Connect with us

Minden ami NFL

Sírhatnak a Texans-fanok – ez történik, ha egy dilettáns kerül hatalomra

Bill O’Brienről már régóta tudni lehet, hogy messze nem a legjobb főedző a ligában. Ennek ellenére nemhogy veszélyben lenne az állása a Texansnál, de már ő a csapat de facto general managere is – kvázi ő a második leghatalmasabb ember a Texans tulajdonosa után és kedvére garázdálkodhat. Az ámokfutása tegnap ért a csúcspontjára, amikor megkötötte minden idők egyik legelőnytelenebb cseréjét. Ez történik, ha egy dilettáns kerül hatalomra.

 

 

O’Briennel az élen a Texans kvázi semmit nem csinált jól az idei holtszezonban, de erről bővebben a keddi Kupaktanácsban fogunk írni, most maradjuk csak az Laremy Tunsil-trade-nél. A Texans feláldozta a

 

[quote] 2020/1. + 2021/1. + 2021/2. körét, illetve Jonhson Bademosi és Julien Davenport játékjogát Laremy Tunsilért + Kenny Stillsért egy 2020/4. körért és egy 2020/6. körért.[/quote]

 

Ezen még gondolkozni sem, kell, a csere győztese vitán felül a Dolphins, de olyan szinten, hogy egy GM-képző iskolában ezzel riogatnák a lusta diákokat. Mintha egy alternatív valóságban élnének Texansban.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Tunsil nem tragikus, de nem is kiváló

 

Tunsilt 2016-ban a legjobb tackle-prospectnek gondolták a szakértők, de egy közvetlenül a draft előtt kiszivárogtatott füvezős videó miatt egészen a 13. helyig csúszott. A Dolphins papíron jól járt vele, de újoncként még csak guardként lehetett használni, második szezonjában pedig botrányos volt LT-ként: öt sacket és 32 nyomást engedett, illetve 11-szer dobtak rá zászlót.

 

Tavaly már jobban játszott – elsősorban pass protectionben javult –, de még így sem hozott nemhogy elit, de még csak top teljesítményt sem. A kortársai közül a szintén első körös Jack Conklin és Ronnie Stanley egyértelműen előtte van, de összességében Taylor Decker is jobb nála, ha épp egészséges. Persze a tehetség adott, de az eddigiek alapján csak a benne lévő potenciált lehet megfizetni, mást nem nagyon.

 

 

És még segítsége sincs. A liga második legrosszabb támadófalából átkerült a legrosszabba. A társak nem fognak tudni neki segíteni, nincs kitől tanulnia és Mike Devlin, a csapat támadófaledzője sem a legélesebb kés a fiókban. Hiába a tehetség, ha ezt nem tudják kiaknázni.

 

Lehúzták a Texanst

 

Tunsil mellett szól, hogy még két évig van újonc szerződése: idén 4 millióért, jövőre 10,3 millió dollárért játszik. Az őt megszerző csapat így nincs hosszabbítási kényszerben (bár nem árt azért minél előbb nyélbe ütni a dolgot, hisz könyvelési szempontból előnyös), ez pedig növeli az értékét. Ha Brandin Cooksból indulunk ki, akkor egy első körös pick teljesen korrekt ellenérték, esetleg még valami aprót is lehet mellé adni, hisz mégis csak óriási need és fontosabb pozíció. Akár ha egy elsőt és másodikat ad a Texans Tunsilért és egy negyedik+hatodik körért, még az is a belefér kategória.

 

[quote]De akkor mi a fenének kellett még első kört beáldozni?[/quote]

 

Kenny Stills egy középszerű elkapó, aki idén 8 millió dollárt keres és a Dolphins jó eséllyel kivágta volna. Ha Demaryius Thomas a szezon közepén egy negyedik kört ért, akkor Stills a szezon előtt egy hatodikat. Harmadik számú elkapó lesz a csapatban, még azt sem mondanám, hogy értékesebb, mint a Bademosi-Davenport duó. Sőt, a fizetése miatt még csak extra teher, a Dolphinsnak kellett volna kompenzációt adnia, hogy megszabadult 4 millió dollárnyi holt tehertől.

 

Tunsil egy első kört megér. Akár egy elsőt és egy másodikat is, ha kivonunk még egy negyediket és egy hatodikat is a képletből. De két elsőt és egy másodikat manapság még egy franchise-irányítóért sem szokás adni az első körben: Deshaun Watson simán két első körbe került, Patrick Mahomes két elsőbe és egy harmadikba.

 

Voltak jobb és olcsóbb alternatívák

 

Kezdjük ott, hogy a Texans 75 millió dollárnyi cap space-szel indult neki az FA-piacnak (5. legtöbb) és még mindig van 30 milliója (3. legtöbb). Ilyen anyagi körülmények között, franchise irányítóval és PO-esélyekkel művészet volt nem megerősíteni a támadófalat.

 

Trenton Brown ugyan 16,5 millióért írt alá a Raidershez, ami brutális túlfizetés, de Tunsil sem lesz olcsóbb, ha idén kap fizetést (és állítólag fog kapni), de mégis megspórolt volna a csapat három top picket. Ja’Wuan James ugyan RT, de ebbe a falba óriási segítség lett volna és bár neki is sok a 12,75 millió, ennek bele kellett volna férnie. Vagy ott volt Daryl Williams, aki 6 milliót kapott a Pantherstől, esetleg Donald Penn, akit 2 millióért szerződtetett le nemrég a Redskins. Ha túl kell fizetni, akkor túl kell fizetni, de akinek annyi pénze van, hogy nem tudja elkölteni, és mégsem sikerül megoldania a legnagyobb hiányposztját, az azonnal mondjon le. (Igaz, ekkor hivatalosan még nem Bill O’Brien volt a GM, de mivel Brian Gaine-t az ő jóváhagyásával nevezték ki, így jogosan feltételezhetjük, hogy a HC-nak volt beleszólása a dolgokba).

 

 

Rendben, elszúrta a csapat, most utólag kell korrigálni. Miért Tunsilért fizetett ennyit a csapat, és miért nem a klasszisokkal jobb veteránért, Trent Williamsért? Ugyan 31 éves más és a következő két évben hat millióval többe kerülne, de összehasonlíthatatlanul jobb, mint Tunsil. Ráadásul utóbbival ellentétben ő soha többet nem hajlandó aktuális csapatában játszani, így meglepő lett volna, ha akár csak egy fele ilyen jó ajánlatra nemet mond a Redskins (bár azért ott sincs minden rendben a vezetésnél). Postázhatta volna még mellé Matt Kalilt is a Texans, ezzel talán még jót is tett volna a saját falának.

 

Szóba jöhetett volna az éppen újjáépülő Bengalsból Cordy Glenn, vagy egy többre taksált cseretackle. Akárhogy nézzük, ilyen ellenértékért rengeteg opciója lett volna a Texansnak, és bár Tunsil hosszú távú megoldás lehet, gyakorlatilag franchise-irányítónak megfelelő értéken kezelte a csapat.

 

Értékelés

 

A Texans úgy tett, mintha idén Super Bowl aspiráns lenne és feladta a következő két évét az ideiért. Tunsil, mint játékos rendben van, akár nagyon jó is lehet, de ilyen ellenérték mellett egyszerűen óriási túlzás – ha pedig még kap egy 18-20 milliós szerződést, akkor pláne. Arról nem is beszélve, hogy Stills 8 milliója szinte nettó pénzkidobásnak tűnik, hozzá hasonló kaliberű elkapóból rengeteg van a piacon 1-2 milliós igénnyel. Értékelés: C-.

 

 

A Dolphinsról nem sok szó esett, de igazából nincs is mit beszélni róla. A csapat tankol és újjáépít, Tunsil pedig véletlenül sem volt akkora érték, hogy két elsőt és egy másodikat ne ért volna meg. Az pedig csak hab a tortán, hogy Stills elcserélésével 4 millió dollárral többet spórolt a csapat, mintha csak simán kivágja. Egyszerűen tökéletes: A+.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!