Connect with us

NCAA

College football: tradíciók II. – Kabalák

Az NCAA 2019-es futballszezonja szép csendben csordogál tovább; az elmúlt fordulóra is csak egy óriási meglepetés jutott, a fogadóirodáknál 31 pontos favorit Wisconsin az Illinois otthonában kapott ki, így már csak 10 veretlen maradt, megsérült a nagy esélyes Alabama irányítója, Tua Tagovailoa, elsőként láthattuk működésben az új hosszabbításos szabályt a hatodik OT-ig fajuló North Carolina @ Virginia Tech mérkőzésen, volt tökéletes onside kick és a lehető legrosszabbul végrehajtott fake punt is, meg hihetetlen akrobatikus pick six, a galaxy4-es közvetítés során megtudhattuk, hogy a játékvezetők már nem szeretik a célzónában elbújó játékosokat, sőt a Georgia Southern – Coastal Carolina alapján a táncolást sem, a Heisman-várományos Joe Burrow megvillantotta nemcsak tudását, hanem fenekét is, de az igazán érdekes dolog az Oklahoma meccsén történt:

A balesetet szenvedő “jármű” az Oklahoma Sooners mascot, a Sooner Schooner telepeskocsi, melyet két póni húz, Boomer és Sooner, a fogathajtó mellett a RUF/NEK szurkolói csoport királynője ül(t), és az 1964 óta élő hagyomány alapján az Oklahoma TD-k után tesznek egy kört a félpályáig. Ez a mondat így egyben az egyetemi amerikai futball esszenciája, bámulatosan egyedi, elsőre értelmetlen és felfoghatatlan, minden elemében komikus és mégis komoly dolog.

A Sooner Schooner csak egy az első osztály 130 programjának kabalái közül, mely társaságnak tagjai élő állatok, állatnak öltözött emberek, indiánok, trójaiak, spártaiak, vagy akár egy fa és egy piros valami is. (Felsorolni őket egyesével túl tömény lenne, jelen cikkben a közönségkedvenceket emeljük ki.) Termetre a prímet a Colorado Buffaloes Ralphie-ja és a Texas Longhorns Bevo-ja viszi. Ralphie-t, a bölényt a találkozók előtt futtatják meg a fiú cheerleaderek, de néha őt is legalább olyan nehéz kordában tartani, mint a texasi hosszúszarvú marhát, utóbbi a 2018-as Sugar Bowlon “bemelegítésképp” rátámadt a georgiai bulldogra, Ugára:

Uga is tud agresszív lenni ha úgy adódik, az ESPN top10-es videójában még egy helyet kiérdemelt. A haditengerészetnél, a Navy-nél egy kecske, Bill a kabala, a szárazföldi alakulatokat egyesítő Armynál három öszvér, Ranger III, Stryker és Paladin a szent “tehén” némi képzavarral élve. Az LSU-nál Mike-ot, a tigrist már nem engedik a pálya közelébe, a rangadók előtt a ketrecébe helyezett darált húsból rakják ki az ellenfél logóját, és azt fogyasztja el jóízűen a hetedik generációs bengáli. A kutyabarátoknak angol buldogból több is jut, Uga mellett a Miss State-es Bully, illetve Tech a Louisiana Tech-től, ezen felül említést érdemel Reveille (Texas A&M), a hosszúszőrű skót juhászkutya, Dubs (Washington) az alaszkai malamut, Smokey (Tennessee) a kék pettyes mosómedvekopó vagy akár Mission (Northern Illinois), a szibériai husky.

Nagyon különleges a Florida State Seminoles-nál Osceola és Renegade, a törzsfőnök Appaloosa lován vágtatva plántál egy égő dárdát a kickoffot megelőzően a pálya közepére. A USC-nél egy trójai harcos Traveler nevű lován vezeti csatába a Trojanst, és még náluk is előbb debütált első patkósként a Texas Tech-nél a “maszkos lovas”, The Masked Rider. A West Virginia Mountaineersnél egy kiválasztott diák húzhatja magára a szarvasbőrt, veheti kézbe a puskát és válhat “hegylakóvá”, a Notre Dame-nél Leprechaun szerepéért tartanak évente meghallgatásokat, 2019-ben először fekete bőrű lett a híres-hírhedt zöldruhás kobold.

A legőrültebb kabalákat viszont a jelmezesek között találjuk, legyen szó az oregoni Duckról (mely a Disney-től megvett licenszjogokkal Donald kacsa hasonmása) vagy a Michigan State-es Sparty-ról. Duck vagy más nevén Puddles minden hülyeségben benne van, verekedett már össze más mascottal (pl. a houstoni Shastával 2007-ben), de a felkapott internetes challenge-eket sem hagyja ki. Sparty a NCAA Football játék 2009-es kiadásának borítóján is helyet kapott. Személyes favorit Aubie, az Auburn tigrise, aki az Iron Bowl nevezetes kick six-e során angyalként szállt le közénk. A sort napestig folytathatnánk, Brutus a gesztenye (Ohio State) és Otto a narancs (Syracuse) már megjelenésével röhögőgörcsöt vált ki, míg Purdue Pete vagy a nebraskai Lil’ Pete inkább rémálmokat tud okozni a gyermekibb lelkületűeknek.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!