nem hallgat senkire és semmire, azt hiszi, mindent jobban tud mindenkinél (amit speciel eredmények nem támasztanak alá). Ez alá beletartozik a tulaj, akit valahogy sikerült meggyőznie arról, hogy ő találta fel Belicicket is. Mondjuk a végtelenségig nem lehet ezt csinálni, mert már GM sincs a csapatban, akit bűnbaknak lehetne tenni.

LG
LG
Reply to  renningan
2019-09-01 22:13

Majd akkor megy tovább és jövőre is lesz a tulaj (is) 😆🤣

Fetyke
Fetyke
Reply to  Tizenkettes
2019-09-01 15:17

Ezzel a játékoskerettel, és Luck visszavonulásával simán benne van a Texansban a csoportgyőzelem, O Brien ellenére is. Akkor pedig nem valószínű, hogy kirúgják…

p. p.
p. p.
Reply to  Fetyke
2019-09-01 16:36

Pár év után Marvin Lewisnál is felfogták, hogy az, hogy minden évben az első meccs után csomagolnak PO-ban, az nem is olyan jó eredmény.

Fetyke
Fetyke
Reply to  p. p.
2019-09-01 17:10

Jó pár év után. :)

LG
LG
Reply to  Fetyke
2019-09-01 22:12

Mármint jó pár év PO MENTES év után… Úgy nem nehéz.

Pizsama
Pizsama
Reply to  Fetyke
2019-09-01 18:04

Szerintem BoB nem éri meg az alapszakasz végét…

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
2019-09-01 14:40

Egyébként még Keion Crossent is megszerezte a Patstől egy 2021-es 6. körért…. Hatalmas üzletember :D

renningan
renningan
Reply to  Arnold Patsenegger
2019-09-01 14:40

Egy zseni :D

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
Reply to  renningan
2019-09-01 14:48

Az… Miamiban szerintem a csere után a GM-et fel kellett mosdatni,hogy felfogja ez a valóság! :O

László
László
Reply to  Arnold Patsenegger
2019-09-01 15:35

Szerintem ha a Miami GM-je ezek után nem ér el semmit csak ezzel aTexansos tradeval is simán bekerülhet a Hírességek Csarnokába.

BenKoyack
BenKoyack
Reply to  Arnold Patsenegger
2019-09-01 22:22

Azóta röhögnek Floridában, ideértve Jacksonville-t is!

László
László
2019-09-01 15:35

Szerintem nézzük az ő olvasatában. Amennyiben Tunsil volt az utolsó puzzle darabka a bajnokcsapathoz nem is kell az a sok draft cetli.

ahanem
ahanem
Reply to  László
2019-09-01 15:45

pont ennyivel kevesebbek lesznek védőoldalon

katonadani
Reply to  László
2019-09-01 15:55

ezzel ugye csak az a baj h 5ből 4 támadófalember így is gyenge, és a secondary is borzasztó

kitalaltnev
kitalaltnev
2019-09-01 16:17

A szerződéseket is BOB írja alá, nem a GM és/vagy a tulaj? 🤔

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
2019-09-01 16:17

“Laremy Tunsilért + Kenny Stillsért”
comment image

renningan
renningan
Reply to  Bélabá a csótány
2019-09-01 16:26

És még Clowney fizetésének a felét is fizetik :D

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  renningan
2019-09-01 16:26

Van pénz lóvéra.

Debreceni József
Debreceni József
2019-09-01 17:43

Bill O’Brien a legjobban csinálta, már ha az ő szemszögéből nézzük: a lehető legtöbbet megtette hogy a keret elhozza a Lombardit. Ezek a cserék nélkül még ennyire se lett volna ütőképes, ha most nem villant, úgyis kivágják. NEKI mindegy hogy eladta a franchise jövőjét, ha nyer, akkor kap még 5-6 évet, ráér annak a végén megint gondolkodni, ha nem nyer, úgyis repül, hát nem mindegy? Csak azt nem veszi figyelembe, hogy ezzel tönkrebasz egy franchise-t (mondjuk ezért Janice és Cal McNair is bőven hibás hogy hagyta) a következő 3-6 évre biztosan, annak több százezer szurkolóját kergeti az őrületbe, többek között engem is. Csak azt felejti el ez az elmebeteg, hogy Clowney nélkül a futásblokkolás erősen gyengül, a secondary legjobb jóindulattal is erős közepes, hja és ha el is jutnánk a konferenciadöntőbe, ott valószínűleg a Chiefs várna egy iszonyatosan jó kerettel, az élen a Mahomes-Reid duóval. Nemhogy a Lombardi, a konferencia sem lesz meg, és nemis a kereten fog múlni hanem az edzői kar inkompetens tagjain, az élen BoB-vel. Nem szoktam, de nem tudom már türtőztetni magam: bazd meg Bob, köszi hogy tönkrevágod a legjobb keretünket ami valaha volt.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Debreceni József
2019-09-02 12:36

De ha win now üzemmódba kapcsol, akkor miért nem tartotta meg Clowneyt?

Debreceni József
Debreceni József
Reply to  acsdav2
2019-09-02 19:46

A rövid válasz az lenne hogy mert hülye. De jobban belegondolva nem kellett volna ő mindenképpen a Texans sikeréhez, DE (és ez egy nagy de): ha már BoB-nak nem kellett de övé volt a végső szó, hisz Gaine távozott, akkor már tették volna mindezt a draft előtt hogy normális értéket kapjanak érte, mondjuk egy második kört? Ha az meglett volna, akkor azt és a mi második körünket felhasználni hogy behúzzuk Dillardot mondjuk az Eagles előtt és nem fordítva. De adhattuk volna Clowneyt és a mi második körünket egy normális tackle-ért. Duke Johnson szerintem megéri szt a harmadik kört, power bracket pedig most kellett volna kukázni a cutok után. Lehet hogy nem lenne egy elit vakoldali tackle a keretben, de lenne jövőnk…

István_Szamos
István_Szamos
2019-09-01 18:15

Grigson komoly vetélytársat kapott a “Minden idők legrosszabb GM-e” versenyben…

gyeek
gyeek
Reply to  István_Szamos
2019-09-01 18:28

Matt Millen.

Zalán Szabó
Zalán Szabó
2019-09-01 19:49

Hát ez durván bumm or bust lesz… vagy szetcseszett egy franchise-t vagy egy dinasztia jövőjét készítette elő most kíváncsi vagyok a Texansra nagyon

Satya
Satya
2019-09-02 11:03

Lehet itt szidni BoB-ot, de azért én megvárnám a szezon végét az értékeléssel. Jó, nem egy edzőfenomén, de azért mégiscsak 3x is rájátszásba juttatta a Texanst mióta 2014-ben egy 2-14-es szezon után átvette a csapatot. Ráadásul azt a 2-14-et a támadóguru Kubiak és a védőzseni Phillips követték el. Szóval BoB azért 5 év alatt 3x is a PO-ba vitt egy előtte 2-14-es csapatot, sőt még PO győzelme is van ez idő alatt. Mindezt úgy, hogy még Osweilert is a nyakára hozták közben, szóval előtte sem volt top FO Houstonban. Clowney pedig egy jó játékos, ha a pályán van, de azért messze nem a legjobb. 10 sack fölé még sosem jutott, sokat sérült, és a hozzáállása sem a legjobb. Maradni sem akart, nem is marasztalták nagyon, úgyhogy ha játszott is volna, akkor is csak fél szívvel, és csak akkor, amikor már nagyon muszáj. Tunsil pedig egy top tackle-é nőtte ki magát, tavaly 15 meccsen csak egy sack-et engedett, és az amúgy pocsék dolphins OL messze legjobb tagja volt. Az első körös pickek meg amúgy is túl vannak értékelve, ha valaki nem irányítót akar. Márpedig Houstonban legalább az irányító helyzet rendezett. Szóval összességében a Texans szegényebb lett pár pick-el, de nem lett rosszabb a keret, sőt. Szerintem sem kötöttek jó üzletet, de főleg azért, mert az előző GM nem engedte el Clowney-t időben.

28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x